Chirițoiu, despre controalele la bănci

Consiliul Concurenţei investighează dacă băncile s-au înţeles între ele pentru a stabili indicele ROBOR, însă nimeni nu trebuie considerat vinovat până nu se dovedeşte acest lucru, a afirmat, marţi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Marţi, surse apropiate situaţiei au declarat, pentru Agerpres, că inspectorii Consiliului Concurenţei se află în control inopinat la mai multe bănci, în cadrul unei investigaţii privind modul de stabilire a indicelui ROBOR.

„În mod normal nu se află de operaţiunile noastre decât ulterior desfăşurării controalelor. În general companiile nu sunt interesate să povestească dacă sunt controlate, iar noi menţinem discreţia. Dar, într-adevăr, trebuie să confirm că există un control în desfăşurare la principalele bănci din ţară. Dar este doar un control, nimeni nu e vinovat până nu dovedim că e vinovat. Vom vedea cum vor decurge lucrurile. Este un control care a început în această dimineaţă”, a precizat Bogdan Chiriţoiu, în emisiunea „Banii, azi” de la TVR Info.

El a subliniat că nu nivelul unui preţ este problema din punctul de vedere al autorităţii de concurenţă, ci dacă acest preţ a fost format prin practici anticoncurenţiale.

„Dacă preţul, mare, mic, cum este el, rezultă din forţele pieţei, din punct de vedere concurenţial este ok. Nu înseamnă că este bine din punctul de vedere al consumatorului, poate fi greu de suportat, dar nu înseamnă că este anticoncurenţial. Noi verificăm dacă sunt acţiuni concurenţiale, dacă sunt înţelegeri între actorii de pe piaţă”, a spus preşedintele Concurenţei.

Chiriţoiu a mai afirmat că inspectorii se uită la modul în care se formează ROBOR, dar şi la alte lucruri.

Întrebat ce riscă băncile, el a răspuns că orice companie care încalcă Legea concurenţei riscă o amendă de maximum 10% din cifra de afaceri.

Consiliul Concurenţei va colabora şi cu BNR în această investigaţie.

Chiriţoiu a amintit că a mai existat o investigaţie acum 15 ani la bănci, după prăbuşirea unei mari instituţii financiare americane, care a generat probleme pe plan mondial.

„Au crescut foarte mult dobânzile şi la noi, la vremea respectivă. Am analizat dacă această creştere a dobânzilor a avut un caracter speculativ sau a fost în condiţii de piaţă. E foarte important de spus: creşterile de preţ nu sunt automat un lucru anticoncurenţial. Ele pot fi justificate de anumite evoluţii economice. Ce este ilegal, incorect este să faci lucruri peste, să profiţi de un anumit context economic ca să creşti preţuri. Altfel, sunt momente când sunt crize, iar în unele crize preţurile cresc. Să crească preţul este un lucru greu pentru consumatori, dar nu este ilegal”, a continuat el.

Chiriţoiu a mai spus că oamenii care au credite legate de IRCC, inclusiv el, vor simţi peste câteva luni o creştere-şoc a dobânzilor.

„IRCC este încă la un nivel mic. Şi eu am trecut la IRCC. Până acum am dormit în front şi am rămas la ROBOR, abia în primăvară am trecut la IRCC. IRCC va ajunge şi el la nivelul acesta peste câteva luni şi evident să creşti de la dobânzi de 5% la 8-9% va fi un şoc şi pentru mine, şi pentru cei care au credite”, a arătat preşedintele Consiliului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

  1. Pe ce lume traieste ?! Vorbeste de preturi rezultate din mecanismele de piata ! Nu mai exista nici un segment din economie unde sa functioneze mult trambitata piata. PRETURI SPECULATIVE si….atat.

