Ciolacu spune că trăiește un moment ”ireal”. Ce a pățit premierul

Premierul Marcel Ciolacu a avut revelația unui moment istoric. Cu adevărat istoric, într-adevăr, că, de 15 ani, politicienii au găsit consens pe ceva.

E vorba de semnarea contractelor de construcţie a spitalelor regionale de la Iaşi şi Cluj , „un moment ireal”, după cum a susținut premierul Ciolacu.

”De 15 ani de zile toţi politicienii din România, toate guvernele din România, toţi miniştrii Sănătăţii au vorbit şi au pus în oferta electorală cele trei spitale regionale, respectiv Spitalul regional de la Iaşi, Spitalul regional de la Cluj, Spitalul regional de la Craiova.

Cred că este un moment, îi văd şi pe reprezentanţii constructorilor, un moment care pare, un pic, ireal.

Şi pe domnul preşedinte de la ANDIS, pe care-l felicit pentru că împreună cu ministrul Sănătăţii au parcurs toate procedurile, cred că aţi avut şi contestaţii, şi, în sfârşit, am semnat construcţia la cele două spitale regionale, la cel de la Cluj şi la cel de la Iaşi”, a declarat premierul.

Tusea și junghiul…

„Întotdeauna când e vorba de infrastructură, mai ales în Sănătate, e un moment de mândrie. O spun fără nicio reţinere, ca prim-ministru e normal să fiu mândru alături de echipa guvernamentală, dar am o jenă de a mai vorbi încă o dată despre spitalele regionale”, s-a confesat Ciolacu.

Premierul a participat miercuri, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a contractelor pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi şi a Spitalului Regional de Urgenţă Cluj.

De față, ministrul Sănătăţii, reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţele Iaşi şi Cluj şi cei ai constructorilor.

Săptămâna viitoare ar urma să se închidă şi procedurile la Spitalul Regional de la Craiova, a mai anunțat Ciolacu.

Investiţie din  PNRR 

Investiţia în spitalele regionale de la Cluj şi Iaşi se ridică la „aproape 7 miliarde de lei, aproximativ 1,5 miliarde de euro, bani prinşi în PNRR, a mai arătat premierul.

Alte momente ”ireale”

Alexandru Rafila anunța în septembrie anul trecut, că şase spitale au fost eliminate din lista investiţiilor susţinute prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ca urmare a diminuării alocării pentru Componenta 12 „Sănătate” cu 26% (740 milioane de euro).

Obiectivele de investiţii a căror finanţare nu va fi mai asigurată din PNRR, ci prin BEI, sunt: construirea Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea şi desfiinţarea construcţiilor existente; construirea unui corp nou pentru Departamentul „Sănătatea mamei şi copilului” din cadrul spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” din Constanţa; construirea de secţii de Obstetrică-Ginecologie la Arad; construirea într-o nouă locaţie a Spitalului de Urgenţă „prof dr Dimitrie Gerota”; construirea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli infecţioase Braşov; şi relocarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.

Întrebat cum au fost revizuită lista, Rafila a spus: „Ca întotdeauna, ca în orice listă, există un clasament (…) Spitalele care au alergat mai încet sunt cele şase (…) Mi se pare o abordare demagogică dacă nu înţelegem că finanţatorul pune nişte condiţii şi nu înţelegem că toate obiectivele trebuie să fie finanţate şi ajungem în zona demagogică şi spunem că Ministerul Sănătăţii a tăiat cu bună ştiinţă fondurile”.

Tăierea banilor de la sănătate din PNRR este o crimă pentru sistemul sanitar”

Rafila   menţiona că precizările sale vizează „clarificarea unor aspecte legate de finanţarea investiţiilor din sectorul sanitar în PNRR”, pentru că „în ultimele zile au fost o serie de declaraţii, de controverse în spaţiul public”.

„Aş dori să fie clar pentru toată lumea care este situaţia (…) pentru ca toate investiţiile din PNRR să poată să primească finanţare şi să se termine într-un timp cât mai scurt. La data de 3 noiembrie 2021, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie de punere în aplicare a grantului pentru România, în valoare de 29,12 miliarde de euro, cu două componente: una este de grant, ceea ce înseamnă fonduri nerambursabile în valoare de 14,23 miliarde de euro şi împrumut, (…) cu o dobândă redusă în valoare de 4,94 miliarde euro. (…)

