Cine sunt ambasadorii lui Iohannis

Preşedintele României, Klaus W. Iohannis, a stârnit noi controverse. De data acesta, printre cunoscătorii mediului diplomatic românesc. Prilejul l-a avut miercuri, cu ocazia discursului pe care l-a rostit în faţa şefilor de misiuni diplomatice, prilejuit de reuniunea tradiţională anuală a acestora.

În alocuţiune s-a strecurat, voit sau nu, o încercare de a arăta faţa de înnoitor a lui Iohannis. De o bună perioadă, şeful statului se confruntă cu o contestare tot mai aprigă a atitudinii sale generale. Care nu e pe placul alegătorilor săi.

Iohannis a spus, printre altele: ”În aceşti aproape doi ani de mandat, ca Preşedinte al ţării, am realizat o înnoire substanţială a conducerii misiunilor diplomatice ale României. Am numit, până acum, 58 de ambasadori şi reprezentanţi pe lângă organizaţii internaţionale. Mulţi dintre dumneavoastră aţi depus azi jurământul. Adică mai mult de jumătate din şefii misiunilor diplomatice ale României. Mulţi dintre dumneavoastră, numiţi în această perioadă, se află pentru prima dată la conducerea unei ambasade” (sublinierile noastre – n.r.).

Ordinul de mărime ”mulţi”, folosit de el e incorect, chiar dacă nu e pe deplin cuantficabil.

Cei mai mulţi dintre noii ambasadori, aşa cum se poate vedea în rândurile de mai jos, au fost deja şefi de misiuni diplomatice, fie ca titulari, fie ca suplinitori oficiali (însărcinaţi cu afaceri ad-interim sau, după caz, gerant interimar). Mulţi au fost şi adjuncţi de şefi de misiune. Și tot mulți au ștate vechi ce cuprind perioade îndelungate la post și în perioada ceaușistă.

Este de remarcat şi faptul că destui dintre cei nou numiţi de Iohannis au stârnit controverse serioase.

La Iohannis, înnoirea a fost, dar una cu totul originală. Sunt doi jurnalişti de la televiziunile prietenoase. Un june care e odrasla unui şef din administraţia locală a Sibiului, pe care însuşi semnatarul decretului de acreditare a condus-o ca primar. Mai e şi fostul şef al cancelariei prezidenţiale de la Cotroceni alături de un fost ministru liberal al Externelor.

Omul, misiunea şi câteva repere despre trecutul său, în cele ce urmează. Ne-am bazat pe documentarea proprie pentru că deși am solicitat Administraţiei Prezidenţale lista celor 58 cu care diplomația românească s-ar fi ”înnoit” precum și CV-urile acestora, informațiile nu au fost transmise redacției.

Steluţa Arhire – Slovacia: Însărcinat cu afaceri ad-interim la Bratislava, lucrează în MAE din 1990, unde a deţinut mai multe funcţii.

Sub mandatul său, de şef de misiune în exercţiu la Ambasada României în Slovacia, românul Ion Șiugariu a fost declarat legionar. Din acest motiv autorităţile locale nu au mai atribuit unui pod numele românului.

Detalii, în cotidianul.ro, aici şi aici.

Lilian Zamfiroiu – Luxemburg: Fost activist comunist, a fost directorul Institului Cultural Român în vremea lui Ponta. Zamfiroiu a recunoscut că a dat note informative la Securitate, temuta poliţie politică a regimului comunist.

Niculaie Goia – Pakistan: A fost director adjunct al Serviciului de Informaţii Externe şi deţine gradul militar cel mai mare pe timp de pace: general (general de armată). A fost ambasadorul titular al României în Emiratele Arabe Unite. A lucrat în sistem şi înainte de 1989, în Iran şi în Yemen.

Dana Manuela Constantinescu – Bosnia şi Herţegovina: Colaboratoare apropiată a lui Traian Băsescu în vremea ministeriatului de la Transporturi a acestuia, a fost ambasadoarea României în Italia precum şi în Slovenia. Ca să o trimită în misiune în străinătate, Băsescu a trecut peste avizul negativ al Parlamentului României şi i-a iscălit decretul prezidenţial.

