CGMB a respins proiectul lui Firea cu Muzeul Holocaustului

Gabriela Firea

Spre marea lor cinste, consilierii ALDE, PNL, USR şi o parte dintre cei ai PSD din cadrul CGMB au respins şi în şedinţa de joi, pentru a patra oară, proiectul acela scandalos al Gabrielei Firea, prin care urmăreşte să cedeze Palatul Dacia din mijlocul Bucureştiului în favoarea Institutului „Elie Wiesel” pentru amenjarea unui Muzeul al Holocaustului în clădirea în care a funcţionat redacţia „Timpul”, unde a lucrat Mihai Eminescu!

32 dintre consilieri au votat împotriva acestui proiect, susţinînd că această clădire de patrimoniu, cumpărată de Primăria Capitalei cu 12 milioane euro, trebuie să devină „Pinacoteca Bucureşti”, în care să fie expuse cele peste 5.000 de opere de artă aflate în proprietatea sa. Cu atît mai mult, cu cît Primăria a mai cheltuit alte cîteva milioane euro pentru reabilitarea şi consolidarea clădirii.

În mod cert, în spatele acestei insistenţe fără precedent a Gabrielei Firea de a pune pe ordinea de zi pentru a patra oară acest proiect se află interese ascunse, altfel nu putem să înţelegem de ce riscă Primarul Capitalei să genereze o reacţie de ostilitate la adresa sa din partea bucureştenilor şi chiar să se trezească în faţa unui dosar penal de toată frumuseţea. Aşa cum se ştie, există şi o sentinţă judecătorească prin care s-a decis anularea unei Hotărîri a CGMB şi revenirea clădirii la destinaţia „Pinacoteca Bucureşti”.

În şedinţa de joi, văzînd opoziţia consilierilor la proiectul său, Gabriela Firea a încercat să deturneze atenţia, propunînd organizarea unei „şedinţe de îndată” (???), în care să introducă un punct pentru cedarea pentru Pinacotecă a unui alt imobil, iar la punctul doi cedarea Palatului Dacia către „Elie Wiesel”!

Nu i-a ţinut nici această strategie şi a fost nevoită să recunoască votul prin care s-a respins proiectul Muzeului Holocaustului, dar a anunţat că şi la şedinţa de luna viitoare va reveni pe ordinea de zi cu o nouă tentativă, astfel încît să dea satisfacţie celor care îi cer imperativ să dea Institutului „Elie Wiesel” clădirea Palatului Dacia.

Un rol decisiv în rezultatul votului l-a avut viceprimarul TOMNIŢA FLORESCU, care, susţinută de un grup mare de consilieri, a anunţat că este gata deja proiectul „PINACOTECA BUCUREŞTI”, pe care îl cunosc toţi consilierii şi care mai are nevoie doar de un aviz minor de la Primăria Capitalei pentru a fi pus în practică, beneficiind de sprijinul Academiei Române, al Muzeului literaturii şi al mai multor muzee din Bucureşti.

Dacă ne uităm pe voturile obţinute de PSD în alegerile de duminică, putem să înţelegem că el conţine şi reacţia bucureştenilor faţă de acest proiect al Gabrielei Firea, susţinut de consilierii PSD la ordinul lui Liviu Dragnea. Insistenţa Gabrielei Firea de a pune la infinit acest proiect pe ordinea de zi deja bate la ochi, generînd în cîteva rînduri Petiţii publice în care mii de bucureşteni îşi arată opoziţia.

Acum, cînd Gabriela Firea a revenit în conducerea PSD, nu este exclus ca reacţia bucureştenilor să se extindă şi mai mult asupra partidului, mai ales că şedinţa de joi a CGMB a avut loc chiar a doua zi după ce aceeaşi Gabriela Firea le-a dat o lovitură de graţie colegilor de partid prin invitarea în Primăria Capitalei la „un ceai” a lui Marin „Ceauşescu”, cel care este cunoscut ca unul dintre cei mai duri protestatari la adresa PSD, care-i hărţuieşte pe unde-i prinde. Ca să le arate dispreţul faţă de colegii ei de partid, nu mai rămîne decît ca Gabriela Firea să-l declare pe „Ceauşescu” cetăţean de onoare şi să-i acorde titlul „Sîrma de argint”!

