Centenarul fumurilor patriotice

Madam Pandele, primăriţa Capitalei, la fel de cultă ca şi marinerul ei iubit, este specialistă în serbări populare. Dacă este de strîns artişti prin ARCUB şi de transmis ceva la TV, de îndată se rezolvă, reţeta aceasta fiind extrem de rentabilă din punct de vedere financiar şi electoral. Singura lucrare dedicată Marii Uniri de la 1918 a fost dărîmată înainte de a vedea lumina zilei. Ca din senin, cîteva site-uri, gestionate de mari gînditori ai presei partizane, au atacat monumentul proiectat să fie ridicat în Piaţa Alba Iulia (Bucureşti). Ba că-i prea scump, ba că-i prea mare, ba că rondul din Piaţa Alba Iulia ar fi bun pentru altceva, ba că Ioan Bolborea are prea multe statui şi că ar trebui pus la respect. Monumentul,validat de două ori de comisia de specialitate a Ministerului Culturii (mi se pare inutil să mai adaug şi gogoriţa cu identitatea naţională), a fost astfel îngropat de o primăriţă gureşă, pricepută la traseele de autobuz şi tramvai, dar destul de săracă într-ale culturii, ca şi jurnaliştii care au scris şi au declanşat tărăboiul cu statuia din Piaţa Alba Iulia.

A dispărut astfel unul dintre proiectele cele mai mari dedicate Unirii românilor (valabil şi înainte de Centenar, şi după). Am încercat să aflu ce îşi propune Ministerul Culturii cu acest prilej. Ministerul anticulturii din România a lansat cîteva acţiuni. Ba cu cîteva luni înainte de Centenar, a deschis şi un site, pe care tot poporul să propună idei, proiecte şi iniţiative. Aştept cu nerăbdare rezultatul acestui loc de dat democratic cu capul. Cu siguranţă că între propunerile cele mai valoroase ar putea fi şi turnarea unei lucrări în bronz, înaltă de 150 de metri, reprezentînd celebrul refren Noi suntem români. Nu m-ar mira ca o asemenea idee (mai sus, o simplă ironie!) să vină chiar de la primăriţă sau de la prim-ministru, dacă nu de la şeful lor, zis domnul Liviu Dragnea (observaţi că nu l-am adăugat şi pe Klaus Iohannis). Ei sunt marii noştri specialişti în aniversări şi explicaţii festive.

Ce facem, totuşi, cu prilejul acestui Centenar? Tipărim cărţi şi facem dezbateri. Mă tem că de aceste lucruri ar fi trebuit să ne ocupăm şi fără Centenar. Istoriografia maghiară şi propaganda Budapestei sunt de 10 ori mai active. Să facem o autostradă culturală (propunere Ionuţ Vulpescu, PSD), deşi nu le putem finaliza nici pe cele ne-aniversare, dar extrem de utile pentru a ne conecta cu Europa? Deocamdată sună ca un proiect de drum pînă la Lună!?

Expoziţii de anvergură în capitalele Europei nu se anunţă. Nu ştiu dacă suntem capabili să organizăm o expoziţie dedicată lui Brâncuşi, românilor, în Primul Război Mondial, sau suprarealismului românesc. Nici acasă şi nici prin Europa! Circul de la Bucureşti, cel care ocupă minţile politicienilor noştri de atîta vreme, nu a permis ca o asemenea preocupare să se instaleze cu doi-trei ani înainte. Acum este prea tîrziu. Marile săli şi spaţiile de referinţă din capitalele europene sunt ocupate. Nu mai putem încerca decît prin locuri mici şi mai puţin importante sau marginale din punct de vedere expoziţional. Şi cine să se ocupe de asta? Primăriţa, Tudose, ministrul Culturii sau Liviu Dragnea? Ministerul de Externe, care doarme? Ministerul pentru Românii de pretutindeni, care ce? Ar fi probabil cea mai ridicolă aniversare a României.

