Cele mai grele momente ale administrației Biden

Israelul nu poate permite ca strategia de descurajare a palestinienilor sa fie subminată de o lungă amânare a intervenției terestre în Gaza, subliniază actuali oficiali israelieni. ”Este cel mai important aspect – este «politica noastră de descurajare»”, spune un actual membru al cabinetului de la Tel Aviv, intervievat de jurnalistul israelian Ben Caspit, pentru Al Monitor. ”Regiunea trebuie să înțeleagă repede că, indiferent cine lovește Israelul în felul în care a făcut-o Hamas va plăti un preț diproporționat. Nu există o altă cale pentru a supraviețui în această regiune în afară de a stabili aceste preț, pentru că asupra noastră sunt ațintiți mulți ochi și mulți dintre ei nu ne doresc binele”, spune oficialul israelian.

Strategia israeliană se bazează pe o forță covârșitoare îndreptată împotriva oricărui pericol. Este o strategie susținută de insistența Statelor Unite ca Israelul să aibă atât o forță politică, cât și una militară care să se poată impune în fața tuturor statelor vecine.

Această strategie are și o fațetă legată de politica internă din Israel. O analiză publicată de Alastair Crooke arată că există un ”mit” conform căruia Statul Israel îi apără pe toți evreii care trăiesc în Israel și în Teritoriile Palestiniene ocupate – de la cele mai îndepărtate așezări, până în Ierusalim. Acest contract social nescris este în pericol să se prăbușească, după atacul Hamas. Dacă armata israeliană nu intervine cu acea forță disproporționată în Gaza, dacă israelienii care au fost evacuați din kibbutzurile lor din apropierea Gazei și din aproprierea graniței periculoase cu Libanul nu se vor întoarce repede înapoi, atunci mitul amintit se va nărui.

Numai că această strategie este periculoasă chiar pentru Statele Unite în actualul context, arată un articol de opinie publicat de Thomas Friedman în The New York Times. ”Cred că, dacă Israelul se năpustește acum în Gaza pentru a distruge Hamas, va face cea mai gravă greșeală, devastatoare pentru interesele americane și israeliene”, spune Friedman, un jurnalist foarte apropiat de cercurile neoconservatoare din SUA, de actuala administrație și de președintele Joe Biden.

Ar putea duce la o conflagrație globală și la aruncarea în aer structurii de alianțe pro-americane pe care a construit-o SUA. Vorbesc despre tratatul de pace la de la Camp David, de acordurile de pace de la Oslo, de Acordurile Abraham și posibila normalizare a relațiilor dintre Israel și Arabia Saudita. Totul ar putea sări în aer.

Din păcate, înalți oficiali americani îmi spun că liderii militari din Israel au o poziția chiar mai dură decât a premierului Netanyahu. Sunt roșii de mânie și hotărâți să administreze Hamasului o lovitură pe care vecinii Israelului să nu o uite niciodată”, scrie Friedman, în articolul publicat în urmă cu o săptămână.

Un articol publicat de Axios arată că administrația Biden trece acum prin cale mai dificile momente, mai grele decât cele de după invazia rusă în Ucraina. ”Niciodată nu am vorbit cu atât de mulți oficiali din administrație care să ne spună că sunt atât de îngrijorați că potențiala confluență între crizele momentului poate genera un pericol uriaș. Nu vrem să stârnim panică. Vrem doar să tragem un semnal de alarmă cât se poate de realist: oficialii SUA ne spun că a fost cea mai grea săptămână la Casa Albă de când Joe Biden a preluat mandatul, în urma cu o mie de zile. Robert Gates, fostul secretar al Apărării, ne spune că America se confruntă cu cele mai multe crize de după al Al Doilea Razboi Mondial”, scrie Axios. Crizele amintite sunt: criza din Israel; alianța dintre China și Rusia (cu deplasarea președintelui Vladimir Putin la Beijing) în contextul războiului din Ucraina; amenințarea Iranului și a Hezbollahului, o grupare mut mai puternică decât Hamas, care ar putea ataca Israelul în nord; testarea rachetelor cu rază lungă de acțiune în Coreea de Nord (Robert Gates atrage atenția că, în câțiva ani, arsenalele nucleare combinate ale Rusiei, Chinei, Iranului și Coreei de Nord ar putea fi de două ori mai mare decât cel american); noua armă a imaginilor false care încep să circule în mediul online, iar imaginile false (create prin inteligența artificială), persoanele false (așa-zișii bots), alături de conținutul scris fals vor ajunge să însumeze 90% din totalul conținutului online.

