Compensarea facturilor la energie și gaze: Nimeni nu știe cum

Ministrul Virgil Popescu a anunțat la finele ultimei ședințe de guvern că Executivul pregătește o OUG privind compensarea prețului la energie pentru consumatorii casnici dar explicațiile date despre modul cum s-au calculat limitele de consum pentru ajutor precum și modul cum va fi acordat acesta nu este încă foarte clar în piața energetică. ”Deocamdată, nu este foarte clar cum se va face compensarea facturilor, înțelegem că vor fi – în continuare – discuții cu asociațiile furnizorilor, cu operatorii astfel ca soluțiile care se vor aplica să nu creeze perturbații în piața de energie, respectiv în activitatea furnziorilor, a declarat Ion Lungu, Director Executiv AFEER, la videoconferința Energia în priză, organizată de Bursa, în parteneriat cu Centrul Român al Energiei.

După ce va fi aprobată de Guvern, Ordonanța de Urgență privind compensarea facturilor va merge la aprobare în Parlament. Este important ca aceasta să nu se modifice în Parlament tocmai în perioada în care se aplică, a precizat Lungu, oferind ca exemplu OUG 84 ce face referire la interdicția de deconectări datorită neplății care este la aprobare în Parlament, cu modificări. Astfel de instabilități în legislație creează probleme și panică la participanții din piață, a avertizat reprezentantul AFEER.

Mecanismul lui Popescu

În declarația făcută la finele ședinței de guvern, ministrul Popescu a spus că Executivul lucrează la forma finală a ordonanței compensării, urmând ca la la începutul lunii octombrie să fie aprobată în guvern, pentru a putea fi pusă în aplicare de la 1 noiembrie”. Conform mecanismului prezentat de oficialul Guvernului, consumatorii casnici cu un consum lunar cuprins între 30 și 200 kWh lunar vor primi de la stat o subvenție de 18 bani/kWh. Facturile la gaze vor fi compensate de stat în procent de 25%, pentru consumatorii de gaze cu un consum anual cuprins între 100 și 1.200 de metri cubi. Compensațiile se acordă direct de furnizori, în factură, fără ca clienții să facă vreun efort suplimentar, iar perioada de acordare a acestor compensații este intervalul 1 noiembrie 2021-31 martie 2022.

Trei semne de întrebare

Publicația E-energia.ro a ridicat trei mari întrebări legate de mecanismul prezentat de ministrul Popescu: Ce se întâmplă cu cine consumă cu un 1 kWh sau 1 metru cub peste plafoane?; Ce se întâmplă cu facturile de regularizare?; Ce se întâmplă cu centralele termice de scară/bloc? ”Din ce a spus ministrul se înțelege că peste pragul de 200 kWh lunar nu se compensează – nu a vorbit despre compensarea unui consum de 200 kWh, ci a unui consumator cu un consum maxim de 200 kWh. Deci cine a consumat, repetăm, situație ipotetică, 201 kWh nu mai primește compensația?”, se întreabă E-energia.ro. Legat de facturile regularizate, prin
prin lege distribuitorii de energie sunt obligația ca la maximum șase luni să citească indexul contorului, dar au fost situații în care contoarele nu au fost citite cu anii. Ce se întâmplă în acest caz? Consumatorul va primi o factură de regularizare substanțială, posibil peste pragul de 200 kWh, până la care se acordă compensarea de 18 bani/kWh? În fine, cum se va rezolva problema scărilor de bloc care au ca soluție de încălzire centrale de scară, care funcționează cu gaze naturale, pentru că mecanismul lui Popescu se referă la persoanele fizice nu la asociațiile de proprietari?

De ce au crescut prețurile

Prețurile energiei electrice la consumatorul final a crescut în primele 6 luni cu 24% iar cele la gaze naturale cu 20%, conform Institutului Național de Statistică. Liberalizarea nu este cauza principală a creșterilor de prețuri, a afirmat Lungu, menționând trei elemente fundamentale: costul certificatelor de emisii de CO2, care a crescut în ultimul an de 2,5 ori, creșterea prețului la combustibili – peste dublu și lipsa capacităților de producție. Avem foarte multe intervale în care nu reușim să acoperim cererea de energie, a subliniat reprezentantul AFEER.

Un alt aspect important la care a făcut referire Lungu este legislația instabilă și impredictibilă care creează probleme în piața de energie. Contractele bilaterale sunt o pârghie în folosul și pentru garantarea investițiilor viitoare, însă legea este extrem de impredictibilă. Există legislație europeană, un ordin ANRE, o OUG, dar se bat cap în cap. Atât timp cât în legea energiei există o prevedere prin care se interzic aceste contracte, există o mare reticență de a se încheia contracte bilaterale.