Şi totuşi, cu prilejul acestui Centenar, Klaus Iohannis este dator nu cu cine ştie ce proiect, idee sau festivitate. Ar fi de ajuns să aducă în faţa populaţiei proiectul de ţară cu care ne-a scos ochii în debutul mandatului său, chiar dacă acesta s-ar reduce la plantări de puieţi în pădurile chelite de austrieci.

Să nu uităm un lucru. Că aniversările cu fanfară, cu drapele şi sobor de preoţi nu pot fi duse la Londra, la Paris şi la Roma, în capitalele ţărilor care au sprijinit Unirea în 1918. Măcar faţă de locuitorii lor şi pentru trecutul relaţiilor noastre le suntem datori cu o prezenţă la cel mai înalt nivel, care să reprezinte partea frumoasă a ţării noastre.

Putem încerca şi un Panteon al României? S-ar întinde pe două-trei decenii. Unde să fie, cine să-l construiască, ce personalităţi să fie reprezentate? Şi cînd ar fi gata, aproape sigur ar fi dărîmat de următoarea putere politică, pentru a îndrepta greşelile de construcţie şi proiectare pentru condamnarea celor care au semnat proiectul şi pentru o mai dreaptă reprezentare a succeselor poporului român.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de luni versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

13 Comentarii

  1. Adica o alta dementa „arhitecturala” precum cea cunoscuta drept „Casa Poporului”, in care sa imbalsamam, pentru ca merita, pe presedintii Romaniei de dupa ’89 si pe frontispiciul caruia sa scrie cu litere aurite „Scuipati aici !”

  2. Stimate d-le Nistorescu,felicitari pentru articol!Ar trebui in acest an jubiliar, saptamanal sa aveti in vedere minim un articol legat de Centenar,articol scris pentru Cotidianul si romani de eminenti istorici si nu de papagali de circumstanta istorica!Cred ca una din actiunile de inceput,din partea Ministerului Culturii ar fi retiparirea capodoperei istorice Fontes-historiae-dacoromanae-Izvoare privind istoria Romanie editat in 1964 de Academia Romaniei,opera ramasa pana astazi o chintesenta a formarii poporului roman in aces areal strabun!O alta idee ar fi de aratat lumii prin articole de sursa via ICR omogenitatea limbii romane de la Nistru la Tisa si de la Tisa pana dincolo de Dunare Un monument exemplar al Unirii ,de dimensiunea necesara celo 100 de ani s-ar fi impus dar poate va veni!Sa nu uitam ca Imparatul Austr-Ungariei,Iosif al II-lea mai bine pregatit istoric decat toti maghiarii la un loc,i-a salutat pe romani in timpul primei vizite in Transilvania in 1772 la Bistrita -Nasaud cu : „Salve parvae nepos Romuli!”Este o recunostere a romanilor la cel mai inalt nivel european la vremea respectiva!

  3. cum ziceam mai devreme, „Prin noi înşine” ne distrugem ţara, ne îngropăm istoria, ne gonim valorile pe alte meleaguri, ne cocoţăm gunoaiele pe tronuri de aur, ne aruncăm eroii şi tradiţiile la gunoi, ne distrugem economia, ne batem joc unii de alţii. O întrebare logică, cred: cine sunt cei mai mari duşmani ai României?

    • Inrebarea e, desigur, retorica. Se stie bine ca romanii sunt cei mai mari dusmani ai romanilor. ( Harakiri )

  4. Cata vreme guvernantii isi consuma 90% din energie tinand scaunul pe care il clatina maidanezii, terfelistii si alti ultra-dreptaci, nu ne putem astepta sa intreprinda prea mult. Din pacate astazi sunt prea multi romani care, in loc sa faca si ei ceva util, se ocupa sa puna bete in roate celorlalti.

