Clasificarea cancerelor s-ar putea schimba

Clasificarea unui cancer metastazat în funcţie de organul în care boala a apărut pentru prima dată este o metodă depăşită.

Acest lucru  îi poate împiedica pe  pacienţi să aibă acces la un tratament adaptat, arată cercetătorii de la Institutul Gustave-Roussy din oraşul francez Villejuif într-un studiu publicat în revista Nature, potrivit AFP.

„Acest obicei de a clasifica cancerele şi de a le trata în funcţie de organul afectat iniţial frânează progresul cercetărilor medicale”, au declarat într-un articol apărut miercuri în revista Nature medicii de la acest centru oncologic situat la sud de Paris şi cercetătorii de la Universitatea Paris-Saclay.

În prezent, întreaga oncologie se bazează pe o segmentare a pacienţilor în funcţie de organul în care boala a apărut pentru prima dată, reamintesc ei.

Astfel, se spune că o persoană este afectată de un cancer de ficat, de plămân sau de pancreas, chiar dacă boala s-a răspândit şi la alte organe.

Or, numeroase cercetări au dezvăluit caracteristici comune împărtăşite de mai multe tipuri de cancere ale organelor, au adăugat cercetătorii francezi, care îndeamnă la clasificarea de acum înainte a cancerelor metastazate în funcţie de proprietăţile moleculare sau biologice ale tumorilor.

Ei au lansat acest apel întrucât clasificarea actuală împiedică milioane de pacienţi să aibă acces la un tratament inovator, au mai spus ei.

Cercetătorii din Franţa au dat ca exemplu Olaparib, o moleculă anticanceroasă care a primit mai întâi autorizaţia de comercializare pe piaţă în 2014 doar pentru cancerele ovariene.

Autorizaţia a fost extinsă în 2018 pentru cancerele de sân şi abia în 2020 pentru cancerele de pancreas şi de prostată.

Studiile clinice ce vizează anti-PD1/PDL1, o imunoterapie deosebit de activă la pacienţii ale căror celule canceroase prezintă niveluri ridicate ale proteinei PD-L1, au fost, de asemenea, segmentate timp de mulţi ani în funcţie de organul afectat iniţial, întârziind introducerea pe piaţă a tratamentului pentru mii de pacienţi.

Aceste întârzieri în acordarea autorizaţiilor se explică prin segmentarea studiilor clinice, care trebuie să îşi demonstreze eficacitatea în funcţie de tipul de organ din care provine cancerul, au deplâns cercetătorii din Franţa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

 1. E CHESTIE DE „TURBO-CANCER” la mijloc,stiintza medicala inca se intreaba:
  -o simpla boala politica dezvoltata pe fundal de halucinatie colectiva,
  „guvid-coi’shpe” ca sa nu cobim.

 2. In sfarsit s-a gasit panaceu’ „universal”. Clasificarea. Asa da. Deci da toarasi, totu’ pleaca de la clasificare. Tre’ si dosar cu sina?

 3. @cib
  -nu stii ce inseamna Clasificarea?
  – Clasificarea inseamna stanga/dreapta,
  ca la Auschwitz.

 4. @maxtor
  Ha ha, corect. Nu m-am gandit. Da’ daca mi-aduc aminte de scenele din parlamentu’ lu’ Trudeau, totul e posibil.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.