Iohannis îi ceartă pe sindicaliștii care continuă greva

update

Iohannis îi ceartă pe sindicaliștii care continuă greva. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că greva a durat „un pic mult” şi speră ca dascălii să se întoarcă de marţi la şcoală, menţionând că Guvernul le-a dat tot ce au cerut.

„Greva a durat un pic mult şi se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin şi tot pleacă. Dar ei sunt doar un fel de interfaţă, cum sunteţi voi media, Guvernul le spune ceva, ei se duc şi consultă oamenii. Este extrem de greu de imaginat cum poate să funcţioneze o negociere pe această bază. De aceea, premierul a hotărât foarte corect să dea această ordonanţă indiferent cum se negociază. De ce? Fiindcă noi toţi şi eu, şi Guvernul, şi coaliţia, fiindcă a fost premierul împreună şi cu preşedintele Camerei în discuţie, au înţeles că sunt solicitări legitime şi le garantează indiferent de ce se negociază cu aceşti reprezentanţi ai sindicatelor”, a afirmat Iohannis, într-o declaraţie de presă susţinută în Republica Moldova, unde a participat la summitul Comunităţii Politice Europene.

Şeful statului a exprimat speranţa că angajaţii din sistemul de educaţie se vor întoarce de marţi la şcoală, pentru că „nu mai au de ce să facă grevă”.

„Eu sper să se înţeleagă bine această chestiune la nivelul sistemului şi oamenii să se întoarcă de marţi la şcoală, fiindcă nu mai au pentru ce să facă greva. Pe termen mediu şi lung s-a garantat, pe termen scurt s-au dat creşteri, iar pentru anul 2024 s-au dat în scris, prin ordonanţă, garanţii că Guvernul se va ţine de ce a promis. Şi atunci eu cred că foarte mulţi dascăli, care oricum au considerat că este prea mult ce a fost, se vor întoarce pur şi simplu la şcoală şi bine fac. În afară de asta, cum îndrăzneşte cineva să pună dificultate examenele naţionale? Este o generaţie întreagă care trebuie să dea Bacalaureatul şi să meargă la universităţi, deci îi punem un dificultate? E o generaţie întreagă care dă examenul de capacitate. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut – încă o dată, le-a dat tot ce au cerut – acum în ce temei să mai continue greva? Şi dacă liderii de sindicat naţionalI şi judeţeni nu se înţeleg între ei, dascălii vor înţelege foarte bine acest semnal”, a adăugat Iohannis.

 

UPDATE
Sindicatele din Educaţie au respins, joi, oferta Guvernului pentru încetarea protestelor iar greva din sector continuă, au anunţat liderii federaţiilor sindicale, după consultările de la Guvern.

„Mandatul pe care l-am primit a fost acela de a respinge oferta. Oamenii sunt suverani. Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid, aşa că aşteptăm concret săptămâna viitoare ce se întâmplă mai departe. Sperăm că lucrurile vor intra pe un făgaş normal, dar totul depinde de ceea ce vor decide oamenii pe care îi reprezentăm. Decizia le aparţine. Asta scrie în fişa postului la mine. Trebuie să merg mai departe cu mandatul pe care l-am primit până la acest moment”, a declarat Simion Hancescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Acesta a explicat că oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că noua grilă de salarizare urmează să se aplice în trei ani şi a amintit că medicii au primit integral creşterile solicitate atunci când Sănătatea a fost declarată domeniu prioritar.