Constantin Mihail Grigorie – Croaţia: Numele său a fost vehiculat într-un scandal legat de structurile externe ale Securităţii. A fost protagonistul unui scandal după apariţia într-un film pentru publicitatea unui dispozitiv medical. A fost ambasadorul României în Rusia, în Italia, în Bulgaria precum şi în Turcia. În 2015, fusese propus tot de preşedintele Klaus Iohannis pentru postul de ambasador în Cehia dar, în urma scandalului, diplomatul a fost în cele din urmă retras.

Viorel Moşanu – Belarus: Adjunctul şefului misiunii României în Ucraina, el a mai fost adjunct al… şefului Consulatului General al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste la Iaşi şi a lucrat ca diplomat la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti. După ce a mai lucrat în centrala diplomatică de la Bucureşti a fost trimis ”la post” în Malaezia. Soţia sa e angajată la Institutul Cultural Român.

Mircea Perpelea – Albania: Fostul prefect de Vâlcea a condus Consulatul General al României la Marsilia, iar apoi o direcţie a BNR.

Daniela Mihaela Cămărăşan – Estonia: Director de cabinet în vremea ministeriatului de la Externe a lui Titus Corlăţean. De numele său au fost legate acuzaţii referitoare la atribuirea unei case din fondul de protocol naţional.

Radu Octavian Dobre – India: După ce a fost şeful consulatului general al României de la Trieste, Italia, acum deţine funcţia de însărcinat cu afaceri ad-interim la misiunea diplomatică românească de la New Delhi.

Carmen Liliana Podgorean – Argentina: A fost adjunct de şef de misiune la Londra, ex-secretar de stat în MAE. Este soţia lui Radu Podgorean, actualul adjunct al ministrului de Externe.

Mihail Constantin Coman – Arabia Saudită: A fost ambasadorul României în Kenya timp de trei ani, iar alţii cinci, însărcinat cu afaceri ad-interim la la Ambasada României în Liban. În anii din urmă îndeplinit funcţia de însărcinat cu afaceri ad-interim al României la Riyadh. Pe când era ambasador în Kenya au existat acuzaţii în media potrivit cărora în biografia oficială a trecut că ar fi fost economist şi director de personal, dar postul ocupat era doar acela de şofer – curier.

Ion Jinga – Reprezentant Permanent al României la Organizaţia Naţiunilor Unite în New York: A fost ambasador al României în Regatul Unit precum şi în Belgia. A condus mai multe structuri importante în cadrul ministerului.

Luminiţa Teodora Odobescu – şef al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană: A deţinut posturile de secretar de stat şi de director general al Departamentului Uniunea Europeană în Ministerul Afacerilor Externe. A mai fost consililer de stat la Cancelaria Prim-Ministrului.

Adrian Gabriel Davidoiu – Regatul Norvegiei: A deţinut postul de însărcinat cu afaceri ad-interim la Ambasada României din Austria. El a fost, practic, adjunctul soţiei sale, Silvia Stancu-Davidoiu, care era ambasador titular la Viena.

Iulian Buga – Suedia: A fost pe rând, secretar de stat în MAE, ambasador în Irlanda, precum şi în Olanda, dar și consul la Los Angeles.

Adrian Cosmin Vieriţa – Misiunea Permanentă a României pe lângă sediul ONU de la Geneva: După exercitarea funcţiei de secretar de stat în MAE, a fost numit ca ambasador al României în Statele Unite ale Americii precum şi în Germania. A condus Direcţia ONU a MAE.

Bogdan Mazuru – Austria: A fost, pe rând, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, ambasadorul României în Franţa precum şi în Germania. A deţinut şi postul de ambasador al ţării noastre la NATO.

Simona Mariana Ioan – Mauritania: A îndeplinit funcţia de ambasador în Senegal precum şi în Maroc.

Nineta Bărbulescu – Australia: Director în Departamentul pentru Controlul Exporturilor din cadrul Ministerul Afacerilor Externe. A fost şefă de cabinet a lui Adrian Năstase.

Oana Cristina Popa – Serbia: A deţinut şefia misiunii diplomatice a României în Croaţia.

Genţiana Șerbu – Cuba: A condus Consulatul General al României de la Cahul – Republica Moldova.

Gabriel Gafiţa – Peru: A fost, printre altele, ambasador al României în Canada precum şi în Portugalia.

