Cîțu și fantasmagoriile PSD

În acest harakiri pe care PSD-ul și-l face, a intervenit, pe neașteptate, și senatorul liberal Florin-Vasile Cîțu. Hop că premierul Mihai Tudose ar trebui să-și ceară scuze de la Simona Halep. Presupun că aproape toți cititorii știu deja de această glumă făcută de prim-ministru în legătură cu indemnizațiile pe care statul le plătește femeilor însărcinate. Devenind mamă, cu 85% din venit, Simona Halep ar fi ajuns să-și crească puiul încasînd o sumă uriașă de la buget.

D-ale legislației românești, ce mai! Și d-ale premierului Tudose, devenit proverbial cu glumele sale în dungă! Ele trădează limbajul colorat-bolovănos al personajului pe care numai Sfântul Petru îl mai poate face un delicat și un politician prețios și manierat!

Să revenim însă la Florin-Vasile Cîțu, cel care s-a grăbit să-i sară premierului în cap pentru gluma cu Simona Halep. Ani și ani, doctorul în științe de la Iowa University, fost și economist-șef la ING Bank, Florin Cîțu s-a afirmat ca unul dintre cei mai interesanți și avizați comentatori de politici economice din România. L-am citit cu admirație, mai ales că scria necontorsionat, și m-aș fi bucurat să-i pot găzdui textele și în ziarul Cotidianul. De cîteva ori i le-am și preluat pe cotidianul.ro, Florin Cîțu făcînd critica unor decizii strîmbe, indiferent cui aparțineau: puterii sau opoziției. Discret, ușor rebel, cu o tunsoare de rocker, lipsit de morgă și inhibiții, Florin Cîțu mi s-a părut a fi unul dintre cîștigurile importante pentru scena publică din România, atît de invadată de tot felul de maimuțe, circari și impostori.

M-am mirat cînd am aflat că domnul Cîțu se aruncă în politică. Liberalii, pentru a demonstra că au purces la o schimbare importantă de echipă, l-au convins să candideze pe aceeași listă cu profesorul Leon Dănăilă și cu Mirela Zivari.

Deocamdată, Florin Cîțu nu se poate lăuda cu o activitate parlamentară prodigioasă. I-am parcurs fișa activității de la Senat. Sinteza prestației sale m-a determinat să-mi imaginez cît de mirat ar putea să fie domnul Cîţu de eficiența instituției în care a aterizat, spre mîndria Partidului Național Liberal. N-am de unde ști dacă și spre bucuria sau sau spre dezamăgirea sa neexprimată încă!

Oricum, între toate articolele sale din ultima vreme, între interpelări, întrebări, declarații, intervenții televizate, cea referitoare la gluma cu Simona Halep mi se pare cea mai cunoscută. Și, în același timp, cea mai fără rost dintre toate. La circoteca întinsă pe toate etajele societății românești, domnul Cîțu a găsit de cuviință să apere onoarea celei mai curajoase sportive din România, poate și singura stea a sportului românesc. Avea nevoie Simona Halep de un asemenea apărător? Mai degrabă sportul românesc, iar nu domnișoara Halep duce lipsă de un asemenea avocat.

Mult mai importantă mi se pare poziția PNL față de această aiureală cumplită cu pensiile speciale. Am căutat pe Google. Domnul Cîțu nu zice nimic. Probabil că încă știe frica de SRI și de polițiști și nu are curajul să iasă la scenă deschisă pentru a cere oprirea acestei aberații. Nu o face nici PNL-ul. O simplă propoziție scăpată de Ludovic Orban nu înseamnă mare brînză. De altfel, această cumplită nerușinare cu pensii rostogolite și păstrate așa gonflate (după cum promit Liviu Dragnea și Carmen Dan) provoacă nemulțumirea populației. Oamenii află un adevăr ascuns atîția ani în materie de venituri. Ce salarii și ce pensii umflate au generalii, procurorii și judecătorii după ce campania de presă despre „pensiile și salariile nesimțite“ a permis ciuntirea veniturilor celor nevoiași. Și ce tehnici aiuristice de recalculare practică generalii noștri!?

Și, ca să nu se atingă de salariile și lefurile generalilor (indiferent de unde și de la ce) și de banii pe care-i învîrt, mai trebuie ca românul să fie condamnat și la 25 de ani de închisoare pentru ultraj.

Pot să-l înțeleg pe domnul Cîțu că are niște rețineri cînd este vorba despre pensiile speciale și despre beneficiarii acestora.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de luni versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.