Proiectul cultural „Eu sunt Sectorul 6”, cofinanțat de Primăria Sectorului 6 prin Programul „CULTURA” 2024 și implementat de Connection Production, a oferit oportunități valoroase de dezvoltare artistică, socială și emoțională pentru copiii și tinerii vulnerabili din sectorul 6.
Derulat în perioada 1 – 30 octombrie 2024, proiectul s-a concentrat pe educația culturală și incluziunea socială prin ateliere de artă și storytelling.
Activități culturale și educaționale
În cadrul proiectului, au fost organizate șapte ateliere tematice în care 90 de beneficiari au participat la ateliere de storytelling, film și actorie. Copiii și tinerii din Centrele „Sf. Marcellin Champagnat”, „Metropolis” și „Acasă” au dobândit noi abilități de exprimare artistică, și-au îmbunătățit comunicarea și au câștigat încredere în sine. Aceste sesiuni creative au oferit și instruire artistică, și un context sigur de explorare a emoțiilor și de reflectare asupra propriilor experiențe.
Videojurnalul „Toamna asta”
Un moment de referință al proiectului a fost lansarea video-jurnalului „Toamna asta,” filmat șieditat de Alberto Costache care documentează poveștile autentice ale locuitorilor sectorului 6. Lansarea videojurnalului a avut loc la Teatrul Masca pe 16 octombrie, unde au participat numeroși copii din centre de plasament si tineri neromi. Pe 17 Octombie, video-jurnalul a fost prezentat și la Universitatea Politehnica unde a atras o sala plina de studenti.
Impactul proiectului și expunere media
„Eu sunt Sectorul 6” a ajuns la peste 100.000 de persoane, atât prin vizualizările video-jurnalului pe Facebook și TikTok, cât și prin aparițiile media pe platforme importante, precum TVR – Conviețuiri, G4 Media, La Opre Roma TVR și Euronews. Pagina de social media a proiectului a devenit un canal de promovare a diversității și incluziunii, diseminând activitățile culturale și artistice către o audiență largă.
Impact și rezultate
Proiectul a contribuit nu numai la dezvoltarea abilităților artistice și creative ale participanților, dar și la cele de comunicare orală și scrisă. În plus, copiii și tinerii au dobândit o mai mare încredere în sine și stimă de sine, beneficiind de un spațiu sigur în care să își dezvolte competențele sociale și emoționale. Prin producerea și diseminarea acestui video-jurnal, publicul larg a fost sensibilizat cu privire la problemele și nevoile comunităților din Sectorul 6, promovând valori esențiale precum diversitatea, incluziunea și apartenența la comunitate.
Despre Alina Șerban
Alina Șerban este actriță, dramaturg, scenaristă și prima regizoare romă de teatru și film din România, precum și președinta Asociației non-profit Untold Stories. Este de patru ori câștigătoare a premiului „Cea mai bună actriță” în Germania pentru rolul Ali din „Gipsy Queen” și prima artistă romă care a primit Ordinul Meritul Cultural, în grad de Cavaler, Categoria D, pentru performanțe artistice, din partea Președintelui României.
De 15 ani, Alina Șerban folosește teatrul și filmul ca instrumente pentru a combate discriminarea, pentru a promova egalitatea de gen și drepturile minorităților și pentru a lupta împotriva violenței asupra femeilor.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.