    • Gaspadin, nu te uitzi ciene sunt pe „scaun”? nu-i vezi pe niste impostori semianalfabetzi plantazi de feceoru de meletzian di Tiliorman numai ca sa-i fie obedientzi?! Pai numai din Teleorman sunt 86 de secretari de stat, care totzi sunt la caputz sub blonda, fosta secretara la o „scoala generala”, cocotzata acum ministru; iar cam totzi ministri, secretarii de stat, inaltzi functionari plantatzi de Daddy, sunt absolventi de „spiruri hareturi” la distanta si dupa apelul bocancilor, multzi cu „bacu” luat dupa 40 de ani si cu „doctorate”, masterate, specializari la secu, pardon, pe stil nou SRI!

  5. As fi crezut-o pe Gabriela Firea in gandurile ei de bine si de speranta adresate cetateanului bucurestean la castigarea alegerilor. Din pacate, cruda realitate arata ca nu este decat un politician asemenea celorlalti, guresa, frumusica si isteata, dar incapabila sa treaca dincolo de sticla televizorului spre inima si gandurile cetateanului de rand. Degeaba am tot insistat pentru rezolvarea problemei cetatenesti stringente din str Parcului, respectiv confiscarea trotuarului unei artere importante si intens circulate de catre un cetatean. Riscurile de viata si de moarte au lasat-o rece pe primarita, multumita ca a pasat raspunderea ADP (?!) pentru expropierea celor cativa metri de pamant ocupati printr-o decizie aiuritoare. Pai si ultimul scolar care infrunta cu vitejie coloana nesfarsita de masini care inunda dimineata carosabilul pe care trebuie sa circule el in drum spre scoala, stie ca exproprierile nu sunt in sarcina ADP , ci a Primariei generale si a Consiliului sau atat de nepasator sau nepriceput.Atunci, cum s-o mai cred pe Firea ca ii pasa de noi? Nu-mi m ai ramane decat sa o sterg de pe lista candidatilor la Presedintie, cu un regret pe care cred ca il voi depasi usor.

  6. Da’ statuile promise ale celor doua personalitati(care -nu-i asa-au avut atata legatura cu draga noastra capitala),Martin Luther si Jean Calvin se mai fac?s-a gasit loc pentru ele?

  7. Panteonul mortilor sau proiecte pentru vii?
    Revin la propunerea de romanie virtula – desavirsita ca dumezeul ceresc…. sau macar o varianta romaneasca de world of tanks.

  8. cine e marinerul iubit al doamenei Pandele (Vranceanu Firea) ?

    Nu de alta da nu rezulta din text.

    Altminteri ARCUB a dat ARCUB a luat numele lui arcub fie binecuvantat. Nu asa ?

    Cine vrea „cultura” n-ar decat sa puna banul jos ca asa pe banii altora ai nu-i cultura e pupincureala shi pare-se ca doar in asta suntem expertzi.

    Shi nici in asta nu suntem cine stie ce
    https://www.askmen.com/top_10/entertainment/77c_top_10_list.html
    Rod Stewart at Copacabana Beach -> 3.5 million people
    New York Philharmonic in Central Park -> 800,000 people
    Garth Brooks in Central Park -> 750,000 people
    ” Who would have thought a country star could pull in such a crowd? On August 7th, 1997, Garth Brooks became one of the rare performers to be granted access to Central Park for a concert. Not only was the show broadcast live on HBO, but it was also free for anyone who wanted to attend.”

    cam asa arata o parangheleie mare
    ce facem noi …….
    „lemnul shi spatiile mici”
    sau daca preferatzi „crirogenia saleveaza Romania” care se intreba mai apoi de ce e tzra asta o colonie infecta .
    Ei de ce ? Nu c-o vor americanii ca n-o vor ci pentriu ca prea multzi dintre noi care nu sunt capabili sa fie boieri (nici macar ai spiritului) se viseaza vechili shi birjari pe plantzia altora .