Cum este posibil ca nimeni să nu reuşească s-o oprească pe Gabriela Firea cu acest proiect scandalos, prin care vrea să cedeze o clădire de patrimoniu din centrul Bucureştiului pentru înfiinţarea Muzeului Holocaustului, unde să-şi aibă biroul Alexandru Florian, fiul unuia dintre cei mai odioşi propagandişti ai PCR? Chiar nu mai există nici o limită?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14
Ion Spânu 1818 Articole
Author

36 de Comentarii

 1. Stau si ma gandesc ca Firea nu este de capul ei. De ce a adus ea tocmai acum aceasta sensibila problema …care poate duce la ruperea sprijinului dat PSD de catre evrei????? Cineva gandeste din umbra si Firea executa….lafel ca problema cimitirului …cu incitarea ungurilor.Exact inainte de alegeri….cu cateva zile.

 2. Sper ca odata pentru totdeauna sa se termine cu implicarea fortelor ostile Romaniei in viata de zi cu zi a romanului!Sarmancur ar trebui sa fie lapidata ca la musulmani,sa faca diferenta…

 3. Bravo. Traiasca Romania libera si independenta. propun sa se dea cladirea pentru institut dar in jumatate din spatiu sa fie amenajat Muzeul „Rascoala dela 1907”

 4. @INTERESANT, Firea a preluat initiativa, dupa ce Veorica a spus ca Iohannis hotaraste in legatura cu mutarea ambasadei la Ierusalim. Ea a propus, dar OPOZITIA din CGMB a respins, nu PSD, ci PNL si USR. Daca PSD avea sprijinul evreilor, Dragnea nu mai ajungea dupa gratii. Vezi tu, intre Israel si evreii din SUA exista niste disensini din cauza lui Soros si a Partidului Democrat, iar Trump are destule probleme interne pentru a-i mai pasa de schimbarea de regim din Romania, mai ales dupa ce l-am scapat de niste fier vechi. De ce crezi ca Klemm a ramas in continuare la post, desi ar fi trebuit inlocuit inca de anul trecut cu Zuckerman? Asta cu cimintirul a fost o un motiv pentru ca UDMR sa rupa protocolul cu PSD, iar ca rasplata a fost ajutat sa faca pragul prin introducerea unor voturi in orasele unde nu exista comunitati maghiare.

 5. Sugerez doamnei Firea să facă un muzeu al prostiei.Ar avea suficiente exponate.

 6. @OM : In muzeu sa intre si grevele din 33 cand guvernul PNL a ordonat Jandarmeriei sa traga si au ucis zeci de muncitori la atelierele Grivita, si atrocitatile carmuirii PSD+ALDE +UDMR din 10 august 2018 cand banda de deliventi ai lui Dragnea au tras in manifestantii pasnici si au pe constiinta sute de raniti si cel putin un om ucis de Jadarmerie!Jandarmeria(trupele de securitate) desfiintata si criminalii judecati de tribunalul militar!

 7. @Booyaka, Problema cu tine e ca identifici gresit fortele Ostile Romaniei si esti prea exaltat sa judeci limpede! Lectii: 1.Toate tarile sunt ostile Romaniei. 2.In politica nu exista prieteni, ci doar interese. 3.Partenerii de azi pot fi adversarii de maine si invers. 4.Romania nu are prieteni, ci doar parteneri de conjunctura. 5.Toate partidele politice parlamentare au actionat impotriva intereselor nationale. 6.Romania este o colonie a Imperiului European. 7.Pretul platit pentru aderarea la UE si NATO a fost instrainarea Romaniei. ETC.

 8. Domnule, nu le ajunge ca Washingtonul e al lor, ONU e a lor, FMI e a lor, Comitetul NOBEL e al lor, Ierusalimul e al lor…mai vreau si cladirea asta!
  Ar trebui aruncati din tara cum i-au aruncat ei pe palestinieni!
  Astia sunt ca puiul de cuc: arunca afara toti puii din cuibul care i-a primit in gazduire!

