Interviu cu liderul ALDE

CP Tăriceanu: Cele mai grave derapaje din justiţie, sub MCV

La final de campanie electorală, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu,  vorbește despre nevoia stringentă de stopare a denigrării României, care a devenit pentru unii, trimişi de români la Bruxelles, un job permanent. Spre deosebire de Klaus Iohannis, care la Sibiu s-a preocupat doar de propria sa imagine ignorând România, Călin Popescu Tăriceanu propune un sistem de colaborare transpartinică, o colaborare pentru România: „pentru că doar dacă vom fi uniţi vom face faţă viitoarelor situaţii din Parlamentul European”. 

În calitate de lider al singurului partid care a anunțat clar care au fost criteriile de selecție a candidaților săi pentru PE, sunteți mulțumit de evoluția candidaților ALDE în actuala campanie electorală, cum vi se pare că au progresat ei?

Călin Popescu Tăriceanu: Am fost nu doar în această campanie, dar şi înainte, în aproape toate filialele ALDE. Am bătut ţara de la Vest la Est, şi de la Nord la Sud. Sunt semnale bune, oamenii sunt mobilizaţi, dar eu cred, şi asta le-am spus şi lor, că cea mai bună oglindă, cel mai bun indicator a ceea ce fac va fi rezultatul de duminică. Au făcut şi fac eforturi în campanie, căci de ei depinde să reuşim să scoatem scorul pe care ni-l dorim, să reuşim să trimitem la Bruxelles patru sau cinci reprezentanţi.

Le spuneți alegătorilor că atunci când vor vota ALDE, vor vota pentru trei lucruri: o economie înfloritoare și competitivă, capabilă să vă asigure prosperitate; o Românie suficient de puternică să conducă în Europa; o Românie în care nedreptățile statului paralel vor înceta. Ați fost în această campanie electorală pe teren, ați vorbit cu oamenii. Ce v-au spus referitor la cele trei obiective care reprezintă angajamentul dumneavoastră?

C.P.T.: Am văzut, din întâlnirile cu oamenii, din mesajele pe care le transmit, că există o stare de nemulţumire faţă de felul în care sunt şi suntem trataţi acum de la nivelul Uniunii Europene. Românii sunt nemulţumiţi că, de exemplu, la noi produsele care ajung sunt de mai proastă calitate decât în ţările bogate ale Uniunii, românii, şi am discutat şi cu cei care fac agricultură, spun că nu li se pare corect ca subvenţiile în România să fie mai mici decât primesc agricultorii din alte ţări. De ce pentru noi să fie mai puţin sau de calitate mai slabă ? Şi, în paranteză fie spus aici, să-i mulţumim dlui Cioloş, care a fost comisar pe agricultură, că am ajuns să avem subvenţii atât de mici.

Şi vreau să vă mai spun ceva, elevii, profesorii cu care am discutat spun că vor ca programul Erasmus să continue, dar nu doar să continue, ci şi să aibă alocări mai mari decât are acum, nu vor să fie „omorât” acest program aşa cum intenţionează actuala Comisie.

Dar există şi lucruri bune, oamenii apreciază ce s-a făcut pe timpul preşedinţiei rotative, chiar dacă au fost destui care au zis că n-o să facem faţă, şi am auzit astfel de „cobe” chiar de la cel mai înalt nivel, vă amintiţi ce spunea dl Iohannis. Iată însă că pentru oamenii lucurile s-au văzut aşa cum au fost în realitate, şi au confirmat că au fost lucruri făcute bine.

Există acuzații că partidul pe care îl conduceți ar dori să scoată România din UE, deși de la confirmarea politică a încheierii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană din 2004, până în anul în care România a devenit stat membru al Uniunii Europene în 2007, dumneavoastră ați fost premier. Ulterior, fostul președinte Băsescu s-a lăudat cu marele său rol, deși nu el a condus Executivul, ci dumneavoastră. Cum comentați acuzațiile din această perspectivă? 

C.P.T.: Aceste lucruri mie mi le spun? Eu, care am semnat Tratatul de Aderare? Eu, care sunt numit „europeanul cu papion”? Oamenii fac o mare confuzie, a critica liderii europeni sau a critica birocraţii de Bruxelles nu este o greşeală, pentru că nu înseamnă a critica Uniunea Europeană. Pentru că nu este nimic greşit cu Uniunea Europeană, ceea ce este greşit este felul în care este condusă. Abia aştept să se termine mandatul acestei Comisii, căci este Comisia care va purta păcatul împingerii Marii Britanii în afara Uniunii Europene! Şi de-abia aştept să se termine mandatul acestei Comisii care este complice la abuzurile din justiţie.

