„Cetăţeanul” Bashar al-Assad îşi anunţă candidatura la alegerile prezidenţiale din Siria

Preşedintele sirian Bashar al-Assad, aflat la putere din 2000, şi-a anunţat luni candidatura la alegerile prezidenţiale prevăzute pentru 3 iunie, a anunţat preşedintele Parlamentului, relatează AFP, citată de MEDIAFAX.

„Eu, cetăţeanul Bashar Hafez al-Assad vreu să candidez la postul de preşedinte al Republicii Siriene”, a declarat el într-o scrisoare citită de preşedintele Parlamentului, Mohammad al-Lahham.

Preşedintele sirian, aflat la putere din 2000, este angajat de trei ani într-un război sângeros împotriva rebelilor care doresc îndepărtarea lui de la putere.

Al şaptelea candidat care îşi anunţă intrarea în cursa electorală, preşedintele, în vârstă de 48 de ani, a cărui familie conduce Siria cu „mână de fier” de peste 40 de ani, urmează să fie reales în cursul acestui scrutin ce va fi organizat în zonele controlate de regimul său.

La începutul lunii martie, Parlamentul sirian a votat o lege care exclude de facto o participare a opoziţiei în exil la alegerile prezidenţiale şi deschide calea pentru realegerea lui Assad, a cărui plecare de la putere este principala revendicare a opoziţiei. Scrutinul din 3 iunie este calificat drept „farsă” de opoziţie şi Occident.

„Le cer tuturor cetăţenilor sirieni să se abţină să tragă în aer în semn de bucurie, indiferent de ocazie, cu atât mai mult cu cât Siria va cunoaşte primele alegeri din istoria sa modernă”, a afirmat preşedintele Assad.

„Cei care doresc să-şi exprime bucuria şi sprijinul pentru orice candidat la alegerile prezidenţiale trebuie să manifeste responsabilitate naţională şi să se prezinte la urne la data stabilită”, a adăugat el.

Războiul din Siria s-a soldat cu peste 150.000 de morţi şi peste nouă milioane de refugiaţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.