Niciuna dintre aceste cinci crize nu poate fi rezolvată și izolată. Toate cinci pot degenera în ceva mult mai mare. Ceea ce îi sperie acum pe oficialii SUA este ca aceste cinci crize să nu fuzioneze într-una singură”, scrie Axios.

În acest moment, echipa de la Casa Albă nu crede că o invazie israeliană în Gaza ar putea duce la depășirea crizelor. Dimpotrivă, administrația Biden semnalează că asta ar duce la acea fuziune a crizelor de care se teme, folosirea forței disproporționate de către Israel urmând să ducă la o revoltă în întreaga lume islamică. Alastair Crooke scrie că insurecția din lumea arabă ar putea semăna cu cea care a dus la căderea Imperiului Otoman, prin coalizarea lumii musulmane sunnite și șiite de partea cauzei palestiniene. Așa cum premierul Benjamin Netanyahu vrut să fie profetic prezentând chiar în cadrul ultimei Adunări Generale ONU o hartă a Israelului care cuprinde toate teritoriile palestiniene, tot așa întreaga lume musulmană ar putea adopta o viziune eshatologica a luptei împotriva statului evreu. Faptul că întâlnirea președintelui Joe Biden cu liderii din Egipt și Iordania, doua regimuri moderate, a fost anulată spune multe despre starea de spirit din regiune. La fel de grăitoare este și înmulțirea atacurilor asupra bazelor militare americane din Siria și Irak.

Statele Unite au fost nevoite să reacționeze la aceste evoluții și au trimis două portavioane în Marea Mediterană, avioane de luptă în Iordania, precum și un grup de desant maritim cu forțe speciale. Iar acesta poate să fie începutul reacției în lanț care să ducă la contopirea crizelor, pentru că Rusia a trimis în Marea Neagră avioane înarmate cu rachete hipersonice Kinjal, care pot lovi navele americane din Mediterana, iar China are, de asemenea, nave trimise în zona Golfului Persic.

Pentru moment, lumea este concentrată pe eliberarea ostaticilor luați de Hamas. Unii se așteaptă ca speranțele eliberării ostaticilor să amâne și chiar să pună capăt planificatei invazii în Gaza. Însă conducerea militară israeliană, dar și publicul, insistă că organizația Hamas trebuie distrusă. Atacul Hamas a distrus paradigma internă și cea externă în care funcționa Israelul”, scrie Alastair Crooke.

O invazie israeliană în Gaza va pune SUA în fața unei alegeri dificile: ori riscă o înfrângere a Israelului, ori lansează un război ce va duce la contopirea mai multor crize. Situația este similară cu cea din Europa, unde Statele Unite trebuie să apere ideea invincibilității NATO, ca o condiție fundamentală a menținerii ”ordinii internaționale bazate pe reguli” (americane). În Orientul Mijlociu, SUA trebuie să apere ideea invincibilității Israelului în alianță cu Statele Unite (un NATO mai mic), ca bază a ordinii baze pe reguli din acea regiune.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

55 de Comentarii

 1. Păi da bre. Ce fel de om ești dacă lauzi violența unoa, de pe o parte, și o condamni in cealaltă parte. Așa ceva nu e posibil la oamenii normali.. Nici un conflict nu e de incurajat, de escaladat. Iar clar, evident, americanul este autor cel puțin moral al unor astfel de evenimente.. Azi in fâșia gaza nu exisă ”ținte legitime”. Numărul victimelor demonstrează un genocid. Lumea normală e datoare să reacționeze. Occidentul nu mai face parte din lumea normală..

 2. Tot ce vedem la ora actuala ca se intimpla ,sint primele semnale ca puterile occidentale vor fi sifonate destul de mult si li se va taia putin din nasul care se cam lungise in iltimaul timp.Intreaga populatie isi doreste pace si liniste ,nu mai vrea razboi si nici bani cheltuiti pt. inarmare.

 3. Interesele comune distrug tari și națiuni. Oricum și indiferent cum va acționa israela, pe front pe frontispiciul ei scrie dezastru, nu sunt capabili conducătorii să schimbe favorabil razboiul, nu au inițiativă, nu au intuiție, nu au nimic în comun cu ceea ce obligatoriu este necesar într-un război! Cu ură viscerala fi dorința de a ucide, nu poți avea șanse avantajoase.

 4. Hodorogul expirat acest putregai drogat care a distrus Amerlica si Eurlopa

 5. De ce șefii de state mai stau drepti in fața acestui bandit?…chiar nu văd că lumea se schimbă?…gata cu marele jandarm …să-și facă ordine la ei in america …

 6. Orice am spune Hamas rămâne o organizație teroristă și trebuie anihilată prin orice mijloace!
  Palestinienii ,un întreg popor sunt prizonieri Hamas.

