Colaborare Romarm și israelienii de la Elbit Systems la Moreni

Elbit Systems Ltd. (Elbit Systems) și CN ROMARM S.A, prin subsidiara sa Uzina Automecanica Moreni S.A.(UAM), anunță încheierea unui acord de cooperare între cele două companii, în domeniul producției de artilerie.

Prin această colaborare, părțile vor înființa Centrul Român de Artilerie, deschis la participare și companiilor locale pentru a spori baza industriei interne, pentru a genera noi locuri de muncă și pentru a stabili o bază solidă pentru producția internă de artilerie din România.

Acordul de cooperare include producția de obuziere mobile avansate Elbit Systems de 155 mm ATMOS, inclusiv transferul de know-how pentru fabricare, producție și integrare cu obuzierele ATMOS. ROMARM și UAM vor avea rolul de integratori de sistem pentru mai mult de 50% din totalul lucrărilor. Uzina de la Moreni va servi, de asemenea, ca furnizor local pe termen lung pentru suportul și întreținerea obuzierelor ATMOS.

Partenerii iau în considerare implicarea altor companii românești potențiale în centrul de excelență, inclusiv: ELMET International SRL, Bacău, un producător de cabluri electronice și subsisteme mecanice; Compania de optică IOR București, producător de optice militare și civile; Simultec SRL, furnizor de simulatoare și antrenori operaționali și tactici pentru apărare; Systematic, pentru furnizarea și suportul Rețelei de Comunicații Tactice, software de Suport de Foc și aplicații C4I.

Succesul acestui parteneriat va genera noi oportunități de angajare în România, susținute de cererea în creștere pentru obuzierele de 155 mm ce vin din partea Armatei Române și a altor țări NATO și UE.

Udi Vered, General Manager, Elbit Systems Land: „Elbit Systems, lider mondial în sisteme de tunuri de artilerie și turele grele, și-a dovedit modelul de afaceri prin implicarea de peste 25 de ani pe piața românească. Soluția noastră de luptă poate fi dezvoltată în continuare de ROMARM prin capacitățile de producție ale UAM și poate transforma România în centru de producție de artilerie pentru întreaga regiune. Prin colaborarea cu ROMARM, ne dorim să ne întărim poziția de furnizor strategic nu numai pentru Forțele Terestre Române, ci și pentru întreaga piață europeană.”

Corneliu Vişoianu, General Manager, Uzina Automecanica Moreni S.A.(UAM): „UAM este o companie specializată în proiectarea, fabricarea și întreținerea vehiculelor blindate ce activează din 1958, cu peste 15.000 de vehicule livrate Ministerului Apărării din România, nordului sau sud-estului Africii. Prin Centrul Național de Întreținere, UAM își propune să-și extindă lista de produse și noile tehnologii pentru a răspunde noilor provocări cu care se confruntă regiunea. În acest sens, producția de obuziere mobile avansate ATMOS împreună cu Sistemele ELBIT reprezintă o mare oportunitate.”

Elbit Systems este o companie de apărare high-tech, specializată printre altetel și în sisteme terestre și de armament, inclusiv proiectarea, dezvoltarea, fabricarea și integrarea Sistemelor de Tunuri de Artilerie Howitzer, Sisteme Mortar, Sisteme de Mortiere Controlate la Distanță (RCWS), turele cu echipaj și fără echipaj, modernizarea și upgradeul tancurilor și al vehiculelor de luptă, precum și o gamă cuprinzătoare și performantă de muniții de precizie, soluții de rachete și sisteme de mobilitate, supraviețuire și protecție în luptă.

Elbit Systems activează în România de peste 27 de ani, deținând două companii locale – ELMET, cel mai mare exportator de apărare din România, și Simultec, Compania de Antrenament și Simulatoare.

Despre Elbit Systems

Elbit Systems este o companie internațională high-tech care derulează proiecte în domeniul apărării, securității și în domeniul civil în întreaga lume.

