China, importuri de 40 de miliarde de dolari pentru producţia de cipuri

Importurile Chinei de echipamente pentru producţia de cipuri au crescut semnificativ anul trecut, pe măsură ce firmele chineze şi-au accelerat investiţiile în încercarea de a ocoli eforturile americane destinate frânării industriei chineze de semiconductori, transmite Bloomberg.

Pe baza datelor vamale oficiale, Bloomberg a calculat că în 2023 importurile chineze de echipamente utilizate pentru a produce cipuri au crescut cu 14%, până la aproape 40 de miliarde de dolari, a doua cea mai mare cifră înregistrată de la debutul colectării datelor statistice. Această creştere de două cifre a venit pe fondul unei scăderi de 5,5% a importurilor totale ale Chinei în 2023, o dovadă a importanţei acordate de Guvernul de la Beijing şi industria locală de cipuri pentru ca gigantul asiatic să devină auto-suficient în materie de semiconductori.

Importurile Chinei de echipamente pentru producţia de cipuri provenite din Ţările de Jos au explodat anul trecut, înainte de intrarea în vigoare a unor noi restricţii la export decise de autorităţile de la Haga, care vor limita şi mai mult capacitatea companiilor chineze, precum Semiconductor Manufacturing International Corp., de a obţine cele mai moderne echipamente.

De exemplu, în luna decembrie 2023, importurile chineze de echipamente de litografie din Ţările de Jos au crescut cu aproape 1.000% în ritm anual, până la 1,1 miliarde de dolari, pe măsură ce firmele chineze s-au grăbit să facă achiziţii înainte de intrarea în vigoare a restricţiilor olandeze, în cursul acestei luni.

Însă, chiar şi înainte ca cele mai noi restricţii să intre în vigoare, grupul olandez ASML Holding NV a anulat livrarea unora dintre cele mai moderne echipamente de litografie către China, la cererea Guvernului american, a dezvăluit anterior Bloomberg. Anularea a fost făcută cu câteva săptămâni înainte de intrarea în vigoare a restricţiilor la export.

Producătorii chinezi de cipuri investesc rapid în construcţia de noi uzine în încercarea de a ocoli restricţiilor la export impuse de SUA şi aliaţii lor. Aceste restricţii fac mai dificil accesul firmelor chineze la echipamentele necesare pentru a produce cele mai performante cipuri şi încetinesc dezvoltarea sectorului high-tech din China, care este considerat drept o ameninţare de SUA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

28 de Comentarii

 1. „dezvoltarea sectorului high-tech din China, care este considerat drept o ameninţare de SUA.”
  admirabila perspectiva americaneasca… noi cu monopolul, restu devine amenintare. ce nu putem controla, ne ameninta.
  ba panaramelor, nu puteti controla nimic! face controlu misto de voi.

 2. În nici o competiție pe plan mondial (economică, diplomatică, sportivă, militară) Marele Lickurici nu concurează onest cu celelalte state! …”dăcît” prin „lovituri sub centură”, amenințări, subterfugii, presiuni în culise, corupere de oficiali, guițături în organismele internaționale inventate tot de amerloci special pentru astfel de scopuri, campanii media mincinoase, etc.
  Iar asta se întîmplă de 200 de ani, de cînd a început să destabilizeze America Latină a lui Bolivar pentru a preîntîmpina apariția unui stat rival comparabil ca putere în emisfera vestică……[Rumburak]

 3. https://t.me/HumanResistanceAllianceHRA/20915
  **Este Disease X soluția finală WEF/ONU pentru a consolida dominația NWO?
  Luciferienii pregătesc ceva mare la orizont. Nu știm când se va întâmpla exact. Dar credem că există o mare șansă ca să ne lovească în 2025
  În 2020, au făcut greșeala de a-și accelera agenda prea repede. Mulți „normali” si-au luat Red Pilled într-un record de timp și știu asta. Ne-am făcut treaba răspândind conștientizarea fără oprire timp de 4 ani. De aceea sunt disperați să controleze internetul (cenzura). Au făcut „dezinformarea” inamicul lor public numărul unu (care suntem noi).

