“Cerbul de Aur” se întoarce la Braşov

Cel mai mare Festival Internaţional de Interpretare din România revine după aproape 10 ani, marcând o dublă aniversare Semicentenarul Cerbului de Aur şi Centenarul României pentru care sunt prezentate o serie de evenimente speciale culminând cu o Gală Aniversară (29 august), două zile de Concurs (29-30 august), Gala Festivalului (1 septembrie) şi o Gală România Centenară (2 septembrie).

Cerbul de Aur şi-a prezentat concurenţii ediţiei 2018, după ce juriul a deliberat şi a ales interpreţii care vor intra în concurs pentru Marele Trofeu al Festivalului Internaţional. Organizat de Televiziunea Română, Festivalul Internaţional Cerbul de Aur va fi transmis în direct pe TVR 1 şi TVR Moldova.

Ca urmare a numărului mare de candidaţi înscrişi, organizatorii au decis ca la secţiunea interpretare să poată intra în concurs un număr de 18 artişti, faţă de 15, cât era prevăzut iniţial.

După analiza materialelor transmise de cei peste 110 candidaţi înscrişi în selecţie, membrii juriului i-au ales pe cei 18 concurenţi din 14 ţări şi România care vor urca pe scena de la Braşov: Inis Neziri (Albania), Amaliya Margaryan (Armenia), Kaye Olivier Fabian C (Belgia), John Karayiannis (Cipru), Kelly-Joyce Bale (Franţa), Ryan O’Shaughnessy (Irlanda), Omer Netzer (Israel), Damiano Borgi (Italia),  Tiziana Camelin (Italia), Dinara Kairova (Kazakhstan), Antonia Gigovska (Macedonia),  Karl William Lund (Marea Britanie), Lidia Isac (Republica Moldova), Dora Gaitanovici (România), Ovidiu Anton (România), Raluca Blejusca (România), Sebastian Schmidt (San Marino), Jorge Gonzalez (Spania). Fiecare dintre ei va interpreta două piese la alegere, cea de a doua fiind o piesă românească.

Alături de concurenţi vor urca pe scenă în serile de Concurs, Big Bandul Radiodifuziunii Române şi Orchestra Operei din Braşov, ambele conduse de Ionel şi Andrei Tudor.

Cei 18 artişti care vor intra în Concursul Cerbul de Aur au fost aleşi de juriul selecţiei, format din Daniel Jinga – dirijor şi compozitor, Liana Stanciu Georgescu – jurnalist de specialitate radio şi tv, Felix Crainicu – realizator Radio România Actualităţi, Andrei Tudor – compozitor, Andreea Archip – jurnalist, Gabriel Scîrlet – regizor muzical TVR şi Smaranda Vornicu Shalit – directorul Festivalului.

„Sunt extrem de onorată şi, în acelaşi timp, conştientă de semnificaţia aparte a acestei ediţii aniversare a Festivalului – Concurs International Cerbul de Aur. Voi spune un lucru de domeniul evidenţei: ne dorim o repunere a acestui brand de prestigiu pentru TVR şi pentru România în poziţia pe care el o merită în peisajul muzical românesc. Lucrăm intens pentru a avea un mix de  recitaluri româneşti şi străine, care să se ridice la standardele de calitate muzicală ale ediţiilor anterioare. Sperăm să oferim publicului din Piaţa Sfatului şi din faţa ecranelor de televiziune un concurs interesant, cu interpreţi talentaţi, fiecare cu amprenta sa artistică aparte. Îi încurajez să se înscrie pe toţi tinerii artişti care vor să urmeze calea de succes a unor mari nume precum Luminiţa Dobrescu, Corina Chiriac, Margareta Pâslaru,  Angela Similea, Monica Anghel, Paula Seling sau Andra”, a declarat Smaranda Vornicu Shalit, Directorul Festivalului. Aceasta are o experiență în media de 25 de ani, fiind coproducător, realizator și moderator al emisiunii De la A la infinit (2013), jurnalist și editor pentru Avantage, Elle, Cosmopolitan, EVZ life and style, catchy.ro.

