Comasarea, adevărata miză a liberalului Ciucă

Într-o emisiune transmisă sâmbătă la Prima TV, dacă PNL susţine comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale Nicolae Ciucă spune că este favorabil oricărei decizii soluţie care să faciliteze un an complicat cu multe alegeri.

Dar ideea comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale este o una care poate aduce  și o prezenţă mai mare la vot, admite preşedintele PNL.

„Susţinem orice decizie, orice soluţie care să faciliteze faptul că avem un an cât se poate de complicat cu patru, putem spune chiar cinci runde de alegeri. Şi atunci, dacă ne uităm, din iunie până în decembrie, cu toţii vom fi ocupaţi şi preocupaţi de ceea ce se va întâmpla pe scena politică.

Pentru că este o bătălie în urma căreia cel care va câştiga ia totul, iar ceilalţi trebuie să o ia de la început, ceea ce este foarte corect. Şi atunci nu cred că ne putem permite în contextul actual să sacrificăm o jumătate de an doar pentru un astfel de plan care se derulează pe cele şase luni”, a declarat Nicolae Ciucă.

Varianta comasării alegerilor trebuie susţinută şi constituţional.

„Şi dacă există posibilitatea constituţională, legală, care să vină în sprijinul democraţiei, pentru că până la urmă ce ne interesează? La alegeri să vină cât mai mulţi oameni, să putem să avem o legitimare a celor care sunt aleşi. Şi nu cred că cetăţenii – românii – vor fi atât de disponibili să participe la cinci runde de alegeri cu acelaşi entuziasm, dorindu-şi să îşi manifeste dreptul la vot. Ca atare, ideea comasării este o idee care poate să ne aducă o prezenţă mai mare la vot”, a declarat Ciucă.

Afectarea derulării procesului de învăţământ

„…va fi un impediment şi în ceea ce priveşte derularea normală a anului de învăţământ, fie că vorbim de finalul anului 2023-2024 începutul anului de învăţământ 2024-2025, şi dacă nu mă înşel, sunt aproape 10 săptămâni care ar putea să fie afectate de desfăşurarea procesului electoral. … o soluţie în acest sens cred că este binevenită”, a explicat Ciucă.

Despre stadiul discuţiilor în coaliţie  

„Am discutat şi am convenit ca fiecare dintre noi să mergem în forurile de conducere ale partidelor, să obţinem mandat … şi după aceea să revenim …  la Biroul Politic Naţional  să consultăm liderii partidului şi ulterior să prezentăm decizia noastră”, a precizat Ciucă.

Comasarea e democratică? 

„Dacă ne uităm în istoria alegerilor europarlamentare nu este pentru prima dată când s-ar desfăşura alegeri europarlamentare laolaltă cu alegeri locale.

S-au desfăşurat şi în celelalte ţări europene.

În momentul de faţă ştim deja că sunt decizii luate în patru ţări şi vorbim de Germania, Italia, Belgia şi Irlanda. Şi mai sunt încă trei sau patru ţări care se gândesc, de asemenea, să realizeze această comasare.

De unde rezultă că nu este o practică pe care o impune România. Ea a fost folosită, se foloseşte”, a afirmat Ciucă. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

20 de Comentarii

 1. După ce a tras din toate pozițiile in PSD,câștigătorul alegerilor din 20.20, Johannis, ca să-și apere spatele, a inventat rotativa și Ciolanu a pus botul. Simplu cetățean nu contează!

 2. Mi se pare logică această măsură.Odata ca nu convoci electoratul de patru ori(ce înseamnă asta?-mai puțină logistica,munca oamenilor cinstiti nu se întrerupe de 4 ori).Dar,mai important,trebuie făcut,în limite decente,totul pentru a minimaliza câștigul și accesul la putere a partidelor negrecventabile,gen SOS,ori AUR.Electoratul înapoiat și captiv al acestor partide veninoase s-a înmulțit în sondajele recente.Cred ca și UE,va aproba acele mecanisme care să îndiguiască cancerul acestor extremiști de prima mână:Sosoacă și Simion .Chiar dacă acești venetici vor lua ceva voturi,nimeni nu va face cu ei alianțe ce i-ar compromite iremediabil.Nici-un partid serios nu se înhăitează cu asemenea specimene criminale.

