Cele trei condiții pentru mărirea salariului minim pe economie

bani-moneda-romania-inflatie

Prim-vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMM) din România, Ioan Mintaş, a declarat joi, pentru Agerpres, că acest for este de acord cu mărirea salariului minim pe economie propusă de PSD, însă cu trei condiţii.

Astfel, prima condiţie enunţă necesitatea rediscutării nivelului contribuţiilor şi scăderii impozitării pe muncă, propunerea de salariu minim 3.000 lei putând fi acceptată numai cu îngheţarea contribuţiilor, ca în agricultură sau construcţii.

A doua condiţie se referă la aplicabilitate, care trebuie să fie după ieşirea din iarnă, din mai 2023, nu de la 1 ianuarie, deoarece costurile cu energia sunt greu de suportat de firme.

Şi nu în cele din urmă, CNIPMMR consideră că salariul minim trebuie crescut „numai cu condiţia renunţării la aberaţia impozitării contractelor part-time”.

„Aceasta este poziţia CNIPMMR. Noi am discutat această propunere cu domnul preşedinte Florin Jianu, la nivel de birou, şi vom trimite poziţia noastră la Guvern. Suntem de acord cu propunerea de mărire a salariului minim, dar cu aceste condiţii,” a subliniat Ioan Mintaş.

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a anunţat miercuri că Partidul Social Democrat (PSD) va propune coaliţiei de guvernare majorarea salariului minim pe economie la 3.000 de lei brut.

Potrivit acestuia, PSD îşi doreşte ca 2.800 de lei din salariul minim pe economie să fie impozitaţi, iar 200 de lei să fie scutiţi de plata contribuţiilor la bugetul de stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

9 Comentarii

  1. Decand un for de lingai care nu muncesc se baga sa hotarasca ei ? Sa hotarasca la mama lor acasa. Asta-i dictatura democratiei !

  2. Cum se împacă economia de piață cu impunerea unui salar minim?
    Cui îi va fi greu să plătească 3000 pe lună salar? Dar desigur nu-i cu gând rău, n-au prevăzut tot sau dacă fac alții facem și noi.
    De ce DeLonghi de pildă plătește sub 2000 brut iar de mâine va putea plătii 3000? O linie de producție din trei la firma înregistrată în Italia e din sri-lanchezi ce sînt plătiți cu 2500 lei plus casă și masă în timp ce bieții români fac 2000 cu bonuri de masă și dacă muncesc ore mai multe.

  3. Daca se mărește salariul minim brut ar trebui prorogate măririle la magistrați și parlamentari a căror salarii sunt funcție de salariu minim, adică se înmulțește salariu minim cu un coef.

  4. A vorbit un bou, iată cele trei condiții pentru mărirea salarilor și pensilor;
    1.Arestarea miniștrilor economiei,energiei,armatei, miliției și a generalului!!…
    2.Dizolvarea parlamentului și alegeri anticipate,
    3.Alegeri prezidentiale anticipate.
    Nu mai așa putem redresa țara…alta soluție nu există…

  5. 1. Bre nea bulichi de la CNIPMM, tu ai functia ta in conducere pentru care esti obligat sa programezi tot ce ai de facut ca sef, NU sa te agati de viata si nivelul de trai al cetatenilor care muncesc sau al pensionarilor, TU NU AI DREPTUL SA CONDITIONEZI „FERMA DE FIRME” PE CARE O CONDUCI DE COSTUL VIETII CETATENILOR! Organizeaza si programeaza conform continutului fisei postului si nu a fisei escrocului care intinde coarda la furat!
    2. Ce ne intereseaza pe noi despre obiectul muncii dumitale sau, de ce il pui mai presus de viata cetateanului care din cauza voastra, panaramelor hoate, este mentinut in saracie?
    3. Citez si analizez „CNIPMMR consideră că salariul minim trebuie crescut „numai cu condiţia renunţării la aberaţia impozitării contractelor part-time”.”. Cum iti permiti tu hahalera sa conditionezi pe altii daca tu nu esti in stare sa organizezi ferma cu bipezi pe baze logic-avantajoase? Toti v-ati specializat pe escrocherii bazandu-va pe bugetul de stat ceea ce nu numai ca e imoral, e autodustrugere fara revenire! De ce? Pentru ca la un monent dat vei fi marginalizat sau boicotat si ciuciu fala prosteasca! Asadar, nu ai voie si nici dreptul sa conditionezi un guvern sau un angajat sa faca munca in locul tau sau sa fii mentinut pe piata! Fiecare cum isi asterne, asa va dormi, la fel si cu voi caposii, mari si inutili sefi de ferme cu bipezi sclavi!

  6. „Cum se împacă economia de piață cu impunerea unui salar minim?”

    Cum se impaca o societate civilizata cu o bataie de joc si cu un santaj ordinar ? Ai doar scheme in cap, mananca scheme.

  7. Contractele part-time sunt cea mai mare escrocherie in care patronii lacomi isi fura angajatii si statul. Ma mic ca unii fura nestingherit statul si nu-s bagati la puscarie, stat liberal, deh, libertate la hotie.

  8. Bine mai nea Mintas, multa mintas mai ai,dar de a 4-a conditie,alinierea planetelor, nu spui nimic? Fara conditia nr.4 nu faci nimic..
    PS De acord cu Calin,lasati mai comuistilor,piata muncii sa dicteze, nu voi escrocii poolitici din condei

  9. Haha! Tocmai se va implementa un mecanism la nivel UE și voi ii dati înainte cu „piața muncii „. Exact invers ca în realitate. Acolo unde exista salariu minim, nu e stabilit de piață

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.