 9. @OM, Eu propun ca Muzeul „Rascoala de la 1907” sa fie facut intr-o cladire pusa la dispozitie de Primaria Ierusalimului. Voi, evreii, stiti numai sa cereti si sa luati, dar nu dati nimic la schimb. Pe cand un „Muzeu al crimelor evreilor la adresa poporului roman” la Tel Aviv?

 10. @Prostia ingroapa Romania :nu mai scap de tine,raie caineasca!Hai siktir cu invataturile tale cu tot,zdreanta ruseasca…Mai ostil decat neamul tau de alogeni nu exista, rollasoahno…

 11. Scuzati-o, a mâncat prea multă sârma blocând astfel arterii vitale craniale….

 12. Domnule Spanu puteti scrie si despre comunicatul lui Funar cum ca sunt interzise drapelul national si limba romana:”Președintele României a acceptat ca să fie gazdă pentru Papa Francisc numai conducătorii Ungariei, în frunte cu Președintele și Premierul acestei țări. Cel care este Președintele României și care a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din noiembrie a.c., pentru un nou mandat, a acceptat ca în vizita Suveranului Pontif la Șumuleu-Ciuc el să fie întâmpinat de conducătorii Ungariei și acolo să se organizeze și să se desfășoare o adunare publică ilegală și antiromânească, cu scopul dezmembrării teritoriale a țării noastre și alipirea artificială a Ardealului la Ungaria. Întregul program pregătit de Ungaria împreună cu Papa Francisc la Șumuleu-Ciuc este cunoscut și acceptat de către Președintele și Guvernul României, conducătorii instituțiilor de forță ale Statului Român și de către conducătorii partidelor politice parlamentare din România. Cu toții au acceptat și au acționat pentru ca Poporul Român să nu fie informat și să nu afle Adevărul în legătură cu ceea ce a plănuit Ungaria împreună cu Vaticanul împotriva României!Este interzisă folosirea Limbii Române. Cuvântarea Papei Francisc va fi tradusă numai în limba maghiară, iar pe veșmintele Papei Francisc scrie, în ungurește, sloganul: „Să mergem împreună”. Este interzis Drapelul Național al României. La Șumuleu-Ciuc vor fi arborate și vor flutura zeci de mii de drapele ale Ungariei, steaguri ale Ungariei Mari și steagul unguresc al Ardealului , precum și multe drapele ale Vaticanului.”

 13. Lui Firea sa i se faca plangere penala pt.nerespectarea hotararii judecatoresti si ei si instigatorilor si complicilor care o ajuta in acest rapt desi Justitia s-a pronuntat.
  La care sa se adauge desfiintarea abuziva a 4 administratii municipale de servicii publice si infiintarea unor soc.comerciale ,ilegal.
  Cat despre vizita Papei si urmarile ei, ai senzatia ca privesti un film de groaza,ai senzatia de totala insecuritate si protectie in Stat,d.Iohannis neputand permite arborarea drapelelor straine si interzicerea limbii romane ,in tara noastra,fapte d e o gravitate exceptionala.

 14. @Ileana: popor tâmpit şi delăsător, PLĂVAN deştept şi dezbinător. Rezultatul: mu _ e România! Trist dar adevărat. România de facto nu mai există. Principiul după noi potopul este cel aplicat din 1989 până in prezent.

