China, furioasă: „Creşte riscul de conflict”

China a avertizat miercuri că sprijinul militar al SUA pentru Taipei nu face decât să crească „riscul de conflict” în strâmtoarea Taiwan, după ce Congresul american a adoptat un pachet de asistenţă militară de 8 miliarde de dolari pentru insulă, transmite AFP.

„Aş vrea să subliniez că întărirea legăturilor militare dintre SUA şi Taiwan nu va contribui la securitatea Taiwanului. Acest lucru nu va face decât să crească tensiunile şi riscul de conflict de o parte şi de alta a strâmtorii Taiwan şi va fi în cele din urmă un gest de a-şi trage singur un glonţ în picior”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin.

Congresul SUA a dat marţi seara unda verde finală unui vast pachet de asistenţă militară în valoare de 95 de miliarde de dolari destinaţi unor aliaţi ai Washingtonului, inclusiv Israelul şi Taiwanul.

Preşedintele ales al Taiwanului, Lai Ching-te, care urmează să-şi preia funcţia pe 20 mai, a declarat că acest ajutor „va întări descurajarea împotriva autoritarismului” şi va „menţine pacea”.

Beijingul, care nu a renunţat la folosirea forţei pentru a prelua controlul asupra insulei ce se autoguvernează din 1949, a avertizat în ce-l priveşte miercuri cu „măsuri ferme şi eficace pentru a-şi proteja suveranitatea, securitatea şi integritatea teritorială”.

Un ajutor militar crescut nu poate să „salveze destinul funest al independenţei Taiwanului”, a mai atenţionat purtătorul de cuvânt al MAE chinez.

„Statele Unite trebuie să înceteze să înarmeze Taiwanul, să înceteze să creeze noi tensiuni în strâmtoarea Taiwan şi să înceteze să compromită pacea şi stabilitatea de o parte şi alta a strâmtorii”, a insistat acesta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

14 Comentarii

 1. China sa-si bage furia in Rusia.Un stat vulnerabil a primit sprijin de la americani,punct. Al naibii borfasi,nu mai pot acapara si alte tari si devin frustrati.China sa nu uite ca fara America mureau de foameMancau psicii caini.

 2. @marin
  -china e de fapt avatarul USA,
  distrugi china distrugi USA.

  „ajutorul” e dat pentru ukrania,taiwan si IZREAL,
  ce nu e clar aici?

 3. @marin:nu e prima data cand vpostezi ineptii;
  sa-ti spun cum e cu datoria USA:daca vrea o plateste,daca nu vrea,nu o plateste
  Deja sunt voci in SUA vrea care cer suspendarea datoriei fata de China pana lasa balta retorica cu Taiwan
  China detine 2,6% din datoria US, mai mult detine Japonia cca 3%,mai informeazat-te la propaganda tot prostul se pricepe

 4. Că Li🌈iciul DemonRat Belicos pompeaZă bani in Taiwan !
  Asta întărește alianța Rusiei cu China si face imposibilă victoria Occidentului in Urcaca.
  După ce ultimul Urcac va ingrașa terenurile mănoase ale lu’ BlackRock, va veni și randul Taiwanului, măR🎯g
  *)RumburKK- StatMajoriZdu GărZilor Patriotice Tulcene -RumburKK(*

 5. @piticul cracanat
  Apropos de stat vulnerabil. Cuba, stat la fel de vulnerabil ca si Taiwanul, e de peste 60 de ani sub embargou american. Ce-ar fi daca China ar oferi 8 mld ptr inarmare Cubei? Sa-si faca si chinezii o baza militara pe acolo, asa ca sa nu zica lumea, ca tot e la moda, ca Cuba discrimineaza si doar americanii au.

 6. eu nu fac propaganda. nu am facut niciodata. eu vad adevarul dincolo de minciunile si interesele voastre „de grup”. tot ce mi-am dorit si imi doresc este libertatea. cel putin eu am gustat putin din ea… si stiu ca exista. nu „aici” si nu cu „oameni” ca voi…

 7. John Steed Cuba zici. Dar de ctre cine a fost condusa Cuba? Nu de catre un criminal? Acolo nu au existat oameni liberi .Sau poate nu stii ca intr-o dictatura oamenii traiesc cu teroare. Cum se face ca in statele unde Rusia a avut influenta o duc rau sau foarte rau,iar acolo unde SUA a investit bani,educatie sunt sus. Exemple? Japonia,Coreea de Sud.Fata de Coreea de Nord unde Rusia a bagat cizma.Poate ca nu intelegi cum functioneaa lumea libera,poate ca nici nu ai terminat o scoala superioara sa intelegi.Dar iti spun, un om liber este acel om educat care doreste sa traiasca intr-o democratie.Ceilalti se vad sclavi pe plantatii si asteapta un tatuc sa le spuna ce sa faca,sa le dea si lor ceva.

 8. @ crăcănatul 16:20
  Nu ne Zici si ceva de America de Sud sau de Africa ? Sau au fost colonii Rusești ?
  Iar Cuba de ce s-a răZvrătit impotriva SUA la sfârșitul anilor ’50 ? De bine ce se traia acolo sub Batista, nu ?
  Mai priveste și in jur, poate veZi cele aproape 170 miliarde coco datorie externă … măR🤮g…

 9. N-am să înțeleg de ce China nu ia măsuri împotriva deținerii ilegale de arme de către cetățenii chinezi din Taiwan și de ce nu târăște guvernul SUA în instanțele internaționale, pentru acuzația de trafic de arme.

 10. YELLEN avea tuppe-ul sa merga sptamana trecuta la Beijind si
  sa le spuna sa nu mai cumpere aur ca devalorizeaza DOLLARUL (cum dupa OPEC=BRICS, ne-mai-PETRODOLLR ci simpla hartie nota de banca… FED-ul de duce buuh -> nimeni nu mai vrea ca moneda tezauriera BANC-NOTA unei banci falite si c-o gaura de 34 TRILIOANE la garantii 😀 )

  Adio … rabla ! 🤣🤣🤣

 11. NU uitati …dupa atatea stranii prophetii implinite
  PROPHETIA maretzului mishteaux 🙁 despre CHINA:

  – Imediat la 2-oua saptaani dupa o eventuala pace in Urkania …incepe tambalaul in Taiwan (soldat cu surparea hegemoniei anglo-saxone, USA un imperiu foarte temporar, la scara istorica ! LACOMIA subteran etnica l-a ucis prematur ! IUDEO-CRESTINISMUL aidoma: evului mediu „din cauza asta” intunecat …
  arde scurt, cu valvataie !

  PUP!

 12. Mishteaux, nu te-au lichidat lunetiștii, pe 18?! Și tot mai zbori spre Președinție? 😂
  Datoria SUA este garantată cu resursele din Alaska! De aia amerlocii nu au o criză așa de profundă, ca europenii! Au petrol din Alaska, gaz din Alaska, fier și cupru din Alaska, uraniu din Alaska….
  Deci nu te teme: bătrînul Dollar nu piere, ca jalnica Rublă! Iar China trebuie să pună batista pe țambal, altfel se trezește cu sancțiuni economice, și cu economia pe butuci! Și cînd au să pună chinezii mîna pe oamenii lui Jinping, nu vor avea mînă moartă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.