
Țările cu climă temperată cum este și România au verile tot mai călduroase și iernile tot mai friguroase, consecință a încălzirii globale. De aceea, încălzirea locuințelor iarna este una dintre priorități în toate familiile. Sistemele centralizate de încălzire și distribuire a apei calde – mai ales în marile orașe – sunt depășite și sunt tot mai frecvente perioadele în care acestea devin nefuncționale. Rezultatul? Zile sau chiar săptămâni la rând fără căldură și apă caldă. Ceea ce este, să recunoaștem, frustrant. De aceea, românii au optat de multă vreme – iar tendința este în creștere – pentru centralte termice pe gaz în apartamente și case. Motivul este destul de simplu. Deși constituie o investiție inițială destul de importantă, fiabilitatea și avantajele sale după instalare fac din centrala termică pe gaz metoda ideală de încălzire a caloriferelor și a apei menajere.
Cel mai mare consum de energie dintr-o gospodărie revine asigurării încălzirii și preparării apei calde menajere: mai mult de două treimi din energia din locuințele românilor este folosită în acest scop. Și, în general, consumul ridicat de energie are și o cauză anume: vechimea centralei termice pe gaz.
Un studiu reprezentativ la nivel național realizat anul trecut de E.ON arată că românii sunt tot mai interesați de centrale termice pe gaz, fie pentru prima dată, fie pentru că dă deja semne de „oboseală” cea veche. Același studiu a arătat că aproape o treime (28%) dintre centralele termice aflate în uz sunt mai vechi de 10 ani, așadar, consumă mai mult gaz și mai mult curent electric decât centralelele termice noi, în condensare. În fine, studiul amintit a consemnat că 15% dintre cei intervievați s-au arătat interesați de achiziționarea unei centrale termice noi în următorul an.
Popularitatea centralelor termice pe gaz este justificată de numeroasele lor avantaje, dintre care cele mai importante sunt ușurința în utilizare și costurile relativ scăzute de încălzire, comparativ cu un boiler complet electric, de exemplu, sau cu o centrală pe lemne. În plus, acestea sunt, de asemenea, destul de sigure și oferă opțiuni moderne care au o influență pozitivă asupra performanței lor și, prin urmare, asupra economiilor pe care le facem la facturile noastre de încălzire.
Dintre centralele termice pe gaz, cele în condensare câștigă tot mai multă popularitate, iar în unele țări din Uniunea Europeană au rămas singurele centrale termice permise. Centralele termice pe gaz cu condensare colectează căldura suplimentară din gazele de ardere, care, în cazul centralelor tradiționale, tinde să scape iremediabil. Prin urmare, acestea funcționează mai eficient, ceea ce se traduce prin costuri de încălzire mai mici.
O centrală termică pe gaz cu condensare este un dispozitiv cu o cameră de ardere închisă. Această cameră de ardere închisă sau deschisă determină metoda de alimentare cu aer a cazanului cu gaz.
În cazul unei camere de combustie închise, centrala pe gaz poate prelua aer direct din exteriorul clădirii, de exemplu, printr-o conductă canalizată spre exterior.
Gazul natural este un combustibil perfect pentru combustie, datorită faptului că conține mult hidrogen. De asemenea, gazele de ardere conțin o mare cantitate de vapori de apă. Acest lucru înseamnă, la rândul său, că se poate recupera multă energie din condensarea acestor vapori de apă în gazele de ardere. Prin urmare, o centrală termică pe gaz este destul de eficientă.
Al doilea argument care punctează în ceea ce privește avantajele centralelor termice pe gaz este funcționarea fără întreținere a sistemului de încălzire. Așadar, singura noastră obligație va fi să ne plătim facturile.
Al treilea avantaj al centralelor termice pe gaz este prețul relativ scăzut al combustibilului. Dintre diverșii combustibili care permit încălzirea fără întreținere, încălzirea pe gaz este cea mai economică.
Evident, nu există niciun sistem perfect, fără unele dezavantaje. O centrală termică pe gaz este un dispozitiv care se poate defecta din când în când. Acest lucru poate fi cauzat de o anomalie sau de o defecțiune minoră ori majoră. În funcție de gravitatea problemei, putem încerca să o rezolvăm singuri sau putem apela la service.
Tipuri de defecțiuni:
- centrala pe gaz nu se aprinde;
- centrala termică pe gaz se oprește fără un motiv aparent;
- lipsa apei calde;
- apă prea caldă sau prea rece;
Unele dintre cauzele acestor defecțiuni își pot găsi rezolvarea dacă citim manualul de instrucțiuni al centralei. Pentru altele, însă, este necesar să apelăm la un service specializat. Totuși, comparativ cu durata de viață îndelungată a centralelor, defecțiunile raportate care au necesitat intervenție specializată sunt destul de rare, cât să nu contrabalanseze decisiv balanța multiplelor avantaje.
interesant modul de a face reclama… studiul eon… eon a majorat preturile contractuale desi gazul este inca subventionat. alte companii au pus ca si pret contractual chiar pretul care coincide cu valoare finala careia i s-a palicat subventia. oare de ce face eon asta???
Țările cu climă temperată cum este și România au verile tot mai călduroase și iernile tot mai friguroase, consecință a încălzirii globale.Cine a scris cele de mai înainte probabil nu a trăit în România în ultimii 70 ani. Gargara asta cu încălzirea globală e nelipsită zilnic în media românească, probabil așa e ordinul pe unitate. Iar despre reclama “gratuită” a centralelor termice pe gaz în condensare , care sunt prezentate ca avînd randament supraunitar, ca sa arate cît de “deștepte” sunt, costurile iarna sunt similare cu una fara condensație, deci trageți singuri concluziile !
bulelor, 2030 se interzice gazul, vorbiti la UE prima data si pe urma faceti reclama ascunsa pentru fraieri
He,he, din 2025 se vor interzice in tot UE nu din 2030. Gazul va deveni marfa scumpa.