Distins cu peste 30 de premii de creaţie sau interpretare, compozitorul Andrei Tudor este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, în comisia de specialitate a Credidam și lector universitar doctor la Catedra de compoziție a Universității de Muzică din București. Artistul colaborează, în calitate de compozitor, orchestrator, pianist sau şef de orchestră cu nume importante din industria muzicală, precum Angela Gheorghiu, Andra, Aura Urziceanu, Monica Anghel, Nico, Luminița Anghel,  Gabriel Cotabiță, Felicia Filip, Vlad Miriță, Marcel Pavel, Cezar Ouatu, Cristi Minculescu, Adrian Enache, Paula Seling sau Pasha Parfeni. Piese sau aranjamente semnate de compozitor au apărut pe mai mult de 20 de compilații.

Compozitor și dirijor, Daniel Jinga este maestru de cor al Operei Naționale din Bucureşti şi dirijor al Orchestrei Simfonice Muntenia din Târgovişte. Doctor în muzică, este fondator și dirijor al corului de cameră Accoustic și a colaborat în proiecte simfonice cu mari artiști români precum Phoenix, Gheorge Zamfir sau Smiley.

Felix Crainicu este regizor de teatru (cu spectacole montate în teatre din România), scriitor, fondator al Școlii de dans și teatru Oportunidad. Cu o experiență de 25 de ani în radio, Felix Crainicu realizează, în prezent, mai multe emisiuni muzicale la Radio România Actualităţi – Muzica de top, Muzică şi radio, Colecţia de muzică – succesele muzicii româneşti.

Liana Stanciu se numără printre primii realizatori de radio de după 1989 și face parte din echipa TVR de peste zece ani, unde este realizator de emisiuni de divertisment și culturale. Liana Stanciu are o experienţă vastă în media românească.

Andreea Archip este reporter special la Libertatea.

Gabriel Scîrlet a absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti la secţia Compoziţie. Din 2006 este regizor muzical la Televiziunea Română, unde a realizat regia muzicală pentru numeroase concursuri muzicale: Eurovision, Cerbul de Aur, Concursul George Enescu, Eurovision Junior, Mamaia Copiilor. Lansări discografice: Jon Lord live (EMI Londra), Filarmonica Moscova (Sony Austria), Filarmonica George Enescu, Hope Concert.

Pe lângă Marele Trofeu, în valoare de 25 de mii de euro, la această ediţie aniversară, concurenţii pot câştiga alte opt premii: Premiul I, Premiul al II-lea, Premiul al III-lea, Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese româneşti, Premiul Braşovului, Premiul Publicului, Premiul Presei Festivalului, Premiul Societăţilor Publice de Radio şi de Televiziune.

La 50 de ani de la prima ediţie, Cerbul de Aur 2018 va avea o desfăşurare de Gală, cu numeroase premii, a căror valoare totală este de 65 de mii de euro. Dedicat Centenarului României şi Semicentenarului festivalului, TVR propune un format special al evenimentului.

Prima seară este o sărbătoare a laureaţilor Festivalului. Vor urca pe scenă Luminiţa Dobrescu, primul artist român care a câştigat Marele Trofeu, Paula Seling, Monica Anghel, Corina Chiriac, Silvia Dumitrescu, Laurențiu Cazan, Nico, Doru Tufiş, Proconsul, Ovi, Luminiţa Anghel, Narcisa Suciu sau Răzvan Krivaci.

Publicul din Piaţa Sfatului şi telespectatorii TVR se vor reîntâlni cu piesele rămase în memoria Festivalului, organizatorii pregătind un potpuriu cu melodiile care le-au adus artiștilor premii la Festival: Say something, Dau viaţa mea pentru o iubire, Cerul, Of, inimioară, Spune-mi, Inimă, nu fi de piatră, Je t’aime, Noapte caldă ş.a.m.d.

