Ciucă a sunat adunarea la Senat

Senatul este convocat, luni, de la ora 12,00, în sesiune extraordinară pentru informarea parlamentarilor cu privire la sesizarea acestui for legislativ cu ordonanţele de urgenţă adoptate de Guvern pe 17 ianuarie, în vacanţa parlamentară, referitoare la marcajul fiscal comun pentru motorină şi kerosen şi echivalări de permise pentru circulaţia pe drumurile publice.

Decizia de convocare a sesiunii extraordinare a fost semnată, vineri, de preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Biroul permanent al Senatului se va reuni, luni dimineaţă, pentru stabilirea proiectului programului de lucru şi asigurarea conducerii şedinţei de plen.

După informarea din plen, OUG 2/2024 privind marcajul fiscal comun pentru motorină şi kerosen şi OUG 1/2024 pentru modificarea şi completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice vor intra în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Senatului, prim for sesizat în aceste cazuri.

OUG 1/2024 vizează echivalarea permisului categoria B cu permisul Tr1, categorie nou introdusă, care va permite conducerea tractoarelor agricole sau forestiere cu o viteză maximă de 40 km/h pe drumurile publice. De asemenea, se prevede înscrierea echivalării categoriilor B şi Tr cu categoria Tr1 în permisul de conducere pentru noile emisiuni, dar nu mai devreme de 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, fără examinare de către autoritatea competentă.

OUG 2/2024 amână, până la 1 iunie 2024, punerea în aplicare a Deciziei (UE) 2022/197 a Comisiei din 17 ianuarie 2022 de stabilire a unui marcaj fiscal comun pentru motorină şi kerosen. Până la acea dată, va putea fi utilizat, în continuare, marcatorul Solvent Yellow 124 pentru marcarea motorinei, păcurei şi produselor asimilate acesteia din punctul de vedere al nivelului accizelor.

Modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal este necesară având în vedere imposibilitatea conformării, după data de 18 ianuarie 2024, la cerinţele Deciziei Comisiei Europene de stabilire a unui marcaj fiscal comun pentru motorine şi kerosen, prin înlocuirea actualei substanţe folosite pentru marcarea motorinei utilizate şi care beneficiază de scutirea plăţii accizei, respectiv Solvent Yellow 124, cu noul Euromarcator, cu denumirea comercială ACCUTRACE ™ PLUS. Pentru egalitate de tratament, aceeaşi măsură a fost instituită şi pentru păcură şi produsele energetice asimilate acesteia din punctul de vedere al accizelor, se arată în expunerea de motive a ordonanţei.

Potrivit articolului 115 din Constituţie, o ordonanţă de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă sesizată, Senatul în acest caz, şi după publicarea ei în Monitorul Oficial. Camerele Parlamentului, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

  1. Ăștia sunt obosiți dupa sarmalele înghițite! Sparlamentarii au vacante mai mari decat profii!

  2. E pentru cei care fac mitinguri de cateva zile, sau e pentru ajutor financiar pentru Gagauzia? Gagauzia e la fel ca ujraina, la fel cu republica moldova, la fel cu bugetarii de lux din politica romaneasca, adia, inbogatire prin furt si escrocherii=coruptie masivă.

  3. Sigur-sigur adunarea nu-i la popotă? Acum făsuiu-i la putere…

  4. Cei din peneelu stau ascunși că sobolanij desj toate sunt din cauza jafului făcut de ei, Virgil , Klaus turistul, Bode BMW , catu și mild , Predoiu amnistie, deca cu dezastrul din învățământ, 100 de miliarde de euro sparți de peneleu , Rareș combinatorul de funcții cu Rolex,jaf in care ăștia au făcut averi de miliarde

  5. – stimabile Nicolae nu uita: prin mintea, prin inima si bratele noastre
    – rondou universitate, daca nu ai trecut pe acolo

  6. Centura e blocată de Tiruri , iar al doilea om în Stat la Bariera Verbului

  7. Ia vezi, purcelusul de Ignat! Are 16000 pensie, habar nu are de economie, în loc sa termine pensiile speciale și ajutorul pentru pretenii ucrainieni, face valuri pentru fermieri! Dute ,ba tu purcelusule sa lupți în Ucraina, nu ai făcut nimic în viata! Traiasca Ceaușescu!

  8. Am impresia ca anul asta este sfirsitul acestor politicieni romani ,pe care majoritatea romanilor ,ii va arunca la cosul de gunoi .Am avut suficienta rabdare atitea ani cu derbedeiii astia de politicieni care ne-au vindut tara strainilor si si-au batut joc de oameni.Daca privim la mutrele lor toti s-au ingrasat ca niste purcelusi de rau ce le merge.Anul asta va fi ignatul pt. multi din ei .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.