Comoara descoperită pe malul Siretului (foto)

Un jandarm din Botoșani a descoperit o fibulă dacică de aur în timp ce se plimba pe malul râului Siret.

”Duminică, 6 octombrie, în timpul unei plimbări pe malul râului Siret, Cristian a făcut o descoperire remarcabilă- o fibulă dacică din aur, care datează dintr-o perioadă îndelungată în trecut”, a transmis IJJ Botoșani.

Potrivit acestora, jandarmul este căutător de comori amator autorizat, iar fibula dacică de aur are 11 grame.

Fibula dacică descoperită, cu greutatea de aproximativ 11 grame, se află într-o stare de conservare foarte bună și a fost predată în această dimineață la Direcția Judeţeană de Cultură Botoșani, unde va fi expertizată de specialiștii în domeniu pentru a se stabili perioada din care datează.
Fibula este o podoabă vestimentară cu utilitate practică, cunoscută în termeni uzuali sub numele de broșă și era folosită la încheierea veșmântului, ca un ac de siguranță.
Conform prevederilor Legii nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, bunurile arheologice, epigrafice, numismatice, paleontologice sau geolitice, descoperite întâmplător prin lucrări de orice natură, efectuate în locuri care fac obiectul exclusiv al proprietății publice, intră în proprietate publică, iar persoanele fizice care le-au descoperit sunt obligate să le predea în termen de 72 de ore”, mai arată IJJ Botoșani.

Este a doua descoperire arheologică spectaculoasă în decurs de doar câteva zile efectuată la Botoșani.

Anterior, doi tineri istorici amatori au găsit într-o pădure 60 de monede de argint din secolele III-IV î.e.n.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Cam seamana a fabula … (ps : imi amintesc de escrocheria cu „bratarile dacice recuperate”, care aratau de parca erau arcuri de dormeza …)

  2. Brățările dacice sunt bijuterii din aur asociate cu dacii. Au fost ascunse în pământ de daci probabil înaintea invaziei romane din anul 105 AD.
    Ele fac parte din tezaurele descoperite cu detectoare de metal și sustrase în perioada anilor 1990 – 2000 de braconieri, din incinta fostelor cetăți dacice de la Sarmizegetusa Regia, în Munții Orăștiei.
    Până în 2011 au fost recuperate de statul român 13 brățări. Brățările recuperate se găsesc la Muzeul Național de Istorie a României din București.
    În anul 2015, un număr de 11 brățări spiralice din aur, provenite din zona Sarmizegetusei Regia, erau căutate inca de autorități în străinătate cu ajutorul FBI și Interpol.
    Au fost confecţionate prin batere la rece si incizare, prin intermediul unor tehnici care nu se mai utilizează în prezent.
    Aurul din care au fost creeate conţine staniu şi antimoniu, dovedind provenienţa sa din Transilvania.
    Patina cu care au fost acoperite piesele dovedeşte faptul că au fost îngropate vreme îndelungată.
    Ornamentele sunt specifice stilului geometric al artei dacice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.