Sanitas face Comparaţie între un magistrat și un doctor

pat, bolnav, imunoterapie

Federaţia Sanitas a reacţionat în scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti acuzând că înainte de condamnarea definitivă se acreditează ideea că există medici care în mod deliberat intenţionează să curme viaţa pacienţilor.  Invităm publicul să nu aibă nicio opinie, să-și exercite rezerva, spun sindicaliștii. Federaţia face totodată o comparaţie între răspunderea magistraților si a medicilor.

Redăm integral poziţia Sanitas:
”DREPTUL LA DEMNITATE!
Justiția nu este matematică! Acesta este unul din motivele pentru care magistrații nu au responsabilitate juridică pentru deciziile lor eronate, decât în unele cazuri particulare și, să recunoaștem, destul de greu de dovedit, care presupun existența din partea lor a unei erori evidente sau a unei intenții.
În aceeași măsură însă nici medicina nu este matematică. La fel ca dreptul, și medicina se bazează pe decizii aflate la granița dintre realitatea obiectivă și realitatea subiectivă, iar această realitate subiectivă ține, printre altele, de intuiție, de har, de pregătire.
De aceea se spune că medicina, ca și dreptul, este o artă! De aceea cei mai mari medici sunt în același timp și veritabili artiști.
Singura diferență dintre un magistrat și un medic, este legată de consecințele pe care erorile le pot avea.
Această diferență face ca răspunderea în cazul medicilor să fie mai mare decât cea a unui magistrat, dar, independent de gradul de răspundere ex post, procesul ex ante de luare a deciziilor este același, adică bazat pe date din realitatea obiectivă cât și pe factori interni subiectivi.
Uneori, ca și în cazul magistraților, în procesul de luare a deciziei medicilor intervin factori externi care viruseazä calitatea deciziilor. Gradul de încărcare profesională este doar un exemplu de astfel de factori perturbatori.
Spitalul Sfântul Pantelimon este însă un exemplu edificator. Din motive care pot face obiectul unei analize aprofundate și care, credem noi, ar trebui să reprezinte punctul de început al unei noi viziuni în legătură cu sistemul românesc de spitale, Sf Pantelimon nu este un caz singular printre spitalele din Romania.
El a ajuns să fie exact ca un veritabil spital de război, adică un spital de campanie supraaglomerat, în care secțiile ATI sunt încărcate nu doar de cazurile care necesită supraveghere și tratament ATI, dar și de cazurile fară șanse, cu tratament paliativ.
Medicii din acest spita, de la ATI, din motive care, repetăm, trebuie analizate sistematic( adică la nivel de sistem) și obiectiv, sunt obligați să facă paliație, când de fapt rolul lor este acela de a încerca să salveze viețile în patologii care pot fi vindecabile, iar nu în acelea în care este admis potrivit stadiului actual al medicinei, că nu există șanse.
Cauzele sunt multiple, printre acestea regăsindu-se și binecunoscuta lipsă de spitale și clinici paliative destinate celor care nu mai au nicio șansă.
În aceste condiții, atunci când, de exemplu, există 30 de paturi în secție, și resurse medicale doar pentru aceste 30 de paturi, dar medicii trebuie să trateze cu aceleași resurse 60 de pacienți, inevitabil trebuie să-ți pui problema calității deciziilor pe care le iau medicii, și mai ales dacă aceștia au timp să se ocupe și de birocrația necesară actului medical (completări de fișe medicale etc).
Cinismul situației este relevat de faptul că, în aceste condiții, medicii trebuie să ia decizii de viață și de moarte, uneori fulgerătoare, și că, vrând-nevrând, ei trebuie să facă alegeri.
Dar trebuie să recunoaștem că ei, medicii, nu sunt decât ultimii dintr-un lanț de erori sistemice, pe umerii cărora se simte întreaga presiune și în persoana cărora se ilustrează toate viciile sistemului de la genezä până la final.
Atunci când ai ,să spunem, x grame de medicament pentru 30 de pacienți, dar trebuie să îl administrezi la 60 de pacienți, medicul din finalul lanțului, care este pus în situația de a face – în aceste condiții – alegeri, nu este decât portretizarea monstruozității, dar nu monstrul.