Mihai Ștefan Stuparu – Egipt: A deţinut postul de ambasador al României în Qatar, Australia şi în Irak.

Marius Gabriel Lazurca – Ungaria: A fost ambasador la Vatican şi în Republica Moldova.

Răzvan Victor Rusu – Misiunea Permanentă a României pe lângă Consiliul Europei de la Strasbourg: A servit ca ambasador al României în Italia, a deţinut şefia Reprezentanţei Permanente a României la Instituţiile ONU. A condus ca director general Direcţia Europa Extinsă din MAE.

Carmen Liliana Burlacu – Cehia: A deţinut postul de secretar de stat în MAE, dar şi pe cel de ambasador în Irlanda.

Monica Mihaela Ştirbu – Chile: După o carieră de parlamentar în care a susţinut legile favorabile MAE, a primit postul de şef al Consulatului General al României la Bilbao-Spania.

Gabriela Dancău – Spania: A fost şefa Consulatului General al Românei la Lyon-Franţa. A deţinut şi postul de director al Direcţiei Relaţii Consulare din Ministerul Afacerilor Externe.

Dan Iancu – Azerbaidjan: A fost director al Direcţiei Relaţiile cu Republica Moldova din Ministerul Afacerilor Externe.

Ioana Bivolaru – Portugalia: A deţinut postul de director general al Departamentului Uniunea Europeană din MAE.

Vlad Vasiliu – Elveţia: A fost şeful consulatelor generale ale României de la Bonn şi de la Munchen. A îndeplinit şi funcţia de director al Direcţiei Relaţii Consulare din MAE.

Mihai Ciompec – Coreea de Sud: A îndeplinit funcţia de adjunct de şef de misiune în Germania.

Radu Liviu Horumbă – Georgia: A fost ambasadorul României în Italia şi directorul Oficiului Neproliferare, Control Armamente, Terorism din MAE.

Ion Vîlcu – Mexic: A deţinut funcţia de ambasador al României în Spania, în Chile precum şi în Argentina. A coordonat diverse structuri ale centralei diplomatice a ţării noastre.

Liviu Petru Zăpîrţan – Sfântul Scaun (Vatican): A fost ambasadorul României în Luxemburg.

Daniel Ioniţă – Republica Moldova: Fost secretar de stat pentru afaceri strategice în MAE, a deţinut postul de ambasador al României în Norvegia. A fost directorul Direcţiei NATO, apoi Direcţia Politici de Securitate.

Brânduşa Ioana Predescu – Regatul Țărilor de Jos: A coordonat Consulatul General al Românei la Munchen, dar a fost şi şefa misiunii diplomatice a ţării noastre în Austria. Director în cadrul MAE, a îndeplinit şi funcţia de purtător de cuvânt al ministerului.

Anton Niculescu – Slovenia: Ex-secretar de stat al MAE, a condus Consulatul General al României la München.

Daniela Brânduşa Băzăvan – Maroc: A fost director al departamentului de cooperare cu Europa Centrală şi de Est din cadrul MAE.

Cristian Leon Țurcanu – Ucraina: Adjunct de şef de misiune la Ambasada României în Republica Moldova şi ex-director în centrala Ministerului Afacerilor Externe.

Răzvan Rotundu – Finlanda: A condus Direcţia Consiliul Europei şi Drepturile Omului.

Ion Gâlea – Bulgaria: Director general al Departamentului Afaceri Juridice, direcţia Drept European/Drept Comunitar.

Debutanți în funcția de ambasador:

  • Tatiana Svetlana Iosiper – Japonia: Soţul a fost şef de misiune în Israel
  • Emilian Horaţiu Hurezeanu – Germania: Fost jurnalist
  • Luca Niculescu – Franţa: Fost jurnalist
  • Adrian Mihai Cioroianu – UNESCO: Fost ministru al Afacerilor Externe
  • Sorin Dan Mihalache – Regatul Unit: Fost consilier prezidenţial
  • Mihai Alexandru Grădinar – Danemarca: A mai lucrat la Ambasada României în Austria. Este fiul lui Ilie Grădinar, şeful unei companii din subordinea Primăriei Sibiu, păstorită pe atunci de Klaus Iohannis
  • Cristian George Maior – Statele Unite ale Americii: A fost directorul Serviciului Român de Informaţii
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.