 7. Am impresia ca cineva a luat-o razna.Pai asta vrea colonizarea planetei, normal ar fi fost sa fie ucis el,familia si toti cei care-l inconjoara.Ce-i aia „zile grele”?

 8. A zburat puiul cu ata,IDF va intra in Gaza,va inunda sobolanii Hamas in tuneluri si va aduce pacea ;restul e gargara jurnalistica

 9. Bai fratilor nu mai visati .Lasati-l dor pe filorusul misteaux sa puna pasarele pe site .Israel va distruge intreg Hamasul si apoi va lovi Hezbollah .Curind vor iesi cu miinile ridicate din gropile , pe model Sadam , pe care singuri si le-au facut .Resursele se topesc pe zi ce trece , conducatorii lor dispar ca si cind nu ar fi fost vreodata .Populatia palestiniana atinsa de lipsuri nimeni neputind sa ii aprovizioneze si Gaza fiind un teritoriou inchis va incepe sa arate toate locatiile Hamas si va denunta pe cei care sunt membri sau simpatizanti .Egipt si Iordania, la nivelul conducatorilor de state , abia asteapta sa scape de Hamas si Hezbolahh ca si Libanul de altfel .SUA vine cu toate fortele in Mediterana si in marea Rosie .UE se pregateste si ea .NATO la fel .Toate enclavele de felul Gaza vor disparea .Israel nu lupta sa cucereasca vreun teritoriu el lupta pentru existenta si acest moment balivernele unora cum ca nu trebuiesc lovite tinte unde civilii apara Hamasul devine un nonsens .Sinteti in razboi si suntem in razboi chiar daca unii incearca sa trateze razboiul cu preceptele normalitatii .Nimeni nu mai acum normal iar cei care inca nu inteleg asta vor plati .

 10. @rabbi Mordechai : Toate astea numai daca nu ai nenorocul sa dai cu cotul in perete si sa te trezesti ! Ar fi pacat ! Visezi asa de frumos …. !

 11. Palistinenii sunt alungati de pe pamanturile sale..ura de zeci de ani a trezit in ei instingtele animale..au fost demonstrate filmulete cum ei strivesu capul unui nenorocit s.a ..lumea a fost șocată dar nimeni nu vrea să înțeleagă că ura acumulată trebuia să răzbată cândva afară..Posibil ei au așteptat când”leul va șchiopăta”…

 12. Isaia 5:3-9

  3. Şi acum voi, locuitori ai Ierusalimului şi bărbaţi ai lui Iuda, fiţi judecători intre mine şi via mea.
  4. Ce se putea face pentru via mea şi n-am făcut eu? Pentru ce atunci când nădăjduiam să-mi rodească struguri, mi-a rodit aguridă?
  5. Acum vă voi face să ştiţi cum mă voi purta cu via mea: Strica-voi gardul ei şi ea va fi pustiită, dărâma-voi zidul ei şi va fi călcată în picioare.
  6. Şi o voi pustii! Nu va mai fi tăiată, nici săpată şi o vor năpădi spinii şi bălăriile. De asemenea şi norilor le voi da poruncă să nu-şi mai verse ploaia peste ea.
  7. Dar via Domnului Savaot este casa lui Israel, iar oamenii din Iuda sunt sădirea Sa dragă. El nădăjduia ca acesta să fie un popor fără păcate, dar iată-l plin de sânge. Nădăjduit-a să-I rodească dreptate, dar iată: răzvrătire.
  8. Vai vouă care clădiţi casă lângă casă şi grămădiţi ţarini lângă ţarini până nu mai rămâne nici un loc, ca să fiţi numai voi stăpânitori în ţară!
  9. Urechile mele au auzit de asemenea acest jurământ al Domnului Savaot: „Jur că aceste case multe, mari şi frumoase, vor fi pustii şi nimeni nu va mai locui în ele.”

  😀 😀 😀 !

  BIBLIA spune ca istoria se repeta ! 🙁 Si ca e nasol cand nu se crede in prophetii atemporali care stiu(IQ) ca „istoria se repeta”:

  🤔🤐”Strica-voi gardul [😯😯😯] ei şi ea va fi pustiită, dărâma-voi zidul ei şi va fi călcată în picioare.”🤐🤔
  — spune SAVAOT (Dumenezeul OStirilor … nu Dumnezeul PAcii ! 🙁 😐 )

  IQ=?
  😉

 13. Isaia 5:8 🙁 [cititi BIBLIA 😀 …suna cunoscut 😉 ? crede cineva ca evreii, unii dintre ei nu stiu ca „vitelul de Aur” … 🙁

  8. Vai vouă care clădiţi casă lângă casă şi grămădiţi ţarini lângă ţarini până nu mai rămâne nici un loc, ca să fiţi numai voi stăpânitori în ţară!

