Cehii se revoltă împotriva măsurilor de austeritate

Şcolile din Cehia au rămas luni închise, iar sindicatele au cerut greve şi manifestaţii împotriva măsurilor de austeritate aplicate de guvernul de la Praga, informează AFP.

Republica Cehă, cu 10,5 milioane de locuitori, membră a Uniunii Europene, este afectată de o inflaţie record şi de scumpirea energiei, situaţie agravată de invazia rusă în Ucraina.

Săptămâna trecută, preşedintele Petr Pavel a promulgat majorări de impozite, reduceri ale alocaţiilor şi subvenţiilor, tăieri de salarii pentru angajaţii din sectorul de stat.

„Vreau să fie ca înainte. Energie şi mâncare ieftină, şcoli deschise”, a declarat agenţiei Michaela Maresova, controloare de calitate la Sobeslav, în sudul ţării.

Sute de studenţi au participat la o manifestaţie la Praga. „Ştim care e starea bugetului statului (…) dar credem că guvernul nu-şi poate permite să facă economii la educaţie”, a afirmat studenta Katerina Petkovova, citată de asemenea de AFP.

Prim-ministrul Petr Fiala a apreciat însă că măsurile de austeritate sunt necesare. „Nu ne putem permite să dăm înapoi. Astfel am pune în pericol viitorul ţării (…) ceea ce nu ne putem permite”, a susţinut el în faţa presei.

Criticii reproşează guvernului comunicarea slabă şi ajutoarele umanitare şi militare prea mari pentru Ucraina, în timp ce nivelul de trai al cehilor scade.

Cehia este puternic dependentă de producţia de automobile şi de exporturile către zona euro, iar economia naţională a înregistrat în trimestrul al treilea o scădere anuală de 0,6%, respectiv de 0,3% faţă de trimestrul anterior. Săptămâna trecută, Fondul Monetar internaţional a revizuit în sens negativ previziunile pentru ţară şi estimează în prezent o recesiune de 0,4% anul acesta şi o creştere de 1,2% anul viitor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

15 Comentarii

 1. Cred că ecuația corectă e următoarea: Germania să scape de dictatura SUA astfel încât să poate cumpăra gaze ieftine din Rusia, Cehia să restabilească cu Germania nivelul afacerilor de dinainte de operațiunea specială din Ucraina.
  Dar cehii l-au ales președinte pe un sclavete tip Ciucă, un general de debara. Până la urmă cehii pot crăpa de foame de dragul libertății Ucrainei. Asta înseamnă solidaritate. În prostie!

 2. Rusia NU va mai exporta gaz natural ieftin in Europa Germania, Cehia, in viitorul previzibil…Gazoductul siberian nr 2 catre China intra curand in functiune…Asia poate absorbi si dublu fata de Europa…. Din Europa doar Ungaria, Austria, Slovacia, Italia vor mai avea gaz rusesc ieftin…In rest, GNL rusesc la pret maxim.

 3. Sindicatele noastre sunt conduse de zeci de ani de oamenii securitatii. De fapt securitatea lui Aszthalosz le-a si infiintat dupa decembrie ’89. ESte firesc sa nu iasa in stada impotriva puterii actiale care este 100% securista.

 4. Noua primavara de la Praga de acum 30+ ani tocmai a inceput, dushmanii sunt fix ceilaltzi, foarte ciudat…

 5. Au inceput sa simta efectele imbecilitatii UE si a propriilor guverne, care intr-o frenezie cretina, au ales sa inceapa un razboi economic/energetic cu FR, iar ulterior sa ajute cu armament… In perioada respectiva au fost foarte multi economisti si oameni din sectorul energetic care au tras semnale de alarma, ca efectele vor fi devastatoare… au fost ignorati, sau prezentati de politicieni si activisti/jurnalisti drept „aparatori ai lui Putin”. In multe tzari protestele anti-guvernamentale au luat amploare, dar „presa” internationala si nationala au ales sa le ignore, aveti impresia ca daca nu le raportati nu o sa fie vazute? sau aflate? voi presa de corporatie sau de buzunar a guvernelor ati devenit necredibili, de nesuferit cu minciunile voastre si in momentul in care finantatorii vostrii o sa realizeze asta, o sa va arunce la gunoi… cum fac cu aia de la Vice, WaPo, etc in SUA. Legat de Sindicate, la noi sindicatele sunt conduse de niste prostituate, care pun 2-3 bete in roate, 1-2 saptamani de greva dupa care pentru 10-20 RON in plus pentru salariati se lauda cu mari succesuri… in realitate, au fost platiti indirect de guvern sau corporatie, nevasta a primit ceva, o bursa la facultate straina pentru puradei, etc.