De abia aştept să vină o comisie nouă care să înţeleagă că nu există nimic mai sfânt decât drepturile şi libertăţile cetăţeanului.

O altă realitate omisă este aceea că, înainte de a deveni stat membru UE, România avea stegulețe roșii pe tot felul de probleme. Și nu reușeam să scăpăm de ele, ca să aderăm. În cele din urmă ați fost de acord sau chiar ați avut ideea aderării la Mecanismul de Verificare și Cooperare, creat special pentru noi și bulgari. După aceea, MCV a devenit, în timp, un mecanism de presiune politică. Considerați, acum, după atâția ani, că ideea MCV a fost bună? De ce nu mai scăpăm de el?

C.P.T.: De când este raportul MCV ne tot indică faptul că România face progrese permanente, dar nu ajunge niciodată la linia de sosire.

Am văzut oficiali europeni care se declarau îngrijoraţi că nu văd progrese din perspectiva MCV, însă întrebarea legitimă este: a văzut MCV-ul cumva protocoalele secrete din Justiție? A văzut MCV-ul toate abuzurile care s-au petrecut în România ultimilor ani?
Răspunsul este nu. Tocmai de aceea, atunci când oficialii europeni aduc în discuție subiectul MCV, ar trebui să aibă în vedere tocmai această realitate: sub MCV în România s-au petrecut cele mai grave derapaje din justiţie. Reacţia de la Bruxelles nu a existat, ci dimpotrivă artizanii acelui sistem au fost laudaţi şi promovaţi.

Şi pentru că vorbim despre MCV, preşedintele Iohannis a ratat, din nou, momentul propice în care ar fi putut să obțină lucruri concrete pentru România. Vorbesc despre summitul de la Sibiu unde ar fi trebuit să discute despre lucruri importante pentru România, cum ar fi aderarea la spațiul Schengen sau ridicarea MCV. Ce am avut după acest summit? Nimic! Din păcate pentru România, preşedintele a fost mai preocupat de propria sa imagine şi de propria sa relaţie cu liderii europeni.

Se tot spune că liberalismul în Europa va muri, că uite, domnule, pe plan european grupul ALDE s-ar putea dizolva dintr-un motiv sau altul, cu alte cuvinte… „nu votați ALDE pentru că liberalismul în UE nu are viitor”. Sau dacă nu se dizolvă ALDE european, va fi eliminat ALDE România. Ce se întâmplă deci: moare liberalismul în Europa? Ce sunt aceste jocuri de culise? Până la urmă dacă ALDE european ar dispărea, cum veți naviga în viitor partidul?

C.P.T.: Răspunsul este simplu: sunt doar interesele unora din ALDE European. Mă îngrijorează nu aceste jocuri electorale, ci mă îngrijorează ce spuneaţi, că există această tendinţă să renunţe la liberalism. Sunt unii care sunt gata să vândă titulatura de liberal pentru locuri călduţe la Bruxelles, pentru a putea exercita funcţii. Eu vă spun clar că noi, cei din ALDE România nu vom renunţa la liberalism, suntem liberali autentici şi vom păstra asta. Care va fi decizia la nivelul grupului ALDE de la Bruxelles, vom vedea.

Care vor fi consecințele dacă va continua denigrarea imaginii României de către români în toate felurile posibile?

C.P.T.: Denigrarea României a devenit pentru unii, trimişi de români la Bruxelles, un job permanent. Cum să taci când vezi că de aici, de la noi de acasă, sunt cei care lovesc cel mai tare în România?

Cred că este nevoie ca viitorii parlamentari europeni să stea cu toţii la masă şi să stabilim care sunt interesele României.

