Ciolacu îl laudă pe Grindeanu și-n Italia

Premierul Marcel Ciolacu s-a lăudat, miercuri, la întâlnirea cu reprezentanții comunității de români din Italia, cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Premierul a spus referitor la Ministerul Transporturilor, „această Cenușăreasă a României”,  că are cele mai multe investiții.

„Această Cenușăreasă a României are cele mai multe investiții. Chiar ieri ne spunea dl ministru că a semnat ultimul contract pe PNRR din infrastructura mare în ceea ce privește drumurile expres, autostrăzile, dar și sistemul feroviar”, a spus Marcel Ciolacu.

Premier  Ciolacu  se află în Italia pentru două zile, unde are programate întâlniri cu oficiali italieni, dar şi cu reprezentanţi ai comunităţii de români.

Din delegaţia guvernamentală fac  parte vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea.

Joi are loc un Forum economic româno-italian, cu participarea mai multor miniştri din delegaţia care-l însoţeşte pe şeful Executivului de la Bucureşti în vizita de lucru la Roma.

Conform Guvernului,  Marcel Ciolacu urmează să fie primit şi în audienţă de Sanctitatea Sa Papa Francisc, la Vatican, şi va avea o întrevedere cu Cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin.

 

Premierul s-a întâlnit, la sediul Primăriei din Roma, cu reprezentanţii comunităţii de români din Italia, după ce, în prealabil, a avut o întrevedere cu primarul oraşului, Roberto Gualtieri.

Principalele declarații

„Italia este cel de-al doilea mare partener al României din Uniunea Europeană. Am avut relaţii comerciale de peste 20 de miliarde de euro anul trecut şi dumneavoastră, reprezentanţii diasporei române din Italia, sunteţi pe locul al doilea la numărul de companii pe care le-aţi înfiinţat în Italia. În Italia este o diasporă de peste un milion de români. Nici nu ştii, ca şi prim-ministru, dacă este o bucurie sau nu. Ştiu că media de vârstă este una de 34 – 35 de ani. De fapt şi de drept, întreaga plusvaloare a României, o treime din aceasta, care a părăsit România, se află acum în Italia. Chiar dacă în România avem acum cel mai mare număr de angajaţi activi, peste 5,7 milioane de români, avem cu certitudine o criză a forţei de muncă. Vorbim acum, după 30 de ani, şi încercăm, ca şi politicieni, şi vă spun cu toată sinceritatea nu fac parte dintre politicienii care caută vinovaţi de ce s-a ajuns aici, cred că datoria noastră este de a nu găsi vinovaţi (…), cred că va trebui să găsim soluţii”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Apel la românii din Italia să se reîntoarcă în ţară

„Cred că fiecare dintre dumneavoastră îşi doreşte să se întoarcă, la un moment dat, în ţara din care a plecat. Iubiţi, sunt ferm convins, mai mult decât mine, obiceiurile şi tradiţiile din România şi doar printr-un parteneriat comun, un parteneriat între guverne, un parteneriat între administraţiile locale, prin forumuri economice, măcar experienţa pe care aţi dobândit-o în Italia atâţia zeci de ani şi atât de necesară în România şi pentru dezvoltarea României, mai ales în acest moment, poate încet-încet vă convingem măcar pentru o perioadă de timp să veniţi în România şi să contribuiţi la dezvoltarea României”, le-a transmis Marcel Ciolacu.

Un ultim tren, atragerea fondurilor din PNRR 

„Sunt ferm convins că ştiţi foarte multe dintre lucrurile rele care se întâmplă în România şi poate întotdeauna nu dăm importanţă şi lucrurilor bune. Este ultimul tren al României în acest moment, care se numeşte Uniunea Europeană, Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi fondurile europene. Fără aceste instrumente – şi aici nu vorbesc numai de bani – România va pierde ultimul tren. Toate reformele trecute în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă vor aduce felul nostru de a funcţiona administrativ la fel ca şi în celelalte state europene. România nu mai are voie să piardă nicio clipă şi sub nicio formă acest ultim tren. Este pentru prima oară când vorbim şi văzând că se va termina Autostrada Moldovei, ştim cu toţii că cel mai mare exod de migraţie în ultimii 25 de ani a fost din zona Moldovei. Este prima oară când încercăm să dezvoltăm regiunile României istorice în acelaşi echilibru”, a punctat Ciolacu.

Despre reîntoarcerea în ţară a românilor  

„Sunt ferm convins că, în anumite domenii, dacă vă întoarceţi în România, veţi câştiga la fel sau poate mai mult decât câştigaţi în Italia. Dar sunt de asemenea conştient de faptul că suntem încă restanţi în ceea ce priveşte serviciile publice ale României, în ceea ce priveşte sănătatea, în ceea ce priveşte sistemul de învăţământ. (…) E primul buget de 4,1% al României la învăţământ şi aici vorbim atât de salariile profesorilor, dar şi de miliarde de euro, aproximativ 3 miliarde de euro, investiţii în infrastructură. Este prima oară când încercăm să mergem concomitent şi cu formarea profesorilor mai bine plătiţi, dar dezvoltând şi infrastructura. Este pentru prima oară când încercăm o nouă abordare a sistemului de sănătate, plecând de la digitalizare, dar la fel de a găsi un echilibru între sistemul public, între sistemul privat, între salarii, dar mai ales în investiţii, care atât pe exerciţiul financiar actual, dar şi prin PNRR, vor fi de peste 5 miliarde de euro. „Cenuşăreasa României”, Ministerul Transporturilor, are cele mai multe investiţii şi ieri ne spunea domnul ministru că a semnat ultimul contract pe PNRR în infrastructura mare în ceea ce priveşte drumurile expres, autostrăzile, dar şi sistemul feroviar. Suntem o ţară sigură, una dintre cele mai sigure ţări. Suntem o ţară creştină, cu multă credinţă în Dumnezeu, suntem o ţară superbă”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Scuzele premierului  în faţa reprezentanţilor diasporei române  

