Cine-i ține spatele chestorului Viespescu?

Explozia devastatoare de la Crevedia și accidentul mortal produs în localitatea 2 Mai, județul Constanța, de către o beizadea care a ucis doi tineri , după ce a condus drogat și nu a fost controlat de polițiștii rutieri care-l opriseră în trafic, denotă din nou, cu supra-măsură, gradul de dezorganizare și nivelul de disfuncționalitate sau mai, pe scurt, incompetența crasă din Ministerul Administrației și Internelor (MAI), care a ajuns la cea mai accentuată disoluție a autorității sale.

O asemenea constatare nu e de mirare având în vedere faptul că, de cel puțin 15 ani, acest minister a fost condus de personaje surogate, chiar bizare, ca și Cristian David/PNL, Gabriel Oprea/PSD, Dan Nica/PSD, Liviu Dragnea/PSD, Constantin Traian Igaș/PDL, Victor Viorel Ponta/PSD, Mircea Dușa/PSD, Carmen Dan/PSD, Ion Marcel Vela/PNL, Lucian Bode/PNL și ministrul în funcție Cătălin Predoiu (un sâsâit și fâsâit cu morgă europeană, care a făcut varză legislația penală și justiția autohtonă, pe care a mimat că o conduce vreme de vreo 10 ani, cu intermitențe). Sub aspect operativ, MAI este condus de primul adjunct al ministrului, care are rang de secretar de stat cu ordinea publică și siguranța națională și joacă un rol similar cu cel al primului-adjunct al directorului  SRI, conducând ministerul de facto.

Prima misiune polițienească, statul de șase

De aproape patru ani, postul de prim-adjunct al ministrului de interne este ocupat de chestorul general de poliție Bogdan Despescu, poreclit Viespescu, pentru că a creat în jurul său un adevărat și periculos viespar. Acest Despescu a fost numit prim-adjunct de prim-ministrul liberal Ludovic Orban în noiembrie 2019 și a fost menținut în funcție de premierii care i-au succedat: Florin Câțu și Nicolae Ciucă de la PNL, respectiv Ion Marcel Ciolacu de la PSD. De-a lungul celor patru ani, Despescu a fost omul forte din MAI sub trei miniștri liberali: Vela, Bode și Predoiu. Oarecum paradoxal, în prima parte a carierei sale în poliție, s-a apropiat și a beneficiat de sprijinul unor politicieni PSD, în frunte cu actualul premier Ciolacu, amândoi fiind originari din același județ, Buzău. Potrivit CV-ului său, Despescu și-a început cariera, ca ofițer de poliție pe linie judiciară, investigare fraude și cercetări penale, în orășelul său natal Nehoiu, în perioada in care marele terorist de mai târziu Ommar Haysam a achiziționat, cu concursul unor lideri naționali și județeni ai PSD, Foresta Nehoiu, una din cele mai mari intreprinderi de cherestea din țară, cu care a dat tunuri și țepe până ce a falimentat-o.

Băiat de bani gata și fără căpătâi (nu a avut loc de muncă până în 2004, la vârsta de 37 de ani, când a fost uns pe nepusă masă prefect de Buzău, în baza unei adeverințe false că ar fi obținut taman în acel an licența în drept, deși nu poate dovedi că ar fi trecut măcar examenul de bacalaureat), Ciolacu era atunci un fel de maestru de ceremonii al afaceristului sirian, principala sa preocupare fiind să organizeze chiolhanuri și bairamuri la cabanele silvice din zonă, combinate cu partide de vânătoare (mistreți, cerbi, cocoși de munte) și de sex (cu fete iubărețe de pe ambele maluri ale Prutului) pentru Ommar Haysam și nașul său Vasile Ion, atotputernicul baron local (fost lider județean, prefect și senator PSD de Buzău). Tânărul polițist Despescu n-a descoperit nicio fraudă sau evaziune, ci mai degrabă a stat de șase la unele chiolhanuri și bairamuri, conform unor surse locale. În perioada de guvernare PSD dintre 2000-2004, în care prefecți ai județului Buzău au fost nașul Vasile Ion și finul Marcel Ciolacu, Bogdan Despescu a fost promovat la Buzău, ca adjunct al șefului Poliției Municipiului, șef al  Serviciului de investigare a fraudelor economico-financiare și adjunct al Inspectoratului Județean de Poliție.

