China se întoarce la centralele pe cărbune

Industria energetică din China a început anul trecut să construiască termocentrale pe cărbune cu o capacitate cumulată de aproape 100 de Gigavați, cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, arată un raport publicat joi de două ONG-uri specializate pe energia verde.

Aceste evoluții ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea celui mai mare emitent mondial de CO2 de a-și îndeplini obiectivele climatice și riscă să submineze expansiunea uriașă a capacităților chineze de producție a energiei fotovoltaice și eoliene, care a devansat cu mult SUA și Europa la acest capitol.

‘În loc să înlocuiască cărbunele, energia curată este așezată deasupra unei dependențe înrădăcinate de combustibili fosili’, se arată în raportul elaborat de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), un ONG cu sediul în Europa, și Global Energy Monitor, un ONG american.

Conform unei baze de date mondiale elaborată de Global Energy Monitor, anul trecut în China au început să fie construite termocentrale pe cărbune cu o capacitate de 94,5 Gigavați, mai mult decât în orice an de după 2015. De asemenea, au fost reluate lucrările la proiecte de termocentrale pe cărbune cu o capacitate de 3,3 Gigavați, proiecte care anterior fuseseră suspendate.

‘Un număr semnificativ de noi termocentrale pe cărbune vor fi conectate la rețea în următorii doi-trei ani, ceea ce va consolida și mai mult rolul cărbunelui în sistemul energetic chinez’, susțin autorii raportului.

Noile termocentrale se vor adăuga celor a căror construcție a fost aprobată deja de Guvernul de la Beijng în 2022 și 2023, a subliniat Qi Qin, analist pentru China la Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA). ‘Îndemnăm China să se abțină de la a începe să construiască și mai multe termocentrale pe cărbune, după cele aprobate deja, pentru a evita apariția unor capacități excedentare, a reduce emisiile și a se alinia cu angajamentele sale climatice’, a spus Qi Qin.

China este una dintre multele țări care au ratat termenul limită, stabilit de ONU pentru săptămâna aceasta, pentru a trimite planul național vizând reducerea emisiilor până în 2035. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Guo Jiakun a spus că guvernul de la Beijing lucrează la acest plan și îl va trimite ‘în cursul acestui an’.

Raportul elaborat de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) și Global Energy Monitor arată că, anul trecut, China a fost responsabilă pentru 93% din toate termocentralele pe cărbune care au început să fie construite la nivel mondial.

Recomanda 3

7 Comentarii

  1. La noi ca la nimeni,proștii satului,s-a desființat o industrie de profil cu ajutorul unor tradători gen Orban,Virgil și Popescu plus Burduja cu ceilalți ce s-au perindat pe la ministerul cu pricina .Acum stăm cu mâna intinsă pe la alții,amărăștenii plătind pentru prostia altora !

  2. Si unii inca viseaza sa le impuna chinezilor impozit pe aerul respirat/expirat? Sa pedepseasca cu amenzi daca ard lemne sau carbune? Sau merg cu masini/vapoare/avioane cu motoare pe diesel sau benzina sau jetfule? Sau daca se incalzesc iarna cu pacura?

  3. -si va exporta curentul (energia electrica)
    in baterii cu litiu
    mu-ha/ha!

    (marele si in-ubliabilul Serban Ionescu actorul
    avea un rol legendar de linginer stagiar,
    il trimitea maestru sa ia curent cu găleata:
    -curent trifazic sau monofazic?

    -hai gata
    ca dam cu siktir in rest)

  4. Chiar suntem prostii satului…ascultam de directivele UE.Acum sa vedem ce pun la cale Trump cu Putin.Nu miroase a bine !

  5. era afirmatia unui presedinte:Cine are otel are tara…Otelul sa produce folosind energie si noi odata avea 20.000 de MW putere istalata deci 20 de GW si eram o micuta tara europeana ruinat de politicile unora si lipsta de IQ si loialitate fata de tara in care s-au nascut unii concetateni…
    Cat despre CO2 in erele cu vegetatie luxurianta de prin carbonifer concentratia CO2 era de SAPTE ORI MAI MARE, asa ca CO2 contribuie la dezvoltarea vegetatiei nu o distruge decat in mintile netede…Carbunele este lemnul de alta data la fel si gazul/petrolul este fauna maritima. La nivem de milioane este de fapt o parte dintr-un circuit al naturii

  6. Trăiasă Marea Chină împreună cu Marele Partid/ cu Marele Jimping/ și cu ursul Panda/ la loc comanda: adică, pe bune/ dacă ai cărbune/ clar, ai și curent/ poți fi inteligent/ altfel va fi dur/ bagă-ți sârmă-n koor! Acum pe bune, chinezii ăștia e așa de ai dracu că vor face ca fumul să nu afecteze China ci să-l dirijeze pe Drumul Mătăsii până în Europa care apoi poate să-și dea fumuri de mare putere/ global player! Succesuri.

  7. Ziceți și câte a construit în ultimii ani Polonia și ce putere instalată are pe cărbune în timp ce descreierații de la noi le-au închis. Și vor în loc de niște neomologate minicentrale nucleare americane de care-ți trebuie 10 bucăți să aduni putere cât un grup termo pe cărbune. Ișalnița care a început să producă în 1967 avea în 1990 1000 MW putere instalată. Vorba domnului Ion Țiriac: Chiar suntem proștii satului (UE)?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.