 3. Metoda Clotilde rezolva orice, fara bataie de cap! Daca se straduieste un pic si Jandarmeria, si…

 4. au nevoie sa le comaseze, e greu sa furi 4 randuri de alegeri individual… asa le bagi la pachet si procedeaza ca aia in SUA, ajung in instanta si concluzioneaza niste judecatori ca „nu a fost frauda masiva”… daca la aia cu 20-40k de voturi in fiecare stat nu a fost masiv, ce sa mai zici in rromania, unde se fura alegerile cu porcusorii ca la Sectoru’ 1

 5. Totuși ceva logică are comasarea asta. Cinci duminici să tot mergi la vot e mult. Eu aș comasa și parlamentarele cu prezidențialele. Da, liberalii se tem de absenteism electoratul lor fiind mai puțin disciplinat. PSD are un electorat relativ disciplinat, ăia de votează cu AUR cred că se așează de cu seară la coadă. Cei care votează cu USR dacă prind un city break convenabil nu-l ratează de dragul democrației. Dacă se vor face la rând, eu la europarlamentare votez cu AUR să-i mai suporte și ăia de la UE și să ne mai scape de ei.

 6. AUR si SOS un mare pericol plin de ura impotriva unei categorii decente si superioare din cetatenii Roamniei.

 7. Având în vedere pericolul perturbării învățământului , coaliția trebuie să se sudeze astfel încăt GABI , LUMI, RALU , ȘTEFI , LIGI , COSETTE , CLOTILDE să fie toate co masate( o practică pe care se impune . Ea a fost folosită, se foloseşte”) de Ciucă cu Osânzeana sa.

 8. “ sunt decizii luate în patru ţări şi vorbim de Germania, Italia, Belgia şi Irlanda De unde rezultă că nu este o practică pe care o impune România” ci este o practică care i se impune României. Sau altfel dacă Germania sau Italia sau Franța iau o decizie care la ei are fond hop și români să facă la fel chiar dacă la noi se potrivește ca nuca-n perete.

 9. Puterea vrea cu tot dinadinsul ca până la ultimul locuitor al țării să se afle ca în România conduce partidul stat FSN ( ,,nasit de Iliescu și Caramitru în mod ilegal, însăși CFSN cu cei doi componenți neavand hoatarare judecătorească de înființare ). Iar FSN cuprinde toate partidele , așa ca fiind partid stat își poate permite orice ilegalitate având în centru ,,doleanța “ de a avea o președinție rotativă . Exprimarea lui Johannis a fost una dintre intervențiile care vor rămâne ca ,,piesa de muzeu” după el : ,, președintele țării va fi ales de popor și nu se poate împărți”. Dacă echipa Basescu , Boc a băgat țara în împrumuturi neobișnuite și greu de suportat de populație . A fost perioada când s- a continuat distrugerea ,,atentă” a ceea ce mai există bun în Sănătate , Învățământ și cat de cât în Cultura. Acum ni se pregătește cea mai mare distrugerea a structurii statului nostru plăpând european. Nu credem , ci suntem siguri ca Ciolan și Ciucă sunt ,,tusea și junghiul “ pentru România. Dacă ar exista o structură statală sănătoasă a societății românești , poate ca am supraviețuii dar altfel va fi o tragedie.

 10. comassarea psd-pnl:
  -P.C.R traieste,
  China nu uita si nu iarta.

  CHINA TREBUIE DISTRUSA!

 11. Cu ce ești tu “superior” măh, editatule? Prin faptul ca vorbești rusa ka tine in casa?…

 12. sa se voteze pentru toate intr-o singura zi si cu vot obligatoriu ca sa nu se inceapa dupa cu „maroul” reprezentativitatea. Toti cetateni romani vot obligatoriu.Cine nu voteaza amenda de 5000 lei si alte restrictii. Doar turul 2 la presidentie sa se voteze la o saptamina dupa primul tur daca va fi cazul sa se termine si oamenii sa se duca la munca nu la vot din luna in luna.

 13. Pe cine mai intereseaza in Romania sa voteze politicienii incompetenți,impostori,corupți,trădători,sabotori și hoți!

 14. E frectie la picior de lemn si lumanare la capul lui johannis comasarea, cetatenii au drept de vot pentru alegerile locale numai in localitatea de domiciliu.

  Diaspora va fi la urne pentru europarlamentare si va vota masiv AUR. Ticalosii vor avea grija sa ne fure voturile bifandu-ne prezenti in tara la locale si sa scoata primari marionetele lor. Din acel moment va fi floare la ureche sa fure si celelalte alegeri.

 15. Ăștia ne îngroapă in datorii o să ne bage in război iar fii rudele și odraslele o să le trimită în țări exotice.

 16. Chiar sunt curios sa vad primari, castigatori in fata vechilor primari, asteptand 3 luni sa le ia locul (va mai munci vechiul primar stiind ca a pierdut locul??)…doar in Romania se poate intampla asa ceva, un primar in birou si altul dand tarcoale pe afara 🙂

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.