În ce privește competiția, aceata există în rândul furnizorilor. Nu este însă ușor pentru furnziori, care au riscuri foarte mari. Consumatorii au dreptul legal de a-și schimba furnizorul în 21 zile, pe viitor în 24 ore, însă furnziorilor le este interzis să denunțe unilateral un contract de furnizare a energiei, pentru protejarea consumatoroilor. Se poate funcționa așa dacă nu sunt salturi mari la prețul energiei. Să nu uităm că în 2017 au ieșit doi furnizori importanți din piață, iar anul acesta un furnizor cu cotă mare de piață și-a declarat insolvența pentru că a riscat să furnizeze energie la prețuri nesustenabile, a menționat Lungu. Un lucru ce mai trebuie rezolvat, în opinia reprezentantului AFEER, este legat de lichiditatea pieței angro din România: Să ai la dispoziție produse de toate felurile, în orice moment. Avem mult de lucru să fie mai multă încredere în piață, în modele din piață, să nu avem senzația că rămânem descoperiți fără a acționa.

În încheiere, Lungu a ridicat și problema sărăciei energetice. Prețuri la energie mari, egale în Europa, dar veniturile sunt mici. Este nevoie de soluții pe termen lung, compensări, plafonări pot crea dificultăți în aplicare, inechități. Nu este corect ca o parte dintre consumatori indiferent de venituri să beneficieze de un ajutor care va veni de la ceilalți. De creșterea prețurilor au beneficiat producătorii, dar vedem că profiturile obținute de Hidroelectrica și Nuclearelectrica sunt folosite ca soluții de moment, pentru compensări, iar aceste companii rămân fără bani pentru investiții în capacități de producție de care avem mare nevoie, a concluzionat Lungu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

22 de Comentarii

  1. Păi spune tu cinstit,.. CE ROST ARE ?? Altă șmecherie cu efecte zero..Mai bine du-te la rus,..sau la unguri și promite ceva, fă o târguială pentru un gaz cu hidrogen mai ieftin,.Doar de asta ești diplomat, politician, nu doar instigator, agitator provocator și borfaș mondial..

  2. „Ministrul popescu este un BOW… sau cum am ajuns nelocuitor în propriul domiciliu”

    Inga ce zice un bow de ministru – virgil popescu – ministrul energiei – despre locuințele care consumă mai puțin de 30 de kW lunar:

    „Popescu a spus că un consum sub 30 kW pe lună înseamnă că sunt case nelocuite sau case de vacanță. Peste nivelul de 200 kW este considerat un consum mare și nu va fi compensat.”

    Asta vrea să însemne că am ajuns fantomă în propria-mi locuință?

    Căci, istoricul de consum* al ultimilor 3 ani, în baza căruia am stabilit convenția de consum la trecerea la un nou furnizor, spune clar o medie de vreo 27-28 kW lunar.

    În atare condiții dubitative, dau fuguța să mă uit în oglindă să verific dacă sunt sau nu sunt nelocuitor al acestei case:

    – dacă nu mă văd în oglindă, înseamnă că ministrul popescu este un geniu nedescoperit (nedeshumat);

    – dacă mă văd în oglindă, atunci înseamnă că ministrul popescu este un Bow Trade Mark.

  3. vad ca nu va intereseaza decat situatia bcelor de la bloc. dar sunt si platitori de taxe si impozite care se incalzesc cu gaze care platesc foarte mult caldura sinu beneficiaza de nici un ajutor de la stat/ primarii etc. Ei nu conteaza?

  4. În fapt, această OUG nu este altceva decât încă o șolticărie pseudo-liberală prin care marii bișnițari ai energiei – tot felul de avenituri și lifte de prin corporațiile ce NU PRODUC NICI MĂCAR UN WATT DE ENERGIE – au posibilitatea să stea cu mâna băgată până la cot în buzunarul singurilor producători majoritari de energie din România:
    Hidroelectrica și Nuclearelectrica.

    OUG canaliei de câțu nu este altceva decât UN SIFON, un DREN al profitului celor 2 companii românești către buzunarele hapsânilor din corporațiile străine, speculanți cu cate pe piața energiei „liberalizate” (sanchi).

    Pentru acest motiv, chiar și cu un consum lunar mic, am decis să susțin companiile românești: din 22 septembrie intră în vigoare noul meu contract de încheiat cu… HIDROELECTRICA. Am renunțat la nesimțiții și tupeiștii de la E-ON.