„Gala care deschide, în acest an, Festivalul, va fi una dintre cele mai emoționante componente ale ediției aniversare. Momentele care o alcătuiesc vor trezi, cu siguranță, amintirile celor care au urmărit Cerbul de Aur de-a lungul edițiilor anterioare și vor reprezenta o adevărată galerie de portrete ale artiștilor de valoare care au urcat pe podiumul acestui eveniment organizat de Televiziunea Română. Va fi un adevărat festin pentru iubitorii muzicii românești de calitate!”, a dezvăluit Smaranda Vornicu.

Tot în seara deschiderii o vom revedea pe artista italiană Gigliola Cinquetti, una din marile voci ale Italiei anilor 60, câştigătoare marelui Trofeu Eurovision Song Contest 1964 şi invitată la a doua ediție a Cerbului de Aur, în anul 1969.

În seara inaugurală vor mai susţine recitaluri Andra, laureată a ediţiei din 2005, şi interpretul portughez de fado Paulo Braganza, care va aduce parfumul ritmurilor lusitane pe scena Cerbului. Artistul ne va oferi un moment inedit de neuitat prin interpretarea unor piese din repertoriul Mariei Tănase în registrul unic al muzicii fado.

Trupa The Humans, va cânta, în premieră, două piese proaspăt înregistrate în studio, dar și câteva melodii care au rămas în memoria edițiilor anterioare ale Cerbului de Aur.

Invitații speciali din industria muzicală românească ce vor avea recitaluri sunt: Andra, Delia, Horia Brenciu, Loredana, The Motans, Carla’s Dreams, Flavius Teodosiu, The Humans.

 

O parte dintre vedete au deja experiența Cerbului de Aur. Mai exact, Andra a fost premiată la ediția din 2005 a concursului.

Horia Brenciu a urcat pe scena Cerbului de Aur în 2008 alături de HB orchestra, iar Loredana a avut nu mai puțin de trei apariții de-a lungul timpului, fiind și coprezentator al evenimentului din 1996. De asemenea, a susținut un recital la ultima ediție, în anul 2009.

Saxofonistul Flavius Teodosiu a colaborat cu numeroși artiști internaționali precum Jennifer Rush, Joe Cocker, Lionel Richie, Chris de Burgh, Gloria Gaynor, Johnny Logan sau Michael Bolton.

Edvin Marton din Ungaria, Gigliola Cinquetti, Kristina Cepraga Goodwin şi Luminiţa Dobrescu din Italia, Eleni Foureira din Grecia, Arsenie Toderaş din Republica Moldova şi Mădălin Voicu vor decide câştigătorii ediţiei din acest an a Festivalului.

Festivalul Internaţional Cerbul de Aur a debutat în anul 1968 şi a avut 17 ediţii, ultima dintre acestea fiind organizată în anul 2009. Evenimentul a devenit cel mai mare festival internaţional de muzică organizat în România şi, în mod tradiţional, la Brașov.

De-a lungul anilor, acest prestigios festival a găzduit apariţii sau recitaluri ale unor vedete precum Diana Ross, Amália Rodrigues, Joan Baez, Julio Iglesias, Dalida, Sheryl Crow, Tom Jones, Juliette Greco, Vaya con Dios, Coolio, Christina Aguilera, Cliff Richard, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas, Gilbert Becaud, Josephine Baker, Toto Cutugno, Enrico Macias, Boy George, James Brown, Kenny Rogers, Ray Charles, UB 40, Scorpions, Pink şi mulţi alţii.

Prin calitatea actelor artistice prezentate, Cerbul de Aur este nu doar un brand de prestigiu al TVR, ci şi unul naţional, spectacolele organizate în cadrul festivalului adunând un număr impresionant de spectatori şi telespectatori din întreaga ţară.

La Gala Cerbului de Aur vor mai susţine recitaluri Andra, Delia, Horia Brenciu, Loredana, The Motans, Carla’s Dreams, Flavius and Linda Teodosiu Show Band, The Humans, James Blunt, Amy Macdonald, Gigliola Cinquetti, Eleni Foureira, Edvin Marton și vedeta Galei, Nicole Scherzinger, solista principală a trupei americane Pussycat Dolls.

