Cel mai mare castel în stil baroc din Transilvania, vândut Ungariei

Nu reprezintă o noutate faptul că România, de ani de zile „cedează” Ungariei mii de hectare de teren, clădiri istorice și păduri întregi. De-a lungul timpului, această indiferență a devenit un brand de țară, iar autoritățile acționează ori prea târziu, ori se fac că plouă și lasă lucrurile să se rezolve de la sine, scrie gazetadecluj.ro

„Dragostea” maghiarilor față de clădirile ce au legătură cu țara condusă de Viktor Orban este cunoscută la nivelul Transilvaniei de mii de oameni, mai puțin în rândul statului român, care, aproape de fiecare dată, deși are legea în mână, o aruncă pentru cioara de pe gard și cedează monumente de o importanță majoră pentru istoria noastră Ungariei.

De data aceasta, politicienii și-au dat cu stângul în dreptul când vine vorba de Castelul Wesselényi din Jibou, județul Sălaj, care are șase anexe integrate. Acesta datează din secolul XIX, iar cea mai veche dintre construcțiile care compun acest ansamblu este curia, refăcută de către baronul Wesselényi István și de contesa Bánffy Kata. După ce proprietarul castelului, Wessélenyi Miklós, încetează din viață, fiul acestuia, Wessélenyi Miklós al II-lea face unele lucrări minore la reședința sa din Jibou. După venirea comuniștilor, când are loc naționalizarea, palatul și anexele sale sunt transformate într-o școală, liceu, internat, casă de pionieri și stațiune experimentală a tinerilor naturaliști.

După ce România a gustat prima dată din democrație, castelul din Jibou a devenit un simplu club al copiilor. De-a lungul timpului, chiar dacă exteriorul nu a fost afectat, palatul a fost prădat în timpul comunismului, iar interiorul este aproape gol.

De reamintit faptul că înainte de marea naționalizare, ultimul proprietar a fost Teleki Artúrné Wesselényi Ilona, iar descendenta sa, Janicskó Éva

(Ianicicău) a luptat pentru ca imobilul să-i revină în proprietate. Colac peste pupăză, în ciuda câștigului, Eva a decis să scoată la vânzare castelul, în condițiile în care nu avea banii necesari să-l renoveze și să-l întrețină. La începutul anului 2012, instanța a decis restituirea clădirii, iar Consiliul Județean Sălaj și-a putut exercita dreptul de preemțiune, după ce Ministerul Culturii a renunțat la acesta, lucru ce nu este de mirare.

Firme paravan, oameni de carton, o istorie aruncată la gunoi de dragul banilor
La scurt timp după retrocedare, Eva Ianicicău a murit, iar noul proprietar, Andrei Ianicicău a reușit să vândă ansamblul anul trecut pentru suma de 800 de mii de euro unei companii din Cluj-Napoca: Micro Vision Consult SRL. La început, proprietarul a cerut 1,5 milioane de euro pentru castel, dar a diminuat prețul la 900 de mii de euro, preț de pornire pe site-ul casei de licitații Artmark Historical Estate SRL.

Totul bine și frumos, doar că la scurt timp după ce compania a cumpărat castelul, aceasta l-a vândut la, o altă firmă, de data aceasta maghiară: Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag S.A.R.L, fiind parte a unei societăți numite Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt ce se ocupă cu câștigarea a cât mai multe clădiri istorice din Transilvania. Firma din Cluj-Napoca, Micro Vision Consult, a avut în 2021 o cifră de afaceri de peste 77 de milioane de lei și un profit de aproape 15 milioane de lei. De precizat faptul că această firmă este parte în mai multe dosare, printre care cel de la Tribunalul Sălaj, privind Castelul din Jibou, unul la Judecătoria Arad, Curtea de Apel Alba Iulia, Judecătoria Hațeg și două la Tribunalul Hunedoara.

Moștenitorul castelului a pus sare pe rană și le-a amintit celor din Consiliul Județean Sălaj că au venit prea târziu cu dreptul de preempțiune fluturându-l pe la nas. Chiar dacă, înainte de vânzarea imobilului, președintele Consiliului Județean a anunțat că are de gând să folosească dreptul la preemțiune, consilierii au dormit în păpușoi și nu au luat o hotărâre în termen de 15 zile privind intenția de cumpărare.