„Oamenii au spus că nu este acceptat ca această grilă să se aplice în 3 ani de zile ci mult mai repede. Să vă amintiţi că tot aici am spus la un moment dat că oamenii doresc o mărire de 25% a salariului. Ori, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat cu acea mie de lei, nu se ajunge la acest procent. Lucrurile sunt foarte simple. Apreciem faptul că ordonanţa a fost dată, numai că orizontul de timp propus de Guvern, de 3 ani de zile, nu este acceptat. Vă reamintesc faptul că există un domeniu care a fost declarat prioritar în 2018. E vorba de sănătate, unde medicilor li s-a acordat integral mărirea, deci nu în tranşe. Au trecut 5 ani de zile. Oamenii doresc ca şi pentru educaţie să se facă acest efort din partea statului român, să poată să ajungă la salariile din grilă. Argumentul cu care a venit Guvernul este că Ordonanţa este dată şi mai mult nu se poate în acest moment. Ordonanţa a trecut şi vor fi discuţii la Ministerul Muncii pe grila de salarizare, pentru că trebuie să clarificăm şi lucruri legate de auxiliar şi la personal administrativ”, a mai arătat Hancescu.

Pe de altă parte, acesta a precizat că nu sunt luate în calcul şi alte forme de protest.

La rândul său, Marius Nistor, liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret, a subliniat şi el că membrii de sindicat doresc aplicarea în integralitate, începând din această lună, a grilei de salarizare iar acţiunile de protest vor continua şi după 6 iunie.

„Mandatul este unul foarte clar: grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educaţiei să fie pusă în aplicare în integralitate începând din această lună. Nu există alt mandat, nu avem ce discuta în afara mandatului respectiv, iar de marţi încolo colegii noştri vor continua acţiunile de protest ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”, a afirmat Marius Nistor.

El a precizat, totodată, că la întâlnirea de joi cu reprezentanţii Executivului nu a existat nicio noutate.

„Ne-au chemat să ne anunţe că a trecut acest proiect de ordonanţă de urgenţă şi el ar trebui adus la cunoştinţă colegilor din unităţile de învăţământ. Ei îl cunosc. În momentul de faţă nu există niciun element de de noutate, ştiu despre ce este vorba. Mai departe, se pot continua negocierile la nivelul Ministerului Muncii pe viitoarea grile de salarizare. Dar v-am spus care este mandatul meu. Soluţia trebuie să fie cea care rezolvă revendicările legitime ale colegilor noştri. Eu au întotdeauna dreptate”, a subliniat liderul FSE Spiru Haret.

Potrivit Ministerului Muncii, actul normativ aprobat de Executiv stabileşte o majorare de 1.000 de lei brut pe fiecare funcţie în cazul personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior, inclusiv pentru personalul didactic auxiliar din bibliotecile universitare, respectiv de 400 de lei pentru personalul nedidactic.

„Măsura a fost luată pentru a evita neînchiderea anului şcolar 2022-2023, situaţie care ar afecta dreptul la educaţie pentru trei milioane de elevi, precum şi pentru a susţine dezvoltarea profesională a personalului didactic în vederea creşterii calităţii şi echităţii sistemului educaţional”, precizează Ministerul Muncii.

Majorările se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, iar impactul financiar asupra bugetului general consolidat pentru anul curent se ridică la 2,168 miliarde de lei.

UpdateGuvernul a aprobat ordonanţa care stabileşte majorări ale salariilor în învăţământ.

Ordonanţa de urgenţă pe care Guvernul o va adopta joi schimbă radical modul de salarizare în educaţie, a anunţat premierul Nicolae Ciucă, adăugând că „majorările salariale de care vor beneficia toţi cei care se desfăşoară activitatea în sistemul de educaţie beneficiază astăzi de garanţia coaliţiei de guvernare”.

„Am convocat o şedinţă de Guvern astăzi, de 1 iunie, o şedinţă excepţională pentru că am apreciat că este absolut necesar să facem în aşa fel încât să remediem tot ceea ce s a întâmplat în aceşti 30 de ani în care cu adevărat s-au acumulat o serie de nedreptăţi şi inechităţi în sistemul educaţional, iar acestea trebuie să fie îndreptate. Este dreptul tuturor celor care astăzi îşi desfăşoară activitatea în sistemul educaţional din România, iar rolul nostru, împreună cu dumnealor, este să căutăm şi să adoptăm decizii care să rezolve aceste probleme. Sigur, nu putem asigura şi nu ne putem asuma că printr-o singură decizie şi printr-o singură activitate aceste probleme vor putea să fie rezolvate. Ordonanţa de urgenţă de astăzi schimbă radical modul de salarizare în educaţie pentru că am considerat că este necesar ca noi toţi să înţelegem rolul şi menirea pe care o au atât dascălii, cât şi întreg sistemul, (…) în identificarea soluţiilor şi asigurarea unui sistem educaţional aşa cum ne dorim noi toţi”, a declarat Ciucă.