Se dezbate intens în opinia publică subiectul medicilor de la ATI acuzați de omor calificat. Acuzația este gravă, dar este, deocamdată, doar o acuzație.
Opinia publică însă, ca un veritabil magistrat ad hoc al moralității, s-a grăbit să dea sentințe morale, să afecteze avant la lettre, înainte de existența unei sentințe definitive, ceea ce ar putea să fie afectat (deci nici măcar atunci complet înlăturat) doar după o condamnare definitivă: dreptul la demnitate al medicilor acuzați.
Avem pentru moment o poziție a procurorilor care susțin, pe baza unei opinii a INML și a altor probe (nesupuse încă analizei pe fond a unui judecător și si a avocaților apărării), că s-ar fi săvârșit o infracțiune.
Pe de altă parte avem comunicatul Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, semnat de doi reputați specialiști, în care se arată argumentat că nu se poate pune problema de omor cu premeditare, și că din datele puse la dispoziție de Parchet rezultă că acuzația este fondată pe o necunoaștere completă a laturii medicale a cazului.
Credem că pentru a se susține o astfel de acuzație, și pentru a se finaliza cu o condamnare definitivă, este necesar un drum lung.
Parcursul lui presupune dovedirea a trei lucruri extrem de complicate și anume: faptul că practica medicală a fost greșită, faptul că a existat legătură de cauzalitate medicală între deces și acea practică medicală, și faptul că a existat o intenție de omor.
Daca chiar și numai un singur element dintre cele trei nu este dovedit, întreaga acuzație dispare.
Dacă aceste elemente vor fi probate, medicii vor fi condamnați.
Până atunci, invităm publicul să nu aibă nicio opinie, să-și exercite rezerva, și să lase de-o parte abordările sanguinare, dacă nu în numele principiului juridic al prezumției de nevinovăție, atunci măcar în numele înțelepciunii care în general ar trebui să ne dicteze că atunci când o situație nu este clară, a nu avea nicio opinie este cel mai înțelept și cel mai demn.
Opinia publică este benefică și necesară, însă ea nu justifică orice opinie, în orice situație, în special atunci când există specialiști competenți care au poziții contrare. Să-i lăsăm pe aceștia să facă lumină, iar noi la final, să ne bucurăm de rezultate, chiar dacă justiția nu va fi niciodată matematică, sau poate tocmai pentru aceea.
Desigur că pot exista și medici incompetenți, nu doar în România, dar și în altă parte. Dar noi nu am întâlnit până acum în Romania medici care în mod deliberat să intenționeze să curme viața pacienților lor și sperăm că în final să nu se dovedească asta.
Însă până atunci, adevărata crimă este, în opinia noastră, diseminarea în opinia publică, înainte de o condamnare definitivă, a ideii că există medici care în mod intenționat își ucid pacienții, aruncând astfel o anatemă asupra tuturor.
Justiția nu este matematică, însă nici literatură nu este. Expresii metaforice de genul „ Doamna cu coasa”, chiar dacă ar fi adevărate, transferate din ancheta penală în spațiul public prin procedee care ar putea fi obiect de analiză, nu-și propun altceva decât să stârnească indignarea opiniei publice dar și să hrănească nevoia de tabloid și de extraordinar a acesteia.
Dar aceasta nu servește cu nimic justiției, ci doar acuzației!
De aceea, noi nu ne permitem să facem judecăți, nici măcar morale, în legătură cu vinovăția celor implicați, deoarece vrem ca la final, indiferent de soluția care vă fi dată, să fim siguri că am păstrat intact dreptul la demnitate.
Nu (doar) al celor acuzați ci în primul rând al nostru”.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Author

17 Comentarii

  1. Nici una dintre cele două caste nu răspunde, una pentru că nu se vrea, cealaltă pentru că se ascunde în spatele ‘era internat/era la ATI’ și se jonglează cu diagnosticul clinic și cel funncțional.