Moștenitorul castelului a pus sare pe rană și le-a amintit celor din Consiliul Județean Sălaj că au venit prea târziu cu dreptul de preempțiune fluturându-l pe la nas. Chiar dacă, înainte de vânzarea imobilului, președintele Consiliului Județean a anunțat că are de gând să folosească dreptul la preemțiune, consilierii au dormit în păpușoi și nu au luat o hotărâre în termen de 15 zile privind intenția de cumpărare.

Pe cealaltă parte, Consiliul Județean Sălaj îl contrazice pe proprietar, precizând că instituția a exprimat în termen legal dreptul de preempțiune în ceea ce privește cumpărarea acestui imobil. Potrivit președintelui Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, instituția pe care o conduce a răspuns în termen privind intenția de preemțiune.

Potrivit articolului 4 al Legii 422/2001, monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condițiile exercitării dreptului de preemțiune ale statului român, prin Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, pentru monumentele istorice clasate în grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori al unităților administrativ-teritoriale, după caz, potrivit prezentei legi, sub sancțiunea nulității absolute a vânzării.

Când doi se ceartă, judecata decide sau amână la infinit
Consiliul Județean Sălaj a cerut în mai 2021 constatarea nulității actelor prin care castelul a ajuns în proprietatea Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag S.A.R.L. din Ungaria. Pe 7 noiembrie 2022, Tribunalul din Sălaj a amânat pentru 21 noiembrie pronunțarea în această cauză.

„Reprezentantul reclamantului – c.j. ########### ###### arată că raportat la noţiunea de cumpărare, din punct de vedere drept administrativ, administraţie publică, în urma negocierii preţurilor, există şi acea hotărâre de cumpărare la preţul negociat care va face obiectul unei hotărâri de Consiliu. Arată că există o anumită organizare la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale potrivit căreia se exercită un drept – dreptul de preemţiune – care presupune încheierea de acte materiale şi inclusiv dreptul de cumpărare şi de a exercita o intenţie de a cumpăra în anumite condiţii care sunt stabilite de hotărârea de Consiliu nu de ordinul Ministerului Culturii, şi ulterior de a achiziţiona la preţul rezultat în urma negocierii. Sunt două etape distincte, dar arată ca şi cum ar fi o singură etapă cumulată în care exercită dreptul de preemţiune, se plăteşte preţul, banii cuprinşi în buget în termenul de maxim 15 zile. Ori acest termen de 25 de zile pe care îl are Ministerul şi cel de 15 zile pe care îl are U.A.T.-ul este pentru a decide dacă procedează la exercitarea dreptului şi ulterior de a face acele oferte de cumpărare a bunurilor de categoria A(…) Amână pronunţarea în prezenta cauză pentru data de 21 noiembrie 2022”, a anunțat instanța.

Pe 21 noiembrie, Tribunalul din Sălaj a decis, din nou, amânarea pronunțării pentru 6 decembrie. De anul trecut și până acum au fost 12 termene în dosarul Castelului Wesselenyi.

Până la cel de-al 13 termen, este important să menționăm câteva cuvinte despre societatea Manevi care a reușit să cumpere imobilul de la firma clujeană, implicată în șase dosare până acum. Aceasta a fost înființată în 1997, la Budapesta, fiind sub atenta supraveghere a Ministerului Afacerilor Externe maghiar. Rolul societății mai sus menționate este de a readuce în proprietatea statului maghiar a monumentelor pe care le consideră importante pentru Ungaria.

Anul trecut, societatea ungurească a înființat la Satu Mare Manevi Pro Transilvania (sic!), prin care au început să se cumpere proprietăți. Guvernul Orban a pompat bani serioși prin care s-a reușit achiziționarea unor imobile precum un hotel din Oradea, dar și unul din apropierea Lacului Roșu din județul Harghita. În 2021, societatea a primit o majorare de capital de 30 de milioane de euro. Cu toate acestea, cifra de afaceri de anul trecut a fost de 2.017 lei și cu un profit de -10.977.205 RON, după doar un an de activitate. De asemenea, Manevi Pro Transilvania are doar doi angajați.