  9. Nu ați publicat comentariu despre respectul care-l acordă primaria Sibiului sebarii Centenarului Unirii și cladirior în care au viețuit cei care au pregătit Unirea. Dar adevărul din final se poate verifica. O latură a perimetrului ocupat de protestatarii de profesie, lăudați de Președintele mediator, fost meditator, este gardul liceului unde predă prima doamnă a țării. Și elevilor care ies în pauze la o plăcintă li se oferă zilnic material de propagandă pentru cei de acasă.

  10. Cred ca Primaria Buc. nu va ramane datoare cu org.de spectacole si adunari festive pt.Centenarului Unirii, desi dna.Firea a fost criticata pt.asta reprosindui-se poate pe buna dreptate ca nu se ocupa de trafic,centura,parcare si chiar de Radet si Elcen etc.
    La finalul mandatului va raspundept.toate.
    Dar nu i se poate pretinde sa organizeze la nivelul tarii ceea ce incumba Guvernului, ministerelor,intregii adm.centrale si locale .La ambasadele din afara se pot organiza receptii ,comemorarile pot fi facute nu neaparat in sali imense din maretele capitale.Ambasadorii, nu credem ca intampina neaparat „greutati”insurmontabile in directia dorita,mai ales ca ME este dublat si de ICR logistica si baza sa de desfasurare. Pt.Centenar au fost alocate fonduri si nu putine.
    Nu stim daca dl Iohannis si serviciile ce deasemenea au bugete sporite au intentia sa lanseze invitatii unor participanti de marca din partea Angliei,Germaniei(Merkel etc.)Frantei-neaparat dlui Macron ,Italiei. Zic si Germania deoarece Casa Regala descinde din ac.tara.
    Nu cred ca se ingrijoreaza nimeni in afara de autor ca nu transferam afara fanfare,drapele si sobor de preoti”,poate altii „transfera”pe la noi !
    Sfarsesc cu „of-ul”inceputului articolului care este critica la indepartarea „singurului proiect”al Unirii…
    O felicit pe primarita Firea legat de acest „sacrilegiu”speram sa apara o statuie,un grup statuar cu adevarat simbolic.Nu macheta -ipsosaria dlui.Bulborea ce are termen de finalizare in 2020 pana cand intrezareste tocare aunor fonduri,onorarii.Nu de alta, dar „monumentul arhitectonic”al ctr.reziliat reprezinta un esec imens ca simbolistica .
    Nu sunt necesare exagerari ci decenta ,sobrietate si mai ales sinceritate fata de partile bune sau mai putin bune ale unei istorii de 100 de ani,care ne apartine si dinc are sa extragem esenta-Unirea peste veacuri.

  11. Sunt stupefiat!
    Toti comentatorii uita ca obiectivul principal al anului aniversar este si trebuie sa ramana RINTREGIREA ROMANIEI!
    Cum de au fost gasiti bani pentru ridicarea „CATEDRALEI IMBECILIZARII NEAMULUI” dar nu se gasesc bani si nici loc pentru monumente reprezentative nu numai in Bucuresti ci si in toate localitatile din Romania!

    Reintregirera IMEDIATA SI REALA A TERITORIILOR ROMANESTI trebuie sa fie OBIECTIVUL IMEDIAT – si nu doar un vis – al tuturor romanilor…
    dar cu un presedinte de tara neamt, cu serviciile secrete si financiare in mana unor alogeni, in COLONIA Romania obiectivele ne sunt dictate de Metropola si „Marile Putori” care tin Tara Noastra in permanenta stare de „TEROARE” prin prezenta armatelor straine pe pamant romanesc! dublate de armate de spioni militari si economici! in timp ce Armata Romaniei a fost redusa la cateva batalioane de mercenari iar industria de aparare a fost redusa la fabricarea unor pusti de vanatoare!

    Virgil Ciuca
    Bucuresti
    8 ianuarie 2018

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.