Prin subsidiarele sale din toată lumea, Elbit Systems produce sisteme în domeniul aerospațial, terestru, naval, precum sisteme de comandă-control, comunicaţii, computere, informaţii, supraveghere şi recunoaştere (C4ISR), avioane fără pilot, sisteme spațiale electro-optice, sisteme electro-optice avansate, Electronic Warfare (EW), SIGINT, sisteme de transmitere de date și comunicații, sisteme radio și cibernetice și muniții

De asemenea, compania își concentrează eforturile pe modernizarea platformelor actuale, dezvoltând noi tehnologii pentru apărare, securitate națională, aplicații civile, cât și pe furnizarea de servicii de suport, inclusiv training și sisteme de simulare.

Despre UAM

Uzina Automecanica Moreni (UAM) este o companie cu peste 55 de ani de experiență în domeniul proiectării, fabricării și întreținerii vehiculelor blindate și a vehiculelor speciale atât pentru forțele sistemului național de apărare, cât și pentru clienți străini. În această perioadă, au fost fabricate peste 15.000 de unități de vehicule în diferite configurații.

Ca semn de apreciere pentru aceste activități, UAM a fost desemnată a fi Centrul Național de Întreținere pentru vehiculele blindate aparținând Ministerului Apărării Naționale din România.

Compania se concentrează, de asemenea, pe dezvoltarea de noi tehnologii pentru aplicații de apărare și civile, din aceste motive am investit deja peste 7 milioane de euro în ultimii 3 ani, iar pentru anul viitor vom investi peste 4 milioane de euro. Astfel, se creează premisele pentru crearea unui „Centru de tehnologii avansate pentru mobilitate”, în special pentru produsele de apărare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

25 de Comentarii

 1. În ultimii doi ani numai colaborări din domeniul belic avem. Ba avioane, ba rachete, ba corvete, ba tancuri. Niște colaborări mai pacifice nu se pot face? Oamenii mai mănâncă, mai se îmbracă, mai merg în vacanțe, la biserică, la nuntă, mai se bucură în pace de un copil frumos venit cu barza, de un gaz și o electricitate ieftine, de o emigrantă frumoasă. E o cerință stringentă să mergem la război împotriva cuiva? N-am auzit pe nimeni să ne amenințe cu cotropirea în ultimii 30 de ani. De ce atâta înarmare turbată?

 2. pai dupa modelul bolshevic…
  e mult mai lucrativ sa furi STATUL decit individul… si fondatorii de khibutzuri stiu asta bine
  spaga curge la bugetari fara riscuri asumate..
  ca asa e in capitalism
  NEO BOLSHEVICII din ARMATA, SERVICII SI GUVERN…MARE INGHESUIALA TOTZI CU NATO IN GURA si cu AMENINZARI RUSESTI
  Cind colo BOLSHEVICII zac prin Guvern

 3. ce am colaborat cu ei pentru IAR 99, cred ca vom face iarasi o afacere cuser!!…
  Bercovici stie mai bine! Sii, Magureanu!

 4. Pt. Spitale si scoli se apeleaza la populatie sa doneze pt. ca statul nu are puterea sa faca si nici bani,in schimb pt. fabrici de armament ,sau sa cumpere de la altii toate vechiturile ,are statul roman si bani si interes ca sa faca.Acolo se poate platii si in avans si comanda vine la pastele cailor.Pe astia care stiu doar sa arunce cu banii in alte investitii nefolositoare oamenilor, nu ii condamna nimeni .

 5. La ce distanta trag obuzierele astea?? Max 15 k. Vine drona si le spulbera de sus. Razboiul modern nu mai e cu tunuri. Acum e cu racheta inteligenta care cauta singura tinta.
  Sau cu drona inteligenta. Cumparam si noi locomotive pe abur cand e dispar din lume. Pacaleala jaddaneasca .
  Adica s-a intalnit jaddanu cu prostu.

 6. Da colaborări fructuoase , ca și cu pirania, , elicoptere , corvete etc. Adică ei le produc și noi le cumpărăm la prețuri serioase de se miră și ei cum de le putem oferi atâta.