Încă din 2017, Manevi ZRT, cea care a înființat Manevi Pro Transilvania, a început să cumpere la greu imobile cu valoare de patrimoniu. Mai exact, societatea ungurească a achiziționat firma Dacia SA, cea care deține clădirea hotelului cu același nume în Satu Mare. Mai mult, și hotelul Coroana din Sighetu Marmației a trecut, evident, în proprietate ungurească, dar și o clădire din Carei. Alte imobile cumpărate de către societatea ungurească sunt: Hotelul Ardealul, Castelul Mocsonyi și Teatrul Hirschl din Arad, Casa Teleki din Baia Mare, Hotelul Onix din Harghita, Hotelul Ferdinand din Hațeg și Hotelul Casino din Borsec.

Reamintim faptul că firma Manevi a avut un ajutor masiv privind achiziționarea zecilor de imobile, mai exact intermediari, cum este și firma clujeană Micro Vision Consult, înființată în urmă cu doi ani.

Cum reușește Ungaria să cumpere Transilvania, bucată cu bucată, cu ajutorul fundațiilor și a societăților intermediare
„Ajutoare” pentru a fura din patrimoniul românesc se găsesc la tot pasul, iar Ungaria profită din plin de ignoranța oamenilor de carton puși în funcții publice și care, mână în mână cu acești șmecheri, fură ce este mai de preț. Pe lângă societatea Manevi există și Fundația Sapientia, înființată în urmă cu 22 de ani de către mai mulți conducători ai bisericilor istorice maghiare din Transilvania. Totul a pornit de la dorința Budapestei de a finanța educația superioară în limba maghiară din Transilvania prin înființare unei universități particulare maghiare la noi în țară. Sub paravanul educației și a învățăturii, fundația a dat un tun de proporții prin achiziționarea Hotelului Melody din Cluj-Napoca.

Clădirea care găzduiește unul dintre cele mai vechi hoteluri din Cluj-Napoca a fost declarată monument istoric de către Institutul Național al Patrimoniului din cadrul Ministerului Culturii. Situată în Piața Unirii, la numărul 29, acolo unde se intersectează Bulevardul 21 Decembrie 1989 și strada Regele Ferdinand, clădirea Hotelului Melody apare în peisajul urban al Clujului la jumătatea secolului al XIX-lea.

Înainte de apariția maiestuoasei clădiri a hotelului, pe acel loc existau două clădiri în care funcționaseră Biroul Fiscal al Clujului, care s-a transformat ulterior în berăria „Fiskus” și o a doua clădire în care se afla hotelul ,,Pannónia”.

De asemenea, Fundația „Sfântul Francisc” a reușit să concesioneze mai multe castele pentru o perioadă de 50 de ani. Pe lângă cele menționate mai sus există și Fundația pentru Școală, care a reușit să achiziționeze Tipografia de Stat Ardealul din Cluj și Fundația Laszlo Teleki, scrie gazetadecluj.ro

Cel mai mare castel în stil baroc din Transilvania, vândut Ungariei

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11
Author

44 de Comentarii

  1. Păi bre prostovane.. Te-ai angajat la RETROCEDAREA tuturor bunurilor confiscate,..Acu nu trebuia s-o vinzi, ci să RESTITUEZI, bre ciumete,.Castelul nu a fost construit de români, nu e munca și cheltuiala românului, cu atât mai puțin istoria românului..deci cu ce drept ai azi pretenții asupra bunurilor nobilimii maghiare, a bisericilor istorice sau a orice care e transilvan ? Cu ce ai contribuit ca român la existența acestor bunuri ??

  2. se ” naste ” o singura intrebare ….de ce ungurii pot, si noi, nu ..?!

  3. Nicio ONG românesc și nicio autoritate publică românească nu intervine pentru blocarea acestei trădări de țară? Ori suntem niște nătărăi, ori suntem trădători. Aici este vorba de o strategie a Ungariei împotriva României, care ar trebui cunoscută de SRI și Parchet. Și de Guvernul României!

