Cerință de la Banca Mondială. Pe ce ar trebui să cheltuim 3% din PIB?

Dacă va implementa măsuri pentru îmbunătăţirea rezilienţei la schimbările climatice şi pentru reducerea emisiilor de carbon, România îşi poate creşte venitul naţional de aproape trei ori în următorii 30 de ani, potrivit Raportului de ţară privind Clima şi Dezvoltarea pentru România (RTCD), lansat marţi de Banca Mondială. 

Investiţiile necesare doar pentru dezvoltarea unui sector energetic decarbonizat este estimat la 356 de miliarde de dolari, până în 2050, echivalentul a circa 3% din PIB, mai susţin experţii.

Țara noastră este foarte vulnerabilă la riscurile privind schimbărilor climatice, în special la inundaţii şi secetă. În acelaşi timp, economia României este relativ intensivă, bazată pe cărbune, cu o medie de 2,5 ori mai mare decât cea a Uniunii Europene (UE), se arată în document.

În timp ce provocările legate de realizarea decarbonizării sunt considerabile, printr-un mix adecvat de reforme structurale, sociale şi economice şi investiţii eficace susţinute din fonduri publice, private şi europene, România îşi poate creşte nivelul de trai, atingându-şi în acelaşi timp obiectivele climatice„, a declarat Marina Wes, director de ţară al Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană.

România este pe cale să îşi atingă obiectivul pentru anul 2030 de reducere a emisiilor cu 55% faţă de nivelul din 1990 

Datele centralizate în analiza Băncii Mondiale arată că ţara noastră şi-a redus, deja, emisiile cu 53%, în perioada 1990 – 2018. „Cu toate acestea, îndeplinirea angajamentului său de neutralitate a emisiilor de carbon până în 2050 va necesita acţiuni politice şi finanţare substanţiale şi coordonate. Investiţiile necesare doar pentru dezvoltarea unui sector energetic decarbonizat sunt estimate la 356 de miliarde de dolari până în 2050, reprezentând aproximativ 3% din PIB-ul cumulat al ţării, pentru aceeaşi perioadă„, se menţionează în raport.

În viziunea experţilor, cu peste 70% din consumul total de energie al României depinzând de combustibilii fosili, tranziţia energetică este esenţială 

În context, sectorul energetic, care cuprinde generarea de energie electrică, încălzire, transport şi producţie, reprezintă 66% din totalul emisiilor înregistrate în România. Acesta este urmat de agricultură (17%) şi industrie (12%).

Pentru a atinge net zero emisii până în 2050, România trebuie să implementeze un program masiv de electrificare, care să înlocuiască consumul direct de combustibili cu energie generată din surse regenerabile. RTCD demonstrează că nivelul costului suplimentar al dezvoltării unui sistem de energie electrică mai verde şi bazat pe energie electrică regenerabilă nu creşte substanţial nevoile de investiţii. Creşterea eficienţei energetice a clădirilor, în special printr-o izolare mai bună, este, de asemenea, evidenţiată ca o investiţie esenţială„, se subliniază în documentul citat.

Raportul Băncii Mondiale oferă o cale sugerată către neutralitate climatică până în anul 2050, cu accent pe alte câteva domenii prioritare, pe lângă decarbonizarea sectorului energetic. Acestea includ: decarbonizarea sectorului transporturilor, optimizarea utilizării resurselor de apă, precum şi investiţia în capitalul uman şi în competenţe,

Oamenii sunt cheia succesului unei tranziţii verzi. Schimbarea majoră de la sectoarele poluante la cele verzi nu poate fi realizată fără o forţă de muncă formată în mod adecvat. Prin urmare, România ar trebui să investească în eliminarea decalajelor de competenţe cu care se confruntă forţa de muncă actuală şi să-şi adapteze sistemul de educaţie pentru a pregăti următoarea generaţie pentru noua economie şi noile locuri de muncă„, subliniază Anna Akhalkatsi, manager de ţară al Băncii Mondiale pentru România.

