Cine poate fi detectiv particular. Legea, modificată

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, modificări la legea privind exercitarea profesiei de detectiv particular, pentru clarificarea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a practica această profesie.

„Poate dobândi calitatea de detectiv particular persoana care îndeplineşte următoarele condiţii: posedă cel puţin studii medii şi este absolventă a unei şcoli postliceale de detectivi sau a îndeplinit funcţia de poliţist ori lucrător în cadrul unor instituţii publice cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice sau securităţii naţionale, ori este absolventă unei instituţii de învăţământ superior şi a absolvit un curs în specialitatea detectiv particular”, se arată în proiect.

Iniţiativa legislativă mai menţionează că cei care vor să fie conducători executivi ai societăţilor specializate de detectivi particulari trebuie să fie absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ superior şi să fi absolvit un curs în specialitatea detectiv particular sau să fie absolvenţi ai unei facultăţi de drept sau ai unei şcoli postliceale de detectivi, ori să fi îndeplinit funcţia de poliţist ori lucrător în cadrul unei instituţii publice cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice sau securităţii naţionale cu grad de ofiţer.

Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

 1. Inafara de cursurile astea care de fapt sint ca o frectie la un picior de lemn, cel care ar trebuii sa lucreze in aceasta profesie ,are neaparat nevoie de inteligenta , talent, pasiune si dragoaste pt. asa ceva .Nu poate chiar ori ce Gigel sa lucreze in domeniul asta ,indiferent ca este particular, sau in cadrul militar.Toate situatiile astea comice pe care le vedem zi de zi ca se petrec in Politie ,sau in armata ,se datoreaza faptului ca au fost angajati oameni care nu sint potriviti pt. aceste profesii.

 2. CINE se face Detectiv PARTICULAR ?

  Romanele „FANTASTICE” ale Unor Scriitori Anglo-Saxoni au creat o Imagine ROMANTATA si grosier FALSA a Meseriei.

  In REALitate, este Vorba doar de Istorii SORDIDE de Alcov SAU de Aranjare de Probe prin Delegarera la INTRARE in Casele Oamenilor a acestor Persoane, de catre Oameni GREI dindiverse Ramificatii ale STATului …

  Daca si despre Politisti Oficiali se spun o Gramada de Cestii GRELE, va dati seama CER vor face Ashtia …

 3. Mda …. să fi oficial defectiv particular recunoscut de structurile statale adică să știe și unul precum Gabriel Oprea :))) detectiv particular :)) dacă nu ești unul particulari adică să nu te știe nici mutu nici pământul …ori numai ești …. proștii au nevoie de diplome și insigne drese pe umăr …..:)))) penibil

 4. nu cred ca oricine poate sau ar trebui sa profeseze in acest domeniu… inainte erau doar cei activi in sistemul de aparare, politie si servicii. studiile juridice trebuie sa fie conditie, dupa parerea mea. cine nu cunoaste CONSTITUTIA, nu are ce cauta in asemenea slujbe oricum.

 5. Poate o sa vedem vr’o chestie si la detectivii astia privati cum a fost hîra intre politaii de la interne cu cei locali…ca au uniforme identice si aceeasi albastreala la masini!
  Lume-lume…

 6. CONTESTATARUL spune:
  22 nov. 2023 la 15:40 ———–Ai macar patru clase elementare ,pt. ca asa cum ti-ai afisat opinia ,am impresia ca ai ramas repetent in clasa a doua .

 7. Cele mai multe ocupații bănoase create după 1990 sunt pentru absolvenții de drept pe care facultăților private i-a adus la număr câtă frunză și iarbă. Curios câți din prezenții sau viitorii detectivi particular au citit fascinantul Șoimul maltez al scriitor american Dashiell Hammett (creditat și cu crearea unui nou gen de romane detective, așa-numitul hardboiled sau hard-boiled) sau măcar au văzut celebra ecranizare 1941 a lui John Huston, cu cu Humphrey Bogart în rolul detectivului particular Sam Spade și Mary Astor prezentată ca o „femeie fatală” și care este clienta sa. Totuși ce la cultură literară și cinematografică am avut parte prin tipărituri de carte, Cravata Roșie și din liceu reviste literare, Secolul XX, revista Cinema, Știință și tehnică, și televiziunea TVR Tudor Vornicu cei crescuți în “regimul de tristă amintire”

 8. @Horia,

  TU esti Tipuu’ CLASIC al Analfabetului INDARJIT pe CE NU pricepe.
  SAU esti DIN Bransa si te-ai simtit ATINS !

  CEI care AU Carte Destula, pricep CE inseamna Artificii Stilistice.
  DACA ma intrebai cuviincios, iti explicam DE CE scriu ASHA …

  Itzi SI „desenam”, adica scriam Textul de mai sus in Mod Obisnuit, NON Parodic si ai fi vazut ca arata TERN fata de Modul; in care scriu.

  Nemtii ortografiaza TOATE Substantivele cu Majuscula si, pe cinstite, Scrierile lor arata mai bine astfel …
  ASHACA, Horia, spune DREPT, CINE te-a “mushcat de PEPT” ?
  POATE Amintirile vis a vis de Intrarile in Apartamente pe Shestache, adica ILEGAL?
  POATE Consecintele “PROBELOR” aranjate prin Efractie in nApartamente ?
  POATE Consecintele asupra Destinelor unor Familii tarate in Judecati la ORDINE Oculte ?
  Hai, daca vrei sa contimuam Discutia, te astept la Coltzuu’ Cotiturii Forumului … 😊

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.