  MISHETEAUX e SPECIAL ! 😉 [IQ<145] 😉 😀

 14. Asa inapoiati cum sunt si cu religia aia pe care o au, palestinienii au dreptate: este pamantul lor. Hamas este armata palestinienilor care lupta primitiv, dupa posibilitatile limitate, cu ocupantii evvrei. Toata problema a fost creata de evvreii care au ocupat pamanturile palestinienilor fara sa aiba niciun drept, si care au inchis in tarcuri pe bastinasii palestinieni. Ceea ce fac evvreii impotriva palestinienilor este genocid.

 15. Care inteligenta artificiala? Sa-i utilizeze pe cei de la Antena 3 si manipularea este la nivel de Maestru!

 16. „Vai vouă care clădiţi casă lângă casă şi grămădiţi ţarini lângă ţarini până nu mai rămâne nici un loc, ca să fiţi numai voi stăpânitori în ţară!”

  MISHTEAUX … ca PROPHET REAL … stiai ca „strategia” cu colonizarea pamanturilor palestinienilor cu colonisti din Europa de Est 😐 va duce la … RAZBUNAREA LUI YAHWEH = SAVAOT, dumnezeul armatelor 😉 pe EVREI ? [5E] 😐

 17. Hamașii tocmai au bombardat Tel Aviv-ul.
  Bidonul încă mai poate impune PACEA, la fel cum putea să o facă și în Urcaca.
  Poate trage concluzia corectă din SUCCESURILE NEBĂNUITE ale MAXIMEI CONTRA-OFENSIVE.
  Nu cred că o va face, măRog…🤮

 18. Isaia 5:20-26(26)

  20. Vai de cei ce zic răului bine şi binelui rău; care numesc lumina întuneric şi întunericul lumină; care socotesc amarul dulce şi dulcele amar!
  21. Vai de cei care sunt înţelepţi în ochii lor şi pricepuţi după gândurile lor!
  22. Vai de cei viteji la băut vin şi meşteri la făcut băuturi îmbătătoare!
  23. Vai de cei ce dau dreptate celui nelegiuit pentru mită şi lipsesc de dreptate pe cel drept!
  24. Pentru aceasta, după cum paiele sunt mistuite de foc şi iarba uscată de flăcări, aşa rădăcina lor va fi topită ca pleava şi floarea lor va fi spulberată precum este cenuşa, căci au călcat legea Domnului Savaot şi au nesocotit cuvântul Sfântului lui Israel!
  25. De aceea, mânia Domnului s-a aprins împotriva poporului Său! El întinde mâna Sa spre el, îl loveşte şi munţii se clatină. Cadavrele lor sunt ca gunoiul pe cale. Cu toate acestea mânia Lui nu se domoleşte şi mâna Lui stă mereu întinsă
  26. Şi va ridica steagul pentru un popor de departe şi îl va chema de la capătul pământului. Iată-l că se zoreşte şi vine.”
  ________________
  ❤️❤️❤️
  26. Şi va ridica steagul pentru un popor de departe şi îl va chema de la capătul pământului. Iată-l că se zoreşte şi vine.”
  🥲🥲🥲 . (chinezii 🙁 ?)

 19. Isaia 5:30

  „30. În vremea aceea fi-va împotriva lui un vuiet ca vuietul mării. Toţi vor arunca privirea spre pământ şi iată: întuneric şi strâmtorare; lumina se va întuneca întocmai ca o noapte, fără să se mai ivească zorile!”

  ATOMICE ? 😛 (sti prea mult pre.meditate straine … 🙁 )

  ASTA-I CE URMEZA 🙁 … PROPHETULE ? 😮 Le-a intunecat SAVAOT mintile 🙁 ? !
  IQ=?
  😉

 20. „j spune:
  27 OCT. 2023 LA 19:32
  IQ egal zero . meri de te culca .”