  4. Nu inteleg de ce trebuie sa fiti asa de sovini? A fost cumparat in mod legat in urma unei licitatii. Cand francezii, germanii (uitati-va la Sibiu), cumpara in mod constat obiective si industrie de ce nu mai sunteti rasisti impotriva lor ca deh cumpara teritorii rromanesti. Cand vin olandezii, austriecii, libienii si evreii si cumpara mii de hectare de pamant si paduri nu vad sa fiti la fel de patriotarzi atunci. Nu, din potriva le numiti investitii straine si progres.
    Motivul adevarat pentru ura asta fata de Ungaria este ca ei sunt nationalisti si refuza sa isi distruga natia si sangele la ordinul marilor globalisti. Daca liderul Ungariei era o marioneta lgbtq++, globalist si cu diversitatea in gura, voi jurnalistii astia corecti politic care sunteti majoritari in presa rromanesca ati fi aplaudat si ati fi adus urale ungurilor ca investesc in Rromania in timp de criza si ca nuuu se accepta vreo critica sau temere pentru ca asta te face rasist, homofob si agent rusnac de influenta ce promoveaza propaganda si incearca sa dezbine marea sandrama numita UE. Sunt satul de ipocriziile pe care le promovati in mod constant in presa, se aplica principiul dublu standardului in tot ce fac tarile neprietenoase cu regimurile globaliste.
    P.S. Daca comentariul o sa treaca de ministerul adevarului ce tot cenzureaza in mod constant o sa fiu surprins.

  5. Sunt clădiri ungurești, nu românești, românii au lucrat doar prin grajdurile lor ? Și pe urmă, ce vreți, suntem în UE, nu mai există granițe nici suveranități. Iar românii oricum au compromis de mult ideea de suveranitate.

  6. Bre ciumete! Bre prostovane! Folosesc același limbaj ca tine că poate așa pricepi ciumete! „Nobilii maghiari” pentru care am un „respect deosebit” nu s-au născut bogați și nici nu sunt de origine de prin partea locului, pricepi ciumete! Au venit, fiind nomazi, ciumete pricepi,au cucerit, au subjugat, au stăpânit, au asuprit, au stors țăranii de vlagă și pământul de avuții și s-au îmbogățit din ceva ce nu era a lor de fapt! Pricepi bre ciumete?!? Pune mâna pe carte, pe aia adevărată, nu ale voastre ciumete, și lasă vrăjeala că nu ține! Pricepi bre ciumete! Vine vremea, bre ciumete ,când o să ne întâlnim din nou, față în față, bre ciumete, eu ardeleanul și tu boanghină, că văd că tare vă agitați și voi și frații voștri și vedem care pe care,bre ciumete! No cam atât am vrut să-ți transmit bre ciumete! Ardealul a fost, este și va fi România, bre ciumete! Cât despre trădătorii de guvernanți PSD, PNL și UDMR sper din tot sufletul să apuc vremea când vor fi judecați și pedepsiți pentru înaltă trădare, hoție și ce mai fac ei acolo! No bine ciumete? Hai că am ostenit!

  7. E foarte normal sa se intample asa ceva, conducerea Romaniei dupa ce Ceausescu a fost impuscat a avut si are ca sarcina destramarea Romaniei. Singurul politician romam care s-a opus este Liviu Drganea. De aceea SRI l-a bagat la inchisoare pe baza unui dosar trucat.

  8. VOTAŢI PSD & PNL, două partide care nu pot conduce România fără partidul etnic unguresc.

  9. Transilvan sau roman e totuna, mare scurs. Mai scoate capul in lume din vizuina aia obscura de sovin

  10. De ” Mostenirea Gojdu ” ati auzit ?
    Care „autoritati locale ” ? Ele primesc „semnal” de la Budapeste nu de la Bucuresti ! HALAL CONDUCATORI ! HALAL TARA !

  11. Dacă tot suntem patrioți ,și tot ne plângem ”teritoriile strămoșesc ”, nu înțăleg de ce AUR în frunte cu Gerorge Simion nu insistă ptr ca România să construiască un Stadion de fotbal în Moldova , la Dubăsari ? Un model de a strânge legăturile cu neamul

  12. @ Marius Pavel Știi de ce ești ciumete ?? Pentru că minți, Te autoamăgești cu minciuni,.N-ai cuvânt. Nu respecți nimic și pe nimeni,. Promiți și uiți,.Iar nici când ești cu oiștea in gard nu te trezești că de fapt cine ești și ce realizezi.. Deci am toate motivele să vă fac cu ou și cu oțet.. Pricepi bre ?? Sigur ??