 4. Auzi tovarase, marea putere mondiala a lui Much In Chai, admirata si ridicata in slavi pe forum de lingaii Putinantropului, a ajuns sa importe echipamente din Europa!!!
  Nu le copiaza si pe astea cum au copiat stilourile si forfecutele de unghii pe la anii ’70?……[Rumburak]

 5. digitalizarea, pe vremea cand lumea calatorea cu galerele putini aveau informatii despre cat de bogata/puternica era Roma sau Tir, acum orice miscare economica nu mai e un mister…

 6. `Aceste restricţii fac mai dificil accesul firmelor chineze la echipamentele necesare pentru a produce cele mai performante cipuri şi încetinesc dezvoltarea sectorului high-tech din China, care este considerat drept o ameninţare de SUA!”~. DIFICIL,DIFICIL DAR DUPĂ CUM SE VEDE ,SE AUDE ȘI SE SIMTE-IMPERIUL CELEST SE DEZVOLTĂ IAR ” „DEMOCRAȚII-IMPERIALIST CAPITALIST-TERORIȘTI TOT O VOR LUA PE COCOAȘĂ! ȘI BIATA EUROPĂ DEVINE TOT MAI NEÎNSEMNATĂ -SLUJNNICUȚĂ -NICI MĂCAR SLUJNICĂ!!DECI -NU VĂ FACEȚI GRIJI PENTRU„IMPERIUL CELEST COMUNISTO DEMOCRAT”

 7. Mhei “evoluatule” dacă n-ai importa banala hârtie igienica din China, te-ar izola ceilalți fani ca și tine ai Li🌈icanilor datorită duhorii de “Chanel” pe care o emani…

 8. China baga bani in productia de chipuri pentru frigidere, ideale rachetelor rusesti, ca nu-s tampiti ca americanii sa explodeze rachete mai scumpe decat distrugerea provocata ! Deh, technologie inutila, rusii le-au omorat semnalul de GPS.

 9. dar tu marele inteligent n-ai copiat busola si praful de pusca si ai inceput sa cureieri lumea ucigand bastinasii pe motiv ca sunt primitivi si tu civilizat crestin incalcand porunca de a nu ucide si de a nu fura? Tu esti mai bun ca te-ai nascut in Europa care a provocat doua razboaie mondiale? Vorba lui Iisus: „vezi barna din ochiul tau si apoi paiul din ochiul lui.”

 10. Aceste restricţii fac mai dificil accesul firmelor chineze la echipamentele necesare pentru a produce cele mai performante cipuri şi încetinesc dezvoltarea sectorului high-tech din China, care este considerat drept o ameninţare de SUA!”~. DIFICIL,DIFICIL DAR DUPĂ CUM SE VEDE ,SE AUDE ȘI SE SIMTE-IMPERIUL CELEST SE DEZVOLTĂ IAR „DEMOCRAȚII-IMPERIALIST CAPITALIST-TERORIȘTI TOT O VOR LUA PE COCOAȘĂ! ȘI BIATA EUROPĂ DEVINE TOT MAI NEÎNSEMNATĂ -SLUJNICUȚĂ -NICI MĂCAR SLUJNICĂ!!DECI -NU VĂ FACEȚI GRIJI PENTRU„IMPERIUL CELEST COMUNISTO- DEMOCRAT” ȘTIU CĂ NU CONVIN CELE SCRISE DARȘI EU AM DREPTUL LA O „OPINIE REALĂ”

 11. toate masurile de boicot impotriva Chinei sunt de fapt in favoarea ei
  cine are un dram de minte se gandeste :ce face China cu o productie de otel de 12 ori mai mare cat a SUA ??Si nu o exporta,chiar importa si oteluri speciale din Japonia…

 12. Mai ,,neevoluatule”, inainte de 1989 Romania fabrica si exporta toate tipurilr de hartie, inclusiv cea ptr tiparirea bancnotelor), dar aia pe care-i pupi tu in dosuri acum au distrus toate fabricile noastre de celuloza.
  Pe vremea cand faceam eu facultatea, Polonia trimitea studenti ptr sectia de celuloza si hartie condusa de acad Simionescu (inventatorul fabricarii hartiei din stuf), sa invete in Romania cum se fabrica hartia.
  Unde-i Polonia acum si unde-i Romania capitalista post’89?
  Pana si hartia igienica o importam……[Rumburak]

 13. Pana inlocuiesc si ce mai importa din Olanda pentru masini industriale, nu se intampla maine se intampla dar in 5ani, posibil prin contributia si unor companii din strainatate sa grabeasca trecerea de la importuri, elimanand si mai mult dependenta de occident. Treaba nu se face de pe azi pe maine, dar in timp ii scapa de sanctiuni.
  Huawei merge pe ce si-au dezvoltat si isi produc acasa cat cay sa nu mai depinda de furnizori externi, intr-un viitor nu indepartat, de la nivel nano -electric- urcand, pana sus pe orbita la Beidou, GPS-ul chinezesc.