    Ar trebui ca majoritatea românilor să încheie contracte cu producătorii EFECTIVI de energie și să întoarcă spatele BIȘNIȚARILOR transfrontalieri.

  5. Daca pretul in Romania e mai mic ca in alte tari la petrol, gaze ,energie electrica, atunci firmele vor exporta gazul , petrolul, benzina , kw, si Romania ramane fara gaze, energie.
    Solutia este LEGE IN PARLAMENT pentru stabilit pret intern si pret extern.
    Adica se inpune pretul la export la pretul mediu european. Iar pret intern la pret productie plus 20% adaos distributie.
    Prin aceasta lege nu se va exporta masiv iar Romania va avea energie ieftina

  6. N-avem guvernanti capabili sa gandesca alternative anticipat, preventiv. Orizontul lor se rezuma la cateva sabloane economice memorate, la moda.
    Zice: „Prețuri la energie mari, egale în Europa, dar veniturile sunt mici.” Pai atunci stai nauc si te intrebi, de ce au liberalizat acele companii stiind ca veniturile majoritatii romanilor nu sunt competitive, la nivel european adica?!! Este cea mai buna dovada ca Ro a intrat in UE fara sa indeplineasca in mod real niste conditii minime fundamentale de competitivitate.
    Mai zice: „Nu este corect ca o parte dintre consumatori indiferent de venituri să beneficieze de un ajutor care va veni de la ceilalți.” Hahaha!!! Intradevar, nu e corect ca profitul unora sa creasca triplu sau inzecit in timp ce celelalte industrii consumatoare de energie sunt in reanimare sau falimenteaza si cetatenii crapa. „The winter is coming!” … si cica va fi una lunga si grea…

  7. LA GAZE NU ARE CUM SA SE COMPENSEZE GAZELE , DEOARECE GAZELE SE CONSUMA LA COMUN PE O SCARA DE BLOC , DOAR SA MAI SCADA DIN SUMA TOTALA . LA ENERGIE ELECTRICA E MAI USOR , DACA SE CONSUMA SUB 200 KW LUNAR , SE MAI SCADE DIN SUMA TOTALA , DE EXEMPLU LA 50 KW PE LUNA IN LOC DE 50 DE LEI , SE V-OR PLATI 35 DE LEI PE LUNA .

  8. CITU UN VANDUT STRAINATATII ! CITU CIUMA GALBENA PNL !

  9. „vor primi de la stat o subvenție de 18 bani/kWh”
    Daca nu ma insel asta reprezinta cam 5% din valoarea energiei. Si sa nu uitam ca restul „serviciilor” de pe factura nu se compenseaza dar se majoreaza ODATA CU PRETUL KWH.Dar ptr curent se previzioneaza o scumpire de 100%, cel putin, zic unii. Deci, pe langa ipocrizia deja consacrata a regimului iohannis, vorbim doar de o fumigena.
    Pe de alta parte pretul incasat de marile companii ramane nealterat si cu garanti de la stat ca pot mari preturile in continuare. Asa zisa subventie data de iohhanisti de fapt este o subventie de stat data producatorului, subventie data din banii contribuabililor romani si care bani probabil se vor lua de altundeva. De presupus ca in primul rand de la pensionari, apoi sanatate, invatamant pe partea de care ar beneficia poolimea, nu clientela, oligarhii iohhanisti.

  10. Compensarea facturilor de energie si gaze genereaza multa birocratie si hotie(inclusiv coruptie). Nici pana acum hotia nu a putut fi eliminata. Sunt indivizi care au palate, vile, ateliere clandestine, care consuma energie si gaze, dar nu platesc sau platesc foarte putin. Vor inventa fel de fel de metode si mijloace pentru a se sustrage de la plata energiei si gazelor. Chiar prin lege pot sa apara „consumatori speciali”, asa cum sunt „salariati speciali”, „pensionari speciali”, indivizi speciali care vor obtine privilegii chiar prin calculul facturii de energie si gaze. ” Ce vreti, suntem la Poarta Orientului, unde toate lucrurile se privesc leger!”.

  11. Stati sa vedeți ce propune boul, fiu de activist comunist!!..cartele energetice pe familii!!..după care vor introduce cartele alimentare!!..
    Cu alte cuvinte..Raționalizare!!!.
    Asta va face guvernul meu pentru români la iarnă…

  12. !! Ieri am primit instiintare de marire cu 40% PATRUZECI LA SUTA de la 1 Octombrie !! Eu nu am de unde sa platesc ! Va dam foc la toate barlogurile nenorocitilor ! Va gasim si in gaura de sarpe ! Murim impreuna, cu voi de gat !

