
Miniştrii de externe din Uniunea Europeană discută joi, la Bruxelles, despre starea relaţiilor cu Turcia în contextul realegerii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi al demersurilor diplomatice referitoare la aderarea Suediei la NATO, relatează DPA.
Înaintea summitului NATO de la Vilnius din 11-12 iulie, Erdogan a venit cu o cerere surpriză – aceea de a condiţiona intrarea Suediei în Alianţa Nord-Atlantică de relansarea negocierilor de aderare a Turciei la UE.
Relaţiile dintre Turcia şi UE sunt complicate. Bruxellesul descrie Turcia ca pe un ”partener strategic esenţial”, în timp ce potrivit Ankarei relaţiile cu UE sunt cu ”suişuri şi coborâşuri”.
Din punct de vedere economic, Turcia face parte dintr-o uniune vamală cu UE. Ea a început oficial negocierile de aderare în 2005, dar acestea au avansat lent, înainte ca în 2018 să le îngheţe.
Blocul comunitar a declarat că decizia a fost luată din cauza regreselor înregistrate de Ankara în ”funcţionarea sistemului democratic, respectarea drepturilor fundamentale şi independenţa sistemului judiciar” în Turcia.
Turcia rămâne un vecin important al UE, găzduind aproximativ 4 milioane de refugiaţi, majoritatea provenind din Siria.
De asemenea, Turcia joacă un rol important de mediator în dosarul ucrainean, după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022. În prezent, Ankara încearcă să faciliteze încheierea unui nou acord sub egida ONU privind tranzitul de cereale prin Marea Neagră.
În cursul după-amiezii, miniştrii de externe europeni vor avea, prin videoconferinţă, un schimb informal de opinii cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
Reuniunea va fi precedată de un mic dejun informal cu înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, care va cuprinde o discuţie privind situaţia globală a drepturilor omului.
Nici că se poate dinamită mai grozavă pentru UE decât intrarea Turciei .Nici nu mai e nevoie să intre și Ukraina ca să o prăbușascăcă e deajuns cu Turcia.Iar SUA vor râde cu curu de Europa destrămată si cazută în genunchi.Slava Z.
Se strica prietenia 8ntre rus si turc?
Erdogan si-a jucat bine partitura in zilele premergatoare si la Vilnius. Bravo lui. In primul rand a eliberat si trimis acasa comandantii Azov impreuna cu presedintele Ucrainei. Decizie care a fost contrara intelegerii initiale dar privita ca un succes diplomatic in Ucraina. La Vilnius Erdogan a santajat tarile NATO cu admiterea Suediei. Pretentia lui a fost admiterea in UE. Cel mai probabil este ca SUA i-au dat garantii ca se va intampla. Odata hotararea luata tarile UE trebuie sa se conformeze sub atenta supraveghere. Citez:” În cursul după-amiezii, miniştrii de externe europeni vor avea, prin videoconferinţă, un schimb informal de opinii cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.” Inca odata BRAVO LUI.
Tu esti serios, @R.C.? liderii politici americani si UE sunt seriosi? CARE NATO?! Asa zisii „oameni politici” PLATITI DIN BANUL PUBLIC, din IMPOZITE SI TAXE – între care Macron mai si recunoaste, recent (în bun imitator al americanilor ce-i) ca NATO-i în MOARTE CEREBRALA -, si-au pierdut uzul ratiunii? Organizatia fiind, actualmente, într-o situatie si mai disperata decât la vremea lui Trump, fiindca ramasa pe zeci de ani si FARA ARME si ARMAMENT, SI FARA BANI, SI FARA STRATEGI! Primele, distruse complet de Rusia, în timp ce bani, de unde, când Vestul colectiv e-n faliment (cu datorii de neplatit), iar strategi, niciodata n-a avut: e rodul fanatismului, nu al inteligentei Washington-ului. Unde-i „NATO”, @R.C.? în fundul carei gropi?
Si Romania trebuia sa conditioneze ferm votul de acceptare a Suediei si Finlandei in NATO, de primirea noastra in Schengen.
Dar din nefericire noi nu-l avem pe „Erdogan” !
Asa se face politica mare !
Turcii au luat-o în freZă prin ieșirea Rusilor din Acordul Cerealelor.
Erdogan se crede mare șmecher umblând cu „luntrea în doi c.u.r.i” (cum zicea un UDMRist).?
Dar nu e, ăștia din Vest doar ii plimbă morcovul în fața măgarului !
Turcia nu e stat democratic pentru ca politia bate demonstranti pasnici( chiar pasnici), Franta este stat democatic pentru ca bate demonstranti, pasnici si violenti! Clar?
„In cursul după-amiezii, miniştrii de externe europeni vor avea, prin videoconferinţă, un schimb informal de opinii cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.” – Normal. In Tabara Militara Americana numita UE, nu pot fi luate decizii decat cu aprobarea americanilor.