 14. Si ce gasesti criminal in faptul ca europenii au cutreierat lumea si au colonizat cele doua Americi?
  Le-au colonizat, dar au dus civilizatia la primitivii aceia care nici roata si fierul macar nu le inventasera si se macelareau intre ei ca idiotii, ca sa aduca ofrande zeilor cu inimile smulse din piepturile despicate ale prizonierilor.
  Acum Putinantropul tau evoluat la stadiul de Antropoid face in Ucraina ceva mai breaz decat au facut conquistadorii?
  Si afla ca europenii wikingi au descoperit America si fara busola chinezilor. Sau iti imaginezi ca fara chinezi europenii n-ar fi descoperit praful de pusca si ar fi tras si azi cu arcurile?
  Cele mai multe si mai mari descoperiri tot in Europa s-au facut……[Rumburak]

 15. Te uiti vezi cum China munceste, avanseaza si are o populatie de trei ori cat America. Pietele de desfacere interne foarte mari sunt intodeauna un avantaj. China va deveni numarul unul si asta e realitatea. A lupta impotriva realitatii….se numeste de regula nebunie!

 16. Cum China n-a incercat sa intre in UE si NATO n-a trebuit sa-si trimita industria la „casat” si sa cedeze unor stapani externi controlul resurselor si orice. Au plecat fara mare ajutor nu le-a pasat de stapanire si-au copiat la greu au trecut de la a imita copia la a realiza copii superioare produselor copiate, obstacole puse inutil ii tin putin ii spate, dar nu uita c-au plecat de la aproape nimic. A nu se uita sanctiunile importiva Rusiei se pare contrar aseteptarilor vestului, mai mult ii ajuta pe rusi. Singurii care s-au pus singure pe butuci statele UE, folosite de democratii lui Biden pe post de idioti utili, idioti planetari, dovedit complet inutitli.

 17. Ce nu prea se spune:
  -China, recent, la nr. anual de inventii si patente a depasit USA;
  -China are cele mai performante trenuri de mare viteza, cu o retea de aprox. de 45.000 Km…si USA nimic. Ca locomotivele lor sa fuga cu 400 Km/ora si-au permis sa cumpere la patente de 20 miliarde de dolari!
  -Huawei cica ar fi lansat(de inceput pentru piata chineza) un telefon ce poate folosi reteaua lor satelitara pentru zone in care nu e semnal terestru(?). Etc., etc.

 18. CUMPARA si INVESTESTE in …-> MIJLOACE DE PRODUCTIE private
  daca vfrei ca PROFITUL din PRODUCTIA de bunuri sa-ti apartina tie !

  Desigur puteau renuntala la MIJLOACELE de PRODUCTIE ale cipurilor insa asta ar fi insemnat NU sa vanda ei cipuri produse de ei la altii ci sa CUMPERE de la altii ! 😀

  DESTEPTI CHINEZII ! … si observabil :CAPITALSTI in gandire !
  Dac-ar fi fost NEAM_PROST, deveneau un popor de CONSUMATORI … etc.
  Asa produc pentru imensa piata interna ei insisi si mai si vand ieftin la altii … e clar ca USA nu are forta de munca
  ieftin-calificata a chinezilor de-acum , moderni !

  Nu stiu de ce EVOLUTIA CHNEI dupa HONG KONG imi aduce aminte de … evolutia JAPONIEI
  CATASTROFA pentru americani va fi cand
  CHINA va integra ECONOMIC-BANCAR-INVESTITIV (+know how) TAIWAN-ul ! 🙁 🙁 🙁
  dupa ce-a realizat CHINA de pe urma know-how-ului GRATIS hong-kong-ez
  o integrare a know-how-ului si BAGATIEI BANCAR -INDUSTRIALE a TAIWAN-ului
  ar distruge HEGEMONIA USA … cu 15 ani mai iute decat … calculat la o CHINA fara TAIWAN !

