Plan pentru Cernavodă – Un izotop folosit la combaterea cancerului

SN Nuclearelectrica SA și Framatome anunță semnarea unui acord de cooperare pentru a explora posibilitatea producerii izotopului medical Lutetium-177 la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă. Lutetium-177 este utilizat pentru o varietate de tratamente pentru cancer.

Domeniul de aplicare inițial al acordului include un studiu tehnic de fezabilitate, bazat pe tehnologia de producție a izotopilor a companiei Framatome, implementată cu succes în Canada în 2022. Framatome și Nuclearelectrica vor lucra împreună pentru a analiza cum să maximizeze infrastructura existentă la Cernavodă pentru a produce izotopi medicali, suplimentar față de energia curată, sigură, fiabilă și fără emisii de carbon generată în prezent.

„Acest parteneriat este un pas semnificativ pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății a milioane de oameni și pentru a demonstra beneficiile multiple ale centralelor nucleare, care generează energie curată, contribuie la stabilitatea energetică, la decarbonizare și creștere economică. În lumina evoluțiilor recente pe piața de izotopi medicali, nevoia de aprovizionare sigură cu izotopi medicali este în creștere și, prin urmare, considerăm că acesta este momentul perfect pentru a dezvolta proiecte de producție de izotopi medicali la CNE Cernavodă.”, spune Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

„Suntem încântați să colaborăm cu Framatome la producerea de izotopi medicali care salvează vieți și să dovedim beneficiile energiei nucleare, dincolo de producerea de energie curată.”, – Teodor Chirica, Președintele CA, Nuclearelectrica SA.

„Suntem încântați de acest proiect cu Nuclearelectrica. Accesul în masă la medicina nucleară este strâns legat de dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare pe scară largă, fiabile și diversificate și dorim să jucăm un rol în lupta împotriva cancerului, ajutând la construirea acestor lanțuri de aprovizionare”, a declarat François Gauché, Director Framatome Healthcare. „Pentru a ajuta mai bine pacienții în viitor, vom avea nevoie de centre regionale de producție de medicină nucleară, iar acest proiect este o oportunitate excelentă de a consolida lanțul de aprovizionare în Europa.”

Lutetium-177 este un radioizotop care emite beta utilizat în terapia cu radionuclizi care țintesc celule canceroase, folosit în tratamentul cancerului de prostată și în multiple dezvoltări radiofarmaceutice promițătoare pentru alte tipuri de cancer. Izotopul distruge celulele canceroase, lăsând celulele sănătoase neafectate. Tehnologia proprie de producție a izotopilor dezvoltată de Framatome a permis prima producție comercială la scară largă de Lutetium-177 într-un reactor în iunie 2022.

Nuclearelectrica are 27 de ani de experiență în exploatare în siguranță a centralei nuclearo-electrice de la CNE Cernavodă, fiind considerată una dintre cele mai performante companii din domeniu, la nivel global. Prin proiectele strategice de investiții (Retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă, dezvoltarea Unităților 3 & 4 CNE Cernavodă, dezvoltarea poiectului SMR, dezvoltarea Instalației de Detritiere), compania urmărește să furnizeze energie curată, să sprijine obiectivele de stabilitate energetică și de decarbonatare ale României, să susțină Acordul de la Paris și, pe baza strategiei ESG, să sprijine și inițiativele cu impact asupra sănătății umane, cum ar fi acest acord.

Framatome Healthcare se angajează să dezvolte produse și servicii pentru industria sănătății. Echipa sa susține lanțul valoric al radioizotopilor utilizați în radiofarmaceutice pentru imagistica de diagnostic și în scopuri terapeutice, furnizează aliaje speciale pentru dezvoltarea implanturilor și protezelor chirurgicale și oferă soluții avansate pentru instalațiile complexe de sterilizare esențiale pentru utilizarea materialelor medicale. Experții Framatome Healthcare promovează lupta împotriva cancerului, dezvoltă și susțin aplicații medicale ale tehnologiei nucleare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4489 Articole
Author

12 Comentarii

  1. experimente pe oameni. nu mai otraviti mancarea si apa, lasati oamenii liberi, sa munceasca si sa traiasca fericiti si nu va mai exsita „cancer”. cancerul este UN PARAZIT, care se dezvolta atunci cand ORGANISMUL DEVINE EXCESIV DE ACID! cu cat ph-ul este normal neutru in organism, cu atat acest parazit nu se poate dezvolta! suparare, socuri emotionale, frica: generatoare de cancer, care se dezvolta pe scaderea IMUNITATII ORGANISMULUI.

  2. Nuclearelectrica ar trebui sa cultive si plante medicinale,are atat spatiu nevalorificat si oricum, nu mai e ce a fost

  3. ABERATII,oncologia actuala omoara pacientul ca sa-l vindece de neoplasm;facand o analogie ,radiatia celulei,este ca si cum ai incerca sa repari televizorul cu ciocanul fara sa-l desurubezi

  4. Vise sau ”visurile” unora care au habar de medicină și de fizică.. Ce să mai zici devreme ce mereu ai astfel de performanțe, de competențe VISATE, dar nicodată puse in practică, finalizate,. E o aiureală generală la români și zici vise, povești pentru căscați..

  5. Poate produce si Lithium pentru capul lui Charlie. Palinka se face la Ojdula.

  6. probabil ma cenzurati pentru „conspiratii”…ministerul adevarului s-a instalat deja confortabil la Cotidianul…daca este fals ceea ce v-am trimis, de ce va este frica, atunci? de ce ma cenzurati? aveti un securici care va da peste taste, pentru ca este bagat pana’n gatzi in afaceri bigpharma?

  7. Întreținerea minciunii cu radiațiile (nu vorbesc de raze X). Cine-i curios să afle mai multe să caute îngergistrarea video sau, mai bine, transcrierea înregistrării cu Galen Winsor, Nuclear Scare Scam.

  8. Ca dovadă că uraniul, fie el îmbogățit, n-are nici o trabă sînt pozele de la dusul pastilelor de uraniu, sau plutoniu, de la Măgurele în Rusia. Tehnicianul punea pastilele în containere groase de oțel și plumb cu mînuși de spălat vasele. Transport cu pază înarmată pînă-n dinți și planuri dacă ceva nu merge bine. Un plan era evacuarea unei părți din București dacă se-mburdă camionul cu pastile. Că mai erau două-trei la fel de decoaie.

  9. Radiatia omoara tesutul canceros deacord dar. Cancerul inseamna ca propiul organism se autodistruge…si apare in alte locuri. Ai la colon apoi la plamani si apoi la creier si PA. Doar chinuie oamenii degeaba.

  10. Nimic mai simplu: izostropii se obtin foarte simplu sufland printr-o teava. Mai eficient ar fi sa foloseasca un pistol de vopsit.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.