  13. @ 777
    Sediile PNL , chiar si USR si o parte din televiziunile de pe Dambovita.

  14. LA 50 DE KILOWATI PE LUNA SE DAU 9 LEI . ADICA DIN 50 DE LEI SE DAU 9 LEI , ADICA DE PLATA 41 DE LEI PE LUNA LA 50 KW . IN MAI 2021 , LA 50 DE KILOWATI SE PLATEA 35 DE LEI , DECI MAI MULT CU 6 LEI . DECI FATA DE LUNA MAI 2021 SE PLATESTE CU 6 LEI MAI MULT , ADICA 41 DE LEI , IN LUNA NOIEMBRIE 2021 .

  15. prin „subventzionarea” INTERMEDIARILOR,
    cum credeti ca altfel?
    -legea consumatorului VULNERABILIZAT
    cica trebuia sa intre in vigoare la 1 septembrie 2022, la anu,
    bolshevicii v-au terminat cincinalul in 4 ani
    V-AU COLECTIVIZAT MAI DEVREME!
    si ca in filmele de hollywood,
    totul pe fundalul PLANDEMIEI
    pe fundalul gargaunilor din tartaqcutzele voastre seci,
    ale celor multi si foarte,foarte,foarte proshti.
    „Ei braţul tău înarmă ca să loveşti în tine,”
    d-aia ti-au dat smartphon,nu mai sta ca vita la poarta noua,
    aici e Żydokomuna, pana in iad mai ai de petrecut!

  16. S-a rezolvat! Furmizorii de energie si de gaze vor gasi solutia sa nu piarda. Deja destui consumatori si-au primit faturile cu consumuri estimate care depasesc cu cu 2-3 sau mai multi Kwh de ex plafonul stabilit pentru compensatii de catre super performantul nostru Guvern in frunte cu Super Manul de exeptie Citu. Singura solutie inca este plafonarea preturilor sau obligarea furnizorilor de energie si de gaze sa le micsorez printr-un impozit pe profit cel putin dublu fata de cel de acum (16% parca)inainte sa apuce sa-si transfere profiturile sau sa le imprastie prin conturi ontabile sub diverse titluri.Dar si cel putin un 10% tot din profit catre fondul de solidaritate despre care nu am mai auzit nimic. Guvernantii mai pot gasi si alte metode daca-i lasa Iohannis sa o faca. Pentru ca oricum nu folosesc aeste enorme profituri pentru dezvoltarea retelelor de furnizare.Noi platim si pierderile din retea, se poate pune si pentru aceasta un procent penalizator.Curtea de Conturi trebuie sa intervina periodic printr-o monitorizare constanta a acestor hoti nesimtiti.

  17. Ce se va intmpla cu iluminatul stradal care si asha este slab. In bezna si pe strazi?

  18. @ na-na: dăm gios lămpile de pe stâlpi, dimpreună cu cuiburile de berze.
    În locul lor punem opaițe cu seu de oaie și feștile tăiate din pamblicile Ordinului Național „„VAI DE STEAUA ROMÂNIEI”! 🙂 🙂 🙂

  19. toata lumea este mai mult sau mai putin interesata de pretul energiei dar absolut NIMENI nu si-a pus problema suportului tehnic al acestor aberatii de facturi (prioritar la gaze unde marsavia este maxima!)…cum mama dracului imi prezentati mie consumator captiv cu contor in METRI CUBI factura in Kwh cu teribilul coeficient 10.599 Kwh/mc cand eu nu pot sa calculez decat ce vad , adica metri cubi!!!…mizerabililor ,chiar daca ungurii de la ANRE (captiv lor de decenii cu mici hiatusuri!) va permite aceasta magarie de nedescris cum credeti ca veti plati daunele tuturor daca UNUL singur va demonstreaza ca acel coeficient este o prostie fara seaman (sunt curios cum dracului au ajuns la acest coeficient cand gazul de ars este un mix la care cu greu ii poti stabili (practic IMPOSIBIL!) o capacitate calorica care sa fie ACEEASI peste tot (depinde de amestec , de presiune, de temperatura, inclusiv de regulatorul casnic, etc etc )) ???!…sau va bazati doar pe avocati si libertarienii catzului si ai ungurilor?…nu as fi vazut chestia asta( ca eu sunt independent de gazele de ars din retea!) daca nu ar fi insistat mama sa ma uit pe oferta si facturi…talharilor!!!…factura trebuie prezentata in unitatea de masura a grupului de masura adica METRI CUBI!!!…siktir!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.