 7. @Mihai… – România pare că e condusă de cumpărători compulsivi cărora medicii psihiatri le-au interzis, pe bilet de externare și scrisoare medicală, să iasă în oraș cu cardul bancar asupra lor. Genul ăsta de bolnavi nu pot fi determinați să renunțe la o cumpărătură indiferent că le este necesară sau nu ori că trebuie să se împrumute pentru a o putea realiza. Unica soluție este să nu le lași pe mână nici banii cash, nici cardurile bancare și nici bunuri de prin casă. Ar trebui să iasă din domiciliu doar cu haine fără buzunare pe ei, fără genți și fără borsete sau sub pază armată.

 8. mandrețe de leoparzi, tigri si pantere cum ard ca facliile de la o rachetuță de 10 mii de euro, merita sa mai dai milioane pe una bucata blindat?

 9. Covid spider web proteins. Ce sa fie? Un altfel de razboi. Kevin McKernan, a descoperit că unele vaccinuri conțin aproximativ o treime de ADN. În timp ce efectele ARNm ar putea fi limitate la 8-12 luni, ADN-ul poate influența nucleul celulei ani de zile, de acolo sintagma, fabrica/router ambulant ARNm și proteine spike. Ar explica pandemia de afecțiuni inflamatorii, convulsii, morti misterioase si inexplicabile. Realizarea unor cantități mari de copii exacte ale unei secvențe de ARN este foarte dificilă. ADN-ul este mult mai ușor de copiat cu înaltă fidelitate. Soluție: (transcriere inversă) se introduce acea „copie” ADN în bacterii, se hrănesc bacteriile și te uiti cum se înmulțesc ,,aparatele de copiat” de la sine. Asa au introdus ARNm-urile în nanoparticulele lipidice.. doar că în unele cazuri nu au filtrat ADN-urile care apoi au ,,contaminat” injecțiile. Manipularea genetică este un lucru. Recoltarea genetică și o bază de date genetică este un alt lucru. Tatăl Annastaciei Palaszczuk, Premier al Queensland, Australia, Henry Palaszczuk, este șeful unei organizații de stocare și secvențiere a datelor genetice. E o cumetrie planetara de coruptie si sociopatie eugenica. Un războiul biogenetic, ca de ex. ,,ștergerea” unui anumit grup genetic fără a ridica suspiciuni. Eugenie 3.0³. Neural Lace este un mesh de nanoparticule de oxid/trioxid de grafen care se autoasamblează (morgellons?), dezvoltate de Fundația CIA Harvard Wyss, Klaus Schwab, DARPA și Mossad. Neural Lace este o proto-bio aplicație de interfață BCI Brain care funcționează împreună cu Neural Link. Neural Lace amplifică undele cerebrale, iar Neural Link este conectat cu rețeaua terestra de comunicatii și Starlink. Precursori ai Neural Lace sau ceva similar ori mult mai avansat, au fost probabil distribuiți în programul Global Vaccination, iar Elon Musk și Bill Gates știu asta. Semeni de-ai noștri, o simt în pielea și mintea lor.

 10. Cum de nimeni nu și-a amintit că la Reșița se făceau (e în conservare) tunuri de 152 mm: obuziere și tun-obuzier. Cel din urmă e copia a, poate, celui mai bun tun din lume; Msta.
  E mișto să ai tunul motorizat dar nu-i văd rostul din moment ce obuzierul românesc intră-n pită din marș în două minute jumate.

 11. @Wolf Edmond, „mai se bucură în pace de un copil frumos venit cu barza,”
  -barza aia trebuie pusa pe varză
  costa cat toti dracii,
  face si cezariene aiurea!

 12. @CONDUCEREA INCOMPETENTA A ROMANIEI :

  Incompetentul esti tu.

  Azi artileria bate mult peste cei 15-20 kilometri din Al Doilea Razboi Mondial. Chiar in timpul razboiului dintre Iran si Irak, Irakienii dispuneau de obuziere, de fabricatie sud-africana, care bateau la 40 de kilometri. Aceasta este bataia obuzierelor de azi.

