Lucrările la o componentă esenţială a celui mai important proiect de reactor de fuziune nucleară din lume, supranumit ”Soare artificial”, au fost finalizate de China, a anunţat dezvoltatorul acestuia, transmit miercuri agenţiile Xinhua şi EFE.
Producţia primului panou îmbunătăţit pentru transferul de căldură al Reactorului Termonuclear Experimental Internaţional (ITER) a fost finalizată. Performanţele sale „depăşesc în mod substanţial cerinţele de proiectare”, panoul devenind astfel potrivit pentru producţia în masă, conform dezvoltatorului său, Southwestern Institute of Physics (SWIP), aflat în subordinea China National Nuclear Corporation (CNNC).
Primul panou al ITER, conceput pentru a rezista contactului direct cu plasma fierbinte, cu temperaturi de peste 100 de milioane de grade Celsius, este considerat unul dintre cele mai importante componente ale miezului reactorului, a relatat marţi Science Daily din China.
ITER, unul dintre cele mai ample şi mai importante proiecte internaţionale de cercetare ştiinţifică, este supranumit „Soare artificial” pentru că generează energie curată, fără emisii de dioxid de carbon, fiind asemănat cu soarele datorită faptului că emite lumină şi căldură prin reacţii de fuziune.
Înainte de pandemia de COVID-19, se estima că ITER va intra în funcţiune în 2025.
Proiectul este realizat în comun de 35 de state – ţări din Uniunea Europeană, Japonia, Statele Unite, India, China, Rusia şi Coreea de Sud -, care au convenit să construiască acest reactor experimental de fuziune nucleară pentru a demonstra fezabilitatea tehnologică şi ştiinţifică a energiei de fuziune în scopuri paşnice. Acestea contribuie în diferite măsuri la acest proiect, prin proiectarea şi fabricarea celor peste 1 milion de componente individuale ale reactorului de fuziune.
În zona în care este construit ITER, în Cadarache (Franţa), vor fi efectuate teste pentru a conduce, într-o manieră controlată, la supraîncălzirea plasmei până la 150 de milioane de grade. La această temperatură, atomii intră în procesul de fuziune nucleară, eliberând cantităţi uriaşe de energie ce poate fi folosită pentru a genera energie.
Chiar dacă va fi complet construit până în 2025, exploatarea sa la capacitate maximă va începe abia după anul 2035, primii ani fiind necesari testării progresive a capacităţilor reactorului.
Urmatorul zbor pe luna va fi in 1985.. scuze 1990 .. am vrut sa zic 2000… sau era 2010? .. poate 2020.. sau mai sigur 2030. da. sigur in 2030
arma de distrugere in masa…continuati sa dormiti.
Este un pas uriaș spre o sursă de energie ieftină și abundentă care poate scăpa lumea de hidrocarburi, de petrol și gaze, de poluare și de schimbare climatică. Să nu fie prea târziu, sau să nu-și bage coada niște din cei cu sonde sau puțuri de gaz..care au alte interese..Techologia și instrumentarul ar trebui distribuite gratuit tuturor țărilor de pe Terra.
Ne va veni lumina si caldura de la Rasarit, cum ne venea si pana in 1958 de la marele nostru frate kremlinez.
Doar ca acum pe soarele muscalesc il cheama Putina, in loc de Stalin.
Lumina si caldura vor sosi foarte rapid, chestie de putzine secunde, cu cateva rachete Satan.
Bineinteles ca lingaii putinantropului n-au de ce sa se teama. Ei vor fi exceptati ptr serviciul credincios adus Rusiei si putinantropului.
Slava Putina!……[Rumburak]
Impropriu spus Soare, pentru ca nu va fi folosit pe acest post ci pentru producerea de energie prin reacții asemănătoare cu cele care se produc în Soare. Nici nu ar fi fost nevoie, din contra ar trebui produse corpuri uriașe care reflecta radiația solara sau eclipsează Pământul.
Poate vom se vor gândi și la un MiniSoare pentru cazuri de iarna nucleara.