„Dacă nimeni niciodată nu şi-a cerut scuze pentru că aţi fost nevoiţi la un moment dat să plecaţi din ţară, eu nu am nicio problemă să-mi cer eu scuze, dar sunt ferm convins că vom putea, printr-o legătură mai bună, prin Ambasada României, prin Ministerul de Externe, prin autorităţile locale şi nu în ultimul rând, prin domnul primar, să avem o relaţie mai strânsă şi să nu mai ratăm oportunităţile pe care viitorul ni le arată”, a spus el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

9 Comentarii

 1. A semna nu inseamna a si realiza. Si Udrea a semnat si au iesit terenuri de sport in panta, telegondole etc.
  Cu totii stim cum se fura la drumuri.

 2. Da, are dreptate ! Este certo(ca sa folosesc italiana) cel mai bun min. al transporturilor pe care l-a avut Romania dupa ’90 . Din pacate toti au probleme la realizarea autostrazii Comarnic-Brasov. Finantare ! Se pare ca lobby-ul unguresc in randul tehnocratilor de la Comisia Europeana este urias. Ungurii nu vor legatura directa Bucuresti-„Tinutul Secuiesc” !

 3. Cred ca psihiatrii si psihanalistii ar trebui sa constate si sa faca public si Sindromul romanesc ,mult mai grav,agresiv si periculos decat Sindromul Stockholm.Sa fii furat de toate ce ai produs tu si parintii tai,sa te dea pur si simplu foamea afara din casa,din tara datorita acestor banditi de pesedisti timp de 34 de ani,sa muncesti ca un rob prin Italia si sa-l intampini -en fanfare-pe pesedist asta inseamna ca nu mai ai sansa de vindecare.Sfarsitul lumii nu cred ca e prea departe.

 4. Este clar ca Ciolacu este subalternul lui Grindeanu desi pe linie de partid este seful sau. Dar adevarata subordonare in Romania este pe linie SECU. Il lauda public pentru ca Sorinel le termina ungurilor in timp record autostrada Targu Mures – Budapesta. Intre timp amaratul ala de drum expres din Oltenia inainteaza chinuit la insistentele ultimative ale celor de Ford iar autostrada din Moldova va fi circulabila peste vreo zece ani. Nu sunt bani, zice Sorinel si Ciolacu il aproba.

 5. „Am avut relaţii comerciale de peste 20 de miliarde de euro anul trecut”.

  Doar profitul bancilor italiene a fost anul trecut de 22.5 mld.

  Oamenii mici se fudulesc cu lucruri mici.

 6. Puiutz, nu ar fi pierdere de timp sa stii (doar tu: simonettenn newman). Sunt multi cei care, stiind, au succes in ce investesc!

  P.s. E drept ca au un stomac extra-large si insomnii. Astea-s regulile. Daca vrei, se poate.

  Acum, intelegi.

 7. Se continua minciunile in străinătate pentru favorizarea unor vizibil infractori, că mai târziu, sa fie plasați într-o funcție inalta că diplomat sau ambasador, de toată jena. Doi mincinoși, vizibil infractori, se susțin oricând, oriunde și oricât de mult rău ar face. Daca nu mă înșel, puțin 2018-2019 Grindeanu era lăudat și propus că fiind candidatul cel mai serios la funcția de președinte de către cei de la euronews, publicitate pe televiziunile straineze, am scris de când am văzut calupurile publicitare.

 8. cate a realizat ! NICIUNA ! CIOLACU ,O JIGODIE CARE LA 38 DE ANI SI=A ,,LUAT,, BAC-UL,SE VREA ,,PRESEDINE,, ! ZBURDA,JAPITA!

 9. …normal ca-l lauda!…ministerul transporturilor este cea mai mare si banoasa pusculita personala, in primul rand si de partid, in planul secund…este gaura neagra in care dispar banii tarii in buzunarele baietilor destepti…cel mai mare buget alocat, cea mai mare furaciune…comisionul la contract este intre 25/50%, parandarat platit din actele aditionale…pusculita numarul doi, baietii destepti din energie…pusculita numarul trei, achizitiile, indiferent ca sunt prin licitatii, toate trucate sau prin alocare directa…dupa pusculite, care sunt inepuizabile in timp, vin la rand tunurile: concesionarile resurselor naturale, privatizarile pe nimic…astea sunt ocazionale si reprezinta maruntis pentru esaloanele doi si trei…pentru pitifelnici-primari, consilieri samd. vin firimiturile, contracte prestari servicii la nivel local cu firma fratelui, amantei, angajarea neamurilor la stat pe salarii babane…asadar, cum sa nu-l lauzi pe grindeanu, cum sa nu lupti cu dintii si ghearele pt acest portofoliu?…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.