 15. Atât de nesimțită poate fi Gabriela Firea? Sa-i fie respins de trei ori proiectul de hotărâre,
  iar ea să-l repună și a patra oară pe ordinea de zi? Ce va face de aici înainte, va veni cu
  propunerea la fiecare ședință a CGMB? Îi va otrăvi pe consilierii potrivnici? Sârma înghițită
  i-a afectat grav și iremediabil gândirea? Doamne, mare ți-e Grădina…

 16. @Ion Spânu: si DNA nu se sesizeaza? CÂT si de la cine a primit madam Firea pentru a i se opune Palatului Pinacotecii române? CÂT? Hei, DNA ! Ispraviti spectacolul grotesc al lui Firea-corupta! Nu de muzeu fiind vorba (care sustin ca trebuie organizat la Jilava, nu-ntr-un palat, ci la JILAVA, unde-au fost torturati evreii de catre legionari!), ci de amplasarea lui, în sine, absolut nepotrivita. Firea fiind de-un antisemitism atroce, pe care nimeni nu-l vede: prin gestul INDECENT, individa acrediteaza, de fapt, ideea „camatarului”, într-un PALAT POTRIVIT CA NUCA-N PERETE SITUATIEI! Auschwitz, madam Firea ! AUSCHWITZ E UN MUZEU-REALITATE, cucoana, UN MUZEU-REALITATE (si vizitat, anual, de milioane de oameni), nu fictiunea de care te-agati, parvenito!!! AUSCHWITZ E ADEVARUL PRIVIND HOLOCAUSTUL, si-n România, INCHISOAREA JILAVA, NU PALATUL DACIA! Fii decenta, macar o data-n viata si ispraveste-ti kitch-ul „politic”! Palatul Dacia e loc DE CULTURA, istoria lui N-ARE DE-A FACE CU HOLOCAUSTUL si LUMEA ARE NEVOIE DE MEMORIE, CARE-I LA JILAVA si prin alte locuri ale POGROMURILOR – în mahalalele Bucurestiului si Iasului – madam parvenita indecenta! Pe-o „strada” a „evreilor”, care trebuie sa fie si-n Bucuresti, si-n Iasi, asa cum asemenea strazi comunitare s-au pastrat, din Evul Mediu, în orasele din Europa vestica, si-n care AUTENTICITATEA ISTORICA s-a CONSERVAT- vezi Castelul din Praga, loc turistic si de-nvatatura, de morala, prin excelenta. Termina cu antisemitismul pompos, triumfant, de banda mafiota („PALAT .. al … HOLOCAUSTULUI” (unde sa exibi si fundite roz, nu-i asa!). Nu ti-e rusine, madam Firea???!

 17. Daca inainte borfasii isi cumparau scaunele la inalta poarta acum o fac de la stapanii Americii si UE si Romaniei ,evreii.Mizera de ce nu isi da ea casa ei .Cum isi permit aceste jeguri sa dispuna de bunuriile natiunii dupa cum vor ei.?Tare as vrea sa vad ziua unui nou 47 sa ii extermine si sa nationalizeze tot ce au furat si instrainat criminalii.

 18. @ileana: categoric. Madam Firea trebuie urmarita penal pentru nerespectarea unei hotarâri judecatoresti. Sa-nvete minte. Plus confiscarea bunurilor dobândite de pe urma infractiunii. Nu cred ca-i nevoie sa-i faca cineva o plângere penala madamei Firea, procuratura se poate sesiza si din oficiu. @Bigel : provoci ca prostul. Ïn Covasna-Harghita sunt catolici si protestanti, asa ca Papa are toate motivele sa-i viziteze. Si ceremonia nu-i „împotriva României”. Secuii prin traditie-si întind steagurile proprii (Transilvania a fost sub Habsburgi, si fiecare provincie, ba chiar si fiecare localitate are ori ar trebui s-aiba steag propriu), DECORATIVE. Plus ca-n Harghita -Covasna se preda (si)-n ungureste la scoala (si-asta, nu eu am votat, n-ai decât sa-i tragi la raspundere pe-aia care-au facut-o), lumea vorbeste ungureste ori, mai degraba, secuieste, limba pe care nici vorbitorii n-o pricep… nu-i vorba de „secesiunea” locurilor, ci de „autonomia” pe care tipii o au, aproape fara intermitenta, de la Marea Unire, 1918. Si ce-au facut cu ea? s-au saracit. Regiunea traind din investitiile de stat si din masacrarea bogatiilor ei naturale, padurile. Nu te-ambala, ca tot nu-i trezesti, tipii de pe-acolo nu sufera de inteligenta. Te poti, în schimb, pomeni cu pumni ori amenintat de pumnale, ca-n asa ceva, tipii-s foarte mari mesteri… singurul nume de tinut minte, din toata istoria lor, fiind Gheorghe Doja. Pe care tot ei l-au tradat.