Ultima seară este dedicată, prin tradiţie, folclorului românesc şi se va încheia cu show-ul România Centenară, un spectacol ce va reuni muzica populară tradiţională românească şi prelucrări de actualitate ale acestui gen muzical.

Frumoasa prezentatoare Iuliana Tudor va fi gazda spectacolului, un show inedit, care va aduce folclorul în modernitate. Publicul TVR şi spectatorii din Piața Sfatului Brașov vor fi martorii unui spectacol eclectic în care se vor regăsi teme muzicale folclorice extrem de cunoscute, în variante reinterpretate de invitații speciali Grigore Leșe, Damian Drăghici și Alex Calancea Band, alături de Orchestra “Lăutarii” din Chișinău condusă de maestrul Nicolae Botgros.

 

În anul celebrării Centenarului Marii Uniri, TVR aduce pe scenă artişti din toate regiunile istorice ale țării, nume sonore ale folclorului. O demonstraţie muzicală care ne reamintește că folclorul îi uneşte şi îi reprezintă pe toţi românii.

Şi pentru că Televiziunea Română a lansat un proiect național menit să descopere o nouă generație de artiști, promotori ai culturii tradiționale române – show-ul Vedeta Populară -, pe scena Festivalului se vor afla şi câțiva dintre laureații concursului, dar și tineri care au debutat la TVR: Cornelia şi Lupu Rednic, Ionuţ Fulea, Viorica Macovei, Niculina Stoican

„Mi-a lipsit mult Cerbul de Aur. Și parcă în fiecare an în care a lipsit, am așteptat cuminte revenirea lui. Și asta pentru că Cerbul de Aur a fost prima mea apariție pe o scenă mare! La Cerb am făcut cele mai frumoase petreceri, la Cerb am adunat mereu vârfurile atâtor generații de artiști, la Cerb am inovat pentru spectacolul de folclor din România și la Cerb am trăit unele dintre cele mai mari împliniri profesionale. Anul acesta nu ne dezmințim! Vă aștept pe 2 septembrie cu multe emoții și bucurie!”, mărturisea Iuliana Tudor, producător și prezentator al spectacolului România Centenar.

Finalul serii este dedicat unui proiect muzical: Toți K1 Pentru România, cu o distribuție de gală din care fac parte Nicolae Furdui Iancu, Paula Seling, Grupul instrumental „Crai Nou” din Alba Iulia, Trupa K1, actorii Vlad Rădescu, Mihaela Rădescu, Sorin Francu.

Actorii și interpreții vor aduce pe scena Festivalului personalitățile proeminente și cele mai semnificative evenimente istorice care au marcat evoluția actului de Unire a românilor, într-o suită de momente artistice.

 

“Povestea Cerbului”

De luni până joi, la TVR 1, prezentatoarea Ioana Voicu şi realizatorul Mihai Răzuş au lansat o propunere de nerefuzat: Povestea Cerbului. Şi tot zilnic, la TVR 1, ascultăm „Vocile Cerbului de Aur”.

Este o poveste a marilor voci, a interpreţilor talentaţi din întreaga lume, dar şi a celebrilor artişti care au cântat cu infinită bucurie pentru publicul din Braşov şi pentru telespectatorii TVR.

Seria de emisiuni este un „remember” al tuturor ediţiilor Cerbului de Aur.

În fiecare seară, telespectatorii pot retrăi emoţiile celor 17 ediţii realizate de Televiziunea Română de-a lungul a 50 de ani. Ne amintim şi vedem momente amuzante cu prezentatorii, cântăm cu marile vedete în recital, aflăm ce jurii au acordat note concurenţilor fiecărei ediţii, ne strecurăm în culise la Nopţile Albe ale Cerbului de Aur şi, bineînţeles, îi revedem pe scenă pe câştigători.

 

O româncă și un italian sunt prezentatorii festivalului Cerbul de Aur 2018

Este vorba despre top modelul Iulia Vântur și de apreciatul actor italian Gabriel Garko (46 de ani).

