Centrala Zaporojie. Ne apropiem ”periculos de un accident nuclear”

„Ne apropiem periculos de un accident nuclear” la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

Centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, ocupată din martie 2022 de Rusia în sudul Ucrainei, a suferit o serie de atacuri cu drone începând cu 7 aprilie, Moscova şi Kievul învinuindu-se reciproc.

„Aceste atacuri necugetate”, primele din noiembrie 2022 care vizează direct cea mai mare centrală electrică din Europa, „trebuie să înceteze imediat”, a pledat Rafael Grossi în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU dedicată acestei probleme.

„Deşi, din fericire, nu au provocat de această dată niciun incident radiologic, au crescut foarte mult riscul la centrala Zaporojie, unde siguranţa nucleară este deja compromisă”, a adăugat directorul general al agenţiei ONU, care are experţi la faţa locului.

Ele constituie, de asemenea, un „precedent periculos, ajungând cu succes la structura de izolare a unui reactor”, a mai spus el.

„Doi ani de război afectează serios siguranţa centralei nucleare Zaporojie. Fiecare dintre cei şapte piloni ai AIEA de securitate şi siguranţă nucleară au fost compromişi. Nu putem sta şi să nu facem nimic aşteptând ca o ultimă greutate să încline balanţa aflată într-un echilibru instabil”, a subliniat Rafael Grossi.

„Ne apropiem periculos de un accident nuclear”, a insistat el, cerând ca o „aruncare de zaruri să nu decidă ce se va întâmpla mâine”.

Chiar dacă cele şase reactoare ale centralei sunt oprite, „pericolele potenţiale ale unui accident nuclear major rămân foarte reale”, a ţinut să reamintească şeful AIEA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. AIEA, ONU, OMS, NATO, etc. toate uneltele raului. Sa ne rugam pentru pace si pentru protectia copiilor nostri. Doamne ajuta!

  2. Centralele sunt facute de rusi. Se bat ptr ele ptr ca la centralele nucleare,din combustia uraniului rezulta plutoniul, elementul radioactiv de care au nevoie ptr fabricarea bombei atomice.Ptr acest lucru ocupa rusii centralele nucleare ptr ca le arde buza la ucrainieni de fabricat bomba. IEA Viena gestioneaza acest element chimic in toate centralele lumii.

  3. Centrala este astăzi rusească, construită de URSS pe teritoriul vechi al Ucrainei, teritoriu care este astăzi legal parte componentă a Rusiei deci de unde veniți cu centrala „ucraineană”?
    Apoi, dl. AIEA nu vrea și el să fie corect și să declare public faptul că Ucraina e cea care trage în centrala atomică?

  4. Fi-ti fara grije, acest Rossi a spus tuturor, nu public, cine pune in pericol centrala nucleara de la Zaporojie. Ukranii fac tot ce pot sa o arunce in aer, producind un dezastru pentru toata Europa. Asat micu, Zele, gandeste foarte ciudat, ” sa o pateasca toti din Europa, ca nu intra in razboi direct cu Rusia”. Acest individ si clica lui de banderisti trebuie indepartati de la conducerea Ukraiei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.