El a menţionat că întregul personal din sistemul de educaţie, „aproximativ 330.000 de oameni, care au zilnic grijă de copii”, vor fi primii beneficiari ai noii grile de salarizare.

„Din perspectiva noastră, este garanţia încrederii că discutăm despre un proces ireversibil, care va fi consolidat prin dialog cu întreg mediul asociativ, care va fi consolidat prin măsurile care vor fi luate la nivelul Ministerului Educaţiei şi la nivelul Guvernului, astfel încât să asigure derularea întregului proces de reformă din educaţie. Este momentul să recunoaştem că astăzi România nu-şi mai poate permite să ţină dascălii şi elevii departe de şcoală. Sunt momente foarte importante pentru copiii din clasa a VIII-a, sunt momente importante pentru tinerii care finalizează liceul şi trebuie să intre în examenul de Bacalaureat. Sunt aspecte pe care le-am avut şi le avem în continuare în vedere astfel încât să intrăm în normalitate şi să asigurăm coerenţă întregului proces de transformare şi de modernizare a educaţiei în România”, a adăugat premierul.

Nicolae Ciucă şi-a exprimat convingerea că prin această decizie şi prin întâlnirile cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie se va reda „speranţa unui viitor mai bun pentru copii”.

„Sunt convins că, prin decizia de astăzi şi întâlnirile pe care le vom avea astăzi cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie, vom reuşi împreună să redăm speranţa unui viitor mai bun pentru copiii noştri, pentru că atât noi, cât şi ei îşi doresc să reuşească în viaţă, îşi doresc să îşi descopere menirea, îşi doresc să valorifice talentul fiecăruia dintre ei. Am convingerea că, legând prietenii noi şi recunoscând tot ceea ce au de făcut prin educaţie, vor realiza că prin ei înşişi şi prin sprijinul nostru vor reuşi în viaţă”, a mai spus Ciucă.

El a menţionat că sistemului de educaţie va fi printre priorităţile guvernamentale.

„Prin demersul nostru şi prin dialogul şi măsurile care vor continua, vom asigura un sistem de educaţie care va ocupa unul dintre primele locuri, alături de sănătate, în priorităţile guvernamentale. Urez copiilor încă o dată ‘La mulţi ani!’, iar tuturor celor care ne aflăm astăzi la masa deciziei guvernamentale, să avem disponibilitate la dialog şi să facem în aşa fel încât să arătăm că, prin responsabilitatea noastră, nu facem altceva decât să manifestăm grija şi datoria faţă de viitorul copiilor noştri”, a adăugat premierul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

31 de Comentarii

 1. Liderii de sindicat la Rahova ,niște escroci îmbuibați,care își bat joc de copii noștri!

 2. Schimba legea prin ordonanta dpar pentru educatie? Ha, ha, ha! Rre’ sa fii fraer sa crezi ca e ceva ce va functiona pe termen lung! Dupa aceste ordonante, cadrele didactice vor fi obligate in timp, sa restituie sumele incasate pe motiv de neconstitutionalitate! S-au intamplat destule cazuri!

 3. Ciuca isi urmeaza parcursul deciziilor .Din nefericire profesorii ,o data reintorsi la clasa,se vor confrunta cu un misto de zile mari declansat de elevii ce abia asteapta cu drag sa le fie cintate noi melodii la toba si vuvuzea chiar de catre profesorii participanti la greva .Melodia preferata Money money money !Parca si vad tristetea din mutrele profesorilor doritori de bani gratis .