Ascensiune uluitoare până la șef al Poliției Naționale și șef operativ al MAI

În perioada 2006-2011, Despescu a schimbat macazul politic, fiind numit șef al Inspectoratului Județean de Poliție Dâmbovița, județ cunoscut ca fief al dreptei reprezentate de PDL-PNL, cu deputata și ministresa Elena Udrea, originară din Pleșcoiul cârnaților de Buzău  în postura de coordonatoare a organizației portocalii locale. După ce Ciolacu a devenit lider județean al PSD și deputat în Parlamentul României, Despescu a revenit la Buzău, ca adjunct al șefului Inspectoratului Județean de Poliție, iar, în 2015, pentru merite de nimeni știute, acest polițai onctuos, transpartinic și tranzacționist a fost numit de premierul Victor Ponta, la solicitarea amicului Ciolacu, ditamai șeful Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). A ocupat această funcție până în 2018, când a fost schimbat după ce amicul și protectorul său Ciolacu a căzut în dizgrația Prea Nefericitului Liviu Dragnea (tot mai penibilul și senilul semidoct și demagog a fost abandonat și de partidul vechi pe care l-a condus și de noul partid pe care l-a creat, de soție și de copii, de tinerele iubite Irinuca și Măriuca, de amicii politicieni pe care i-a promovat și de partenerii de afaceri dubioase pe care i-a îmbogățit) și a rămas fără funcția de vicepremier cu probleme speciale. Motivul supărării Prea Nefericitului Dragnea a fost că discipolul Ciolacu nu i-a spus că este doctorand la Academia SRI, unde de valoros și important ce era l-a avut coordonator ditamai pe un fost rector al acestei școli profesionale de doctorate, respectiv pe generalul multistelar Ștefan Theodoru, aflat în siajul generalului galactic Florian Coldea, primul adjunct al directorului SRI și principalul vânător al odraslei fostului șef de post din Gratia, Teleorman, ajuns pe cai mari, pe valurile negre ale istoriei postdecembriste, la București..

Chestorul  și secretarul de stat Bogdan Despescu a creat un adevărat viespar în minister, alegându-și colaboratori și promovând în funcții foști colegi din Academia Națională de Poliție sau colegi ulteriori de serviciu, cei mai mulți cu o mentalitate milițienească, care au manifestat obediență totală și i-au permis să obțină controlul asupra Poliției Române și a MAI. Printre aceștia se află, în primele rânduri, șefii inspectoratelor județene de poliție Bihor, Satu Mare, Cluj, Harghita, Constanța, precum și șeful Direcției Generale de Poliție a Municipiului București. Șeful IJP Bihor, chestorul Alin Hanis, a  fost coleg cu Despescu la Academia Națională de Poliție și este bun amic cu acesta. Hanis a fost consătean și bun amic, precum și partener de abuzuri judiciare și de partide de vânătoare, inclusiv de braconaj, cu proscrisul șef al DNA Oradea, Ciprian Man, poreclit procurorul Mandarină. Polițaiul șef al Bihorului a devenit recent subiect de anchetă după ce a muștruluit un subaltern din Poliția Rutieră care a oprit-o în trafic pe soția unui afacerist bihorean cu care se afla  relații apropiate. Șeful IJP Cluj, comisarul șef Mihai Rus, a fost numit în funcție cu proptele de la unchiul său Ioan Rus, de două ori ministru de interne, care a apelat la ex-premierul Emil Boc, fostul său subaltern din UASCR Cluj, ca să trateze problema cu colegul său de partid Lucian Bode. Șeful IJP Harghita, comisarul șef Ștefan Iordan, a fost numit tot pe pile fiind ginerele unui vicepreședinte udemerist al Consiliului Județean și se laudă că este amic la cataramă cu Despescu. În ultima zi a Universității de vară organizate la Tușnad Băi de premierul ungar Viktor Orban și hoarda sa, acest polițai a fost în stare să trimită o trupă de mascați pentru a ne scoate din perimetru pe mine, pe șoferul translator cu care m-am deplasat, un moșneag hâtru din Ploiești și trei profesoare românce din zonă, după ce am trecut de  filtrele organizatorilor și ale jandarmilor, dar i-am trimis la răcoare în pădure. Acest boulean n-a fost însă în stare să-mi răspundă însă la un set de întrebări, pe care i l-am adresat de 6 luni, cu privire la abuzarea și umilirea mai multor tineri polițiști români repartizați în Harghita, dintre care  unul a ajuns în mormânt, unul în scaun cu rotile, unul la psiholog, iar altul în șomaj.

