Ciolacu: România reprezintă o ancoră strategică a NATO pe Flancul de Est

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, miercuri, că România este ancorată ireversibil în comunitatea euroatlantică şi reprezintă, la rândul său, o „ancoră strategică” a NATO pe Flancul de Est.

„Astăzi, România este ancorată ireversibil în comunitatea euroatlantică şi reprezintă, la rândul său, o ancoră strategică a NATO pe Flancul de Est. România rămâne un aliat matur şi credibil, cu o atitudine pro-activă şi cu capacitatea de a acţiona susţinut pentru îndeplinirea obiectivelor proprii şi protejarea valorilor Aliate”, a declarat Marcel Ciolacu, în cadrul evenimentului „ROMÂNIA – NATO, 20 de ani”, desfăşurat la Palatul Cercului Militar Naţional.

Potrivit premierului, aderarea la NATO a însemnat revenirea României la comunitatea de valori şi principii democratice occidentale.

„Acum 20 de ani, România s-a alăturat Alianţei Nord-Atlantice în cea mai semnificativă extindere din istoria NATO. Pentru ţara noastră, natura istorică a acestui moment trece dincolo de numărul noilor membri admişi în 2004. De fapt, a semnificat revenirea României la comunitatea de valori şi principii democratice occidentale, un pas indispensabil pentru securitatea şi dezvoltarea ţării. Integrarea în structurile euroatlantice a reprezentat un obiectiv strategic de politică externă şi securitate susţinut de întreaga societate şi de clasa politică. Acest proiect de ţară a devenit fundamentul României democratice şi prospere, în măsură să ofere cetăţenilor cele mai solide garanţii de securitate din întreaga noastră istorie. (…) Ameninţările şi provocările cărora trebuie să le facem faţă împreună sunt din ce în ce mai diferite şi complexe. Important este că, într-un context regional şi global volatil, angajamentul aliaţilor de a proteja valorile acestui spaţiu şi de a se apăra reciproc este de neclintit”, a spus Ciolacu.

El a adăugat că România continuă să-şi respecte angajamentul faţă de susţinerea neechivocă a Ucrainei

„Responsabilitatea noastră de asigurare a securităţii cetăţenilor români şi de protejare a valorilor Alianţei este susţinută de statutul nostru de aliat de nădejde şi de apărători ai Flancului Estic. Marea Neagră, zonă de importanţă strategică pentru Alianţă, este centrul de gravitaţie al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, iar instabilitatea din zonă afectează profund securitatea euroatlantică. Pe acest fond, România continuă să-şi respecte angajamentul faţă de susţinerea neechivocă a Ucrainei, dar şi a partenerilor NATO vulnerabili precum Republica Moldova şi Georgia, care au ales să adere la sistemul de valori euroatlantice”, a precizat premierul.

La evenimentul „ROMÂNIA – NATO, 20 de ani”, organizat de Ministerul Apărării Naţionale, mai participă: preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, personalităţi politice şi militare din ţară şi din state membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

16 Comentarii

 1. Si uite cum germanica noastra va pune la conducere un…neamt! Full control a germanicai peste evropa fara sa traga un glont! (ca si ^partenerii^ din consiliu natio decid.. ) Behee! Behee! Behee! Nota:nu ma inebunii cu asemanarea cu oile! E intamplatoare!

 2. Ursareeee! Claudiu Manda soțul politic al Olgutei Vasilescu, zilele trecute a pierdut un proces în instanța românească! Are de plătit cheltuieli de judecată de 700-800 lei! Se plătește tot din bugetul statului sau din buzunarul acestui infractor? Bulangiul infractor Manda să plătească din propriul buzunar, nu din bugetul statului, e procesul lui și nu a statului român! Au desul confort financiar și nu duc lipsă, să plătească că orice cetățean, nu sa fie scutit că persoana fizica și plătește din bugetul statului român!

 3. Să sperăm că așa va fi că mie căpitanii
  îmi par și proști și puturoși atât ăștia de primprejur cât și ăia transoceanici.
  De marinari ce să zic, suntem niște loaze cu fumuri, pătura de jos a clasei de mijloc care ar accepta orice numai să nu-i taie cineva puțin din porția de foale sau din banii de băutură.Vidul suprem e să-și schimbe frigiderul și mașina o dată la
  trei ani că altfel cu ce s-ar mai făli la vecini, că doar nu cu cărțile citite.

 4. Provocator inconstient: arunca bâta-n balta, sa fie auzit la Washington, când, si dimpotriva, NATO, organizatie terorista, contra naturii, e de adus la neant, si urgent: sa nu le mai întretina mania grandorii unor cretini fanatici, unor paranoici confectionându-si cu sârg – fiindca asa le dicteaza mecanic alti scelerati care, în paranteza fie spus, prin escrocherii material-mentale, „ideologice”, si-au adus tara la faliment si-acuma ar avea nevoie de-un razboi, care sa le „înfrumusetze” propagandistic incompetentele-, dusmani din prietenii de odinioara. Adunatura birocratica si autoare de genocide („specialitate” umana), de distrugere si a culturilor, si a civilizatiilor (vezi Irak, Siria, Libia, Ucraina…). Conglomerat extrem de costisitor si depasit si moralmente (cu „lideri” de tip Cio-ciolacu, Nuland, Baerbock…), si materialmente (ramas fara arme si bani). Ce-nseamna demagogia! Cine dracu’ l-a mai pus si pe-asta la Palatul Victoria? Johannis? Basescu? Constantinescu Emil? Iliescu? Nastase Adrian? Ponta Victoras? restul geniilor care-au falimentata si analfabetizat România, tara si cu patrimoniii (natural, construit, cultural … ) în 1989, si fara datorii?