 19. Doamna Firea a făcut un pact demonic cu oculta evreiască, promițând Palatul Dacia și multe alte facilități în schimbul susținerii la Președinția României

 20. E usor sa fi darnic cu bunurile altuia ! De ce nu dati ,d-na Firea , Institutului Elie Wiesel , propria d-voastra casa , daca sunteti atat de generoasa ? Vreti sa fiti „mareata” pe spatele bucurestenilor si in paguba lor ? Cu ce ganditi ,d-na Firea ? Ati rezolvat toate problemele bucurestenilor ? V-ati indeplinit toate promisiunile facute in campania electorala , promisiuni care v-au dus pe scaunul de Primar General al Capitalei ?

 21. Tovarasa Gabi, evreica, va relua demersul. La nevoie, UE, la comanda cui conduce UE prin trupele amplasate in toata UE, va interveni si va admonnesta bucurestenii, chiar prin glasul BOLSEVICULUI cotrocean.

 22. madama asta a ,,rezolvat,, toate problemele municipiului asa ca a avut timp sa incerce a 4 a oara aceasta MIZERIE !

 23. MIZERIA IOHANNISTA. Este rusinos ce se intampla in Romania! Vizita Papei este „infascata” de Iohannis care merge la trei slujbe religioase din Bucuresti ,Iasi si Alba Iulia dar LIPSESTE CU DESAVARSIRE de la Sumuleu Ciuc unde reuniunea este INTODEAUNA antiromaneasca iar acolo, (LA SUMULEU CIUC), ungurii in frunte cu cele mai inalte oficialitati maghiare din UNGARIA, din care multi trebuiau declarati „persona non grata”!, il primesc pe Papa pe ” pamantul LOR „!! Iohannis, unde este Constitutia Romaniei pe care o calci in picioare? de permiti cu buna stiinta mesajul din 1940? „DEMISIA” Iohannis! NU reprezinti romanii! NU reprezinti Romania!

 24. De cate ori are dreptul o aiurita/inchipuita in functie (helas!) sa supuna la vot o aberatie? Acesta nu este ABUZ IN SERVICIU?

 25. Dragi romani, cred ca trebuie sa stiti ca asa cum lui Nastase I s-a promis ca ei dau Basarabia Romaniei ( pentru ca tot ei au luat-o) asa si sotului d-nei Firea I s-a promis ca va fi Presedinte ( ce sa-i faci nu pot face de ris bussinesul lor de vinzatori de haloimes= ce-i aia nu stim, dar ei stiu). „Ciuma Rosie” nu invata niciodata nimic, chiar nu au auzit de tov.Dragnea???
  O zi buna.
  Con
  P.S. Nu am nimic cu oamenii normali, dar ar trebuie sa nu uitam ca sotia lui Nastase, Melscanu, etc… stiu ce inseamna haloimes!

 26. Cladirea nu este potrivita d.p.d.v. arhitectonic pentru muzeu.In plus, un muzeu presupune acces pentru vizitatori. Unde parchezi? Strazile adiacente sunt pietonale, iar toata zona e foarte aglomerata. Ar trebui sa fie amenajata sau construita o cladire in acest scop intr-o zona a Bucurestiului cu semnificatie istorica pentru comunitatea evreilor de ex. in zona Dudesti.

 27. A avut Dragnia mîna de k@k@t la propunerea de prim.min.-toți au fost praf și slugi ale serviciilor ca și numirea Gabi Firea propusa la postul de primar general.. Și daca ar avea șansa să faca din nou aceste numiri crez că ar face aceleași greșeli! Din greșeală în greșeală spre victoria finală!

 28. „astfel încît să dea satisfacţie celor care îi cer imperativ să dea Institutului „Elie Wiesel” ”
  Da’cine-s „imperatorii” aia ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.