  2. Oare de ce Editat e acest chirițoiu ?…e bătut în cuie acolo?…cine-i in spatele acestei creaturi?…

  3. Datorita atacului speculativ Catu si Isar au ajuns in functii importante asa ca ar trebui sa ne educam copiii sa atace economia Romaniei in folosul licuricilor si sigur vor ajunge in functii de conducere, Parlament si poate chiar presedintii tarii…

  4. E vrajealade doi bani, au nevoie de resurse din bugetul statului acum la recalcularea pe ultoma suta metri pentru 2022, sau calcularea bugetului pe 2023!

  5. Asa-i daca puneti botul la minciunile cu economia de piata, cu Adam Smith : piata este mana invizibila care face si drege. Iar rozatorul Chiritoiu(ca sa fiu domn) este o paiata de ultima speta

  6. Fiind … clonă Vasiliu-Birlic, când îl văd pe Chiritoiu și citesc zicerile lui despre investigatii, mă bufnește râsul !

  7. Ba , nu-i da nimeni un picior spate gios acestui Chiritoiu ? E sudat de scaun ca Isarescu ?

  8. Ați vrut capitalism, luați capitalism! Investitorii strategici își fac de cap. Băncile străine și hypermarketurile sunt vorbite intre ele sa-i mulgă pe români. Energia din Romania produsa de români și vândută de străini către romani este ce-am mai scumpă din .u.e.! Luați de la cei cu papion vestic!

  9. Se pregătește “capul lui Moțoc”. Asta dacă nu cumva bancherii, vor demonstra că nu s-au înțeles în România să facă așa ceva. S-au înțeles pe la Viena, Berlin, pe unde au sediile principale.

  10. Asta ia Rudotel intruna si discuta de piata si specula de parca in Romania ar exista concurenta , iar el e supervizorul ei . Specula mosule , specula si papagali ce ma iei pe mine cu mecanisme si alte rahaturi .Pune mana si nu mai specula pe idei marete si reguli de poveste , realitatea este ca daca il punem pe Catu Superman inapoi primministru in secunda 2 da ordin consiililor administrative de la producatorii de energie , pusi tot de el inainte, sa mareasca pretul la dublu iar firmele straine din distributie regleaza prin mecanismele pietei libere , pretul de minim 10 ori mai mare . Asta este economia de piata si paiata . Trucaje si argumente la orice marire de pretz , iar tu esti un dulce , mititelule haios !

  11. O intrebare,..De ce crezi că după decenii și azi guvernator e aceeași persoană ?? De ce crezi că uneori zice șefu nabab, că ”s-a sărit calul”, dar nimeni nu e mișcat sau măcar atenționat ?/ De ce crezi că regulamentele băncilor sunt modificate, de azi doar de deschizi ușa băncii deja trebuie să plătești ? Care crezi că că sunt salariile borfașilor bancari,. și de pe seama cui..? Are românu minima inteligență să le vadă ??

  12. Având în vedere gravitatea situației o astfel de ancheta trebuie finalizata în maxim 2 luni. Oamenii sărăcesc și rămân pe drumuri acum. Dacă dai verdictul peste 10 ani cum a fost în cazul Raiffasen și BRD poți sa zici ca mai bine nu te apucai de treaba. Deci prioritatea zero ar fi soluționarea urgenta, ca faptul ca este manipulata e clar ca buna ziua. Uitați-vă la cotația euribor zilnica și are oscilații, fine, dar are zilnic. La noi subt 7-8 zile uneori și nu kisca deloc, da deloc. Cu e posibil asa ceva? Va explica BNR. Ei știu tot, iar ordinul de verificare de acolo a venit.

  13. Praf in ochii proștilor care se va risipi inutil și fără efect. Amintiti-va marea escrocherie a comisioanelor ilegale practicate de bănci, declarare ILEGALE inclusiv de instanțele de judecată dar … TOT inutil. Clasa politică cw si in n cazul speculanților din energie au girat escrocheriile, desi clasa politică din România este plătită cu salarii și privilegii de LUX de poporul român !.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.