Comisia Europeană a dispus (n.r. în 2023) ajustarea PNRR, (…) actualizată pentru fiecare stat membru. Deci nu doar România a fost afectată de acest mecanism, prin înlocuirea datelor din previziunile Comisiei din toamna anului 2020 cu rezultatele efective ale PIB şi (…) s-a dispus, pentru România, o diminuare a contribuţiei financiare a UE pentru întreg PNRR de 2,1 miliarde de euro, din zona de granturi”, a explicat Rafila.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

9 Comentarii

 1. CioKalaKu, copilul de casă al lu’ Haissam, a învățat șmecheriile de Alba-Neagra ale Patronului. măR🤮g…
  {● Cititoru’ de Clasici Arabi ●}

 2. ireal, da. reinventarea socialismului totalitarian, dupa ce romanii au fost ucis in strada pentru ca adormitii canapelishti sa aiba drepturi astazi. si asta voebeste de pnrr, adica BANII NOSTRI DAI LA M-U IEEEE PENTRU A FI RESTITUITI SUB CONDITIE CATRE SIFONARII SECURISTI SI PAIATZELE LOR! TREZITI-VA BHAI!!

 3. Păi da. e ireal și de fapt va fi real atunci cînd o fi gata și taie ciumatu panglica de inaugurare.. In rest doar promisiuni și rupere de gură presărate cu mult jaf.

 4. Bravo, Marcele!
  Ce spui, secolul uurmator vor fi GATA functionale(adica dotate cu tot ce trebuie si mai ales cu pacienti!) astea 3 spitale regionale?!
  Eu nu cred!

  24.02.2024: „Spitalul oncologic construit de la ZERO de Asociatia „Daruieste viata” a fost predat STATULUI la cheie, însă nu este clar când vor fi tratați aici primii pacienți.
  Spitalul Marie Curie fixase DATA de 15 ianuarie pentru mutarea secțiilor, dar termenul a fost depășit.
  De ce trenează lucrurile?
  „Lucrurile nu se vor întâmpla peste noapte perfect. Da, este o clădire aproape perfectă aș putea să spun, de aia am și zis că e o clădire venită din viitor, cu echipamente de ultimă generație, însă procedurile, protocoalele nu sunt actualizate, echipa medicală nu este în întregime formată, nu sunt suficiente asistente, pentru că NU s-a făcut un plan. Probabil că pe alocuri nu sunt nici suficienți medici, pentru că iarăși NU s-a făcut un PLAN în acest sens. Nimeni nu s-a gândit câți copii vom putea noi trata din momentul în care ne vom muta acolo. Vor începe probabil să lucreze la acest plan. Cred că nici ei(statul roman!) NU au realizat că lângă ei există un spital. Probabil că a fost încă un proiect incredibil, deși îl vedeai cu ochiul liber” – Carmen Uscatu

 5. DIGI 24: „Guvernul liberal va finaliza 3 spitale regionale până în 2024. Ce alte priorități mai are PNL în Programul de Guvernare.
  26.11.2020
  Spitalele regionale promise de PSD, finalizate până în 2024 Guvernarea liberală are în program și cele 3 spitale regionale de la Iași, Cluj-Napoca și Craiova pentru care – în primele 6 luni de mandat – Guvernul Orban a semnat contractele de finanțare și a obținut finanțarea europeană.
  Aceste proiecte au fost ratate de PSD(care promisese 8 spitale regionale și un spital metropolitan până în 2020), iar finanțarea europeană era pusă în pericol.
  „Ne propunem să dezvoltăm situaţia stării de sănătate a românilor, ne propunem să dezvoltăm acea siguranţă pe care n-am avut-o, dar pe care vrem să le-o dăm românilor. În acest context, gândim o infrastructură spitalicească. Suntem în momentul în care ne gândim să construim PANA în 2024 aceste 3 spitale regionale. Suntem în momentul în care ne gândim ca alte 10 spitale să fie construite de la ZERO. Suntem în momentul în care dezvoltăm, extindem şi renovăm alte 25 de unităţi sanitare. Gândim o REFORMA în Sănătate, o reformă care trebuie să fie din temelii”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
  Pe lângă reabilitarea celor 25 spitale județene, PNL își propune să modernizeze și 110 spitale orășenești, dar și 1.450 de centre medicale în mediul rural.”

  Ce a FACUT PNLul din ce a promis?!
  NIMIC!
  Ca ssi PSDul lui Ciolacu!

 6. Ireal Tv ! Ciolacul isi propune ca pe o luna sa Cheltuie
  168 de lei numai pe trei Covrigi pe Zi ! Iar restul de Bani sa-i Doneze la Săracii cu 1300 de lei pe luna !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.