Compania de Apă Buzău, operatorul regional al serviciilor de apă şi canalizare din judeţul de baştină al premierului Marcel Ciolacu, înregistrează, în ianuarie 2025, cel mai mare tarif din România pentru apa potabilă produsă, transportată şi distribuită. Conform datelor furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), preţul stabilit este de 10,06 lei/mc, exclusiv TVA.
Pe locurile următoare în clasamentul tarifelor ridicate se află companiile similare din Bacău, Brăila, Prahova şi Vaslui, unde preţurile variază între 9,88 lei şi 9,66 lei/mc. La polul opus, cel mai ieftin tarif este practicat de Aquatorontal SRL din Timiş, cu doar 3,52 lei/mc, exclusiv TVA.
Strategia tarifară a Companiei de Apă Buzău
Pentru al doilea an consecutiv, Compania de Apă Buzău se menţine în fruntea acestui clasament nedorit. Potrivit economistului companiei, Dragomir Văsii, tarifele ridicate sunt rezultatul unei politici tarifare implementate începând din anul 2021, menite să sprijine cofinanţarea unor investiţii realizate din fonduri europene.
„Este o politică tarifară începută în anul 2021 şi anul acesta este ultimul în care se aplică procentul de creştere. Din cauza inflaţiei mari, a crescut mult preţul. Inflaţia s-a reflectat în preţ aproximativ 70%, 30% este creşterea reală care înseamnă câţiva bani. Este ultimul an când se aplică politica tarifară”, a explicat Văsii.
De asemenea, economistul a subliniat că diferenţa dintre tarifele practicate de diferiţi operatori este influenţată de sistemele de pompare utilizate. „Diferenţa este dată de sistemele puse în funcţiune, unele, spre exemplu, pompează o singură dată şi apa ajunge la robinet. În alte situaţii, cum suntem noi, o pompăm de cinci ori. O scoatem din foraje în staţie, din staţie la hidrofor, din hidrofor la blocuri şamd. Cheltuielile din spate ridică preţul. La anul nu ar mai trebui să fie nicio creştere, cât priveşte o scădere, să vedem inflaţia”, a precizat acesta.
Cum se poziţionează alte judeţe
La nivel naţional, întreaga listă a tarifelor a fost actualizată la data de 1 ianuarie 2025, conform deciziilor ANRSC. Compania regională din Bacău ocupă locul al doilea, cu un tarif de 9,88 lei/mc, urmată de societăţile din Brăila, Prahova şi Vaslui, cu 9,66 lei/mc. Aceste preţuri includ doar costurile pentru apa potabilă produsă, transportată şi distribuită, la care se adaugă TVA şi eventuale tarife pentru canalizare.
Operatorul din Timiş rămâne în topul celor mai accesibile tarife din ţară, cu un preţ de doar 3,52 lei/mc, fiind urmat de alţi operatori din Orăştie, Râmnicu Vâlcea şi Miercurea Ciuc.
Traim intr-o Tara bogata in resurse si platim utilitatile la pret triplu, pentru ca Romania este data pe tava strainile pentru comisioanele luate de grupurile de interes – a se citi mafioti criminali din serviciile infiltrate. Continuati.
dati blesteme,
blesteme grele de copii si nepotzi!
Buzau si la Constanta!
Culmea este ca Buzaul nu are probleme cu lipsa apei potabile, dar primarul este implicat in conducerea comapaniei de apa locale. Buzoienii spun ca acesta este tot secretul pretului mare.
Nu se spune in articol, dar si taxa rusinoasa pe apa de ploaie (,,apa meteorica”) probabil ca este cea mai mare din tara.
Buzau si la Constanta!
Cum este posibil ca in unele orase pretul sa fie de trei ori mai mic?
Se fura de trei ori mai putin?
Costa mult sa bagi informatie in apa, mai bine o iei la PET. WTF is C.Dolfi.G ?
Mai căutați și o să găsiți în județele sărace preturi uriașe: judetul Vaslui unde plătești apă chiar de nu ai consumat un strop, poate Călărași și altele.
Ursarul de Buzău sluga Occidentului.
Am verificat cat costa apa in Austria de ex. Anul trecut 2.08 Euro pe mc. Hai ca aproape ii ajungem la preturi. La salarii, nu e nevoie… ne descurcam…
Orasul cel mai informat dupa CALculul lui Georgescu .
Iar o țin langa-talanga despre „nanocipuri” ăștia inFORMAȚI de Benveniste, Montagner, WATER MEMORY THEORY…
Fiindcă:
Dacă nu e și fudul,
Nu e DĂBULEAN destul…
măR🤣g