Celebra Angela Gheorghiu, recompensată cu “Victoire d’Honneur” la Victoires de la Musique Classique

Fascinanta Angela Gheorghiu

Soprana Angela Gheorghiu a primit aseară premiul Victoire d’Honneur pentru cariera sa exemplară, în cadrul celei de-a 25-a ediţii a premiilor Victoires de la Musique Classique, cunoscute drept echivalentul francez al premiilor americane Grammy.

Invitată specială la ceremonia care a avut loc în spectaculoasul auditorium îmbrăcat integral în lemn, Grange au Lac, construit cu 25 de ani în urmă de arhitectul Patrick Bouchain pentru Festivalul lui Mstislav Rostropovitch, o adevărată “datcha rusească” plasată în pădurea de zade a parcului de la Évian Resort, şi a fost transmisă în direct de posturile France 3, France Musique şi Culturebox, soprana Angela Gheorghiu a fost prezentată de către organizatori drept „cea mai flamboaiantă, cea mai uimitoare şi mai emoţionantă dintre sopranele de astăzi”. Paul Guyonnet afirmă “Agela Gheorghiu, celebra soprană româncă este considerată cea mai frumoasă voce a Planetei”.

Angela Gheorghiu a interpretat o arie din Madame Butterfly de Puccini înainte de primirea premiului, obţinut anul trecut de tenorul german Jonas Kaufmann.

Auditoriumul Grange au Lac de la Evian

Născută la Adjud, artista a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea profesoarei Mia Barbu. Angela Gheorghiu şi-a făcut debutul internaţional în 1992, la Royal Opera House Covent Garden, în La Bohème, debutând în acelaşi an la Metropolitan Opera din New York şi la Opera de Stat din Viena.

De atunci, Angela Gheorghiu a cântat pe toate marile scene din lume: la New York, Philadelphia, Londra, Paris, Milano, Salzburg, Berlin, Barcelona, Tokyo, Roma, Seul, Veneţia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Viena, Shanghai…

Anul trecut, ea a lansat albumul Eternamente, prima înregistrare de studio după şase ani.

Pentru cariera sa, Angela Gheorghiu a primit mai multe distincţii, printre care La Medaille Vermeille de la Ville de Paris şi titlurile de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor şi Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, acordate de Guvernul francez.

Angela Gheorghiu este Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte din Iaşi, al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi al Universităţii din Bucureşti. În 2010, a fost decorată cu Ordinul “Steaua României” în grad de Comandor – cea mai înaltă decoraţie acordată de către Preşedinţia României, iar doi ani mai târziu a primit Medalia „Nihil Sine Deo” din partea regelui Mihai I al României, pentru promovarea valorilor culturii româneşti în străinătate.

Angela Gheorghiu, cea mai frumoasă voce de pe Planetă

În 2015, Angela Gheorghiu a primit European Cultural Award pentru Muzică, la Dresda, cu ocazia celebrării a 25 de ani de la unificarea Germaniei.

Competiţia Victoires de la Musique Classiques cuprinde noi talente, dar şi interpreţi consacraţi. Balul a fost deschis anul acesta, de sopranele Angela Gheorghiu şi canadianca Barbara Hannigan, acompaniate de Orchestra Operei Naţionale din Lyon, dirijate de Pierre Bleuse şi Daniele Rustioni.

Victoires de la musique classique, care numără şase categorii, a dezvăluit publicului larg numeroase talente care au devenit staruri.

Soprana franceză Sabine Devieilhe, în vârstă de 32 de ani, consacrată deja ca Revelaţie în 2013 şi Artistă lirică în 2015, a primit ieri seară două trofee, Artista lirică a Anului şi Premiul pentru înregistrare pentru albumnul său Mirages, realizat cu Alexandre Tharaud, François-Xavier Roth şi ansamblul Les Siècles, iar violoncelistul Victor Julien-Laferrière a fost recompensat cu Premiul pentru cel mai bun instrumentist al anului.

Mezzosoprana Eva Zaicik, proaspăt absolventă a Conservatorului, a fost declarată Revelaţia Anului, iar Karol Beffa a fost consacrat Cel mai bun compozitor al anului 2018, cu creaţia Le bateau ivre.

Sabine Devieilhe, dublu premiată la Victoires de la Musique Classique

Ca în fiecare an, Gala a avut invitaţi de prestigiu. Începând, aşa cum aminteam, cu soprana Angela Gheorghiu şi canadianca Barbara Hannigan. Aceasta din urmă, încununată anul trecut cu un Grammy Award pentru ultimul său disc, este recunoscută pentru interpretările sale din repertoriul Operei secolulului al XX-lea (de altfel, în curând, va fi cap de afiş în Vocea umană de Poulenc la Palais Garnier), dar şi din creaţia contemporană şi pentru activitatea sa de dirijor de orchestră. Este una dintre vedetele Casei de discuri Alpha, al cărei director este Didier Martin, noul preşedinte al Premiilor Victoires classiques.

Soprana şi dirijoarea canadiană Barbara Hannigan a încântat sala interpretând şi dirijând Girl Crazy Suite de Gershwin, în timp ce argentinianul Nelson Goerner a cântat la pian Clair de Lune de Debussy.

Alături de cele două staruri a evoluat şi georgiana Anita Rachvelishvili, cântăreaţa-far a Operei din Paris care va fi în curând pe afişul operei Carmen.

Încântaţi au fost şi iubitorii muzicii baroce. Printre invitaţi a figurat şi starul în ascensiune al contra-tenorilor, Jakub Jozef Orlinski, în vârstă de 27 de ani, cu un potenţial exploziv, care a propus un fragment din Il Giustino de Vivaldi, acompaniat de ansamblul Il pomo d’oro. Nici instrumentiştii nu au fost mai prejos, în afară de pianistul Nelson Goerner, apărând şi clarinetistul Paul Meyer.

Barbara Hannigan

Seara a fost urmată de un documentar din arhivele competiţiei, ce a retrasat istoria Premiilor Victoires Classiques: Hendricks, Berganza, Jose van Dam, Dessay, Bartoli, Alagna, Petibon, Tézier, Jaroussky, d’Oustrac, Fuchs, Fleming, Kaufmann, Rampal, Savall, Ciccolini, Pahud, Grimaud, Kissin, Engerer, Chamayou, Repin au figurat pe această listă, evident incompletă, dar cuprinzând crema muzicii culte mondiale.

Ceremonia a fost prezentată, pentru a 17-a şi ultima dată de dirijorul, violoncelistul şi animatorul radio Frédéric Lodéon şi de jurnalista Leïla Kaddour.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.