Un polițai onctuos și cameleonic, șeful Poliției Capitalei, chestorul Benone Matei, a fost promovat în funcție cu sprijinul directorului SIE, Gabriel Vlase, multiplu deputat de Bacău, județ în care acest Benone a fost șef de inspectorat. Șeful IJP Constanța, chestorul Constantin Glugă, care a demisionat zilele trecute din cauza scandalului legat de dublul accident mortal din localitatea 2 Mai, a fost promovat în această funcție tot pe filieră politică și era prieten intim cu secretarul de stat Despescu. Relativ novicele și afonul ministru de interne Cătălin Predoiu a anunșat că va desființa și va reorganiza total IJP Constanța, fără să țină cont de proverbul strămoșesc că peștele de la cap se împute, respectiv de la intoxicatul și toxicul Despescu. Șeful IJP Satu Mare, chestorul Sorinel Stan, a fost uns șef de inspectorat și avansat la gradul de chestor în urma pilei puse la Despescu de șeful Poliției bihorene, Alin Hanis, căruia i-a fost prim-adjunct în perioada în care a fost împuternicit  inspector șef la Satu Mare. Acest Stan a fost ajutor de măcelar de profesie, apoi a fost angajat cu pile șofer la IJP și a devenit subofițer iar ulterior ofițer de poliție. Subalternii îl reclamă că este anturat de tot felul de afaceriști dubioși îndeosebi din zona Oașului, aflați în siajul primăriței pesediste a orașului Negrești Oaș (Gheorghe Cicio Grasu, actualmente la zdup, Gigi Marincașu, Ștefan Boda Oșanu, Bobby Ardelean, Buțu Berinde). Cu astfel de ipochimeni caricaturali înfiretați chestori de mucava peste noapte, nu este de mirare că a ajuns Poliția Românâ în halul în care a ajuns. În cursul lunii decembrie 2022, chestorul Despescu a organizat o excursie de o săptămână în Republica Moldova, sub pretextul unor schimburi de experiență, în care i-a luat pe șefii de inspectorate județene din gașca sa. Potrivit unor surse de la Chișinău, principalul schimb de experiență a fost în domeniul degustării de vinuri în celebrele crame basarabene, iar principala preocupare a polițailor din România a fost aprovizionarea pentru sărbătorile de iarnă.

