Chinezii accelerează testarea pe oameni a implanturilor cerebrale

Un parteneriat între un institut de cercetare chinez și o companie de tehnologie a anunțat luni că intenționează să implanteze cipul său cerebral la 13 persoane până la sfârșitul acestui an, într-o inițiativă care ar putea să îl ajute să depășească proiectul Neuralink al miliardarului Elon Musk în ceea ce privește colectarea datelor pacienților, informează Reuters.

Institutul Chinez pentru Cercetarea Creierului (CIBR), cu sediul la Beijing, și NeuCyber NeuroTech au introdus Beinao No.1, un cip cerebral semi-invaziv fără fir, la trei pacienți în ultima lună și mai au alți 10 pacienți programați pentru acest an, a declarat Luo Minmin, care este director al CIBR și cercetător-șef la NeuCyber.

Compania de stat NeuCyber intenționează să realizeze un studiu clinic încă și mai amplu.

‘Anul viitor, după obținerea aprobării de reglementare, vom efectua studii clinice oficiale care vor include aproximativ 50 de pacienți’, a declarat Luo Minmin în fața reporterilor în marja Forumului Zhongguancun din Beijing, axat pe tehnologie. El nu a dat detalii cu privire la finanțare sau la durata studiilor clinice.

Accelerarea testelor pe oameni de către CIBR și NeuCyber ar putea face din Beinao No.1 cipul cerebral cu cel mai mare număr de pacienți din lume, subliniind hotărârea Chinei de a ajunge din urmă dezvoltatorii străini de interfețe creier-calculator (brain-computer interface – BCI).

Compania americană Synchron, printre ai cărei investitori se numără miliardarii Jeff Bezos și Bill Gates, este în prezent lider mondial în ceea ce privește studiile pe oameni, cu 10 pacienți, șase în Statele Unite și patru în Australia. Start-upul Neuralink a lui Elon Musk are în prezent trei persoane care au primit implantul său.

Neuralink lucrează la cipuri cerebrale fără fir care sunt inserate în interiorul creierului pentru a maximiza calitatea semnalului, în timp ce rivalii săi lucrează la cipuri semi-invazive sau sisteme de interfață creier-computer (BCI), care sunt plasate pe suprafața creierului. Deși această abordare sacrifică o parte din calitatea semnalului, ea prezintă un risc mai mic de deteriorare a țesutului cerebral și de alte complicații postoperatorii.

Videoclipuri publicate în această lună de mass-media de stat din China au arătat pacienți care suferă de un anumit tip de paralizie folosind cipul cerebral Beinao nr. 1 pentru a controla un braț robotizat cu scopul de a turna o ceașcă de apă, transmițându-și gândurile pe un ecran de computer.

‘De când a apărut vestea că Beinao No. 1 a fost testat cu succes pe oameni, am primit nenumărate cereri de ajutor’, a adăugat Luo Minmin.

Anul trecut, CIBR și NeuCyber nici măcar nu începuseră testele pe oameni, anunțând în schimb că un cip invaziv pe care îl dezvoltaseră, Beinao nr. 2, fusese testat cu succes pe o maimuță, care a fost apoi capabilă să controleze un braț robotizat.

Luo Minmin a declarat că o versiune fără fir a Beinao No.2 asemănătoare produsului Neuralink este în curs de dezvoltare și că se așteaptă ca aceasta să fie testată pe primul om în următoarele 12-18 luni.

Synchron a anunțat recent un parteneriat cu Nvidia pentru a integra platforma AI a acestui producător de cipuri în sistemele BCI ale companiei. Luo Minmin a declarat că, în timp ce CIBR și NeuCyber se află în discuții active cu investitorii și sunt dornice să strângă fonduri, companiile care doresc să se asocieze pentru Beinao ar trebui să fie ‘orientate spre viitor’ și să nu se concentreze pe obținerea unui profit rapid.

‘Pe termen scurt, când vine vorba despre BCI, lucrurile care pot fi vândute sunt foarte limitate’, a explicat Luo Minmin, adăugând că Beinao nu are legături cu armata chineză și se concentrează pe ajutorarea pacienților care suferă de diferite tipuri de paralizie.

NeuCyber este deținută de Zhongguancun Development Corporation, care a generat venituri de peste 9 miliarde de yuani (1,24 miliarde de dolari) în 2023, conform registrelor corporative chineze.

Recomanda

5 Comentarii

  1. Nu mai teoria conspiratiei. cum nu mai e nici aia cu ‘vaccinatii vor pica ca mustele’.. saptamana trecuta un vecin si un coleg de serviciu au picat din senin. colegu de serviciu pare ca a scapat, e inca in spital. si daca cititi lista cu persoane publice care fac infarct va ingroziti.. ultimu a fost sefu armatei din Arad.

  2. Chinezii implanteaza cipul direct in creier. Dupa metoda lui Calin Georgescu, trebuie sa bei o gramada de nanocipuri cu suc pana se implanteaza unul.
    In faza a doua, vor implanta cu totul creierul unui decedat si te face ca nou. Putin are implantat deja creierul luat de la mumia lui Stalin……[Rumburak]

  3. Scrieti ca inainte de toate, au creat un procesor CUANTIC de 1 000 000 de ori mai rapid ca cel a lui Google. Cine crede ca asta e o gluma, e si ne-informat si ignorant.

  4. va mai aduceti aminte inainte de anii 2000 ce discutii au fost legate de clonarea oii Dolly, si ce discutii legate de etica acestor experimente au aparut atunci? si? si nimic… acuma avem studii si experimente platite de americani sa faca sobolani transi, sa studieze posibilitatea sarcinii in barbati, medicamente si „vaccinuri” pe baza de modificari genetice… si consilierul stiintific al WEF (al lu’ Schwab) militand pentru modificarea genomului uman, sa fie mai asiatic, ca sa consume mai putin, sa fie mai rezistent si MAI OBEDIENT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.