  13. Acest Castel a fost construit de romani ,propietarii au fost romani,ca sa existe acum aceasta mare suparare ?

  14. aduci UDMR, o asociație maghiara si o faci partid parlamentar și o mai aduci și în guvern, fără sa fie nevoie, se poate vorbi de trădare națională??
    Poate cineva sa-mi răspundă, ținând cont de Constituție?

  15. RUMÂNII SUNT SI AU FOST MEREU, SLUGI. IOBAGII STIU doar sa se plângă. Transilvania nu a fost pământ românesc niciodată. RUMÂNII AU FOST DOAR TOLERAȚI IN Ardeal. De ce nu au conace, cetăți etc.in Valahia lor?

  16. Citez din ultima carte citită:” …Walter Rotschild a trimis experți agricoli europeni în Palestina… și a cumpărat terenuri întinse, circa 520 km, înființând doar între 1880-1895, 40 de sate, comunități agricole de tot felul(moshavim și kibutzuri), precum și orașe…” În 1848 reapărea statul Israel pe harta lumii. sursa Israel-scurtă istorie a unei națiuni, Daniel Gordis, ed Humanitas, București, 2019, p. 71

  17. Ungurii își urmăresc interesul, noi ne-am bătut joc de Moștenirea Gojdu.
    Conducerea României i-a abandonat pe românii din Ucraina, Ungaria etc.
    Sa fim corecți, cine e de vină ??

  18. De când e lumea românii cu ungurii din Cluj nu s-au înțeles între ei. Și universitatea a pus uneori umărul la asta. Acum se iau de la un castel de parcă ar putea ungurii să plece cu el la Budapesta. La Brașov era așa: sașii se ocupau de administrație și meșteșuguri , românii cu creșterea animalelor și cu tălmăcirea politicii din regat și ungurii cu agricultura. Cele trei vămi și le împărțeau între ei. Junii Brașovului sunt singurii din țară, după știința mea, care aveau straie cu fir de aur.
    Românii din Cluj altă treabă n-au avut decât să se certe cu ungurii care n-au avut nici ei mai multă minte.

  19. … nu putea sa-i mai incapa … Romania a devenit un fel de casa a Bubulinei, prietena lui Zorba Grecul din filmul cu acelasi nume … daca-mi amintesc bine, in casa femeii aflate pe pat de moarte intrau toti taranii din zona si toti golanii si se serveau cu ce le pica in mina : care cu un scaun, care cu o perdea … asa si la noi : care cu Castelul Peles, care cu Branul, care cu o fabrica, care cu niste paduri … acu’ honvezii astia cu ditamai casoiu’ ! (pe care, apropo, vad ca statul roman politicos si grijuliu l-a mai si renovat, inainte sa-l faca cadou !)

  20. Ip, Treznea, Măgura… vă spun numele astea ceva? Dar Horia, Cloșca și Crișan și alții asemeni lor? De Iancu Crăișorul Munților ai auzit? Ce ai te ia cu frisoane? Hei ciumete, pricepi bre? Nu le uitam! Și am avut grijă să le povestim și copiilor noștrii! Și alții asemenea cu tine ciumete, pricepeți că nu voi scrieți istoria? E scrisă deja în mintea și inimile noastre! Și ca să vă mai zic una așa ca încheiere, că nu merită să mai pierd vremea cu voi, eu ardelean din Mureș am soția unguroaică de la Satu Mare, și sincer o ducem minunat! Pricepi ciumete cum stau lucrurile? Nu sunt șovin, nu am fost niciodată, pricepi ciumete? Vreți mai mult? Nici o problemă, mergeți de unde ați venit! Drum bun!

  21. TOATA valorile din Transilvania apartin statului roman.Dupa unirea din 1918 statul a platit pana in 1938 pentru toate acestea prin legea ,,optantilor,,.Orice ,,retrocedare,,in Transilvania este ilegala.

