Chiriţoiu mâncă din altă farfurie. Ce zice despre preţuri?

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat miercuri că România a rămas în continuare ţara cu cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană, în special la alimente, deşi am trecut printr-o inflaţie mare.

„Avem un raport care e un pic amestecat. Eu zic că are şi lucruri bune, şi lucruri mai puţin bune (…) Prima concluzie (a raportului, n.r.) şi aş spune dintre cele pozitive e faptul că avem inflaţia în scădere. România a trecut, ca toată Europa, printr-o perioadă inflaţionistă. Cauzele le putem discuta. O combinaţie de criză declanşată de război, de invazia rusă din Ucraina, prin creşterea preţului la energie, ce a afectat toată economia, dar şi cheltuielile mari pe care le-am făcut şi noi în România şi celelalte ţări din Europa în perioada Covid-ului pentru a compensa impactul economic al închiderii economiei. Acum, inflaţia, din fericire, se duce din nou spre cifre „low-digit”, undeva pe la 4-5% rată anuală, ceea ce e mai aproape de ce aveam noi înainte de perioada Covid. Din punctul nostru de vedere, şi nu numai al nostru, deşi am trecut prin inflaţia asta mare, totuşi România a rămas în continuare ţara cu cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană. Deci, avem în special la alimente cele mai scăzute preţuri din Uniune. Un pic deasupra noastră, cu preţuri ceva mai mari, sunt Polonia şi Bulgaria. Am fost prevenit că nu mă va crede nimeni când spun asta şi sunt pregătit pentru mirare. Ideea e că, totuşi, România are în continuare cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană şi spune şi Eurostat”, a spus Chiriţoiu, la conferinţa „Concurenţa în sectoare cheie”.

Potrivit lui, pieţele în România au rămas funcţionale şi există concurenţă în piaţă, ceea ce „ne ajută să absorbim şocul inflaţionist”.

„Totuşi, dacă pe ansamblu, preţurile au rămas mai mici decât în alte ţări, vedem şi zone în care avem preţuri ceva mai mari decât în ţările din jur. Zonele pe care ne-am concentrat în investigaţii au fost pe produse alimentare, unde aveam genul aceasta de creşteri mai mari. Vom face acest lucru în continuare. Sunt un semnal de alarmă, dar nu sunt neapărat o dovadă de încălcare a legii, însă sunt un factori care ne atenţionează că ceva nu funcţionează bine în acea industrie şi e posibil să existe comportamente anticoncurenţiale pe care trebuie să le identificăm şi să le combatem. Spun că acum Consiliul merge la turaţia lui maximă, nu cred că putem să mai creştem volumul de activitate, dar putem face o activitate mai inteligentă. Până la acest moment am derulat 60 de investigaţii”, a subliniat Bogdan Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei organizează, miercuri, conferinţa cu tema „Concurenţa în sectoare cheie – 2024”, în cadrul căreia sunt abordate teme privind importanţa asigurării unui mediu concurenţial funcţional şi stabil, precum şi efectele pozitive pe care implementarea corectă a regulilor de concurenţă le are asupra mediului economic şi asupra consumatorilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. „avem în special la alimente cele mai scăzute preţuri din Uniune.”
    Da expertule, ptr ca avem inca preturi plafonate. Dar dupa ce se vor anula plafoanele asa cum se cere de cei care considera ca profitul nesimtit e mai bun ca profitul normal, ce preturi vom avea?

  2. Si daca ar fi cum spune el, datoria lui este sa tina cu mine pentru ca este platit si din banii mei. Nu sa ma certe ce nerecunoscator sunt pentru cat de bine o duc. Din punctul meu de vedere nu-si merita miile de euro salariu. Sa lucreze cateva luni la privat si pe urma stam de vorba.

  3. Dezinformare prin omisiune.

    Poate că, în valoare nominală, unele alimente sunt mai ieftine în România. Însă raportarea doar la prețurile nominale reprezintă o dezinformare prin omisiune a cetățenilor deoarece, pentru a fi corectă, raportarea prețurilor nominale trebuie corelată cu puterea de cumpărare (pe care o putem cuantifica cel puțin pe baza salariului mediu net).

    Cu alte cuvinte, dacă la noi un pachet de unt costa 12-13 lei (aproximativ 2,5 euro) anul trecut, iar în Germania sau Austria sau Franța etc costa (estimativ) 3 euro, acest lucru NU înseamnă în mod automat că în România costul REAL resimțit de un cetățean român ar fi mai mic decît costul REAL resimțit de un cetățean german, austriac, francez etc.

    Pentru a vedea care este costul REAL al pachetului de unt (de ex pentru România versus Germania) raportăm prețul lui (din fiecare țară) cel puțin la salariul mediu net din fiecare țară în parte.

    La nivelul anului 2023, salariul mediu net din România a fost de 811,62 euro, în timp ce în Germania salariul mediu net a fost de 2.782,03 euro.

    Așadar, un român cu salariul mediu net putea cumpăra în anul 2023 aproximativ 325 de pachete de unt, în timp ce un german cu salariul mediu net putea cumpăra în anul 2023 aproximativ 927 de pachete de unt! Așadar, raportat la puterea de cumpărare, în ce țară avem printre cele mai mari prețuri REALE la alimente?

    În ciuda acestei realități nouă ni se comunică, în mod oficial, că trăim ”bine” deoarece, dacă ne raportăm doar la prețul nominal, prețul unora dintre alimentele din România sunt mai mici decât prețul acelorași tipuri de alimente din alte țări europene, IGNORÂNDU-SE cu intenție faptul că o raportare corectă se face la puterea de cumpărare (cuantificată cel puțin prin salariul mediu net din fiecare țară) și NU doar prin raportare la prețul nominal!

    O zi bună să aveți !

  4. asa sunt si vorbesc toti carnatii astia care stau lunar la casieriile institutiilor unde „lucreaza” cate 20 de min sa si incaseze salariile si alte drepturi banesti. ei nu simt nici inflatia…nici preturile produselor si ale marfurilor alimentare…nici preturile energiei electrice sau gazelor sau combustibilului…PENTRU CA INCASEAZA LUNAR O CALDARE DE BANI!!! TOV CHIRITOIU : HAI SIKTIR! PS ..si asta un „ISARESCU” in pozitia lui … de 15 ani in functie!!! om nascut sa fie seful consiliului concurentei!! CUM SA SCHIMBI CEVA IN TARA ASTA CU MATUSALEMI IN FUNCTIILE DE CONDUCERE??!!

  5. Acest individ că destui din politica și numiți politic, funcționează precum calupurile publicitare de pe micile ecrane! Citez „la doar…puteți să achiziționați.. „, sau „toți românii cumpără berea și …de la Kaufland”! La cat ra.at se mănâncă prin intermediul ecranelor tv și de politicieni, nu ne miră stadiul in care au ajuns țara și cetățenii români.

  6. Problema este ca Chiritoiu mananca ce nu trebuie. La Consiliul Concurentei a fost inexistent. Nu s-a simtit o mana care sa tina in mana concurenta. Intelegerile obscure ale firmelor asupra preturilor la caraburanti, energie si medicamente au fost la ordinea zilei….[Rumburak]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.