Centrele pentru mari arşi, în construcţie. Când sunt gata?

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că centrele pentru mari arşi sunt în construcţie şi vor fi gata în prima parte a anului 2025, iar personalul medical este antrenat şi, în acest domeniu, „lucrurile s-au schimbat faţă de acum opt ani”.

„Centrele pentru marii arşi sunt în construcţie, cel mai avansat e cel de la Timişoara. Sunt trei centre. Noi, când am venit la Ministerul Sănătăţii, în noiembrie 2021, am găsit toate aceste proiecte îngheţate şi, ca să spun aşa, pierdute, pentru că finanţarea se încheiase – era vorba de exerciţiul financiar 2014-2020 finanţat de Banca Mondială – şi atunci am reluat foarte rapid negocierile cu Banca Mondială, am reuşit să găsim acolo înţelegere, am semnat două dintre contracte. Lucrările se desfăşoară accelerat la Timişoara, unde deja de câteva luni se construieşte. A început să se construiască şi la spitalul Grigore Alexandrescu, unde va fi un centru de mari arşi pentru copii, şi încă unul la Târgu Mureş – vom semna contractul în cursul acestui an, iar finalizarea lor va fi în prima parte a anului 2025. Probabil că vor fi primele mari investiţii în sănătate care vor fi gata în prima jumătate a anului 2025, alături de alte multe investiţii care se fac, de mai mică anvergură, poate mai puţin vizibile, dar totuşi foarte importante. E vorba de o reţea de centre ambulatorii care vor fi gata, unele dintre ele, până la sfârşitul anului viitor”, a declarat Rafila, miercuri, la TVR Info.

El a punctat că faţă de acum opt ani, momentul tragediei de la Colectiv, „lucrurile s-au schimbat” şi în ceea ce priveşte pregătirea personalului medical, dar şi procedurile transfer al pacienţilor.

„Lucrurile s-au schimbat faţă de acum opt ani, cel puţin pentru oamenii cu bună-credinţă şi care văd cum sunt trataţi pacienţii arşi în Romania în momentul de faţă. Avem personal antrenat, e clar ca lucrurile s-au schimbat, inclusiv procedurile pentru transfer, pentru că, după incidentul de la Crevedia, în 24 ore toţi cei care nu puteau fi preluaţi de spitalele din ţară au fost transferaţi în străinătate”, a adăugat Rafila.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Ma intreb unde e azi esuatul ala de cantaret sau ce naiba se vroia sa fie, care era foarte revoltat pe interventia de la Colectiv, facea spume la gura ca sa demisioneze Ponta, etc… se fac cati ani cu PNLu si USRul lui la guvernare si n-au produs nimic

  2. Când se vor termina? Când se va tripla costul și parandaratul va multumi multi escroci! E modelul consacrat Buzatu: bani la portbagaj berechet.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.