 5. Se vede ca am scapat definitiv marea ocazie sa fim ancora Putinantropului Antropoid in flancul estic al Europei.
  Yoi, ce jale mare o fi in sufletele putinofililor mioritici!……[Rumburak]

 6. …vezi tu ce ancora este dupa ce castiga trump alegerile…atunci sa te vad cat de curajos esti, cu rusii la granita si tu cu chilotii in vine!…

 7. Cioalacule latri ca cateaua la luna sa te afli si tu in treaba.Toti santeti niste tradatori.

 8. Romania este un teritoriu strategic, noi slugile Washingtonului și ai Bruxelles-ului va servim cu plecăciune, și mai ales din genunchi

 9. I-am mai avut pe rusi la granita si nici Dej, nici Ceausescu, nu au stat cu chilotii in vine.
  Si daca va castiga Trump alegerile, crede cineva ca Trump ii va da Putinantropului toata Europa de Est pe tava?
  Astea-s visele putinofililor.
  O fi Trump sarit de pe fix, dar tembel in niciun caz nu-i……[Rumburak]

 10. Ce nevoie are Romania sa faca parte dintr-o alianta agresiva impotriva Rusiei? Pentru ca asta este NATO o alianta agresiva din start, conceputa ca o alianta impotriva URSS. Dupa destramarea URSS a ramas doar ca o alianta indreptata impotriva Rusiei, avand principal obiectiv incercuirea, destramarea Rusiei si jefuirea bogatelor resurse de care dispune Rusia. Romania prin apartenenta la NATO si aflat in imediata vecinatate a Rusiei, va reprezinta unul din primele teatre de razboi, in razboiul proxi purtat de NATO impotriva Rusiei. Va avea soarta Ucrainei daca nu se trezeste la timp. Restul sunt vorbe propagandistice, o ceata de fum care sa ascunda intentiile si pasii pe care NATO ii desfasoara in vederea cotropirii si distrugerii Rusiei. Tabloul faptelor si actiunilor este evident.

 11. …i-am avut, dar nu am bagat batul prin gard cum fac idiotii acum…iar cei despre care faci referire au fost barbati de stat, adevarati, nu ca otrepele de de azi…iar pe trump nici in floci n-o sa-l doara, nici de ioropa de est, nici de altii…de fapt, a si declarat asta…si, din experienta mandatului trecut, stim ca se si tine de cuvant…cat priveste de a pune pe tava, nici nu este nevoie, dupa cum se vede rusul se serveste singur, nu are nevoie de aprobari…

 12. „o ancoră strategică” = primii la bubuit ,momentan cica ne apara altii 😀
  nea Ciolacu nu mai miorlaie dar „tuseste” bazaconii

 13. România a cheltuit pentru apărare doar 1,6% din PIB în 2023, deși Klaus Iohannis a promis 2,5%.
  Potrivit unui raport NATO, România nu a atins ținta obligatorie de 2% din PIB pentru apărare decât în anul 2020, când a cheltuit 2,01% din PIB. Mai mult, în ultimii trei ani a înregistrat scăderi constante de la an la an, iar cuantumul de 1,6% din PIB înregistrat în 2023 e cel mai mic din 2017 și până în prezent, deși Klaus Iohannis a promis 2,5%.
  Ciolacu face pe prostul cu explicatii puierile, desi el este cel care a tăiat „masiv” din banii destinați înzestrării armatei române pentru a alimenta Fondul de Rezervă al guvernului, iar din acest au fost folosiți banii pentru suplimentarea bugetelor altor ministere sau pentru plata pensiilor speciale. In loc de rectificarile bugetare transparente, guvernul Ciolacu a aprobat in luna decembrie , 2023 suplimentarea, din Fondul de rezervă bugetară, a bugetelor mai multor ministere şi instituţii centrale precum: Ministerul Transporturilor, Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Ministerul Justiţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secretariatul General al Guvernului.
  (Vezi: https://www.libertatea.ro/stiri/romania-a-cheltuit-pentru-aparare-doar-16-din-pib-in-2023-desi-klaus-iohannis-a-promis-25-reactia-lui-ciolacu-4836161)
  Cu toate astea, Ciolacu vorbeste despre o România ca despre o ancoră strategică a NATO pe Flancul de Est al Europeei. Poate se referă la ancora din barca lui Dragnea:
  https://adevarul.ro/politica/cine-e-marcel-ciolacu-noul-sef-al-camerei-1947123.html

 14. Asta cu ancora i mai tare ca aia cu Carpatii…
  Macar ancora sa avem daca flota nu, corvete nu, salupe bombofile nu, iar flota civila a topit-o domnul Petrov… 🤗…
  77 de vapoare a vandut diliu daca aveti o lama si razuiti vopsaua prin porturile lumii o sa vedeti ca sub Bahama apare Biruinta sub Piron apare Poseidon iar sub Bibimi apare vaporul Bicaz..

 15. @hau hau: 10 apr. 2024 la 13:06
  Nu este ancora, ci piatra de moara agatata de gatul Romaniei inainte de a fi aruncata in mare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.