Pentru că dincolo de simpatii sau antipatii politice, trebuie să susținem şi să votăm pentru interesele României la Bruxelles. Este motivul pentru care am trimis tuturor liderilor partidelor parlamentare scrisoarea de invitaţie la discuţii după alegeri. Să stăm cu toții la masă şi să stabilim priorităţile României la Bruxelles. Pentru că vorbeam despre MCV mai devreme, da, ridicarea MCV-ului este una dintre temele despre care noi trebuie să discutăm şi, împreună, să obţinem asta. Trebuie să discutăm despre admiterea României în spaţiul Schengen, despre creşterea fondurilor de coeziune care să ne permită recuperarea decalajelor faţă de ţările dezvoltate, trebuie să spunem ferm că nu acceptăm condiţionarea alocării fondurilor structurale în următorul exerciţiu bugetar de criterii ce pot fi interpretate subiectiv şi interesat, pentru că această  condiţionare nu corespunde literei şi spiritului Tratatelor. Asta le propun liderilor de partide să ne devină obiectiv comun, asta trebuie să impunem la Bruxelles. Şi vreau să vă spun încă ceva, am să le propun la aceste discuţii şi un protocol clar de colaborare.

O colaborare transpartinică, o colaborare pentru România. Pentru că doar dacă vom fi uniţi vom face faţă viitoarelor situaţii din Parlamentul European.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Lavinia Ionescu 21 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Tariceanu, de la partiduletul ALDE cu 5,ceva%, sa ne lase cu vorbele goale, sa-l tina strans de mana pe Dragnea si impreuna la Jilava!
    Sau la Rahova!
    2 infractori, la „racoare”, cum ironizeaza Ambasada Danemarcei!

    Tăriceanu, fost Premier între 2005–2008 și Vicepreședinte CSAT, a girat în 2005 un Protocol de colaborare între Parchetul General şi SRI, a-propos de criticile dure aduse de Tăriceanu si Dragnea Protocolului din 2009 dintre aceleaşi Instituţii.
    Tariceanu NU a denunţat niciodată vechiul Protocol din 2005 şi nici NU a cerut desecretizarea lui, aşa cum a făcut cu Protocolul din 2009.

    Raportul CSAT privind activitatea desfășurată în anul 2005, Consiliu al cărui Vicepreședinte era Tăriceanu, menţionează clar INCHEIEREA unor Protocoale de către Parchetul General și DNA cu Serviciile secrete, dar și cu MULTE alte Instituții.
    „Ministerul Public şi DNA au încheiat Protocoale de cooperare cu TOATE structurile care au Atribuţii Informative în vederea gestionării şi valorificării eficiente a informaţiilor privind faptele de corupţie(SRI, SIE, Direcţia Generală de Informaţii a Apărării, Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, IGPR), precum şi cu alte Instituţii care au atribuţii în acest domeniu(BNR, Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Autoritatea Naţională de Control, Garda Financiară, CNVM)”, se arată la Pagina 6 dîn Raportul CSAT pe 2005 publicat pe site-ul Președinției.
    https://csat.presidency.ro/files/documente/Raport_CSAT_2005_2ro.pdf

    https://csat.presidency.ro/ro/rapoarte-de-activitate

    Rusine, Taricene!

  2. Mai mult, a atacat DNAul care i-a facut Dosare penale si pe dna Kovesi si colaborarea DNA-SRI(Decisa in CSAT cu Semnatura lui!), desi Colaborarea cu Serviciile secrete se intampla in Franta!

    CSAT a DECIS in 2005 sa fie INCHEIATE astfel de Protocoale intre Parchet, DNA cu Serviciile secrete si alte Institutii!!
    De ce NU Desecretizati Decizia CSAT din 2005, cand erai Premier si Vicepresedinte CSAT si ti-ai pus Semnatura pe ea?
    Editat
    „Candidatul francez la postul de Procuror-şef al UE: „Colaborarea cu Serviciile e firească.”
    În timpul audierilor din Comisia CONT, candidatul francez a fost intrebat dacă, în ipoteza că ar deveni procurorul şef al UE, ar încheie protocoale cu serviciile de informatii din statele membre şi a răspuns pozitiv.

    Jean-François Bohnert a menţionat că e obisnuit cu astfel de colaborări, în situaţii în care serviciile aduc informatii.

    „Pentru mine serviciile secrete nu sunt un interlocutor privilegiat. Sunt obişnuit să lucrez cu serviciile care îmi aduc probe, informaţii judiciare. În calitate de Procuror european fac acelaşi lucru”, a afirmat Jean-François Bohnert.”
    Editat
    Reamintesc: Guvernul Romaniei a facut tot ce-a putut sa impiedice Nominalizarea dnei Kovesi, sustinandu-l pe acest FRANCEZ care a afirmat: „colaborarea cu Serviciile e fireasca”!

