Cei trei pentru cârma UE: Ursula, António Costa şi Kaja Kallas

Cei șase lideri ai UE care negociază cele mai importante functii din blocul comunitar au convenit ca germana Ursula von der Leyen, portughezul António Costa și estonianca Kaja Kallas să obțină cele mai înalte funcții la Comisia Europeană, Consiliul European și serviciul de politică externă, potrivit a cinci oficiali UE, relatează Politico.eu.

Ursula von der Leyen e nominalizată pentru un nou mandat în postul de preşedintă a Comisiei Europene,  fostul premier social-democrat portughez António Costa propus preşedinte al Consiliului European, iar şefa guvernului eston, liberala Kaja Kallas, să preia postul de Înalt reprezentant pentru acţiune externă şi politica de securitate.

Cei șase negociatori sunt premierul grec Kyriakos Mitsotakis și premierul polonez Donald Tusk (pentru Partidul Popular European), premierul spaniol Pedro Sánchez și cancelarul german Olaf Scholz (pentru socialiști), precum și președintele francez Emmanuel Macron și premierul olandez Mark Rutte. (pentru liberali). Următorul pas va fi o întâlnire a liderilor UE, joi, la Bruxelles, la care cele trei nume vor fi prezentate șefilor de stat și de guvern, spre aprobare.

Unul dintre oficiali, toți vorbind sub condiția anonimatului pentru a discuta despre negocierea sensibilă, a declarat că premierului italian Giorgia Meloni nu îi va plăcea că nu a fost implicată (din nou) în negocieri.

Potrivit Politico.eu, rezerve au fost exprimate de unii lideri europeni faţă de António Costa, care este investigat în Portugalia într-un dosar care a condus la demisia sa din funcţia de premier, şi de asemenea faţă de Kaja Kallas.

În cazul şefei guvernului eston, care este cunoscută prin radicalismul său antirusesc, lideri occidentali şi-au manifestat înaintea alegerilor teama că s-ar putea ca ea să se concentreze exclusiv asupra Rusiei şi să neglijeze alte zone, precum Africa şi Orientul Mijlociu. Dar între timp această opoziţie faţă de Kallas s-a estompat, în timp ce în cazul lui Costa numeroase capitale europene nu consideră problemele sale judiciare un obstacol pentru a veni la Bruxelles, mai ales că el are o relaţie de lucru bună cu Von der Leyen, notează aceeaşi publicaţie.

Deciziile liderilor europeni vor trebui apoi validate de Parlamentul European prin majoritate simplă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

16 Comentarii

 1. în război cu Rușii, e bine și cu urSULA ! Vine gripa aviară, pregătiți micii cu muștar, chiflă și apă plată la 0.5 l în Piața Obor.
  Pentru cei care se vor vachsina cu SERUL 100% EFICIENT & SIGUR, măR😜g …
  ●) Halena- PoMpa 1 -Halena (●

 2. La cârma UE va ajunge un personaj șantajabil, cu MULTE bube penale. Știe unchiul Sam de ce….la fel ca la cârma statelor vasale. Noi le știm bine pe astea!

 3. ”NU-I DE RÂS! CU URSULA NOASTRĂ-N FRUNTE /VOM AVEA VICTORII MULTE//ȘI MAI MULTE CU KAJA KALASS/VOM SCHIMBA IMNUL ÎN GLAS/ȘI-N VERSURI /PE COSTA CU PRESURI /: DRAGOSTE SE SCURGE DE LA NOI/ CELE DOUĂ FETE-PLEACĂ LA RĂZBOI/ IARĂ COSTA TRAGE LA GORDUNĂ/ ȘI UE CU NATO /PE POTO-RIN SE-ADUNĂ// ȘI TREMURĂ-N NĂDRAGI PUTINOASE ARME/ CE-AȘTEAPTĂ-NTĂRITE /SĂ PĂTRUNDĂ-N CARNE //” (NOVAIA KATIUȘA)

 4. Tot se plangea Johanis ca nu e normal sa nu fie nominalizat cineva din estul Europei.Iata ca este din Estonia,vecina cu Polonia,negociant-Tusk.Asta nu a inteles Johanis timp de 10 ani la UE:Ca sa obtii ceva trebuie sa sustii ceva nu numai sa zici „”da”” la orice propunere.Cand ai consilieri dusi cu pluta nu poti accesa functii importante chiar daca iti vinzi tara pe bucatele facandu-le pe plac altora.