 4. Și eu ca un bou ce sunt credeam că de azi înainte profesorii vor fi plătiți în funcție de evaluarea făcută de inspectorii școlari! Huuo (editat) și cu fuste pan la (editat) care scoateți la final numai violatori si criminali. Halal educație! O țară plină de trădători de neam si țară!

 5. Un profesor cu gradul unu de calificare si spor de merit ( a produs copii olimpici ) ,, cu 3 zile pe saptamana a cate 4 ore ,, primeste 60 de milioane !!
  Este corect acest salariu pentru Romania ,, ce mai vreti ?? !!

  Up !!

 6. Foarte bine.sa inceapa greva si alte categorii sociale..
  Se cheltuie muuulte miliarde cu ucraina si ucrainienii,cu sua si armament platit anticipat in timp ce romanii au salarii de mizerie dar preturi de top in ue.

 7. Domnilor profesori, lideri sindicate. A. Hadăr. M. Nistor, S. Hăncescu,

  Vă solicit o intalnire si discutie in 10 ochi pt.

  o soluție vitală învățământului românesc. Ca autor al amendamentului de acordare a unui procent de 4% dinPIB

  , ART. 169 ALIN 2 , legea 84/1995 în urma căruia am fost examatriculat din viața politică , ca membru fondator al

  Sindictului Spiru Haret alături de regrwtatul Caranica și colegul de o viață Valeriu Partene- Braila, ca dascăl de o viață cu 4 diplome ,

  invățător, prof de istorie la liceu, de 22 e ani in în inv universitar la Drept și Relatii Internationale, c participant la grevă când v-am inmânat

  o filă din crezul și lupta mea, ca avocat am o soluție de nerefuzat si analizat cu intelepciune pe termen scurt si mediu.

  snteti dispuși pt UNITATE SI VICTORIE???

  Vă stau la dispoziție si astept acceptul intlnirii in ziua, ora și locatia stabile de domniile voastre.

  1 IUNIE 2023 prof univ fn

 8. „aproximativ 330.000 de oameni, care au zilnic grijă de copii”

  sa vedem ce contin legile, de exemplu:

  „În înțelesul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
  a) adoptat – persoana care a fost SAU URMEAZA să fie adoptată, în condițiile prezentei legi;”

  din LEGEA nr. 273 din 21 iunie 2004 privind procedura adopției

  PERFIDIA SINISTRA transpare usor:
  in definitie au amestecat „adoptată”, tipul trecut
  cu ” DE adoptat ” ,la viitor !

  evident ca asa sint facute TOATE LEGILE,
  parliamentul ADOPTA legi SI NE VINDE!

  -oug de la ciucă?
  -probabil i-a trecut constipația,
  „a facut” ceva tovarashul general, 4 sau 5 stele!
  (ce mai adoptă Iohannis?)

 9. @dascal de o viață,
  ” A. Hadăr. M. Nistor, S. Hăncescu,
  Vă solicit o intalnire si discutie in 10 ochi pt. ”

  – 4 inshi la o discutie cu ” ochii lui Dobrin „,
  sticla de tzuica din comertzu comunist
  cu 2 prune pe eticheta!

  Ţuica “ochii lui Dobrin” căpătase porecla din greşeală.
  “Cei care mă critică cum că sunt lent nu înţeleg că viteza mea se află în gândire, …”

 10. Sunt bani destui. Drepturile pensionarilor si rezolvarea inechitatilor din sistemul de pensii (al contributorilor, nu al asistatilor social) mai pot astepta. Ideal ar fi pana ies din sistem. Cu picioarele inainte. Iar ultimul gand sa fie: cat de porst am fost sa ma las inselat de stat timp de 46 de ani iar acum sa constat ca sunt umilit si furat de catre acelasi stat care nu-si respecta propriile legi. Nu e cazul favorurilor speciale. Acolo se respecta, se mai si pluseaza.

 11. Sa le desfaca contractele de munca, sa-i lase liberi. E dreptul lor, nu? De ce sa-i obligi sa se duca la catedra si sa predea lectii? Lasati-i, domnilor, liberi!