  Mai citeste-L odata ! Si pe urma spune BIBLIEI 🙂 ce vrei sa-i zici LUI ! geniului ! 🙂 El e doar mesagerul nu MAESTRUL celor care sevor intampla ! 🙁 Universul e mai complicat-absurd decat pare … doar_RATIONALILOR ! 😐

 21. Bai fratilor nu mai visati !
  Lasati-l doAr pe pupin🌈istul Li🌈ic esop/gică/mafalda/păcală/bunul samaritean/j /s etc să pună păsărele pe site.
  Oare ce ar Zice pupin🌈istul dacă Rușii ar fi procedat sau ar proceda la fel cu Urcacii, asa cum crede el ca va proceda Israel ?
  – suntem in razboi chiar daca unii incearca sa trateze razboiul cu preceptele normalitatii.
  – nimeni nu mai e acum normal iar cei care inca nu inteleg asta vor plati.
  O „ciupercuță” tactică peste Kiev și gata, nu ?
  Si ce va face Occidentul ? Ce a făcut și când drona Poseidon a fost transformată în submarin, măRog…🤮

 22. Ca ATHEIST le spun celor car nu stiu ce-i atheismul criticand ce nu cunosc, vorbind despre ce nu inteleg 🙂 :

  „Vă rătăciţi neştiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.” (Matei, 22,29)

 23. Dacă nu noi, atunci cine? Dacă nu acum, atunci când? Vom ajunge noi robii ciuhapilor, fiindcă ei se sinucid în atentate.

 24. Pe unde au trecut Americanii (in trecut sau azi) , au lasat doar sange, lacrimi, oropsire. Iata Chinezii, ca un contra-exemplu: sub lozinca „a shared future for all), ajuta pe cei oropsiti de imperialisti si colonialisti vreme de 4 secole sa aibe si ei o infrastructura, o fabrica, etc Numai un dobitoc i-i poate crede pe Americani. Dupa incheierea Razboiului Rece, crezand ca au cucerit Lumea, si-au dat masca jos si iata ce vedem.

 25. @ ostap bender : o sa o luati si voi rusii pe coaja de nu va veti mai trezi din betii Implozia URSS v-a dat indarat Imperiul Colonial cu 200 de ani, urmeaza o noua implozie si ajungeti la dimensiunea corecta, Cnezatul Moskovei,dar cel putin ramanesti numai rusi,fara ceceni,mongoli,ciuvasi,etc
  Cat de curand,nu va faceti griji,China bate palma cu SUA

 26. Rindeti voi , radeti , insa Mos BIDEN – chiar va ramine in Istorie ca un REPER al geo-Politicii Terrestre ,

  ” In oct 2023 Joe BIDEN = a cutremurat toata Planeta politica , a reconsolidat autoritatea americana pe Terra pentru urmatorii 20 ani ” -== astfel vor scrie ziarele online -live in anul 2043 .

 27. Pe pagina asta nu e decat un Rabbi REAL ! Rabbi MISHTEAUX dintr-o tara din NORD ! 🙁 !
  si ala-i un … rabbi comic ! 😐 un distrat ! Insa nu mai putin inzestrat cu milenara intelepciune a kabbalistilor
  „zeului lumii” 😉 nu „dumnezului razboiului”❤️ ! [Eu nu strivesc coroana de lumini a lumii … 🙁 … !]

  IQ=?
  😉

 28. Esti o TAINA !
  🙂
  „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii şi nu ucid cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc în calea mea … „❤️

 29. Esti o TAINA ! MISHTEAUX (chiar si pentru un PROPHETde inteligenta artificiala …sti prea mult-UMANE ! 🙂
  „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii şi nu ucid cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc în calea mea … „❤️

 30. „ va incepe sa arate toate locatiile Hamas si va denunta pe cei care sunt membri sau simpatizanti . NU TREBUIE SĂ-I ARATE- LEGEA -NU ESTE TERORIST HAMAS -PALESTINIANUL MORT

 31. BIBLIA SFANTA(?) … cata imaginatie a avut Isaia ?
  Toti PROPHETii sunt si genii 😉 ! 😐 doar PROPHETII (prin tainele calatoriei SPIRITUALE(?) in timp …etc.
  Sunt ingerii care traiau cu chip de om printre oameni … extraterrestri , oameni din viitor
  Cum putea ca prophet sti efectele unei NUCLEARE pe Israel … inca din VECHIME ? 😮 cand spunea la Isaia 5:25,30
  ________________
  „25. De aceea, mânia Domnului s-a aprins împotriva poporului Său! El întinde mâna Sa spre el, îl loveşte şi munţii se clatină. Cadavrele lor sunt ca gunoiul pe cale. Cu toate acestea mânia Lui nu se domoleşte şi mâna Lui stă mereu întinsă”
  ________________
  „30. În vremea aceea fi-va împotriva lui un vuiet ca vuietul mării. Toţi vor arunca privirea spre pământ şi iată: întuneric şi strâmtorare; lumina se va întuneca întocmai ca o noapte, fără să se mai ivească zorile!”
  ________________
  APARENTELE inseala … pentru prosti un geniu care vorbeste pe limba lor puerila … NU e un GENIU
  desi ne-prostii recunosc imediat, mereu … BLAZONUL ! 😐 3301 Q 😐

  • „30. În vremea aceea fi-va împotriva lui un vuiet ca vuietul mării. Toţi vor arunca privirea spre pământ şi iată: întuneric şi strâmtorare; lumina se va întuneca întocmai ca o noapte, fără să se mai ivească zorile!”