Raportul remarcă rolul critic al sectorului privat nu numai în efortul de decarbonizare, ci şi în finanţarea investiţiilor relevante

Tranziţia verde va genera oportunităţi fără precedent de creştere, dezvoltare şi tehnologizare, pornind de la punctele forte existente ale României şi, potenţial, urcând în lanţurile valorice. Finanţarea publică, inclusiv din partea UE, nu va fi suficientă pentru îndeplinirea obiectivelor verzi ale României. Este necesară implementarea unor stimulente pentru mobilizarea capitalului privat la scară largă„, a apreciat Ary Naim, manager pentru Europa Centrală şi de Sud, Corporaţia Financiară Internaţională.

Recomanda

11 Comentarii

  1. Daca vrei Clima , muta-te la vre-un Bloc de la Busteni de lângă Telecabina ! Ai vedere spre Partie sau in Spatele Blocului cu Vedere către Munte cu Crengile Brazilor la Fereastra !

  2. Mai exact: România îşi poate creşte venitul naţional CEDAT COMPANIILOR STRAINE de aproape trei ori în următorii 30 de ani!

  3. Dar cum se face ca niste bancheri nu pot dormi noaptea de grija climei?
    Asta e ca aia cu „ia-ti informatiile sanitare doar de la MAI” !!!

  4. Nu e obligatoriu daca nu a fost semnat un act! Sa va fie clar tuturor! Si-au luat politicienii angajanent pe semnatura ca inchide totul in romania, chiar nu constientizati ca nu e obligatie decat daca au semnat? Oameni buni, au inceput sa recunoasca angajamentele semnate apasatiare pe capul tarii, o spun mai in soapta, si nu vreti sa constientizati ca politicienii s-au obligat prin semnatura?!😱😱😱

  5. Asasini economici şi escroci. Pun pariu că niciuna dintre aceste personaje sinistre care ştiu să dea sfaturi habar nu are ce concentrație infimă are CO2 în atmosfera Pământului!
    Şi oricum o eventuală modificare a concentrației de CO2 nu are nicio legătură cu variația climei. Au fost glaciațiuni când CO2 era mult mai concentrat decât în prezent. Motivele pentru care acum e mai cald sunt clare, explicabile ştiințific, şi nu au legătură cu activitatra oamenilor.
    Ceea ce vor aceşti bandiți este dezindustrializarea completă a României. În mare măsură s-a reuşit.
    Iar investițiile în „obiectivele verzi” reprezintă o uriaşă risipă, servind doar la îmbogățirea escrocilor globali.
    Inclusiv asocierea dintre reducerea CO2 şi „verde” arată ticăloşia şi minciuna acestei odioase scenete. Fiindcă CO2 este de fapt hrana plantelor şi este ceea ce face planeta să fie verde!
    Fără CO2 Pământul s-ar transforma în deşert!!!

  6. „Totul e pe baza de minciuni.”

    Cine le inghite pe nemestecate, ca pelicanii ?

  7. …ce de bani!…n-ar fi mai bine, cu a mia parte din aceasta suma si foarte repede sa terminam cele 12 baraje care sunt gata in proportie de peste 95% si sa echipam si cele cinci sau sase reactoare de le Cernavoda?…si, cu si mai putini bani, sa utilizam tehnologia ultraperformanta made in romania cu centralele pe biomasa?…si, in loc sa ardem gazele in termocentrale sa le folosim pt ingrasaminte iar termocentralele sa le readucem pe carbuni, pt ca esxista o tehnologie pt a arde carbunii fara noxe?…si iarasi, cu muuuult mai putin decat suma vehiculata, sa refacem sistemul de irigatii?…bai baieti de la fmi, cu banii astia, cu resursele tarii si cu baieti destepti si patrioti la conducere, in zece ani, maxim zece ani, va imprumutam noi pe voi…

  8. nu e nici-o afacere:banii astia se duc inapoi laei! vom cumpara rachete,avioane,tiribombe,prastii si alte alea ca sa ne”aparam „de raotatile lumii…

  9. Vorbe goale.
    Nu pot sa calific aceste aberații printr un cuvânt neaoș românesc (ce incepe cu b) pentru că voi fi cenzurat.
    Antevorbitorii mei au punctat bine de ce se implică bancherii. Da, ne vom scufunda in și mai multe datorii și incertitudini.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.