 12. Multe gogoshi de la prezident, a învățat și asta sa minta profi…

 13. Acum foarte mulți influenceri or să-i certe pe profi că „au luat ostatici elevii”! De fapt, universitarii, studenții, cercetătorii și editurile (scriitorii, gazetarii) ar trebui să-și exprime mai clar poziția. Nu doar să se plângă fără explicații de analfabeții funcționali și de lipsa cititorilor, ajutând astfel prin non-solidaritate puterea.

 14. Ura împotriva Saracitorului Națiunii creste! Stăpânul de Sclavi nu se dezice!

 15. S-au umplut vămile de rame didactice aflate în grevă…nu vă e rușine!!!… câte ore lucrați pe săptămână putorilor?…
  Ați văzut ce mașini au aceste scursuri didactice?… uitați-vă în parcările hotelurilor…

 16. ‘ … nu mai au de ce să facă grevă ‘, spune Răzgândilă alias Sucilă, când vine vorba despre cheltuielie Administrației Prezidențiale totul devine ‘secret’ rudă cu ‘confidențialitatea’, top top top … rușinică. Nota bene : care sursa de finanțare a acestor măriri salariale pentru că nu s-a făcut vreo rectificare ?!

 17. ‘ … nu mai au de ce să facă grevă ‘, spune Răzgândilă alias Sucilă, când vine vorba despre cheltuielie Administrației Prezidențiale totul devine ‘secret’ rudă cu ‘confidențialitatea’, top top top … rușinică. Nota bene : care este sursa de finanțare a acestor măriri salariale pentru că nu s-a făcut vreo rectificare ?!

 18. Deja au trecut la intimidari si amenintari dupa ce au modificat legea in primele zile ale mitingurilor, si anume: in perioada mitingurilor nu vei fi platit, contractul de munca e incheiat si esti obligat sa semnezi, daca vrei, alt contract. Vedeti ca plavanul nu stie ca guvernul a modificat legea si obliga cadrele didactice sa mearga la clase desi contractul cu ministerul educatiei e incheiat! Traiasca Urmasii lui Ceausescu-secu Romania! Traiasca Partidul Securist Roman! Traiasca Gloata Analfabeta din Guvern si Parlamentul Roman!

 19. Auzi la el,acest Bou Apis,” liderii de Sindicat tot vin si tot pleaca ?! Nu este clar cine negoceaza.” Ce nu clar” greu de cap” ?.Faci pe in cur catul,pe prostul,nu esti lamurit. Guvernul e bun,face ce trebe,aia sunt de vina pt.ca nu se stie cine negoceaza pt. ei.Ai indoieli,bagi fitile,la smecherii si hotii te pricepi.Auzi mai R.C.,sintagma ” seful statului ” nu exista in nici o Lege in Roooomania.Dar daca tot il avansati in ” fonctie „,scrieti corect,” seful statului mafiot” pe care l-a esuat sub inaltul lui patronaj de penal Cocotat la varful statului,mafiot si esuat.Acum stii ? Si adu-i aminte sa platesca statului al carui ” sef ” este,cei 360.000 de Euro plus majorarileee incasati hoteste drept chirii pt. imobilul statului al carui ” sef ” esteee,imobil pe cre impreuna cu prima doamna hoata a Tarii,au incercat sa-l ciordeasca cu acte falseeee.Dosarul sub pres la DNA.Metoda lui taica Lazar,vezi cele 43 Dosare penaleeeee mosmonditeeee la Alba Iuliaaaa.Mai vrei ?

 20. Ar fi greseala foarte mare daca grevistii ar accepta pacaleala lui Johannis. Ca sa poti cistiga ceva ,este obligatoriu sa nu dai nici-un pas in urma si sa iti mentii pana la capat indiferent de riscuri ,tot ce vrei,altfel este ca o frectie la un picior de lemn.Johannis si clasa politica ,au fost intotdeauna sireti si au stiut sa pacaleasca pe romani prin promisiuni si vorbe .

 21. … „Nu mai au de ce să facă grevă”.

