Combatem pandemia doar de fațadă 

Nu i-a bănuit nimeni de prea multă inteligență pe miniștri din Guvernul lui Iohannis, dar logica lui Virgil Popescu, ministrul Economiei, întrece orice imaginație. N-a auzit nimeni de el de când a fost numit, însă acum a reușit să dea cu stângu-n dreptul pe un subiect de securitate națională.

Ce ne spune ministrul? Că măștile care nu ne protejează de COVID-19 vor fi numite “acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate” și vor fi marcate ca atare. Este chiar un proiect aflat în dezbatere publică pe site-ul ANPC.

„Vom emite un ordin care să spună clar că aceste măşti nu asigură protecţie împotriva Covid, ca oamenii să ştie când cumpără că, dacă acel produs este pe raft şi i se spune mască, el nu este o mască care protejează.”

Intrebarea firească este “de ce?”

De ce ar vrea cineva să poarte cu bună știință o mască dacă nu îl protejează de COVID-19? De ce ar plăti cineva pentru un produs care îi pune în pericol sănătatea? Și mai ales:

De ce ar vrea autoritățile să existe pe piață astfel de măști de purtat în colectivitate? Cine poate fi acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor? Producătorul? Cumpărătorul? Sau Guvernul?

Ne plângem de luni de zile de locurile din spitale, de medicii epuizați, de personal redus, de aparatura care nu mai face față, de oameni care mor cu zile și acum venim cu “soluții inovatoare” de combatere a pandemiei cu “acoperitoare pentru față”.

Practic, după o lună  de verificări ale ANPC în care am aflat că jumătate din măștile vândute în România erau neconforme, după o lună de amenzi și 20 de milioane de produse retrase de pe piață ne dăm seama că problema nu era că măștile nu ne protejau de COVID-19, ci că nu erau marcate ca atare.

Uluitoare în acest context este și reacția ministrului Virgil Popescu, care s-a declarat ușor dezamăgit de situația în care ne aflăm.

“Este rolul Ministerului Economiei de a supraveghea piața internă, este rolul ANPC-ului de a verifica dacă se respectă regulile. Și aș vrea să vă spun că sunt ușor uimit și dezamăgit de calitatea produselor, calitatea măștilor de protecție aflate pe piață în acest moment și dacă v-aș spune că aproximativ jumătate din măștile care se găsesc în comercializare în momentul de față în rețelele de distribuție, și aici vorbim de hipermarketuri, rețele de farmacii, depozite la importatori, nu respectă, adică nu ne protejează, poate ziceți că exagerez, dar asta este realitatea și vreau să dau un semnal foarte clar că acest lucru trebuie să înceteze.”

După ce am aflat că ne-am protejat de COVID-19 cu măști neconforme, unii s-au îmbolnăvit, alții sunt în stare gravă sau chiar și-au pierdut viața, ne așteptam ca autoritățile să dea vina tot pe noi. Ca n-am cumpărat din magazinul potrivit, că n-am citit eticheta cu atenție. Însă au ales soluția salvatoare. Lăsam totul la fel, schimbam doar numele și luptăm cu pandemia doar de fațadă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

9 Comentarii

 1. „Vom emite un ordin care să spună clar că aceste măşti nu asigură protecţie împotriva Covid, ca oamenii să ştie când cumpără că, dacă acel produs este pe raft şi i se spune mască, el nu este o mască care protejează.”
  Oricât ar părea de aiurea, îl apreciez pe tip. E primul, singurul din guvern care pune problema deschis – în cele din urmă.
  E primul și singurul care recunoaște că, din primăvară până acum, totul a fost o bătaie de joc la adresa cetățenilor României.
  E primul și singurul care recunoaște, implicit, că românii care au murit au murit DIN CAUZA GUVERNULUI.
  Declarația individului ar trebui păstrată pentru posteritate și folosită într-un proces contra Statului cu acuzații de neglijență criminală, sabotarea economiei naționale și crime împotriva umanității.

 2. Asta da prost bre!Senin si prost=autentic prost!
  Ar trebui sa ia premiul Nobel pentru prostie!

 3. @unul de pe-aci=idiot securist=prost!
  Afla prostule ca orice masca din lume este permeabila pentru virusi,singurul ei scop este de umulire a oamenilor si arata cine este adevaratul stapin!