   NOAPTEA POST-NUCLEARA (?) !
   IQ=?
   😉

 32. „„25. De aceea, mânia Domnului s-a aprins împotriva poporului Său! El întinde mâna Sa spre el, îl loveşte şi munţii se clatină. Cadavrele lor sunt ca gunoiul pe cale. Cu toate acestea mânia Lui nu se domoleşte şi mâna Lui stă mereu întinsă””
  _____________
  „muntii se clatina” (= nucleare ?)
  „El întinde mâna Sa spre el …Cu toate acestea mânia Lui nu se domoleşte şi mâna Lui stă mereu întinsă” (= Salutul Roman?)

  😉
  [multi vad … putini pricep ! 😐 ]

 33. „Londra” …”Commonwealth” … TORONTO ? 🙁
  [Salutul Roman!] 🙁

  IQ=? -> 3301 Q
  vin vremi NASOALE ! 😐

 34. „IMGB spune:
  28 OCT. 2023 LA 5:31
  Iar a aparut frizeru’ debil Mishteaux ….”

  ❤️❤️❤️ MERCI ! SHALOM !

 35. Pentru tine si pentru CTP😒😒😒
  BIBLIA e debila ? 🤣🤣🤣
  (intreb pentru ca eu desi’s ateist: NU RAD de BIBLIE !
  Citeste doar ISAIA -> capitolul „5” -> Biblia Orthodocsa ! 😎❤️🤔
  SHALOM !

 36. Isaia 5:1-30
  Vremea RAZBUNARII lui SAVAOT (YAHWEH) pe evrei, a venit 🙁 ! _Oy wey ! Oy wey ! 🙁 -> ISAIA 5:1-30
  IQ=?
  😉

  @IMGB
  „ISAIA 5:8 Vai vouă care clădiţi casă lângă casă şi grămădiţi ţarini lângă ţarini până nu mai rămâne nici un loc, ca să fiţi numai voi stăpânitori în ţară !”
  _____________ 😀 😀 😀
  Se stia din vremurile biblice ale lui ISAIA ca … prin colonisti
  pamantul Israelului e furat de evrei altora, pentru ca sa fie doar ei STAPANI in TARA !

  Stranii coincidente/prophetisem intr-o carte [bIBLIA] considerata e atheisti … doar o OPERA EVREISCA ANTICA de ARTA ! 🙂

 37. SE PLEACĂ DE LA O PREMIZĂ FALSĂ, că Hamasul a atacat Israelul, ceva doar pe jumătate adevărat, căci acesta a făcut exact ce i s-a cerut de către Bibi și ai lui, adică cei care l-au înființat și antrenat pentru a stăpâni prin el Fâșia Gaza, locul unde de ani de zile are loc un Holocaust , mai cumplit decât celălalt :
  – Aveți liber să atacați punctual în niște locuri unde sunt căpeteniile celor care ies în stradă cu milioanele de câteva luni împotriva mea, că cică încalc toate legile ( păi, ce să fac dacă mă încurcă la mersul spre dictatură ? ),pe cei care participă la un festival de dezmăț și drogare, a cărui locație am schimbat-o chiar în ultimă instanță spre a fi mai aproape de locurile pe unde veți intra voi și mai faceți ceva victime colaterale , să nu depășească 150 ca să pot anunța 1.500 pentru a impresiona prostimea și prin număr nu doar prin atacarea neașteptată. De alții, nu de mine… 😎 .
  Drept urmare :
  „Așa cum premierul Benjamin Netanyahu vrut să fie profetic prezentând chiar în cadrul ultimei Adunări Generale ONU o hartă a Israelului care cuprinde toate teritoriile palestiniene, tot așa întreaga lume musulmană ar putea adopta o viziune eshatologica a luptei împotriva statului evreu.” profitând de nebunia dezlănțuită de un tiran pentru a-și salva scaunul, schimbându-l până la urmă cu unul electric. 😎 , dar punând în pericol o Lume întreagă .
  P.S.
  Cine citește Biblia n-are nevoie de Mishteaux, dar deoarece mulți n-o facem, îi mulțumim !

