Cele mai mari amenzi date vreodată în România

Consiliul Concurenței, instituția care dă cele mai mari amenzi în România, a aplicat în 2018 sancțiuni de în valoare totală de 77 milioane de euro, de aproape 3 ori mai mult decât în 2017, când s-au consemnat amenzi de 27,35 milioane de euro. Cea mai mare amendă, 53 de milioane de euro, a fost dată mai multor societăți de pe piața de asigurări precum și Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA). Ultima mare amendă dată de Concurență, 14 milioane de euro pentru Orange România, pentru abuz de poziție dominantă, se clasează pe locul 11 în topul celor mai mari amenzi date în România.

Cea mai mare amendă dată vreodată în România este de 891,7 milioane de lei și a fost dată unui număr de șase companii petroliere pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale privind eliminarea de pe piata a unui sortiment de benzina Eco Premium (anul 2011). OMV Petrom (la data încălcării legii opera benzinăriile Petrom şi Petrom V) a primit 366,5 milioane lei, OMV Petrom Marketing srl (la data încălcării legii opera benzinăriile OMV) – 137,2 milioane lei, Lukoil Romania SRL- 136,8 miloane lei, Rompetrol Downstream SRL – 159,5 milioane lei, Mol Romania Petroleum Products SRL – 80,2 milioane lei, ENI Romania SRL (care opera benzinăriile AGIP) – 11,1 milioane lei. Pe locul doi se află amenda de 246,7 milioane de lei dată pentru nouă companii de asigurare şi UNSAR pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA). Cele mai mari sancțiuni au fost pentru Allianz – Ţiriac Asigurări SA – 43,4 milioane lei, Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA – 36,9 milioane lei, Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări SA – 22 milioane lei, Carpatica Asig SA – 26,8 milioane lei, Euroins România Asigurare-Reasigurare SA – 6,3 milioane lei, Generali România Asigurare Reasigurare SA – 21,4 milioane lei, Groupama Asigurări SA – 35,3 milioane lei, Omniasig Vienna Insurance Group SA – 40,5 milioane lei, Uniqa Asigurări SA – 13,5 milioane lei. Ultima treaptă a podiumului este ocupată de o companie de stat, Hidroelectrica. Aceasta, împreună cu 10 parteneri contractuali, în principal comercianţi de energie, a primit o amendă de 165,6 milioane de lei, pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică.

25 companii de pe piaţa comercializării produselor alimentare au încasat amenzi de 154 milioane de lei pentru întelegeri pentru fixarea preţurilor între retailerii Metro, Real, Selgros, Mega Image şi furnizorii acestora, în perioada 2005-2009. Cele mai mari amenzi le-au primit Mega Image SRL – 24,5 milioane de lei, Metro Cash&Carry Romania SRL– 49,6 milioane lei, Real Hypermarket Romania SRL–23,8 milioane lei, Selgros Cash&Carry Romania SRL– 29,2 milioane lei.

Orange România a mai fost amendată în trecut, cu o sumă chiar mai mare decât cea e 14 milioane de euro pe care a primit-o acum, de la Consiliul Concurenței. În 2011 a a restricţionat accesul la reţea al companiei NetMaster și a primit o amendă de 147,9 milioane de lei. Pentru același motiv a fost sancționată și Vodafone România iar cuantumul amenzii a fost de 120,3 milioane lei.

Pe locul șapte vine o nouă societate a statului român, Compania Naţională Poşta Română. Aceasta a fost amendată cu 103,3 milioane de lei pentru abuz de pozitie dominanta (decembrie 2010) – acordarea unui tratament preferenţial companiei Infopress Group SA în perioada 2005 –2009 pe piaţa serviciului poştal standard de trimitere internă de publicitate şi acordarea reducerilor tarifare în mod discriminatoriu intermediarilor pentru prestarea de servicii poştale.

Una dintre primele amenzi mari date de Consiliul Concurenței este cea de pe piața cimentului. Trei producători au fost prinși că au participat la constituirea unui cartel de fixare a prețurilor și au primit în 2005 o amendă totală de 98 milioane de lei. Lafarge Romcim SA a încast 37,7 milioane de lei, Holcim (Romania) SA – 29 milioane de lei și Carpatcement Holding SA 31,3 milioane de lei.

Patru companii de pe piaţa insulinei, producătorul elveţian Eli Lilly Export şi distribuitorii A&A Medical, Relad Pharma şi Mediplus Exim, au încheiat o înţelegere anticoncurenţială având ca obiect împărţirea portofoliului de produse pentru diabet al societăţii elveţiene. Amenda totală a fost de 83,6 milioane de lei, iar partea cea mai mare a revenit Mediplus Exim, 49,2 milioane de lei.

La începtul anului trecut, Consiliul Concurenței a sancționat cu amenzi în valoare totală de 73,1 milioane lei șase companii pentru încheierea a două înțelegeri anticoncurențiale pe piață comercializării contoarelor și echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice. Cea mai mare amendă a fost încasată de Landis + Gyr, de 27,42 milioane lei, urmată de Energobit, care a fost sancționată cu 13,11 milioane lei. Elster Rometrics a fost amendată cu 11,21 milioane lei, Electrica cu 10,8 milioane lei, iar Electromagnetica cu 10,02 milioane lei. Compania Ecro SRL a fost și ea sancționată cu 526.201 lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.