China înmoaie tonul

Ministrul chinez al apărării, Dong Jun, a lansat un apel la mai multă „încredere” între Beijing şi Washington în cursul unei discuţii cu omologul său american, Loyd Austin,

Lloyd Austin şi Dong Jun au purtat marţi o convorbire telefonică în format de videoconferinţă, prima după aproape un an şi jumătate, un nou semn al dorinţei celor două superputeri de a menţine dialogul în pofida tensiunilor în continuare puternice, în care partea chineză a pus accentul pe „construirea unei relaţii militare care să evite conflictele şi confruntările”, relatează miercuri AFP şi EFE.

Această convorbire, care a durat mai mult de o oră, potrivit presei americane, intervine într-un moment în care SUA încearcă să-şi consolideze alianţele militare cu alte ţări din regiunea Asia-Pacific pentru a contracara influenţa în creştere a Chinei.

În acelaşi timp, Washingtonul doreşte să menţină deschise liniile de comunicare cu Beijingul cu scopul de a preveni o escaladare a tensiunilor.

„Cei doi responsabili au discutat despre relaţiile de apărare între SUA şi Republica Populară Chineză şi probleme legate de securitatea regională şi mondială”, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, într-un comunicat.

Lloyd Austin „a scos în evidenţă importanţa ca liniile de comunicaţii militare să fie menţinute în continuare deschise” între cele două puteri şi a „reafirmat că SUA vor continua să zboare, să navigheze şi să opereze în deplină siguranţă şi într-un mod responsabil oriunde dreptul internaţional le permite”.

Şeful Pentagonului a „subliniat apoi importanţa respectării libertăţii navigaţiei în marea liberă garantată de către dreptul internaţional, în special în Marea Chinei de Sud”.

De partea chineză, Dong Jun a evidenţiat importanţa unei „cooperări deschise şi pragmatice şi a acumulării graduale a încrederii reciproce”, pentru a „deveni un pilon de stabilitate pentru dezvoltarea relaţiilor” între cele două ţări, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării chinez postat pe reţeaua de socializare Wechat.

China şi SUA „trebuie să considere pacea drept cel mai preţios lucru”, iar „stabilitatea ca fiind cea mai importantă”, a subliniat el. „Sectorul militar este crucial pentru a stabiliza dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi a preveni crizele majore”.

„Cele două armate ar trebui să exploreze modalităţi de a se înţelege”, a declarat reprezentantul chinez, adăugând că problema Taiwanului „se află în centrul intereselor esenţiale ale Chinei”.

China consideră insula drept una din provinciile sale, pe care nu a reuşit încă să o reunească cu restul teritoriului său după încheierea războiului civil chinez în 1949.

„Problema Taiwanului se află în centrul intereselor fundamentale ale Chinei, iar interesele fundamentale ale Chinei nu trebuie să fie lezate”, a avertizat ministrul apărării chinez, exprimând o poziţie fermă împotriva oricărei activităţi separatiste taiwaneze şi a „sprijinului extern” pentru astfel de acţiuni.

De asemenea, ministrul chinez a îndemnat SUA „să respecte suveranitatea teritorială şi drepturile maritime ale Chinei în Marea Chinei de Sud”, ape asupra cărora Beijingul îşi revendică aproape în totalitate suveranitatea şi unde recent au exacerbat tensiunile cu Filipinele.

„SUA trebuie să recunoască poziţia fermă a Chinei” şi „să ia măsuri concrete pentru a salvgarda pacea regională”, a subliniat el.

Acest schimb de opinii intervine la mai puţin de o săptămână după un summit inedit la Washington între SUA, Filipine şi Japonia în cursul căruia liderii celor trei ţări au condamnat comportamentul pe care l-au numit „periculos şi agresiv” al Chinei în zona maritimă strategică Asia-Pacific.

Într-un avertisment clar destinat Beijingului, preşedintele american Joe Biden s-a angajat să apere Filipinele în caz de „atac”, notează AFP.