  2. Ce comunicat a emis sindicatul cand a fost concediata doctorita care a dezvaluit ce se intampla la spitalul Pantelimon? Sindicatul este o gasca care face scut in fata doctorilor corupti. Ii cam incurca tehnica (injectomatele) care nu pot face parte din sindicat, ca altfel rezolvau ei treaba.

  3. Se pleacă de la falsa premisă că în țara noastră ar exista răspunderea magistraților. Legea este făcută în așa fel încât să nu fie tras la răspundere nici un magistrat pentru eroare sau ticăloșie. Fiind un instrument de represiune al statului paralel , mai ales procurorii, justiția execută oameni nevinovați care nu mai apucă să vadă reparații morale sau materiale. Ministerul finanțelor nu poate recupera pagubele materiale create de magistrați și plătite de cetățeni. Degeaba sunt declarați unii nevinovați după ani de zile, că nici un magistrat n-a plătit efectiv pentru eroarea sau ticăloșia comisă.

  4. Sanitar? O adunătură de banditi care fura bani, câte 50 de lei pe luna din salariul fiecărui rezident din Floreasca, pentru xa asa au scris ei în contractul colectiv de munca pe care nu îl poți contesta

    Îmi este scarba de ei și de mizeriile lor. Niște îmbuibați, psihopați care nu se mai satura de bani și de putere…

    Ce invitați voi ăștia de la Sanitas, publicul nu are nevoie la opinie?

    Marș ma nesimțiților….fiecare om are dreptul la propria lui opinie…cine sunteți voi sa ne impuneți noua distrofia voastră….

    Marș…veți ajunge bătrâni și veți plăti…tot

  5. Cum strang ei medicii randurile si isi fac singuri dreptate pe norme de ei inventate! Daca ai 30 de paturi si “cererea” de 60 de pacienti trebuiau sa primeasca 30 si sa tipe la minister ca nu mai au locuri, iar ministerul sa faca redistribuirea bolnavilor si sa se ocupe de presiuni pentru construirea de noi spitale. Sigur insa ca toate astea nu se pot face pocnind din degete, insa la noi nu s-a facut nimic de zeci de ani. Asa ca ei medicii au luat decizia sa-i interneze pe toti 60 si din motive de spatiu sa omoare 30 dintre ei. Cat despre faltul ca si magistratii trebuie sa raspunda pentru deciziile lor, ca si medicii, sunt de acord.

  6. Românii se plâng că medicii sunt corupți. Dar cine sunt cei care dau mita? Nu aceiași români care plâng habotnic? Nu aceiași români care fac paradă de așa-zisa lor dărnicie tradusă în banii lipiți pe fruntea lăutarilor, în bacșișul lăsat curierilor, frizerilor, instalatorilor?
    Știu zeci de cazuri în care, și pentru o simplă consultație, pacientul îndeasă banii în buzunarul medicului. Că sunt medici care condiționează actul medical, e clar. Dar boala există și de cealaltă parte a sistemului. Românii nu au ieșit în stradă pentru spitale decente, pentru tratamente omologate internațional, pentru criterii exigente de admitere la facultatea de medicină (culmea, au apărut și facultăți particulare obscure în actul de învățământ, dar nimeni nu a reacționat). Poporul român a ieșit în stradă pentru justiție (în fapt, pentru abureli cu iz politic, de propagandă, care afectau cel mult 10-15 mii de posibili condamnabili).
    O țară de clădește pe exigență, pe învățământ, pe criterii, nu pe manele, bacșiș și păreri.

  7. Bravo Sanitas si bravo Cotidianul pentru publicarea acestui comunicat!
    Din pacate, prostia, atât de abundenta, îi împiedica pe foarte multi sa citeasca sau sa înteleaga continutul comunicatului.
    Ura oarba afisata de comentariile „prostiei” froleaza incitarea la crima împotriva unei categorii socio-profesionale esentiale pentru societate.
    Inca un exemplu nefericit al justitiei debitate în piata publica prin urletele gloatei adapata cu ura si orbita de ignoranta.
    O decadere în negura evului mediu cu vânatoarea de vrajitoare a haitei dezlantuite.