 13. Eu nu am inteles cum anumiti cetateni au curajul sa vorbeasca despre evrei!!!Cunosc doar 3 tipuri de cetateni sau necetateni care nu fac efort fizic: rrrrromii=tiganii, evreii si handicapatii.Sa ma iertati , nu vreau sa supar , e opinia mea pe care o imparatasesc. Doamne ajuta!

 14. & La centru se excență-n bășini
  Vin israelienii să facă minuni,
  Oooo ! Ce minune v-am dat !
  Trage arileria și cu ”kakat”.

 15. @Wolf Edmond
  Amice, cred că vii dintr-un univers paralel, cel al păcii eterne. România are 1/5 din TERITORIUL ISTORIC, NAȚIONAL luat de Uniunea Sovietică PRIN RĂZBOI și GENOCID ANTI-ROMÂNESC în perioada anilor ’40 și proclamat de ruși Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, actuala Republica Moldova. Bună dimineața! Avem 5 JUDEȚE ale României Mari, luate PRIN RĂZBOI de Uniunea Sovietică, date Ucrainei sovietice și depopulate aproape complet de elementul etnic românesc prin VALURI DE DEPORTĂRI ÎN SIBERIA. Acolo sunt 1 milion și mai bine de civili români omorâți de ruși, plus jumătate din Armata Română, lichidată în luptele din Basarabia și mai departe, unde ne-a împins războiul, la Stalingrad și în Stepa Calmucă. Ai auzit de constructul așa-zisului „popor moldovenesc” care vorbește „limba moldovenească”, o golănie rusească și un atac identitar cu bătaie lungă la adresa României? Ai auzit de cele 100 de tone de aur ale României pe care Rusia nu mai vrea să ni le dea înapoi, cu acte în regulă, semnate de ruși, și de vagoanele de documente care atestă istoria noastră ca popor, parte a Tezaurului, făcute pierdute de ruși? Cum adică de ce ne înarmăm azi PÂNĂ-N DINȚI? Momentul 1940 a schimbat doctrina și paradigma defensivă a României. Ne vom înarma ca să putem pulveriza armate mari ale lumii, cu arme convenționale și cu o anumită armă NECONVENȚIONALĂ numită și „Chifteaua lui Ceaușescu”, o tehnologie nord-coreeană deconstruită și upgradată de români. Ferească-vă Dumnezeu de GHIARA DE OȚEL a României.

 16. Lui Maxtor, linkul pus la vrajeala cu tunul ce trage incarcaturi nucleare dovedeste caracterul tau de excroc. Ce legatura au dronele ce le pomenesti si cu lovitura atomica?
  Iti place sa tot apari pe diverse siteuri unde lumea nici nu te mai baga in seama stiindute deja de excroc.
  Chiar crezi ca nimeni nu mai stie engleza in tara asta, ca toti au plecat afara?

 17. Probabil evreii se gandesc la un razboi de lunga durata asa cum prevad analistii profesionisti. In colaborare cu romanii pot produce tehnica militara ieftina decat sa o faca la ei sau sa o cumpere de la vestici unde preturile sunt uriase. Daca prietenul comun nu-i va forta pe Johanis si pe Ciolacu sa faca din nou pomeni, atunci fabrica din Moreni va avea numai de castigat. Isi va mari capacitatea de productie si va avea de treaba fara pauza dat fiind situatia tot mai periculoasa de pe glob. Pacat ca nu sunt astfel de oferte de colaborare pentru situatii de pace.

 18. ELBIT strike back

  Își mai amintește cineva ce s-a ales de programele :
  SOCAT for Puma 338
  LanceR for MIG 21
  Modernizarea IAR 99
  Ce s-a implementat n-a folosit la nimic au fost doar bani dați ca să Petrică fă-te că lucrezi ori mai nou încă 50 milioane doze de vaccinuri ca uite primele 35 de milioane uite că nu s-au folosit deci ….
  Iar ce ar fi fost folositor la export ( avion scoală modern ) s-a amânat …. deoarece…. Mda.