Cei doi artiști vor găzdui serile de concurs și Gala Festivalului Internațional Cerbul de Aur.

Gabriel Garko este cunoscut publicului din România mai ales din serialul Onoare şi respect, difuzat recent de TVR, iar fanii sex-simbolului sicilian îl vor vedea pe scena Cerbului de Aur în 30 şi în 31 august şi în seara de Gală – 1 septembrie.

Deţinător al titlului de Mister Italia, Gabriel Garko are o lungă experienţă în cinematografie, debutând în anul 1995, când a avut şi prima apariție într-o telenovelă. Au urmat rolurile din O femeie pe fugă (1996), Lord of the City (1996), Black Angel (1998), Snake Bite (1999) și Villa Ada (2000). A mai jucat și în serialul Trei stele (1999) și Eyes Poison Green (2001).

Gabriel Garko a avut roluri și pe marile ecrane. A jucat în Paparazzi (1998), Le fate ignoranti (2001), Senso 45 (2002), Callas Forever (2002), Una moglie bellissima (2007), Aspettando il sole (2008). Cel mai mare succes l-a înregistrat însă cu rolul din serialul L’onore e il rispetto (Onoare și respect), în 2006, care l-a propulsat în prima linie a actorilor italieni.

Iulia Vântur revine în România pentru a găzdui trei dintre serile pline de spectacol ale Cerbului de Aur. Actriță și cântăreață, cu o carieră fulminantă în India, Iulia se va reîntâlni cu fanii din țara noastră.

Vedeta îi  va introduce pe cei 18 concurenţi în atmosfera Festivalului, dar și pe artiștii care vor susține recitaluri în spectacolele din 30, 31 august și 1 septembrie.

Iulia Vântur, prezentatoare de televiziune, actriță, model și cântăreață, și-a început cariera la 15 ani și a avut doar job-uri care i-au plăcut. Timp de 8 ani, a prezentat show-ul „Dansez pentru tine” împreună cu Ștefan Bănică Jr și a fost prezentatoare de știri timp de 10 ani, din 2006 prezentând știrile în prime time și week-end.  Iulia apare și într-o ipostază cu totul diferită, fiind prezentatoarea unui reality show de succes. A primit numeroase premii pentru activitatea sa în televiziune, fiind cunoscută și pentru spectacolele susținute la cele mai importante premii internaționale din industria Bollywood în Thailanda și SUA, spectacole echivalente Oscarului American.

În 2008, Iulia își începe cariera internațională, cu rolul din filmul Hollywoodian „Buraku” și se lansează cu succes în industria Bollywood cu filmul „O teri”.  În 2011, Iulia debutează în teatru cu musical-ul inspirat din viața lui Toulouse Lautrec, în regia lui Horațiu Mălăele, alături de George Ivașcu. Anul 2018 îi aduce Iuliei un succes răsunător în India, cu primul ei videoclip „Every Night & Day” (videoclip realizat în colaborare cu artistul Himesh Reshammiya) și cu multe alte piese realizate în colaborare cu artiști de top din India.

Pe lângă toate aceste reușite profesionale, Iulia este cunoscută și pentru implicarea în campanii umanitare precum „Let’s Do It Romania„, susținând Tree of Paper, victimele atacurilor cu acid și multe altele.

Festivalul braşovean vă invită la un “Cerb de Aur” inedit.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

2 Comentarii

  1. De ce nu alaturati melodiilor premiate si „Make Me An Island” a irlandezului Joe Dolan care-la editia din 1970-a luat un parlit de premiu al publicului(de popularitate)in timp ce se afla pe locul 3 in topurile britanice si pe locul 1 in vreo 14 tari europene…noroc cu publicul-puteti vedea cine au fost castigatoarele acelei editii-a mai auzit cineva de ele(cu exceptia Angelei Similea,locul 3,fiind de-a noastra)

  2. Asta nu-i concurs, ci o amestecatura de muzica usoara, manele si rock, la care participa niste ” neica nimeni „.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.