„colectiv”, câștigător la European Film Awards

„colectiv” câștigă Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel Mai Bun Film Documentar și este nominalizat alături de alte două filme pentru distincția LUX – the European Audience Film

„colectiv”, documentarul regizat de Alexander Nanau, a câștigat ieri seară Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel Mai Bun Film Documentar în cadrul celei de-a 33-a ediții a galei European Film Awards și a fost nominalizat alături de “Another Round” și „Corpus Cristi” pentru distincția LUX Audience Film Award.

„Faptul că votul majoritar al Academiei Europene de Film din anul acesta teribil pentru noi toți a venit către filmul „colectiv” este pentru mine mai ales o recunoaștere a importanței jurnalismului în societatea noastră, o recunoaștere a curajului avertizorilor de integritate, o recunoaștere a dreptului cetățenilor zilelor noastre de a fi respectați și protejați de politicienii statelor lor”, mărturisește regizorul Alexander Nanau.

„colectiv” este primul documentar românesc câștigător la European Film Awards. Fondată în 1988, Academia reunește peste 3.800 de cineaști din Europa.

LUX Prize a fost creat acum 13 de Parlamentul European pentru a susține difuzarea filmelor europene. Cele 3 filme finaliste vor fi subtitrate în cele 24 de limbi oficiale ale UE, astfel încât spectatorii din întreaga Europă să poată viziona filmele nominalizate. Până pe 28 aprilie, când va fi desemnat câștigătorul, publicul și deputații din Parlamentul European pot vor vota online, ambele voturi contând 50%. LUX Audience Film Award este susținut de Academia Europeană de Film, în parteneriat cu Comisia Europeană, Creative Europe și Europa Cinemas.

„colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, este propunerea României la Premiile OSCAR® 2021, secțiunea „Cel mai bun lungmetraj internațional”. Este pentru prima dată când un documentar este propunerea României în competiția pentru premiile Academiei Americane de Film. În plus, distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures și Participant, vor înscrie filmul și pentru secțiunea „Cel mai bun film documentar”.

Filmul a obținut titlul de cel mai bun documentar în cadrul mai multor festivaluri internaționale de film, printre care “It’s All True”- Brazilia, “Hamptons International Film Festival”- SUA, “Docville”- Belgia, “DocAviv Film Festival”- Israel, “Zürich Film Festival”- Elveția, sau “Luxembourg Film festival”- Luxemburg.

Premiera mondială a filmului a avut loc anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, iar premiera nord-americană la Toronto International Film Festival. „colectiv” a fost și în selecția oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020 și a făcut parte din selecția mai multor festivaluri internaționale, printre care New Directors/New Films, IDFA, True/False, CPH DOX, San Francisco International Film Festival, Göteborg International Film Festival sau Full Frame.

„colectiv” a fost lansat în SUA pe 20 noiembrie de către Magnolia Pictures și Participant, în aceeași zi în care distribuitorul Dogwoof a lansat filmul în Marea Britanie și Irlanda. În plus, filmul a intrat în cinematografe și VOD în mai multe țări în această toamnă, printre care și Franța, Germania, Israel, Belgia, Olanda și Elveția. Filmul va fi disponibil în 20 de țări și prin intermediul HBO Europe.

Distribuția în cinematografele din România a fost realizată de către Bad Unicorn. „colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în coproducție cu Samsa Film Luxembourg și HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund și Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveția, RSI – Elveția și YES Docu – Israel

Despre Alexander Nanau

Alexander Nanau, laureat în 2020 al premiului ”Robert și Anne Drew” pentru Excelență în documentar în cadrul DOC NYC, este regizor și producător germano-român. A studiat regia la Academia Germană de Film și Televiziune din Berlin (DFFB) și este deținătorul a două burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Artă (Akademie der Künste) din Berlin. În 2007 a înființat în România casa de producție Alexander Nanau Production. Filmul său documentar „Lumea văzută de Ion B.” a câștigat, în 2010, premiul Emmy Internaţional la categoria „Arts Programming”, iar „Toto și surorile lui”, următorul documentar al lui Nanau, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film în 2015. Cel din urmă a avut o distribuție internațională numeroasă și a avut succes în rândul festivalurilor din întreaga lume. Nanau a fost director de imagine pentru documentarul francez-german „Nothingwood”, filmat în Afganistan, care a avut premiera la Cannes în 2017, în selecția Quinzaine des Réalisateurs.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

8 Comentarii

  1. FILMUL ESTE ZERO daca nu raspunde la intrebarea ce faz inflamabil de lupta s-a folisit si ce servicii secrete straine au produs crima colectiva.
    Unii zic ca ar fi fost globalistii…lui sorosh.

  2. FILMUL ESTE ZERO daca nu raspunde la intrebarea ce gaz inflamabil de lupta s-a folisit si ce servicii secrete straine au produs crima colectiva.
    Unii zic ca ar fi fost globalistii…lui sorosh.

  3. ADICA O MISCARE DE INCENDIERE #SOROS, PENTRU A DETRONA POLITIC NISTE OAMENI CARE SE OPUNEAU SI/SAU NU PUNEAU BOTUL LA OFERTELE DEEPSHIT, ACUM AJUNGE LA OSCARURI…SE FOLOSESTE IMAGINEA UNOR COPII DISTRUSI DE SISTEMUL SOROS SI PRIMESTE RECOMPENSA SOROS „FILMUL”…CHIAR NU VEDETI OROAREA..? SAU AVETI OCHII INCHISI…?? ESTE O BATAIE DE JOC SATANICA ABSOLUT! IN FAPT SE OMAGIAZA PRIN „OSCAR”-UL SATANIC UCIDEREA PLANIFICATA A UNOR COPII ! VA VENI ZIUA CAND VETI RASPUNDE TOTI PENTRU ORORILE PE CARE LE FACETI ORDINARILOR ! A FOST CINEVA JUDECAT SAU ARESTAT PENTRU CRIMA ACEASTA ? AH…SE ARUNCA TOTUL IN CARCA CELOR CU SPATIUL CARE CICA N-AVEAU AUTORIZATII !! DAR CATE SPITALE AU ACESTE AUTORIZATII ?? DREPTATEA NU ESTE PENTRU ORICE „CATEL”! DREPTATEA ESTE A CRIMINALILOR ! SI A IPOCRITILOR CARE ASTEAPTA „OSCAR” PE UN PLAN DE CRIMA PUBLICA IN SCOP POLITIC ! TARA BANANIERA !

  4. Niste secaturi securiste!
    Urmasii lor sunt chipurile „scoliti”pe bani furatii de securistii batrini prin devalizarea Romaniei!
    Au si tupeu sa faca aceste filme de denigrare a Romaniei:”Colectiv” securistii tortionari dau foc la oameni ,,,,,,!
    Scirba imi este de voi criminalilor!

  5. Toate premiile au cate o conotatie politica, si acesta merge pe linia 4,3,2, sau dupa dealuri sau moartea domnului lazarescu etc etc, toate fara nici o valoare artistica. Se premiaza doar ce arata raul si uratul (de la noi) in schimb la west se premiaza siropurile lor gretoase.

  6. Nici o diferenţă între această producţie şi propaganda stahanovistă de anii 50.

  7. „rasuna valea” sau „mitrea cocor” din anii 50 – dar in alt registru. Tot propaganda…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.