    Despre asta NU spune nimic Tariceanu, tace chitic!
    Rusine, vorbe goale, NU te baga nimeni in seama in UE!

  3. Daca tot va orientati catre initialele zaharistitului,corect este dupa buletin :C.A.C.P.T.—are 5, cate una pentru fiecare nevesta..

  4. mcv e o umilinta adusa Romanieiei!Bai,baieti,hai sa ingurgitati un mcv in „democratia”voastra!Sunteti muschi,umiliti,tineti sub calcai state!Cand nu intelegem ca suntem state egale,nu puteti functina,oricand vor fi „pietre aruncate”!Anglia a dat tonul,desi stie ca impreuna pe continent vom functiona!Dar exista un „cap”UE cu apartentente,aranjamente si impuneri!Si nu este acceptul celor ce au vazut!Voiau sa-si impuna o zdreanta,kovesi,nenominata de Romania,securista,tortionara de tip nou,voiau sa-si impuna sarma inghimpata!Daca vrei adevar,vino,justitie independenta,fa-o,real cu probe!Daca nu,hai sictir,dispari!UE inseamna unitate intre state,cum inseamna ele!Egalite,fraternite!Restul e mocirla!

  5. … daca dupa alegerile de duminica, PSD va avea peste 33%, iar referendumul nu va fi validat, ce s-ar mai putea spune, ce ar mai fi de facut in aceasta varianta?Posibil ca daca se va intampla asa, opozitia va iesi sa strige ca votul si referendumul au fost furate.Oare se poate intampla asa ceva?A luat cineva in calcul aceasta varianta in care referendumul nu este validat, iar PNL pierde aceste alegeri?

  6. Tariceanu a avut verticaltatea,nu-mi pasa de@lili,sunt elemente prostesti,ea nici nu mai stie de scrie,o ignor,de aia repeta msj!Hai,fata,inunda,dar nu convingi!Ramane cretinsm si atat!Sa fi convinsa ca noi suntem mai multi!Restul e cont fake!EU AM NUME,Tu LILI CE AI? Cu stifturi nu vorbesc,dar daca ai indentitate tot respectul!Hai,zboara!lili,contrafacuta,mai bine era rispen dar te dai gaina involburata!

  7. In foto vedeti cat de relaxat sta cu cracii, Nicolai??Barbat mai frumos nu exista…

  8. Cei care demasca marii talhari ai Romaniei , denigreaza Romania – dupa Tariceanu si Dragnea , cei mai periculosi infractori inca in libertate ! MCV se va ridica atunci cand vom avea Justitie si nu un simulacru ! Romania a ajuns cel mai sarac stat al Europei datorita Justitiei si SRI coordonatorii si prim beneficiarii jafului Romaniei !

  9. MCV este caduc! Problema cea mai mare este ca politicienii romani nu reclama ilegalitatea acestuia si faptul ca a expirat! Dar cine poate face acest lucru? Nimeni! Asta deoarece Basescu a omorat politica externa a Romaniei, Iohannis a incinerat-o (ca nu cumva sa mai invie din morti), iar Guvernul nu mai are niciun rol in aceasta, datorita deciziei CCR a lui Zegrean. In aceste conditii, ar trebui desfiintat si Ministerul de Externe, ca nu mai are nicio atributie! Referitor la „lili” (sau poate „Iili”), care este foarte vocal(a), colaborarea cu serviciile este benefica, dar nu si subordonarea! (a se vedea rechizitoriile intocmite de ofiterii SRI cu care ii surclasau pe „meseriasii” DNA si modul cum se plimbau ofiterii SRI prin birourile DNA, ca la ei acasa, fara sa fie inregistrati in evidente).

  10. doamna flori,daca nu exista acest mcv care a tinut cit de cat in frau acesti bezmetici de politicien ro. care sunt la guvernare,acum incepeai sa inveti din nou limba rusa.cand RO.a intrat in C.E.a semnat intelegeri si tratate pe care le-au si celelalte state.ei nu impun,iti cer sa respecti angajamentele care le-ai luat si sa respecti regulile.nu va convine mergeti in bielorusia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.