Dialogul privind securitatea militară între cele două ţări, convenit de Joe Biden şi Xi Jinping în cadrul întâlnirii din noiembrie trecut în California, a fost reluat recent, cu o întâlnire de lucru la începutul lunii aprilie între reprezentanţi militari americani şi chinezi în Hawaii.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

 1. China domina mapamondul prin economie si comert, nu are nevoie de arme .Deocamdata.

 2. Deci dacă le bate obrazul amerlocilor voi înțelegeți că înmoaie tonul ??? WTF ?

 3. Vorba cumpatata nu e si umila. Cei care se cred gaoaza pamantului nu pot intelege asta.

 4. Mda.. De nu e incredere , nu mai e nimic,.. Iar folosirea de dublă măsură, de părtinire americană a marilor ticăloși, nu e ceva de incredere. la fel america a comis greșeli majore, crime și distrugeri mondiale , pentru care niciodată nu și-a cerut măcar scuze.. Să te erijezi in acest caz, de mafiot mondial, in jandarm mondial, e cel puțin imbecilitate..Nu mai poți fi partener in nici o imprejurare..Practic ți-ai belit norocul..

 5. ” Sageata strabate oceanul in spume . Dar vorba-nteleapta strabate o lume” ! Citat dintr-un basm chinezesc!Ce zici @ VN?

 6. Spr deosebire de tembelii de la Moscova, Teheran si Phenian, chinezii sunt constienti ca relatiile rupte cu SUA si implicit cu NATO-UE si o boicotare a Chinei pe cele doua continente, le-ar cauza niste pierderi economice majore, soldate cu multe milioane de someri. Adica probleme interne mari.
  Situatia actuala a Rusiei boicotate le convine, deoarece ii sug acum pe rusi de materii prime de le ies ochii din cap. Ca sa fie si China boicotata in mod identic, nu le mai convine…….[Rumburak]

 7. … egzact!!! Au trimis și haraciul sau ploconul chinezii? Ce prostii mai spuneți, pe care nici voi nu cred că le credeți dar sunt furaj pentru cei spălați pe creier.

 8. Cand Portavioanele chineze vor zburda liber in apele internationale din preajma SUA atunci va fi echitate…Pana atunci SUA isi face de cap peste tot in Lume, are 850 de Baze militare americane in Lume…SUA, NATO, Occidentul nird atlantic au fost si sunt Imperialistii Planetei, Colonialistii Planetei….Lumea are tot mai putin nevoie de Colinialisti, Asia fiind fabrica Lumii…iar Rusia, Arabia Saudita Venezuela sunt motorul energetic…Lumea NU mai ard nevoie de Colonialistii care au adus numai Razboaie si Crime peste tot….Dictatorii Planetei sunt Colonialistii nord atlantici, astia mananca mult, sunt ca lacustele.

 9. China are multa diplomatie,este ce a mai mare putere economica de pe planeta ,are investitii in toata continent ele ,Diavolulu drogat ammerrllocc ,cu colhozul UE in 50 de ani vor fii o istorie ,viitorul apartine Asiei sAfricii ,SLAVA BRICS Ocicidentul putred corupt cu propaganda de homalai ,pedofili ,criminali si drogati nema sansa

 10. Bah, daca se supara chinezii, tot occidentul va umbla fara chiloti si sosete. Cat de american sa fii sa confunzi diplomatia chineza cu inmuiatul tonului?

 11. Dom ‘giner Rumburak, bati campiile cu gratie. Ai date statistice la indemana. Asta doar daca ai trecut cu brio la doctoratu’ in citire si socotit.

 12. china detine sua deja…ce sa mai recunoasca? sua este vanduta chinei…

 13. au nevoie de timp sa se debaraseze de trilioanele in dolari pe care detin prin munca de sclavi ai supranationalelor occidentale nu vorbesc de us bonds pe care le ventileaza incet desi in pierdere dau cu imprumut dolari lumii a treia atentie ciolacu vor cumpara cu ei tot ce le trebuie mai ales aur ca Rusia cat mai tine dol arul

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.