 6. „…şi de scumpirea energiei, situaţie agravată de invazia rusă în Ucraina” – sancțiunile impuse Rusiei și-au spus cuvântul. Oare ați crezut că Rusia are să furnizeze în continuare gaze la prețuri modice fără să riposteze? Înainte de a rupe ‘lanțul de iubire’ v-ați gândit la alternative? Voi dărâmați pereții casei și sperați să nu vă cadă acoperișu-n cap?

 7. Energia este tot.Acolo unde energia este ieftină, bunăstarea este prima consecință.Criza indusă de UE prin vrăjeli climatice și, mai direct, prin import masiv de lumea a treia și demantelarea agriculturii, are drept scop instalarea confortabilă și deplină a modelului chinezesc(schwab), cu un partid unic și a unei oligarhii subdiacente care realizează proiectele acestui partid.Odată instalați, e game over.Neofeudalismul împănat cu marxisme și ultrasupravegheri electronice va băga vulgul în budă pentru un nou ev mediu pe care eliții și-l doresc veșnic, spre a avea timp să-și caute inteligența și nemurirea care-i va face cu adevărat o rasă superioară, în vreme ce ceilalți vor fi modificați genetic cu „E” uri și vaccine întru ascultare și prostire, cu stagnare, crize și viață gri cu nuanțe maro și miros corespunzător.Nu vă faceți iluzii în ceea ce privește o eventuală criză de conștiință la nivel politic;n-au așa ceva, psihopatologia indică lipsa de empatie ca prim atribut necesar în lumea politică.Noapte bună.Mă rog, în limita posibilităților.

 8. Aț-i ales “general NATO” pentru că nu-i așa NATO.
  Perfect să vă dea NATO energie și salarii.
  Că aia de dinainte, aia pragmatici, aia v-au puțit a hahahaha “corupție” nu-i așa ? ( de un miliard de euro vaccinuri nefolosite nu e corupție nu-i așa e ursulism nu-i așa ?)
  Aț-i votat puritatea ideologică a ranchiunii .
  Perfect luați de trăiți din ranchiună

 9. Cu un porc de general sluga NATO ca presedinte (!!) si cu un guvern pe masura, ma si mir ca acestia nu au pus armata pe manifestanti !

 10. Domniloooor,
  Doamneloooor,
  Domnisoareloooor

  IO sincer, NU mai pricep NIMIC !

  Nascut in 1945, am crescut
  in Saracia Comunista Post Razboi, Foametea din 1947, Ratiile de Paine si Ulei si Zahar pe Cartele, Marmelada, Margarina , cafea cu . … Naut, da’ se prelungea cu alte Cestii Porcoase … .

