Cine pierde și cine câștigă de pe urma acordului SUA-China

După aproape doi ani de război economic, cu ”armistiții” și cu perioade mai acute, cele mai mari economii ale lumii au semnat o așa-numită ”primă fază” a unui acord economic. Evenimentul a avut loc la Wasghington, miercuri, acordul fiind semnat de președintele SUA și vicepremierul chienz Liu He.

O bună parte a presei americane și europene arată că acest acord are mari carențe și că este puțin probabil să fie urmat repede de o ”fază a doua”, mai ales că Trump a sugerat că ar putea amâna acest moment. China promite să importe mai mult din SUA, în timp ce partea americană va menține taxele vamale la nivel ridicat pentru produse din China în valoare de 360 de miliarde de dolari. Însa asta nu rezolvă sursa dezechilibrului comercial dintre SUA și China, care ține de subsidiile de stat acordate de Beijing pentru companiile chineze, de furtul de proprietate intelectuală și transferul de tehnologie. Aceste aspecte nu au fost abordate în acordul semnat miercuri.

Larry Kudlow, consilierul economic al Casei Albe, a declarat că SUA au obținut ”jumătate” din ce au urmărit în acest acord cu China. ”Nu putem spune că nu am obținut și cealaltă jumătate , ci doar că este incompletă. Marea miză acum a fost să încheiem Faza Unu. Nu s-a mai văzut așa ceva în sitorie”, a spus Kudlow.

Președintele Donald Trump susține că este ”cel mai mare acord pe care l-a văzut lumea”. Analiștii sunt de acord că este vorba despre un acord mare, însă doar pentru campania electorală a lui Trump, căci semnarea documentului îi dă posibilitatea să pozeze în învigător, să lase deoparte războiul comercial cu China și să se concentreze pe campania electorală din acest an și pe scandalul impeachmentului.

De partea cealaltă, președintele chinez Xi Jinping se consideră și el un învingător, câtă vreme unele concesii oferite SUA prin acest acord (reducerea barierelor pentru companiile auto și cele financiare americane) fuseseră deja oferite companiilor din alte state, iar China pastrează și ea taxe ridicate pentru produse americane în valoare de 120 de miliarde de dolari. Însă cotidianul Global Times din China scrie înr-un editorial: ”Prima fază a acordului… aduce cu siguranță regrete și nemulțumiri celor două părți, adică exact efectele opuse pe care le-ar fi creat un acord corect. Este superficial să ne certăm pe tema cine a pierdut și cine a câștigat”.

”Marile obiective ale administrației nu au fost atinse, însă Casa Albă nici nu spune că le-ar fi atins”, spune Tim Keeler, fost șef de cabinet al reprezentantului SUA pentru Comerț în timpul administrației George W. Bush. Keeler apreciază însă avantajele pe care acordul le-ar putea aduce agriculturii americane, căci China ar putea importa cu 50% mai multe produse agricole din SUA. O analiză realizată de BBC ajunge la o concluzie opusă – fermierii americani sunt marii înfrânți, pentru că au avut cel mai mult de pierdut până acum de pe urma războiului comercial, iar concesiile făcute de China nu sunt pe măsura pierderilor suferite și nici nu există certitudinea că Beijingul va respecta angajamentele. Și Keeler spune că vor trebui să treacă cel puțin șase luni pentru o primă estimare a modului în care China respectă acordul.

Dacă victoria politică îi revine pentru moment lui Donald Trump, beneficiile economice ale acordului se vor îndrepta către Taiwan, Vietnam și Mexic, scrie BBC. Acestea sunt statele care au beneficiat și până acum de pe urma războiului comercial dintre cele două mari puteri, în special prin creșterea exporturilor către SUA.

La ceremonia de semnare a acordului, președintele Trump a fost însoțit de Sheldon Adelson și Miriam Adelson, mogulii cazinourilor din Los Vegas și mari donatori pentru Partidul Republicam, dar și de fostul secretar de Stat Henry Kissinger, care a fost un intermediar în negocierile cu Beijingul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

2 Comentarii

  1. Si unii si altii sunt niste misei!dar am ramas costernata cand am citit in The Economist ca acest acord ajuta SUA cu o crestere economica de 0,5% in acest an!Deci erau afectati rau de aiurelile lui Trump cu super taxe vamale..
    daca a ajuns sa spuna Trump ca UE e un dusman economic,va dati seama ca nu mai incape nimeni la sufletul sau..
    (Trump, atac la adresa Uniunii Europene: A fost creata pentru a profita de pe urma SUA-discurs in Michigan-28 apriilie 2018)

  2. Sa fim seriosi, nu trebuie sa aplicam tactica impusa de „parteneri” deoarece, a la long, noi vom avea de pierdut! China s-a extins peste tot in lume si blondul vestal se oftica, chinezii(am mai spus) au peste 51% din moneda vestalo-ame-dolarei in contul lor, asta nu poate sa isi adune acasa valuta proprie si foloseste orice metoda dar nu ii va functiona.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.