  DE aici vizibil interesul CHINEI privind TAIWAN-ul si TEAMA/GROAZA unei USA c-o dataorie interna in crestre de ne-oprit relativ la o CHINA integrand TAIWAN-ul !

  CHINA integrand HONG KONG-ul a fost o „lectie” amara americanilor 😀 !

  PS: STRANIU STRANIU STRANIU –> unde-s AZI „revoltele civice 😛 ” din HONG KONG de-acum ani 😀 😀 😀 !

  AUD ?

 19. „CHINA integrand HONG KONG-ul a fost o „lectie” amara americanilor 😀 !”

  A fost o lectie americanilor mai ales ca „revoltele civice” din HONG KONG s-au potilit ca prin minune si aua au pasapoarte de-a vizita lumea bucurandu-se de bogatia pe care o CHINA cu 2-oua sisteme le-o garanteaza !
  HONG-KONG-ezii sau sperait deageaba de comunism acum doua decenii …
  CHINA NU a taiat gasca care face OUA de aur !
  TAIWAN-ul pentru chinezi … va fi un STRUTZ care face OUA de aur ! (e clar de ce CONCURENTIAL capitalistii americani se simt pe bune ameninintati la PROFIT de capitalistii chinezi ! Insa vezi evolutia JAPONIEI …asta-i „mersul” lumii !
  USA e un imperiu (datornic) decadent ! (la cati dollari sunt in afara AMERICII … nu vor putea veci da marfa „garantata” de ei ca BANC-NOTE (!) 😀
  Etc.

  -> „NINGE PE FED!” 🙁

 20. Rumburakule, articolul face referire la productia de semiconductoare, nu hartie igienica, ramura in care tu esti expert…

 21. daca tot nu vrei sa accepti ca in lume exista si alte civilizatii vechi si la fel de intelegente ca si cele europene, iti dau de gandit un mit prin care ainu ar fi plecat de pe ”tarla”, iar cel mai fascinant este ca in America de nord s-a descoperit unul de acum 9000 de ani care are caracteristicile populatiei ainu. Daca vrei iti mai dau niste „mituri” care ”se inchid” in timp si spatiu legat taramul ”minor” din Europa, dispretuit chiar si de romani, dar care pe ”Drumul zeilor” a avut legaturi si cu anticii din China in asa fel incat ar fi bine sa pretuiesti toate neamurile Pamanturile la fel, ei fac un efort imens pt a inflori asa cum sigur au inflorit acum 3.000. Poate europenii sunt mai ingeniosi, dar altii sunt mai tenaci. Da am avut o industrie a celulozei, dar presa de la Stefan Gheorghiu a macant paine alba afirmand ”megalomania lui Ceausescu” pt ca la nivelul IQ-ului redus bun doar de memorat n-au inteles Planul Valev pe care l-a contracarat Dej si Ceausescu si realizat UE si FMI. Chinezii au inteles si planul Valev si cat de „civilizat” este Apusul/Set care l-a ucis pe fratele sau Osiris/soarele ca si Remus si Remulus. Europenilor nu le pasa toti suntem Creatia lui Dumnezeu deci frati, ei vor ca totul sa fie alt lor, asa au distrus Romania prin cozile de topor seduse de beculete si in loc de fii au crescut alte cozi de topor mai avide si mai reduse IQ=clasa politica, fara muma/tara fara tata/demnitate/constiinta.