 5. Și Kalaus Johanis ,după toate concesiile făcute pe pielea romanilor????Acum ramanem si cu concesiile făcute și marginalizați și fără un reprezentat intr.o funcție importantă.Sa mai ai incredere !?🤔

 6. Din rau, în mai rau. Nu stiu daca parlamentul european care voteaza joi e ala vechi sau asta nou, ales acuma câteva saptamâni, fiindca s-ar putea sa conteze. Vechiul = o adunatura, nu for politico-decizional.

 7. @facocerul din … ESTONIA
  😉
  Mi-aduci aminte de niste aluzii mai vechi ale prophetului mishteaux … (e de rau?)
  nu era nimic despre Lituania sau Letonia ! Era doar o „facocera in … ESTONIA” ! 😉

  JOI-ISRAEL ? 😮

 8. „Margarit spune:
  25 IUN. 2024 LA 16:51
  Dacă mai da un Patriot moca din banii nostru puneți și pe Plavanu Rumburak.”
  ____
  Tine mine ce-ti spun acum pentru ca ar fi prea „aiurea” sa-ti repet ce stiu de la „paianjenii mei din retea” :
  – la fel cum in POLONIA yankeii au PATRIOT-urile lor
  exact identic la fel au si in RO
  am dat PATRIOTUL american pentru ca banii pe 7 PATRIOT sunt o gluma SECRETIZATA !
  Crede ce vrei din ce-ti spun ! Accentul pe PATRIOT-ul dat de Romania era de facto pur-american insa … USA vrea sa fie altcineva la inaintare =
  Nu e inca indicat ca USA sa intre in RAZBOI direct cu rusii deoarece si rusii pot „da” anti-portavioane NOMINAL altora !
  Nu ca acum …mirare ca precizia rachetelor anti-portavion „yemenite” a crescut enorm !

  Romania va avea o paguba … mai tarziu acceptand sa ia cu PATRIOT-ul vina americana asupra sa !
  PS: Cine stie ca nu spun rar prostii …stie ca rusii deja au toate datele referitor la
  PATRIOT-ul (asa zis:) „ROMANESC” dat ukranilor !

  In numele RO de facto se bate USA cu RUSII via Urkania ! Pot da un detaliu la cerere pe aceasta thema daca se vrea
  metaforic mascat printre comentarii ! (sunt SPECIAL!)

  PS: POLONEZII nu au vrut sa dea nici rachetele lor ukrnailor nici sa ia vina racehtelor americane de la ei (ca RO acum) date in nume personal ukranilor !
  De ce va spun toate astea ß Pentru ca ca urma oricum in AUGUST un MEGA-SCANDAL nu doar romanesc pe thema ! PUP !

  SHALOM ! (nu e necesar sa publicati „comentariul” asta (/NU O SA-L MAI REPET de nu intra 🙂 … e doar ca sa se stie ca si russnacii stiu ! Paianjenii mei din retea NU POT GRESIII ! N-au fost construiti 😉 sa aiba „alternativa” asta ! 😐 )

 9. Mai binje nu da „detaliul”. Ar fi mortal 🙁 !
  Va iesi oricum la sf. saptamanii la iveala ! 😐

  Putini ca voi: 3301 !

 10. Tusk a ales o sorosista nebuna. Voi ati vrut in anturajul acesta, Elvetia a zis PA si e altceva !

 11. Johanis ,te.au tras și ne.au tras pe sfoară in schimbul concediilor ne.amales cu promisiuni și bătaie de joc !

 12. Cum nu-i așezi tot una se primește – editat cu miros de eliminări fiziologice..
  Rezultatul alegerilor în Germania și Franța arată ce este cert, tot mai evident se vede că 2014 anglo-saxonii,folosind idioții utili din UE, au început să realizeze visul lor- împărțirea Rusiei..N-au putut prin Caucaz au încercat prin Ucraina..
  Pentru europeni această comportare scârboasă nu va rămâne fără consecințe și își vor aduce aminte ce erzaț cifre..

 13. …Și fumoasă și deșteaptă foc. E dată naibii; are ceva din șarmul acela clasic, de Vaslui (varianta copil făcut la băutură)…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.