 38. „https://www.reuters.com/business/energy/israel-gives-nod-gaza-marine-gas-development-wants-security-assurances-2023-06-18/”

  Ca sa vezi CAUZE citeste articolul de mai sus si vezi CINE-CE
  MISHTEAUX e chiar mai straniu decat il crezi … parinte ❤️! 🙂

 39. „JERUSALEM, June 18 (Reuters) – Israel gave preliminary approval for the development of a gas field off the Gaza Strip on Sunday while saying it would require security coordination with the Palestinian Authority and neighbouring Egypt.
  If concluded, the agreement would be a boost for the cash-strapped Palestinian economy.
  Announcing the move on the Gaza Marine project, Prime Minister Benjamin Netanyahu’s office said progress would hinge on „preserving the State of Israel’s security and diplomatic needs”.”
  „https://www.reuters.com/business/energy/israel-gives-nod-gaza-marine-gas-development-wants-security-assurances-2023-06-18/”
  ___________________
  „Ierusalim, 18 iunie 2023 (Reuters) – Israelul a dat duminică aprobarea preliminară pentru dezvoltarea unui zăcământ de gaze în largul Fâșiei Gaza, afirmând că va necesita coordonarea securității cu Autoritatea Palestiniană și Egiptul vecin.
  Dacă va fi încheiat, acordul ar fi un impuls pentru economia palestiniană, 😯😯😯care nu are numerar.😯😯😯
  Anunțând mutarea proiectului Gaza Marine, biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a declarat că progresul va depinde de „menținerea securității și nevoilor diplomatice ale statului Israel”.

 40. Nu bate la ochi ușurința cu care au intrat HAMAS în Israel, mai ales că nimeni nu poate nega faptul că această formațiune a fost înființată, susținută și ajutată atât de SUA, cât și de Israel pentru a ajunge la putere în Fâșia Gaza ?
  Nu leagă nimeni o adevărată disperare a lui Bibi care era contestat de milioane de israilieni, nu gazoși palestinieni, proteste care iată au luat sfârșit?
  Cu ce preț ? Asta-i altă întrebare și răspunsul nu-i tocmai kusher !

 41. https://www.reuters.com/business/energy/israel-gives-nod-gaza-marine-gas-development-wants-security-assurances-2023-06-18

  18 iunie 2023 😀 VERSUS 7 octombrie 2023 🙁

  CAPISCI ! Voiu sa imparta profirul doar cu FATAH si HAMAS a zis pas … scanteia va prinde azi intregul Orient Apropiat
  de aceea spuneam ca evreii-s LACOMI
  daca dadaeau si HAMAS-ului ceva … era liniste !

  Deseori zgarcenia si lacomia e mai proasta decat „INVESTITIILE” de viitor
  cine face economie de „investitii” pierde ( 129 mil. $ 😉 😛 )

  In GAZA nu enimic sentimental …dimpotriva … „BUSSINES AS USUAL” cand 😉 un partener la AFACERE
  e tras pe sfoara …fie chiar de ISRAEL (ca stat!) ;)!
  SHLAOM !

 42. „Hamas official Ismail Rudwan told Reuters: „We reaffirm that our people in Gaza have the rights to their natural resources.”
  -> 7 octombrie 🙁 !
  Mii de oameni omorati demagog propagandistic cu potenta de WW3 pentru niste amarate de miliarde pe care evreii le voiau
  in portofeleul lor 😐 !
  Israelienii siö-au facuto cu mana lor !

  Daca nu era 18 iunie nu era nici 7 octombrie !
  RESTU-I demagogie mass-mediatica care „explica” cum vor „celilati” 😛 !
  IQ=?
  😉

 43. CHIAR, chiar vrei sa sti adevarul ?🤐🥲🥲 De ce vrezi ca-i numeam LACOMI ? (SHALOM!)
  Ti-l pot spune insa e trist ! 🤣🤣🤣
  Mai bine nu-ti dori sa-l afli … mai bine crede „explicatiile” mass-mediatice !❤️🤞👌
  ‘Ti spun ca-s mai putin triste decat TRADAREA SUBTERANA 🙁 !
  MDA !