  22. ALOOOOO TERENUL, PAMANTUL ESTE VESNIC AL ROMANILOR , indiferent ce fac TRADATORII de popor , sa-l demonteze si sa-l duca in PATRIA LOR A HUNILOR……………

  23. Romania este condusa de o gasca , constituita din participantii la jefuirea tarii sau personaje care au jurat credinta altor tari .Deci , nu pot fi acuzati de patriotism romanesc .Dupa Marea Unire , Romania a rascumparat averile optantilor cu 100 vagoane de aur .Sa nu uitam si de „investitia” lui Viktor orban de 1 miliard de euro in politicienii din România-nu romani pentru a le adormi patriotismul .

  24. ar trebui s-o spuneti ”geniilor” din justitie, am citit in presa de un avocat Sabau care s-a luptat pt astfel de retrocedari abuzive, parca si prin Banat era sa i se dea unor falsi un sat…dar avem si pe unul sus…

  25. Daca este vorba de asa zisa gradina botanica din Jibou si de castelul din interior, imi amintesc ca in urma cu cativa ani un prieten maghiar (din Romania) a tinut foarte mult sa-l insotesc acolo. Castelul neimpresionant arata parasit, era incuiat si parea sa beneficieze doar de niste ingrijiri sumare pentru a impiedica continuarea degradarii. Prietenul ghid era entuziasmat si pe buna dreptate fiind vorba de inaintasii sai. Dar ii critica pe romanii puturosi si rai ai locului (se refera la autoritati) care nu fac nimic pentru redarea stralucirii acestei vestigii istorice unguresti. Vanzarea catre maghiari este o hotarare inteleapta, in fond romanii de acolo doar vor sa se laude cu astfel de cladiri unguresti.

  26. Regina Maria si Regele Ferdinand se rasucesc in morminte.Sunt TRADATORI cei care au facut LEGI de RETROCEDARE si cei care VÂND teritoriul tarii.Abia ne-am REINTREGIT si noi deja ”retrocedam”.Pai nu suntem loviti in cap?Cine va pune punct acestei ABERATII?Decât sa vindem mai bine sa SE RUINEZE si sa DISPARA aceste castele ale faradelegii!!!Sa se umple de serpi si lighioane blestemate!!!Iar TRADATORII de neam,care o-ndrăgit străinii…

  27. Ehehe! Se învârt bani mulți în retrocedările astea. Și comisioane pe măsură. Aveți impresia că toate astea se întâmplă fără un “aviz” al celor care veghează?

  28. Cu ce au contribuit ungurii la Gojdu?Cel care l-a cedat gratis ungurilor n-ar trebui sa raspunda penal?

  29. Ma intreb, retoric desigur, daca doamne fereste ar incepe un conflict la scara larga in zona noastra, aici nu ar trebui sa vina armate straine sa ne decimeze ca ar fi suficient de multi localnici care s-ar decima intre ei.
    Ce aveti fratilor, romani si unguri deopotriva, nu va e bine, nu va place sa traiti in liniste si pace ca acum ?
    Haideti sa lasam ura la o parte, pastrind amintirile desigur, dar sa ne ocrotim prezentul linistit.
    Nu avem nevoie de conflicte !

  30. Chiar nu am nimic împotriva ungurilor normali la cap care împart cu noi și bune și rele de sute de ani, mă deranjează in schimb felul în care vorbește la adresa românilor de fiecare dată. Este ură viscerală, este șovinism nativ, este provocare la adresa noastră fără nici un motiv rațional! Să nu uităm că UDMR este la guvernare și nu sunt cu nimic mai buni decât românii din PSD sau PNL, toți o apă si-un pământ! De ce trebuie să fiu înjurat și batjocorit in fiecare zi? Doar pentru că m-am născut român? Dacă voi sunteți de acord cu asta, este alegerea voastră, eu unul nu mai tolereze! Ajunge! Mare scurs și alții că tine, pricepeți că nu sunteți cu nimic mai buni, mai frumoși sau mai deștepți decât noi, toți avem și bune și rele! Când o să pricepi bre ciumete treabă asta mai stam de vorbă! Simplu! Iar faptul că vin ungurii și cumpără case, castele și palate in România nu mă deranjează atâta timp cât respectă legea să fie sănătoși! O zi bună tuturor!