Protejat din Dealul Cotrocenilor și din Pădurea Băneasa

La scurt timp după preluarea, în toamna anului 2021, a portofoliului de ministru de interne de către electricianul de stâlp Lucian Bode, un general SRI în rezervă din Zalău, care mi-a furnizat informații interesante despre fauna politică portocalie de la București și din Transilvania, cu care a fost conectat, m-a rugat să fiu mai puțin dur cu Bode,  căruia i-a fost tătuc politic. I-am spus să-i transmită ministrului Bode că MAI a fost condus de facto, în ultimii ani, de un om foarte toxic, perenul prim-adjunct Bogdan Despescu, care trebuie schimbat de urgență dacă vrea să aibă autoritate în minister. După vreo lună de zile, l-am întrebat dacă a primit vreun răspuns și mi-a spus că Bode a vrut să-l schimbe pe Despescu, dar s-au opus categoric președintele Klaus Iohannis și directorul SRI, Eduard Helvig. Am găsit și motivația având informații legate de un prim-adjunct anterior al ministrului de interne, Petre Tobă, referitor la care am aflat că era sunat în fiecare dimineață pe telefonul operativ guvernamental, la ora 7,50, de către primul adjunct al directorului SRI, generalul Florian Coldea, care-i solicita anumite informații și-i solicita să efectueze anumite acțiuni acoperite, pentru care SRI nu era abilitat legal (percheziții domiciliare, ridicări de înscrisuri ș.a. ).

Astfel, am realizat că primul adjunct al ministrului de interne este omul și colaboratorul SRI și al statului paralel din MAI. Concluzia majoră este că statul paralel a preluat sub control și a infestat nu numai justiția, ci și poliția și celelalte instituții de forță ale statului constituțional, iar o parte mare din vina pentru starea dezastruoasă și deplorabilă în care a ajuns MAI o au președintele României și conducerea SRI. Cărora li se adaugă acum neavenitul, toxicul și jalnicul premier Marcel Ciolacu, un complice și un protector mai vechi al polițaiului Despescu.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 18
Valer Marian 280 Articole
Author

18 Comentarii

 1. cine-i-tine-spatele-chestorului?
  -trebuie vazut,
  „despescu” e un nume rar:
  odata cartea de telefon nu continea niciun nume de acest fel!

 2. Bun articol.L-am citit cu mare atentie.Avem ce ne trebuie…vai de mama noastra !

 3. Ca cum ie gubernia, ca cum ie buliția. Nu-i mare deosebire de celelalte”performante” structuri rromânești, cum sunt băncile sau spitalele. Doar nivelul diferă, însă deseori, nici măcar.Cu o pițipoancă, directoare de filială dd bancă, am avut personal un brush. Parașuta își imagina că poate lătra la toți de sus, dar a avut o revelație neplăcută, chiar extrem de neplăcută. Dar asfa e boala protipendadei românești, o grămadă djn care Goya ar fi scos o serie interesantă.Ar trebui să vă gândiți la asta pentru că locurile în care hn om poate trăi decent din munca lui șj-si poate construi o casă, o familie, deci un rost, sunt tot mai puține.

 4. 6000 de caractere+ cand puteai sa spui de la inceput ca e SECURIST…

 5. Singurul cu carte pe bune din tot pomelnicul insirat de Valer este Predoiu. Dar oseanul vede doar ca-i sasait adica se leaga in lipsa de altceva de o mostenire naturala desi celor obisnuiti cu limba romana adevarata nu li se pare. Restul celor din pomelnic sunt reprezentati mai mult sau mai putin de pedelistul Ighash, ‘romanul’ care nu stia nici limba romana elementara. E adevarat, individul a fost testat si laudat de Petrov. Cat despre Despescu acesta este tinut la butoane (extrem de importante) de baietii noii securitati nasite de romanul Imre Virgil.

 6. Cum ” cine ” ? Raspunsul il stie toata lumea.

  „Despescu” = un nume de scena pentru unul dintre Tortionarii-sefi .

  Cautati Bogdan Dospinescu – acest ofiter de Sistem , care dupa atitudine , conformatia fetzei si miscarile corpului pare a fi un ofiter special instruit in a preveni si stinge Miscarile Sociale si Deviatiile Politice .
  Fatza lui arata ca in copilarie a invatat cu greu limbajul , probabil dupa 10 ani , iar afectiune umana a primit-o de la asistentii maternati ai Sistemului .
  Atentie – Om Periculos !

 7. Chinezii au inventat unitatea de măsură a inteligenței, iar ca subdiviziuni avem: KILO-ȚIANUL, HECTO-ȚIANUL, DECA-ȚIANUL și MILI-ȚIANUL.