 22. @ „Rumburak”, 22 ian. 2024 la 10:48
  Băi dobi’, înainte de 1989 Facultatea de fabricarea celulozei șî hîrtiei (singura) era cea mai slabă din profil, scotea „dăcît” REBUTURI profiszionale, habar-n’-aveau de nimic!
  Iar „fabricile voastre de celuloză” erau majoritatea FALIMENTARE în 1989 (cea din Cerneți – voi îi spuneți, de la Kisseleff, „Turnu-Severin”, ți-am mai povestit – mai dedea 50-55% din salarii, kado’ – am cunoscut angajați de-acolo – și ierea în majoritatea timpului OPRITĂ! fabrică aproape nouă, de prin ’75, ca TOATE dîn Olteniia Feliks, făcute pe banii jefuiți din Transilvania, arătau ca după bombardamentele din Donbass), în consecință în industrie s-a trăit cu celuloza importată din U.R.S.S.
  Rro’ ta NU MAI fabrica hîrtie pentru tipărirea bancnotelor! …pentru că un dobitoc șuolduovian izvoran TURNĂTOR LA Secu’, stralușît absuolvient di școalî profisziuonalî, cu diplomî obțînutî pi șpăgi la fackultatia ta dîn dulșili tîrg a’ Yeșîluor, PUS di Secu’ injuner-șef la fabrica din Petrifalău, Transilvania, a „modernizat”-o în contumacie cu alți turnători la Secu’ ca șî iel, di la Țantrala di pruofil dîn Bacau. Venetikul a distrus fabrica construită de sasi la 1853, iar mașina instalată de austrieci la 1911 ce făcea hîrtie de bancnote a demontat-o și le-a făcut-o kado’ cretinilor de la Bacau, ca să și-o monteze ăia la ei, șî să ia ei laudele di la Ceașkă pentru astfel de hîrtie șpețială. Da’ dobitocii șuolduovieni savini fără cap n-au fost în stare s-o refacă șî au lăsat-o în ploaie să ruginească (am văzut-o!), așa că alianța șuolduoviniascî transkarpatikî uo rieușît să pună-pe-butuci ceea ce au construit ardelenii sub Austro-Ungaria! …ăsta e „dăcît” unu’ din sutele de astfel de episoade ce ți le pot relata despre putorile regățenești incompetente și șpăgare kolonizatoare.

 23. Revolutii portocalii + transferarea de „revolutionari” portocalii, basisti expirati scosi de la lada de gunoi a politicii, nu pica bine la Xi.

 24. Inainte erau fabrici de celuloza tot mai producea ceva. Fabricile de diplome produc viitori politruci si procurori „europeni”, autosrazi pe hartie si plandemii.

 25. Chinejii s-au desteptat nu mai copiaza, cumpara, ca asa au acces si la upgrade-uri, nu mai pierd vremea. Inainte, pana copiau o varianta, aparea urmatoarea.

 26. filo-chinezii sint ca aia cu „slava” de acum 2 ani…
  -MAI E PUTZIN TOVARASHI!

  (cip.u se va implanta in dinte,
  de acolo o sa-l scobiti)

 27. Nu știu cum reușesc americanii căci cu sancțiunile lor tembele reușesc să-i facă pe cei sancționați mai puternici. Pe ruși i-au făcut să-și producă ce nu au ,să-și refacă industria de război și cel mai periculos lucru să-și dezvolte o armată profesionistă și dotată (numai cei cu ochelari „polarizați” nu văd asta). Iar chinezii în industria chipurilor și mai ales în zona mașinilor de litografiere chipuri au reușit în 2 ani să depășească majoritatea obstacolelor și le produc singuri. Cei de la SMIK (concurenții chinezi ai ASML) au reușit să producă mașini de litografiat pe 7nm pentru cei de la Huawei care au produs chipuri Kirin 9000 pentru telefoanele lor Mate60. A fost un șoc pentru americani (toată presa lor a comentat faptul),dar ce-i mai grav e că deja merg pe tehnologia de 5nm și chiar 2nm, lucru care va fi rezolvat rapid dacă au avut nevoie de atât de puțin timp pentru 7nm. Iar rușii vin din urmă în tehnologia EUV de 7 nm. Tendința asta de supralicitare a propriilor puteri e foarte dăunătoare, vestul a supralicitat în acest lucru și acum vine reversul . Poate în al 12-lea ceas vor ajunge și acolo la conducere indivizi care vor să stopeze tendința asta perpetuă de confruntare care nu aduce altceva decât abuzuri și frustrări.

 28. Nu tie straniu cum DEJA CHINA e cel mai mare EXPORTATOR DE AUTOMOBILE in UE ?
  (nu-ti seamana cum evolueaza chinezii industrial-economic cu istoria evolutiei industriale a JAPONIIEI cu … diferenta MORTALA 😀 ca CHINA nu e sub „jugul” armat al JAPONIEI care … e atat de „americanizata” incat a fost nevoie ca sa-l uicida la propriu pe SHINZO ABE … cum si-au ucis pe aceeasi ideologie „ucranii” din guvernul etnic ukran … pe ucraineanul ce-a vrut pace cu rusii la ISTAMBUL …salvand integritatea terrritoriala acum distrusa dupa interventia „etnicumul britanic” din CITI 😀 !

  MDA ! … totul e OK cat suntem in cadere-n prapastie … mai rau va fi cand vom ciocnii❤️ mortal, solul ! 😉

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.