  Profesorii mari amatori de profesorul Ghinion ca l-au mai pus incaodata presedinte. Deci Victorie la dubluq c-asa-i in tenis.

 22. Alogenul parazit indrazneste sa ameninte cu tupeu poporul asuprit, dupa ce a intors legea pentru a favoriza ca de obicei corporatiile straine -Petromul sa plateasca taxe de 3 ori mai putin si in acelasi timp sa ne arunce sfidator ca nu s-au colectat ani la buget!!!
  Pai cum sa se colecteze daca el ca alogen parazit ce e si ceilalti alogeni paraziti care ocupa institutiile statului prin minciuna si viclenie si „valori” occidentale, favorizeaza corporatiile multinationalele si bancile occidentului imperialist iudeomason care ne jefuiesc la sange sistematic nemteste…???!!!

 23. In afara de personalul din invatamant mai pot trai si ceilalti? O pensie egala cu salariul minim din invatamant este considerata o pensie cat de cat rezonabila.De ce sunt mai importanti unii decat altii?

 24. BRAVO MACRON-AFARA CU GREVISTII! Macron a fost FERM si nebunii aia si.au facut Damblaua , au incendiat si urlat 5 luni si apoi au cedat! Aia rai au fost arestati si dati afara! ASA SA SE FACA SI LA NOI!

 25. După gândirea profundă a președintelui greva e un eveniment ciclic care se repetă o dată la 2-3 decenii și durează atât cât să marcheze momentul istoric. Cam cum e cu deplasarea Pământului prin sistemul solar. După ce presa a vorbit despre grevă, aceasta încetează, nu chiar imediat dar încetează. Dacă greviștii au ajuns până în conacul prezidențial și au discutat față-n față cu însuși președintele țării, oprirea imediată a grevei este obligatorie și de la sine înțeleasă. Dacă ar fi discutat cu președintele pe timpul efectuării navetei săptămânale ar mai fi putut întârzia oprirea grevei cu o zi două. Dar acum profesorii nu mai au nici om scuză. Adică e foarte clară treaba; dacă nici președintele nu a reușit să rezolve problema, atunci nu mai are cine și greva încetează până mai trec două decenii. Dacă nu, traiectoria Pământului poate avea de suferit.

 26. DE CE SA VA PLATEASCA IN PLUS BA TESA SI CHIAR PROFI? CA MAJORITATEA VA BATETI JOC DE SCOALA SI TRAITI DIN MEDITATII? CA VRETI VACANTA CONTINUA>?

 27. greva s-a fisiit dupa zilele de liber se reincepe scoala dar profesorii vor suferi . elevi ii vor penaliza la clasa

 28. e normal ca profesorii sa santajeze guvernul cu examenele! cei din justitie nu santajeaza cu dosare pentru pensii speciale si pensionari la 50 de ani? daca asa e regula si asa merge atunci e foarte bine, pentru cei care sunteti impotriva profesorilor mai cititi inca odata balada miorita sa vedeti cu ce ciobani va asemanati si va recomand sa veniti sa dati examen sa intrati in sistem, o sa vedeti ca toti aia care luau 2 si 3 la aceste examene sunt ca voi care au crezut si ei ca acolo e usor!!

 29. Ordonanta de urgenta cu parlamentarii la lucru?? Si daca cineva o contesta pe motiv ca este neconstitutionala? Alba-neagra-de acolo isi trag seva conducatorii nostri. Minciuna si ipocrizie: hotie, fals, vanzare si tradare de tara-astea toate se intampla. Fara ajutoare sociale date din contributia pentru pensii ale celor care au muncit si iau pensii mizere, milioane de romani ar muri de foame instant. Asa doar se chinuie, dar nu pricep, ca nu-i duce bibilica.

 30. demisia, demiterea, suspendarea si referendum.
  primul profesor a țării trebuie sa raspundă penal pt cele 60 miliarde imprumutate de CÎȚU si evaporate a la IOSEFINI

  UNDE-S BANII??

 31. Orice fel de grevă poate fi considerată șantaj, deci ilegală! Acum ați înțeles?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.