Cel mai mare împrumut de până acum de pe pieţele externe!

Ministerul Finanţelor, condus de Alexandru Nazare, a împrumutat 3,5 miliarde de euro de pe pieţele externe în prima ieşire de eurobonduri din acest an, într-o finanţare structurată pe două tranşe, de 12 ani respectiv 20 de ani. Este cel mai mare împrumut de până acum de pe pieţele externe, transmite Mediafax.

Astfel, pentru tranşa pe 12 ani, Ministerul s-a finanţat cu 2 miliarde de euro, investitorii alocând 6 miliarde de euro. Dobânda pentru această tranşă este formată din nivelul midswap (MS) plus 195 de puncte de bază, conform Ziarului Financiar.

Pentru tranşa pe 20 de ani, ministerul a atras 1,5 mld. euro, sumele alocate de investitori fiind de 4 miliarde de euro. Dobânda pentru această tranşă este formată din nivelul midswap (MS) plus 235 de puncte de bază. În ambele cazuri, dobânzile sunt uşor mai mici faţă de cele anunţate azi dimineaţă.

Aceasta este prima finanţare de eurobonduri din 2021 şi prima sub mandatul ministrului Alexandru Nazare.

Potrivit datelor Bloomberg, această finanţare prin eurobonduri are ca bookrunners BNPP, Citi, HSBC, Raiffeisen, Societe Generale, UniCredit.

În anul 2021 necesarul brut de finanţare la nivel guvernamental este de aproximativ 130,8 miliarde lei, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanţelor de pe pieţele interne şi externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 7,16% din PIB (aproximativ 80 mld. lei) precum şi de volumul datoriei de refinanţat în anul 2021, în sumă de aproximativ 51 miliarde lei.

Ţinând cont de obiectivul limitării riscului valutar cât şi de cel al dezvoltării pieţei titlurilor de stat, se estimează ca deficitul bugetar urmează să fie finanţat în proporţie de cca 48% din surse interne şi de 52% din surse extern.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

  1. Nu mai rămâne piatră pe piatră în tara asta după gașca acestor nenorociți. Felicitări celor care i-au votat..

  2. Catastrofal. Indatorarea externa peste limita inseamna disparitia statului-natiune. Obiectiv urmarit pas cu pas de acesti artisti ai prostiei.
    Ramane de vazut si daca aurul romanesc de la Londra mai exista fizic. Pentru ca el e parte din rezerva de stat in caz ca generosii creditori filantropi vor veni sa-si ceara banii deodata.
    Pronostic de 1×2: AURUL S-A VOLATILIZAT DEMULT.

  3. Bre,normal ca trebuie bani pentru constructia de baze,cumpararea de fregate din pix,intretinerea mancaciosilor de hot-dog si feretani casabile cumparate cu milioane de euro .Intrebarea e..Cu ce au garantat alogenii toate imprumuturile uriase facute pana acum?Cu pamantul agricol ?Aurul din Londra? Hidroelectrica?Cernavoda?CFR-ul?Pas cu Pas ..spre Dezastrul Final.Bre,nimeni din lumea asta nu imprumuta bani daca nu stie ca isi recupereaza ,,investitia,,si mai au si profit pe deasupra.

  4. Salariile bugetarilor si pensiile (inclusiv giganticele pensii speciale) sunt plătite din…imprumuturi. Asta a fost sursa de finantare proiectată incă de când mama (aka PSD !) a fătat aceste pensii și salarii. Din imprumuturi. E clar?
    Cine nu vrea imprumuturi, ăla vrea să nu mai plătească pensiile și salariile la nivelul de acum. Adică vrea TĂIEREA PENSIILOR ȘI SALARIILOR.
    Așa că, dragi pesediști de pe acest site, ieșiți și spuneți cu curaj: vrem tăierea pensiilor și a salariilor !

  5. Este vorba in primul rand de buzunarele acestor guvernanti hoti si lacomi. Din atata banet isi iau si ei firimiturile.

  6. atâta pot, atâta fac… nu-s în stare să pună în funcție un atelier de potcoave! nu știu altceva decât să se împrumute

  7. Pai cu ce ati vrea sa-si plateasa Coalitia,guwernerul si statul paralel salariile nerusinate si pensiile speciale? Ca de la economia interna facuta zdrentze nu au niciun interes ca de aia i-au inchis pe aia de la horeca si ii dau afara pana si pe platitorii de taxe si impozite la stat care ocupau spatiile comerciale la metrou,dar urla la vrajeala ca nu E bani.Datorii cat mai mari afara si faliment programat in tzara ce inseamna? Poate ne spun iohanistii astia care latra cu apararea guwernerului pe aici ce inseamna,care cred ei ca ii mai tine guwerneaua idolilor lor multa vreme acasa pe frecat menta si salariu bun de smecheri ca sa faca propaganda iohanista cand aia deja sunt in cadere libera si trebuie sa le ajunga banu pentru firmele lor de casa care sunt pe drojdie si nici banu de la UE nu se stie cand si daca mai vine sa-i salveze.

  8. De dreapta!!! Ca doar nu vroiati sa se imprumute comunistii! Cand ajungeti la pensie, banii de pensie or sa se duca in afara la banci. Sa ii multumiti lui Cutzu si Nazare niciunul nu are ASE-ul facut da nu-i nevoie la Romanica.

  9. Pai ca să achite pensiile și salariile mărite (din pix de PSD) de unde bani? Ca nu producem mare lucru. Nu producem nici când PSD-ul a mărit. Atunci nu conta, acum dinntr o dată este o nenorocire. Este, a fost și va fi!

  10. „Statele care vor intra in insolventa vor fi obligate sa accepte guvernare eterna (Angela Merkel)!”
    Romania are deja o guvernare cu comanda externa, iar consecintele le vedem si le simtim cu totii.

  11. Cine va mai plati datoria? Catu se imprumuta sa plateasca salarii babane la taietorii de frunze la caini de la buget. Din imprumuturile realizate se construiesc poduri,podete si staui de unde nu se scoate nimic. In loc sa construiasaca fabrici si uzine care sa exporte productia ca sa se intoarca bani inapoi la buget, fac rahaturi in ploaie!

  12. Mai D.V. …spune mai uratule care este dobanda ! Sa stim si noi cat de ordinari sunt astia in servilismul lor fata de banci si multinationale ….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.