 8. I-AȚI DESCRIS PE TOȚI-I-AȚI PORCĂIT DE AR TREBUI SĂ DEMISIONEZE ÎNTR-O SĂPTĂMÂNĂ TOȚI,TOȚI-HUC (cum zic ardelenii-”toți-huc-plesni-u-ar”)! DAR N-AȚI DAT UN NUME BUN DE PUS ÎN LOC–și vorba tot a ardelenilor și nu numai:„IEȘI RĂU DIN PĂRĂU,CĂ-I MAI RĂU FĂRĂ DE RĂU” ORI:„FLEADURĂ AM LĂSAT,FLEANDURĂ AM LUAT-DA ASTA-I ȘI GROASĂ, (DA NU DE MINE)!!!

 9. buna!
  Valer Marian ai nota 10(zece)! Asa functioneaza un STAT MAFIOT(by Basescu) si un STAT ESUAT(by Iohannis).
  Stau si ma intreb suntem blestemati ? Dintr-o tara bogata fara datorii am ajuns o COLONIE DEVALIZATA!
  De ce stam si ne uitam la tv si lasam banditii si tradatorii sa ne distruga ca oameni ,ca natie,ca tara?

 10. Oricat ar fi de comentat despre probe la cele afirmate in articol (niciun link sau ceva concret), se poate afirma un lucru, ca autorul are curaj.
  Vorba lui Caragiale in „Telegrame”: Cutit os.
  Lumea s-a cam saturat de mafia aceasta transpartinica (echivalentul campionatului national), care s-a pus rapid in serviciul celei transnationale (Liga Campionilor).
  Dar curaj, ca de curaj e nevoie, nu prea are nimeni sa denunte public ceva. Avand in vedere cazurile cunoscute de ziaristi ale caror masini au sarit in aer la prima cheie de ignitie, e si normal.
  Deci, nota 10 pentru articol.

 11. E scris adanc nașule, dar l-ai uitat pe etern prezentul (cit.infipt) procuror Iacob Marius Constantin, dispecerul de serviciu in mecanismul SRI – Procuratura. Acest incompetent frustrat, mort dupa functii si grade (e general baiatul…) i-a dat bun si aprobat milogului de Despescu. Vai de tara asta…

 12. MAI, cea mai mare șerpărie romaneasca ! „Agenții” naviga în deriva intre interlopii cu bani multi și clasa politică! Chestorii sunt de partea celui care da mai mult! Legea are o mie de nuanțe!

 13. Pai si atunci,ce mai comentam p´acilea atîta??! Cu acest articol don Valer Marian,sa-i dea Dumnezeu sanatate, a luat maul tuturor enoriasilor.

 14. Romania este condusa de SRI prin „metode specifice”.Toti,de la plavan (e de-al lor,de) ciolac,parlament,TOT! Au si piese de schimb:haur si georgică-tingirie.In ultimul timp se pune mare baza pi balaoachesi.Fugiti pina nu vine explozia peste voi!

 15. Cine-i imbraca in uniforma pe maimutoii astia, bajeti saraci de la tara cu mainile lopata ? Astia sunt inima partidului, care bate, bate, bate …

 16. Bestiile astea isi tin spatele unul altuia. Va amintiti de militianul care a calcat o copila pe trecere de pietoni, dupa care s-a intors si a incercat-o cu piciorul daca mai misca? Ati mai auzit ceva de el? Toti sunt slugile interlopilor, ai violatorilor si drogatilor, daca astia au relatii politice. Trebuie sa ne aparam viata si bunurile fara ei, dar mai ales de ei!

 17. Faceti o intrebare la asa zisa procuratura generala despre dosarul de ucidere din culpa (accident de vanatoare!!) al bossului nea Despescu. Mort si ingropat (ca si „accidentatul” cu ucis cu doua focuri de arma in creieri noptii la o vanatoare, asa ca pt jupani) in sublima indrumare a SRI, via Iacob Marius. Iar Iohanis stie, ca-i place mult sa fie informat, ca sa simta important.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.