Cele două măsuri PSD inspirate din țara care se luptă cu Mafia

Cabinetele PSD, Grindeanu și Tudose, au apelat la două măsuri fiscale inspirate din legislația italiană, acolo unde există o istorie întreagă de luptă împotriva Mafiei. Mai întâi, Cabinetul Grindeanu s-a angajat, în ultimele săptămâni de existență, prin Programul de Convergență, să implementeze de la 1 iulie un mecanism de plată defalcată a TVA, constând în plata de către instituţiile şi întreprinderile publice a TVA aferentă achiziţiilor de bunuri şi servicii direct în contul furnizorului/prestatorului la bugetul de stat. Asta înseamnă că statul nu vrea să mai plătească TVA furnizorilor, și-l plătește singur la buget, ca să nu mai poată fi furat. Apoi, Guvernul Tudose, prin programul său de guvernare, aprobat de Parlament, prevede ca de la 1 septembrie să fie introdus un mecanism îmbunătățit de colectare a TVA (split payment) pe modelul utilizat de Italia, care reduce cvasi-total evaziunea la TVA declarată și neplătită în prezent.

În ceea ce privește măsura luată de Grindeanu, s-a pornit de la faptul că firmele care au făcut afaceri cu statul și care au de recuperat TVA pentru diversele produse și servicii vândute acestuia trebuie să depună periodic la ANAF raportări în acest sens. Acum, rambursarea se face fără control al Fiscului acolo unde companiile nu prezintă risc de evaziune. Dacă cumva există o companie care prezintă risc, atunci va exista un control al deconturilor de TVA, conform fostului ministru al Finanțelor, Viorel Ștefan. Potrivit acestuia, Italia a testat timp de doi ani acest mecanism, pe care l-a aplicat pentru achiziții publice. „Rezultatele obținute de italieni, spectaculoase, au fost prezentate recent în cadrul unei reuniuni OECD, la Paris: ei au estimat un plus de încasări de 1 miliard de euro, dar au încasat 2,5 miliarde de euro în plus, pe an. Iată cum viața demonstrează că e mai eficient pentru stat să faci socoteli cu banii în buzunarul tău…”, a mai spus Ștefan. Asta înseamnă mai exact că statul recunoaște că face afaceri cu hoții și pentru ca hoții cu care statul face afaceri să nu mi sifoneze TVA s-a decis să nu le mai plătească acestora taxa pe valoare adăugată.

A doua măsură, de data asta introdusă de Cabinetul Tudose în programul de guvernare, a fost explicată de noul ministru al IMM-urilor, Ilan Laufer. „Un alt element foarte important care va intra în vigoare de la data de 1 septembrie este un cont dedicat TVA. Pentru cei care sunteți plătitori de TVA, statul român dorește să reducă evaziunea pe TVA și, în acest moment, în ultimii ani de zile, colectarea de TVA este undeva la 73-74%. Asta înseamnă că pierdem anual undeva între 16 și 20 de miliarde de lei ca și impact. Dorința este ca, de la 1 septembrie acest an, să se creeze un cont separat de TVA care se va numi Split VAT. Veți avea un cont de unde veți lucra cu TVA-ul atunci când achiziționați sau când faceți plăți, dar din acel cont nu veți putea să retrageți banii. Aceștia vor fi blocați pentru transferul de TVA către furnizor sau către stat”, a explicat Laufer. Potrivit acestuia, un astfel de mecanism ar fi aplicat și în alte țări, urmând să fie introdus și în Marea Britanie. Conform acestei idei, toate societățile din țară vor fi obligate să își mai deschidă un cont bancar în care să încaseze doar TVA aferent facturilor emise de partenerii lor de afaceri. Conform unor consultanți fiscali, sumele încasate în acest cont nu vor fi folosite decât pentru plata TVA la buget sau TVA către furnizori. Modelul este preluat tot din Italia, numai că acolo acest sistem s-a aplicat doar la un număr mai mic de firme. Noua găselniță a PSD va crea un circuit financiar suplimentare prin care comapniile nu vor mai putea să compenseze direct TVA plătit cu TVA colectat. Vor fi afectați cei care vor face investiții. De altfel, acest sistem nu a fost foarte bine explicat de guvernanți și din această cauză au apărut mai multe întrebări din partea mediului de afaceri și a consultanților financiari. De exemplu, nu se știe ce se va întâmpa cu soldul contului pentru companiile care au deja TVA de recuperat. Totodată, nu se știe cine va avea obligația să verifice plățile din split acount și cât va costa administrarea acestuia. În plus, nu se știe cum va funcționa split acount la marile lanțuri de magazine și nu numai acolo unde plățile se fac cu cash-ul.

În Italia, țara de unde s-a inspirat PSD, în timp ce un furnizor trebuie să emită facturi în care TVA este evidențiată, administrația publică (cea care face achiziția) trebuie să plătească TVA direct Trezoreriei și nu furnizorului, căruia îi achită doar restul facturii. Practic, cumpărătorul din administrația publică trebuie să separe (split) suma de plată, achitând factura, mai puțin TVA, către furnizor și transferând TVA direct la Trezorerie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.