  Treptat Nivelul de Viata a crescut, iar din 1965, cand am venit din Armata si am intrat la Politehnica, eram relativ multumiti, Noi, Romanii.
  IO NU eram ca am avut mereu Ranza mai MARE, decat Media, cu MUUULT !
  ASACA am dat Lectii de MFC si am castigat si pana la 3000 de Lei lunar, ca Student, desi fceam cu fistecare Elev la el at Home, adica munceam mult si cu placer, ca re-invatam niste Copii Speriati de Prostia unor Profesorii BARATI sa GANDeasca in Mod Clar si Ordonat …
  Ni se zicea Mereu ca in VIITOR,mereu in VIITOR Totuu’, To’arasi va fi Bine si La Vara Cald, in Mod Sigur …
  Iar in COMMUNISMuu’ InEvitabil, TOTI vom fi fericiti peste poate si vom avea FisteCare CAT ne tine Burdihanul la Mancare, si la Haine si la TOT CE vreea OMuu’ …pohticios ca mienm de TOT ce pohteste POHTA lui a MARE
  Pana prin 1975, a mai mers cum a mai mers.
  Aveam Case cu Chirie MODICA, ale Statului, aveam Sanatate GRATIS si NU prea aveau Curaj Medicii sa IMPUNA Spaga MARE.
  Toti Ceilalti Socialisti o duceau relativ BINE, Cehii si Poleacii ceva mai bine ca NOi, da’ aveau Mancarea mai Scumpa decat la NOI, Romanii, da” ne bateau la Consum de Vodca ….
  TOTI ne uitam pe Piste GARDDuu’ OTV la NATO si doream sa TRAIM ca SI Aia.
  Din 1981 Ceausescu a platit DATORII …
  Am crezut ca dupa Achitarea lor, in Martie 1989, se va incheia Friguu’, Foamea, etc,

 11. CONTINUARE
  NU a fost sa fie … Era PORGRAMAT sa fim Noi, Esticii CULISATI dur in Toate Pozitiunile PORNO Sociale,
  ca sa se incinga Tarata RevolTei in Noi si sa dam de Pamant cu Comunismul, ca TARE le era Frica de STAFIA lui, mai ales daca incapea pe Maini NATIONALE,da’ SI Destepte …
  NationalE fura, da’ NU SI Destepte, AICI fu Drama Comunismului pe Cale de a se tranforma in BINELE Tuturor, ca in China.

  Imediat dupa Lovilutiile din 1989, ritmate “ciudat”
  (da’ de loc ciudat, daca ne gandim mai bine)
  cu 1789, Occidentuu’ se schimba la Fata-i Zambitoare …
  Scazu DRASTIC Nivelul de Trai alor LUI, si, evident Nivelul de Trai al Esticilor CARE era deja mic,
  pen’ ca ei au pierdut Vremea si NU au acceptat Capitalismul, Damacracy si Economia de Piata,
  Panacee SIGURE de Buna Stare si Progres si Fericire Generala.
  Da’ CE sa vezi ca SI In Occident s-a desfasurat o Ofensiva in contra Bobulimii …
  Si acum si in Cehia, domnilor ?
  Pai CUM, Viitorul Nostru, gestionat de UNDEVA, NU vrem sa zicem de Unde, da; cam stim cu Totii, daca NU suntem sau ne prefacem ca suntem NAROZI Rau.

  Adica pe
  Parintii Nostri
  i-AU “culisat” in Toate Modurile Posibile,
  le-AU Furat VIETILE lor UNICE i-AU terminat in “Tranzitia” Ticaloasa spre Nicaieri,
  i-AU ucis in Spitale si
  i-AU ingropat in Piei de Plastic inchise, ca pe Cainii de Experiente de Laborator, cand si cu doar Albastru de Metilen SE PUTEA da la Cap COVIDULUI…

 12. CONTINUAREA CONTINUARII
  Pe NOI, Copii lor, Generatia de care acum SE VREA sa SE scape SI de NOI cat mai repede,
  ne pun IAR Aria Stridenta si Falsa a Abnegatiei, Retinerii, Uscarii de Vii de Foame si Boli!

  TOATE sub Numele de Austeritate ,,, 😊
  Austeritate este un Termen de Bun SIMT, Teoretic, adica la o Destrabalare TOTALA Financiara, Distractiva, de Hranire cu de TOATE, etc,
  SE impune o Retinere, o Renuntare la Exagerari, adica se pacalesc IAR Narozii …

  Marsh MA,
  la Cotetele de unde ati fost SCOSI si PUSI in diverse Functii, ca altfel de Idioti UTILI “Care_Sunteti” nici la Pazit Porcii in Padure, la Ghinda NU erati Buni !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.