Un patriot, UE a mai interzis si masinile cu motoare termice dar s-a razgandit!! asa ca mai e pana in 2030. Deocamdata noi vom plti taxe de poluare pe centrale din 2026 asta e gaselnita sa mai acopere niste pensii speciale!! de parca daca platesti taxe respiri aer mai curat!!
In Germania aceste centrale sunt interzise. Treptat va fi in tot UE. Masinile cu motoare termice au fost amanate pentru ca uzinele producatoarr mai au pe stoc masini nevandute dar si piese de schimb. Dar uzinele vor trece mai repede pe sistemul electric.Comertul si profitul conteaza, clientul nu are nicio importanta si va fi obligat la noua schimbare.
@Un patriot: producția unei mașini electrice costă mediul înconjurător 26,2 tone de CO₂ față de 16,1 tone pentru omologul său pe benzină. Durata de viață estimată a bateriei este de la 100 la 200 de mii de km, adică în timpul ciclului de viață al unui vehicul electric, aceasta va fi înlocuită cel puțin o dată. Acest lucru adaugă imediat încă 7 tone de CO₂. Iar cel de-al doilea neagă complet toate acele „avantaje” ale unei mașini electrice – aceasta este eliminarea și reciclarea acestor baterii. Procesul este costisitor, consumator de resurse și extrem de dăunător.
alta varianta de încalzire în Romania nu e fiabila nici financiar nici tehnic- ce spun ziaristii care nu au habar de tehnica sant elucubratii la ordin si pe bani multi….conducerea actuala a UE nu va ave nici o sansa sa schimbe modul de încalzire la vreo300 milioane de oameni….
Aberatii scriu multi. De circa 5-7 ani nu mai avem ierni adevarate in Ro. Sunt cateva zile de ninsori si ger. Statiunile montane in majoritate merg pe tunuri de zapada. Gazele prin ardere dau nunumai Co2 dar si pulberi fine. Gazele au si reziduri fine care ard si care polueaza aerul. Tendinta este ca tot mai multi sa foloseasca transportul public si biciclete si incalzire si curent electric din surse alternative. Masinile proprii vor avea tot mai putini vor deveni tot mai scumpe si greu de intretinut. Postacii de acum sa vedem ce vor mau scrie peste 5-10 ani.
pt Un cercetător,
Francois Villon, născut a 1431, mort după 1463, nu se știe, scria o poezie „Unde sînt zăpezile de altădată”.
Treaba cu ecologeala, se vede, după titlul poeziei, nu este nouă.
In poezia clasica franceza, aceasta poezie face referire la anii de tinerete. Ca Terra a avut perioadereci si calde este una. Dar distrugerile climatice de acum sunt prea dese si intense. Solicita sume imense de bani. Numai Grecia in vara aceasta a avut furtuni care au distrus enorm demult.
Dar de ce gandeste pe termen scurt? De ce nu te intrebi de ce au existat dinozaurii/vegetatie luxurianta in Romania sau ere glaciare cu mamuti tot in Romania? Cum poti sa te consideri un cercetator si sa nu ai o viziune larga in care sa analizezi si sa sintetizezi informatiile? Daca ai avea o minima dorinta de a intelege ai observa ca ”suma” evenimentelor dintr-o perioada duce la o medie…chiar daca nu-s geruri/zapezi sunt perioade reci umede si calde fara umiditate care se echilibreaza reciproc. Cand noi aveam 0+ in China/Asia si America erau -40 de grade C. Pamantul nu-i doar Europa. Net-ul te ajuta sa vezi in ansamblu globul cu ”fasia” calda si cea rece daca vrei s-o vezi, daca nu stai si te lamentezi ca iernile nu-s geroase. Ce crezi ca era minunat sa fie minus 30 de grade si viscolul aproape sa te spulbere in camp? Sa fim seriosi. Vreti iarna mergeti in Nordul continentelor asa cum va duceti in Antalia. In alta ordine obsesia cu CO2 este pt INCULTII care nu cunosc compozitia aerului si nu inteleg ce inseamna 0,03% CO2 cand N=Azotul este 78%, iar O2 21%. Cat de slabi intelectual sunt cei ”obsedati” de concentratia mare de CO2?
Mai citeste ce a comentat domnul Paul. Apoi analizeaza ce a vrut poetul sa spuna. Francois Villon a murit la 31 de ani dupa cum daca ai fi citit cu atentie apr. 1431- ian.1463 deci nu prea era batran cam era in floare varstei pt ca si atunci unii traiau mai mult Guiillaume de Villon mentorul sau de la care si-a luat numele a trait intre 1405-1468. Mai mult este posibil sa se refere la ierni pe care Francois nu le-a prins si despre care a auzit asa cum si noi azi stim de la bunici. Asa cum tot in Franta in Evul Mediu au fost secete cumplite care din analize au demonstrat temperaturi de 40 de grade, asa pt a reduce din isteria stiristelor care zilnic ne ”dau” alerte climatice. Ei daca vrei sa iti treaca naduful prin anii ’80 poavestea o doamna ca in octombrie in Bucuresti se umbla in bretelute asa de cald era. Tot in acei ani iarna se blocau trenurile in camp si in Bucuresti strazile erau acoperite de zapada de se intrerupea transportul cateva zile pana era curatata zapada…
Gazul costa scump ! Una este sa consumi 1 metru cub pe luna alta este sa consumi 100 metrii cubi pe luna de Gaz .
Urat, urat….reclama mascata ! Atentie, CNA-ul s-ar putea sesiza.
@Un cercetator
-Jurma
stai in banca ta!