Centenar tratat cu gargară

Marcarea unui secol de la apariția României Mari și pregătirile pentru acest eveniment nu stau sub cele mai bune auspicii. Guvernul condus de Mihai Tudose va desființa Departamentul Centenar, activitatea acestuia urmând să fie preluată de Ministerul Culturii.

Secretariatul General al Guvernului justifică această nouă hotărâre prin „capacitatea instituțională“ a Ministerul Culturii, însă, în fapt, lucrurile sunt ceva mai complicate. Și asta pentru că, potrivit textului actului normativ, conducerea Culturii are un termen de 30 de zile pentru a prelua personalul Departamentului Centenar și alte 30 de zile să și opereze toate schimbările necesare în propriile sale structuri. Toate aceste decizii vor îngreuna și mai mult procedurile pentru finalizarea programului pentru 2018 și vor duce la depășirea tuturor termenelor pentru că e greu ca planul de pe hârtie „să bată“ cu brio realitatea. Astfel, Ministerul Culturii trebuie să asigure „coordonarea la nivel național a pregătirii, organizării şi desfăşurării manifestărilor, acțiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918-2018) şi a Primului Război Mondial“.

Hârtia, stadiul tuturor intențiilor

Guvernul PSD, fie el Grindeanu sau Tudose, nu a făcut mai nimic pentru Centenarul Marii Uniri, deși mai sunt doar cinci luni până în 2018. Actualul coordonator al Departamentului Centenar, Cristian Ioan Videscu, a făcut până acum anunțuri doar despre planurile de viitor și atât. Programul de manifestări, acțiuni și proiecte trebuia să fie elaborat de către Departamentul Centenar, urmând să fie ulterior aprobat de către Guvernul României, într-un termen rezonabil. Până acum, se pare că Departamentul a primit sprijin doar pentru anumite acțiuni punctuale de la Secretariatul General al Guvernului, cum ar fi dezbaterile pe tema Centenarului. În ceea ce privește ridicarea Monumentului Unității Naționale, până în prezent nu s-a luat nicio hotărâre dacă va fi edificat sau nu, cu toate că se știe că procedurile pentru orice licitație sunt de durată și pot fi contestate la nesfârșit. Faptul că guvernul PSD nu se grăbește este confirmat și de afirmațiile ministrului Culturii, Lucian Romașcanu. Acesta a menționat că își asumă responsabilitatea de a se prezenta până la 30 noiembrie 2017 cu calendarul național de activități pentru anul viitor.

Adrian Năstase critică atitudinea Guvernului

Atitudinea Guvernului este criticată până și de fostul premier Adrian Năstase, care susține că proiectul România 100 a fost ideea sa din 2014, pe care i-a sugerat-o lui Victor Ponta. „Statele europene alocă fonduri semnificative, de ordinul zecilor de milioane de euro, privind propriul Centenar. România a alocat până în acest moment zero fonduri“, a atras atenția Adrian Năstase. În opinia sa, contrară cu a PSD, „Departamentul Centenar nu poate funcționa eficient decât la nivelul Guvernului, în subordinea prim-ministrului, ținând seama de nevoia de coordonare interministerială“. Și fostul secretar de stat Daniel Șandru, care a condus Departamentul Centenar în guvernul Cioloș, consideră catastrofală ideea actualului cabinet. „Ceea ce intenționează actualul Guvern în legătură cu Departamentul Centenar, a cărui activitate am coordonat-o imediat după instituirea sa în subordinea directă a prim-ministrului României, reprezintă un atentat la memoria istorică a societății românești. După ce au sistat seria dezbaterilor academice pe care le inițiasem în ianuarie 2017, după ce au anulat proiectatul Forum al României Centenare, care ar fi trebuit să reunească la București, în luna mai, reprezentanții autorităților centrale și locale, mediul academic și reprezentanții societății civile pentru a finaliza Programul Centenar, guvernanții vin cu aberația de a desființa Departamentul și pentru preluarea atribuțiilor acestora de către cel mai sărac minister, cel al Culturii și, bombastic-populist, al «identității naționale»“, a subliniat Daniel Șandru.

Banii se scurg către Consiliile Județene

Departamentul Centenar nu are buget, iar mai nou, finanțările pentru proiecte legate de aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire se fac direct către consiliile județene. Guvernul Tudose a acordat CJ Vrancea 19,3 milioane de lei pentru organizarea evenimentului „Centenarul Primului Război Mondial – Vrancea Eroică – Anul Mărăști, Mărășești, Oituz“. Suma aprobată într-o ședință a Executivului, prin ocolirea Departamentului Centenar, permite ca programul evenimentului să fie realizat de autorităţile şi instituţiile publice locale sub coordonarea Consiliului Judeţean Vrancea.

Inexistentele alocări a patru premieri

Guvernul Victor Ponta a instituit încă din 2014 programul național „România 100“, care viza aniversarea a 100 de ani de la crearea statului național unitar. Ba mai mult, guvernul a constituit Comitetul Național pentru pregătirea, organizarea și coordonarea desfășurării acțiunilor din cadrul programului printr-o hotărâre. Totul s-a rezumat la zero alocări și la stadiul de așezat pe hârtie. Doi ani mai târziu, cabinetul Cioloș a înființat Departamentul Centenar, structură fără personalitate juridică, finanțată prin bugetul Secretariatului General al Guvernului. Nici acest nou departament n-a primit niciun leu, deși trebuia să coordoneze pregătirea, organizarea și desfășurarea manifestărilor, acțiunilor și proiectelor de aniversare a centenarului. La rândul său, Sorin Grindeanu s-a rezumat doar să instaleze un nou șef al departamentului. A făcut și niște promisiuni, privind o alocare de fonduri la rectificarea bugetară din vară, pe care n-am mai prins-o la Palatul Victoria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.