  Și nu cred că e 100% vina ELBIT ( minus IAR 99) au și ai noștri din minister și servicii meritele sau mă rog conturile lor .

  Apropos de ce nu s-a modernizat tunul de 152 de la Reșița ( http://caon.ro/arsenal-resita-chiar-are-o-noua-sansa/2019451/ ) aducându-l cu Know How cehesc la nivelul Dana / Zuzana și fabricând-l la Automecanica Moreni ?

  https://youtube.com/watch?v=iznwx7PUNsU&si=5h_XcVimbqnb2noQ

  Moreni-ul stie să facă șasiul și coașca blibdată plus să integreze tunul.
  Reșița știa să facă tunul .
  Deci …. De ce ?

  Ei și eu de ce ?
  Poate că cehii nu stiu la fel de bine ca cei de la ELBIT tabla împărțirii și mecanismul conturilor offshore nu e la fel de rodat.

  Nu așa ?

  Și problema nu e atât la ELBIT cât e la noi.

 19. ELBIT strike back

  Își mai amintește cineva ce s-a ales de programele :
  SOCAT for Puma 338
  LanceR for MIG 21
  Modernizarea IAR 99
  Ce s-a implementat n-a folosit la nimic au fost doar bani dați ca să Petrică fă-te că lucrezi ori mai nou încă 50 milioane doze de vaccinuri ca uite primele 35 de milioane uite că nu s-au folosit deci ….
  Iar ce ar fi fost folositor la export ( avion scoală modern ) s-a amânat …. deoarece…. Mda.

  Și nu cred că e 100% vina ELBIT ( minus IAR 99) au și ai noștri din minister și servicii meritele sau mă rog conturile lor .

  Apropos de ce nu s-a modernizat tunul de 152 de la Reșița ( http://caon.ro/arsenal-resita-chiar-are-o-noua-sansa/2019451/ ) aducându-l cu Know How cehesc la nivelul Dana / Zuzana și fabricând-l la Automecanica Moreni ?

  https://youtube.com/watch?v=iznwx7PUNsU&si=5h_XcVimbqnb2noQ

  Moreni-ul stie să facă șasiul și coașca blibdată plus să integreze tunul.
  Reșița știa să facă tunul .
  Deci …. De ce ?

  Ei și eu de ce ?
  Poate că cehii nu stiu la fel de bine ca cei de la ELBIT tabla împărțirii și mecanismul conturilor offshore nu e la fel de rodat.

  Nu așa ?
  Și problema nu e atât la ELBIT cât e la noi.

 20. Pleaca ba cu resitenii tai! Resita este un oras mort. Ii gasesti pe toti in Germania, pensionari si umflati de atata bere. Habar n-au de tunuri si de alte baliverne antice ale tale.

 21. @Saul 30 NOV. 2023 LA 1:31
  Din câte știu eu Republica Moldova este stat independent, gata-gata să intre în UE. Aia cu tezaurul e un pic discutabilă, am citit în presă N variante. De altfel aurul stă la fel de bine la ruși cum stă și la Londra. Adică adio și n-am cuvinte. Cât despre chiftele, laseri și alte secrete militare românești, ce să mai zic? Uită-te cum ne tratează partenerul strategic, comisia ieoropeană și rușii: ca pe niște jeguri de doi bani. În presa rusă nici măcar nu se pomenește numele țării noastre când se vorbește despre Europa de Est. Se scriu sau se pronunță numele celorlalte țări din regiune iar numele României se omite intenționat și eu cred că cei de la nivel înalt care ne reprezintă în lume ne-au adus aici. Și, da! Eu vreau pace!

 22. Laur, nu știu, eu nu-ți cunosc părinții dar despre tine am auzit c-ai fost premiant în liceu, fi atent la ce-ți spun…dacă-și zic pașolna turbinca, GFY sau benzona, înțelegi?

 23. @călin
  Eu înțeleg multe , cu implementarea e mai greu că a ajuns să mă doară la bască și basca stă-n cui

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.