  31. Măi Marele urs, nu ești decât un mic iepuraș în gândire. Castelul a fost construit de iobagii români pe care groful ungur Weseleny îi exploata la sânge. Acel grof Miklos Weseleny ar trebui declarat criminal de români și scos din tot ce înseamnă ținut românesc. Și apoi nu mă mir că procesele se pierd de către statul român. Vedeți ce meserie are la bază președintele Consiliului Județean Sălaj, cel care trebuia să știe ce are de făcut pentru câstigatea procesului.

  32. Pe će pun mana ungurii , ei au grija sa si functioneze ! Daća ar mai fi ramas in posesia noastra , ar fi ajuns o ruina .

  33. E noaptea mintii ce comentarii poti citi aici si e trist sa vezi cum a pervertit mintile unora istoria plina de minciuni pe care au invatat-o. Nu v-ati intrebat ce s-a intimplat la Ip si Trasnea, ce anume a declansat ce a avut loc,de ce acolo si nu in alte sate. Mie mi-au povestit bunicii, contemporani cu evenimentele si ar fi instructiv sa gasiti, unii dintre voi, oameni care stiu. In rest in multi nationalismul si sovinismul da in fierbere in mod irational si maladiv. Fiti patrioti prin fapte si nu numai declarativ, nu va spurcati pamintul, apele, tara, vorbiti si scrieti limba romana corect, respectati cultura si patrimoniul national, nu furati tot ce se poate misca din loc si abia atunci puteti sa va declarati patrioti. In ce priveste castelul Wesseleny,linga care am crescut si pe care l-am vazut devenind o ruina ma bucur ca cineva l-a cumparat si presupun ca va investi in refacerea lui, desi asta in stadiul in care se afla e aproape imposibil Dar cum castelul de la Godollo, tot baroc a fost splendid restaurat si pus in circuit turistic de unguri as vrea sa cred ca poate asta se va intimpla si cu cel de la Jibou.” Patriotii” ar trebui sa caute sa afle ce s-a intimplat in 1848 in castel.

  34. O sa dormim pe strazi in alta țări, ca tara noastra e vindem bucata cu bucata.

  35. castel răsărit din pământ
    precum ciupercile pentru pomana
    ce judecatori cu ce l au ridicat
    macarale turn
    era ceausescu îi bagă la lega 18 și până la urmă nu a fost lege rea
    de ce nu îl bagă ue pe orban la legea 18
    sa nu îl mai pupe pe putin
    asta ne meritam ciolanu

  36. Mai Marele Urs,și marele Richard,sunteți doua falsuri care nu înțeleg de ce nu v-ati hăcuit încă…Uite cum sta treaba,ca vad câte faci ca nu știi.Nobililor „magari” care nu au mai vrut sa trăiască în Transilvania li s-au plătit despăgubiri duble,fără negocieri,deci la punctul asta mucles,bruta mica.Firesc plata construcției acestor castele au suportat-o grofi ca de aia le-a plăcut sa fie grofi,de asemenea arhitecții și inginerii erau unguri sau austrieci…dar mana de lucru,urs tembel,a fost a romanilor,cretinule,ca doar nu ai adus mongolii tai,tâmpitule.Si materialele de construcție,falus flasc nu le-a adus mata din pusta ma ,lemn și piatra .D-aia te-a păcălit vulpea ba marele urs,ca ești prost ba,dar fudul…scârbă.

  37. Dacă nu au grijă de clădiri sau terenuri agricole să le de-a cui are chef de muncă restul este poveste .Poate sa fie și din Africa nu poate sa ți modifice granița dar poate sa ți crească valoarea țării daca muncesc și investesc.

  38. Care unguri? Ei nu mai există din sec. 13 Vorbesc doar limba, „moștenită” prin maghiarizare

  39. Incet incet cu Rabdare vindeti Terenuri si Cladiri importante Ungariei . Hoti Smecheri

  40. Din moment ce vânzarea s-a făcut respectându-se legile României și termenele ce permiteau autorităților locale să-și exprime în mod legal (respectând toate procedurile) intenția de achiziționare a proprietății,nu văd nici un motiv de lamentări gratuite,cu atât mai mult de vomitivele cocalarilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.