 4. @toatemastilesuntpermeabilevirusilor

  Whoa, ușor, fiule, că faci riduri.
  Citește mai atent ce-am scris…

 5. Ministrii nu ne spun daca mastile „chirurgicale” omologate/recomandate de UE sau de Guvernul si „Specialistii Meidcali” sunt STERILE ? Mastile Recomandate nu sunt purtatoare de microbi. ebola, covizi si ale mizerii pe care „absolut accidental” purtatorii e nascute le pot inhala si introduce in gura/nas/gat/ plamani/organism ? E o mafie care face bani… Guvernanti si Specialistii… ce spuneti ? La 1902 Barbu Stirbey infiinta in Romania o fabrica de comprese sterile, vata … de care spitalele si cetatenii vor avea nevoie mereu… dupa 1996 au avut grija „capitalistii” sa dispara… Azi purtam la gura mizerii nesterile ? Acesta este o dovada a „progresului” si valoarea integrarii euro-atlantice… indatorarea si achizitia de mizerii la nivel national, global… in folosul unor incapabili avizi de bani si putere si a slugilor lor… ?

 6. un miros greu de manipulare vine dinspre dumneavoastra. fie sunteti naiva fie sunteti platita. vad o manevra securiceasca de a scoate mult mai buni bani din buzunarele romanilor IPOHONDRI pentru a cumpara masti scumpe care chipurile i-ar proteja! IN FAPT NICI O MASCA NU ARE CUM SA PROTEJEZE IMPOTRIVA VIRUSILOR !! NICIODATA ! POATE MASTI MILITARE DE INALTA EFICACITATE SI TUB DE OXIGEN :)))) CE SECURIST DORESTE O INVESTITIE MASIVA CU DEDICATIE-ABONAMENT LA BUZUNARELE ROMANILOR CARE TRAIESC INTR-O TARA CU APA POTABILA LA ROBINET DAR ISI CUMPARA APA „PLATA” IN PLASTIC – CANGERIGEN?? SI DE CE AR PURTA ROMANII VREODATA ACOPERITOARE DE FATA ?? S-A FACUT ARAHAT STAPAN PE ROMANIA ? S-AU FACUT CIUHAPII STAPANI PESTE EUROPA ? ISLAMIZAREA EUROPEI ESTE GANDITA LA NIVEL INALT ? DRAQ TREZITI-VA ROMANI SA VA APARATI DE SECURICI SAU O SA VA PIERDETI SI IDENTITATEA SI TARA!

 7. Ce il perii atata ,ti-a angajat nevasta la minister?Din nefericire pentru tine nu vei putea privi pe gaura cheii ,au pus incuietori cu card.

 8. Studiul Wuhan efectuat pe 10.652.513 persoane, publicat pe 20 noiembrie 2020 în revista Nature, demonstrează că masca este inutilă deoarece persoanele asimptomatice nu transmit coronavirusul. Studiul poate fi găsit la următorul link: https://www.nature.com/articles/s41467-020-19802-w Asistăm doar la niște operațiuni comerciale de mare anvergură. Probabil, după 9-10 luni la fel se va întâmpla și cu vaccinurile; se va constata că sunt neconforme și că nu protejează.

 9. Un guvern de idioti !,incompetenta cacanarilor ajunsi in politica este criminala si asta se vede pe zi ce trece ,prostia tembelismul face ravagii in randurile romanilor .Tembelismul il regasesti oriunde in administratie ,acolo unde gastile si-au deversat clientela de rahat :neamuri,idioti, curve,progenituri .
  9 luni de prostie,incompetenta ,minciuna ,propaganda idioata,vieti distruse ,bani aruncati ,oameni terorizati ,iar in spate golanii ,afaceri ,excrocherii ,haos.
  Gastile s-au reasezat in fata urnelor asteptind prostii de altadata sa-i voteze iar si iar !!.Tupeul nesimtirea n-au margini ,lepre care n-au nici in clin nici in maneca cu localitatile cu judetul lepre care n-au miscat nimic niciodata niste clampagii ,fomfi, flecari ,isi dau coate se scuipa se injura si se ling prin dos ,acesti pamblicari se vor parlamentari ,imuni fata de lege ,adica imuni =iresponsabili !!.Noi ,noi cei multi si rabdatori ,rabdatori si prosti la o adica platim ce fura ei ,platim prostiile lor ,platim tradarea ,platim incompetenta.Scoalate Ghiorghe ridicate Ioane pana nu te ingroapa leprele de viu .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.