  8. Insfarsit, cineva pune lucrurile la punct !
    Dar te pui cu justitia incompetenta, cu presa amatoare de subiecte de senzatie ? Aseara, la o ora de varf toate ! televiziunile de stiri discutau doar acest subiect ! Cu incompetenta si rautatea corespunzatoare…
    Ce-am ajuns, Doamne ?

  9. Toate leprele astea au iesit vreodata sa ceara decidentilor resurse pentru desfasurarea in cele mai bune conditii a actului medical? E mai simplu sa motivam de ce se triaza pacientii ca in vreme de razboi. Nu generalizeaza nimeni,insa s-au inmultit exagerat calaii obedienti,zeii inchipuiti care prefera sa te scoata din sistem pe motiv de eficientizare.Sa iasa latraii cu diverse pozitii doar atunci cand revendicarile lor nu sunt doar salariale! Opinia publica este interzisa? De ce? noi,publicul suntem aceia care ne lovim si ne umilim in fata voastra,nu noi va strecuram plicurile cu bani pentru ca altfel nu beneficiem de atentia voastra?Majoritatea,chiar si eminentele medicale aveti tarife care conditioneaza actul medical,cu cat afisati mai multe titluri in coada,cu atat este mai mare tariful.Asta este normalitatea voastra,restul sunt exceptii si intotdeauna terorizate si nu sunt scoase la inaintare. Da,sa curga ancheta,desi am mari indoieli ca nu se acopera puroiul sub pres,la cata mizerie este in tara asta,in lumea asta in care doar banul si impostorii au dreptate…

  10. Sanitas vrea sa impuna omerta. Bah, fiecare om are dreptul la opinie. Nu-i iubesc pe procurori dar ce s-a intamplat seamana a caz de…ma feresc de cuvant. Cand moare unul, poate fi o cauza obiectiva, cand mor doi, hai trei, pot fi si accidente. Dar cand mor cu duzina, e vorba de cu totul altceva.

  11. Sanitas minte de ingheata apele : „atunci când, de exemplu, există 30 de paturi în secție, și resurse medicale doar pentru aceste 30 de paturi, dar medicii trebuie să trateze cu aceleași resurse 60 de pacienți, inevitabil trebuie să-ți pui problema..’
    Sanitas ne ia de prosti,in incercarea lor de a justifica crimele…

  12. Invităm publicul să nu aibă nicio opinie, să-și exercite rezerva, spun sindicaliștii.?
    -ANATEMA,
    praful sa se aleaga de copiii lor!

  13. Opinia publica este libera, dupa modelul gurii lumii. Problema apare atunci cand un judecator da sentinte motivate prin „indignarea publica”. Vinovatia juridica n-are treaba cu ce crede sau nu crede publicul, ci cu probele administrate in instanta. Asta in mod normal…

  14. Nu pot fi comparaţi.Sunt două profesii total diferite şi în viaţa de toate zilele se intersectează uneori din diferite motive.

  15. In loc sa sara neconditionat in apararea inculpatilor, mai bine si-ar face curatenie in propria ograda inainte sa apara dosarele penale!Valabil si pentru casta „oamenilor legii”!

  16. Apropo de raspunderea magistratilor – prin sec. XVI-XVIII erau tare la moda tablourile cu pedeapsa lui Cambyses al II-lea. Acesta jupuit de viu un judecator corupt, a tapitat scaunul de judecata al cetatii cu pielea lui si l-a pus pe fiul judecatorului in functia tatalui spunandu-i de fata cu toti mai marii cetatii – ” Judeca cu dreptate si nu uita niciodata de unde provine pielea scaunului pe care stai!” faptul ca magistratii sunt de fato deasupra legii la noi in tara nu inseaman ca asa ar trebui sa fie. Valabil si pentru medici.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.