 44. MISHTEAUX e chiar mai straniu decat il crezi … parinte ❤️! 🙂
  Ai vrut să zici Rabi ? 😉
  N-ai tu față de raby, cum n-are charlie noroc să fie primit la moștenire, dar ai ceva cam pe aproape de/ce te lauzi….
  Știi treaba cu unul care-o avea de 28, dar dacă rămâne așa cum sunt unii ca alde esop, adică bleagă, tot degeaba 😉
  P.S. Da, este și ăsta un motiv plauzibil ( concurența gazoasă , cât ar putea exporta ăia), dar nu cred că determinant , în schimb faptul că s-ar putea arunca în aer niște noi terminale, sau NordStream uri, ce se află pe acolo, dar mai ales în Iran, poate fi o mare problemă pentru aprovizionarea cu petrol și gaze. Și ca un făcut, exact acum când vine iarna… 😎

  • ❤️🤞🤣

   Desteptii genetic-conditionati se recunosc mereu bucurosim intre ei … raritatea obliga la veselie !
   Geniile se intalnesc atat de rar ! 🙁

   SHALOM ! 😐

  • Crezi acum in pre-prophetitul atac LA POMPA … american electoral ?[crezi ca un GENIU ca Mishteaux
   [LEGIUNE e numele lui real !]
   nu castiga pariul TRUMP – POTUS, cu restul lumii ?)
   Crezi ca Q il re-pune boss pe Marele Blond ? daca a avut istetimea sa-L puna surprinzator idiotilor 🙁 odata ?
   MISHTEAUX e SPECIAL !
   😀 😀 😀

   [Turcia intra curand in razboil la sol in GAZA ! 🙁 ]

   @Radu Humor …acum , ca THOMAS Necredinciosul …crezi, dupa ce-ai pus degetul pe pre-informatie , in …MISHTEUAX ? 😀

 45. Hai să-ți mai spun ceva : Pare și ăsta un motiv plauzibil ( zăcământul de gaz din Gaza 😉 ), dar care poate ascunde ceva mult mai grav, pe care tu, sunt sigur că dacă nu-l știi, măcar îl bănuiești, iar doar pentru atâta lucru n-ar intra în joc ( al morții !!) atâtea state.
  Pretextul există ( observi că nimeni nu-l aduce în discuție, ci lasă ca el să fie dragă Doamne descoperit de alții 😎 ) o altă treabă ingenioasă, cred ei, suficientă pentru a justifica ce urmează , dar în realitate atât scopul, cât și mijloacele sunt mult mai murdare și de aceea nu vor ieși la lumină decât după….

  P.S. După câte am auzit eu, că n-am studiat Biblia, se pare că și de data asta vor câștiga ai tăi, dar numai pentru următorii trei ani, după care…
  Dar până atunci, îmi fac timp să citesc și eu, ca să nu vorbesc iar în necunoștință de cauză. 😎
  Shalom, n-am , dar am alte urări de bine pentru tine și pentru toți cei care gândim ( și suferim ) la fel, vorba cântecului ( nu-i așa Core 😉 ? )

  • Asa-i ! 😐
   SHALOM ! sincer …

   (PS: De data asta NU 🙁 vor mai castiga „ai mei” … 🙁 ! Asta e trisst !)

  • De multe ori contează și cum pierzi, ba chiar și cum câștigi … 😎
   Ai grijă de Trump, ca să nu-ți pară rău că l-ai ajutat să câștige . 😉
   P.S.
   Dată fiind viteza cu care se derulează Istoria, chiar sub ochii noștri, deschiși uneori și de intervențiile tale, m-aș bucura să treci mai des pe la noi . Dacă se poate chiar ….Cotidian ! 😉

 46. Dar iată ce-au mai scornit ăștia ca să-și justifice crimele din Gaza, fâșia ce-a mai rămas din Palestina și vor s-o distrugă și pe asta :
  „Legea internațională a „proporționalității” permite Israelului să distrugă ținte militare importante – precum liderii Hamas sau lansatoare de rachete – chiar dacă știu că un anumit număr de civili pot fi uciși sau răniți. Singura cerință este ca valoarea militară a țintei să fie proporțională cu numărul de decese și răni colaterale anticipate în rândul civililor. Regula „proporționalității” nu înseamnă că Israelului i se permite să omoare același număr de civili ca și cei uciși de Hamas. Regula proporționalității depinde și de cât de „civili” sunt de fapt acești „civili”. Israelul are, din punct de vedere legal, mai multă libertate de a pune în pericol viața civililor care se oferă voluntari pentru a fi scuturi sau care sunt în alte moduri complici cu Hamas, decât ar fi în ceea ce privește copiii mici sau alții care sunt complet nevinovați.”

 47. Sunteți în concediu domnule Călin marchevici ? De odihnă, sau forțat, ca să știm și noi… 😎

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.