Conacul Isărescu – circuit închis

În urmă cu șase ani, Mugur Isărescu a depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Oltenia un proiect prin care a accesat 200.000 euro fonduri europene pentru a transforma o clădire de pe domeniul său din Drăgășani, județul Vâlcea, într-o pensiune turistică modernă. Afacerea nu-l face incompatibil pe guvernatorul BNR, conform reprezentanților instituției. Mai mult, de la Biroul de presă al Băncii Naționale ni s-a transmis că în ultimii cinci nu s-a realizat niciun contract cu Măr SRL, firma lui Isărescu.

După finalizarea lucrărilor de renovare din anul 2015, Pensiunea „Casa Isărescu“, ce-i aparține lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), nu a fost transformată într-un loc turistic accesibil publicului. Acesta era și motivul pentru care Drăgășani SRL, societatea bancherului de la BNR, a obținut o finanțare de 200.000 euro pentru renovarea unei clădiri și transformarea locului într-o pensiune turistică. Aceasta are șase camere, iar prețurile de cazare sunt între 200 și 350 lei pentru o noapte, însă dacă ești un simplu turist curios, cu greu vei putea ajunge să dormi în paturile de la Drăgășani din „Casa Isărescu“.

„Închis“, „nu sunt locuri“…

În anul 2015, după finalizarea lucrărilor, pensiunea nu a fost deschisă publicului pentru că se mai făceau amenajări interioare, așa cum precizau reprezentanții pensiunii și așa cum preciza însuși Mugur Isărescu.
Anul trecut, în 2016, au continuat lucrările, apoi la numărul de contact nu răspundea nimeni sau, atunci când se răspundea, se preciza că pensiunea nu este deschisă. Practic, „Casa Isărescu“, o unitate de cazare care ar trebui să fie accesibilă celor ce vor să plătească tarifele cerute, a devenit un conac cu circuit închis pentru guvernatorul BNR și apropiații săi.

În această vară, în 2017, am apelat de cinci ori la „Casa Isărescu“. De două ori ni s-a precizat că nu sunt locuri, iar de trei ori am fost rugați să revenim cu un apel în zilele sau săptămânile următoare, pentru că „uneori pot fi locuri libere“.

Pentru ce s-au dat banii

În anul 2011, Măr Drăgășani, firma lui Mugur Isărescu, a depus la ADR Oltenia – agenție condusă de Marilena Bogheanu – proiectul de finanțare prin care a solicitat 200.000 euro prin Programul Operațional Regional (POR, Axa 4, destinată microîntreprinderilor). Finanțarea europeană solicitată era pentru amenajarea unei pensiuni pe domeniul său viticol, de 40 de hectare, de la Drăgășani, județul Vâlcea. „Firma are o viață a sa, eu doar sunt acționarul majoritar. Nu mă ocup propriu-zis de ea“, declara în acea perioadă șeful BNR.

Coincidență însă, în același an, Aurelian Bogheanu, soțul șefei de la ADR Oltenia, ajungea la BNR, chiar la Cancelaria Guvernatorului Mugur Isărescu. „În data de 1 aprilie 2011, Aurelian Bogheanu a fost angajat în Banca Națională a României, în funcția de expert la Corpul de Control al Guvernatorului, Cancelaria BNR“, ni s-a precizat de la Biroul de presă al instituției.

Reprezentanții ADR Oltenia ne-au confirmat că finanțarea a fost aprobată prin semnătura Marilenei Bogheanu, însă ne-au transmis că aceasta nu s-a implicat în evaluarea intermediară a proiectului. „Doamna director Marilena Bogheanu nu a făcut parte din nicio comisie de evaluare. Toate contractele de finanțare din cadrul POR sunt semnate de către reprezentanții autorității contractante – Autoritatea de Management pentru POR din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Organismul Intermediar –, prin directorul ADR (n.r. – Marilena Bogheanu) și beneficiarul finanțării.“

Nu e incompatibil

Statutul de guvernator BNR al lui Mugur Isărescu este vizat de două legi atunci când vine vorba dacă e compatibil sau incompatibil să desfășoare activități comerciale, ne-au transmis reprezentanții Relații cu Mass-Media ai Băncii Naționale. Pe scurt, guvernatorul BNR poate deține societăți comerciale, ca acționar, dar nu le poate administra.

Mai întâi este Legea 312/2004 privind statutul BNR, unde în art. 34, alin. (3), se precizează că membrii Consiliului de Administrație și salariații cu funcții de conducere ai Băncii Naționale a României sunt supuși regimului incompatibilităților și conflictelor de interese prevăzut de lege, aceasta fiind dispoziția generală aplicabilă.

În al doilea rând, mai este și legea specială privind regimul incompatibilităților referitoare la guvernatorul Băncii Naționale a României, care a reglementat în Capitolul IV – Alte conflicte de interese și incompatibilități din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare. În art. 99 se precizează că „guvernatorului, prim-viceguvernatorului, viceguvernatorilor, membrilor consiliului de administrație și angajaților cu funcții de conducere ai Băncii Naționale a României le este aplicabil regimul incompatibilităților pentru miniștri și secretari de stat, prevăzut în art. 84 din Titlul IV – Conflictul de interese și regimul incompatibilităților în exercitarea demnităților publice și funcțiilor publice, din legea anterior menționată, precum și incompatibilitățile prevăzute în legi speciale.

Ce funcții nu poate ocupa Isărescu? Din perspectiva acestui act normativ și a articolului 84, incompatibilitățile aplicabile guvernatorului BNR vizează exclusiv funcțiile de „președinte, vicepreședinte, director general, director, administrator, membru al Consiliului de Administrație sau cenzor la societăți, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societățile de asigurare și cele financiare, precum și la instituțiile publice. În acest sens, calitatea de asociat a domnului guvernator în societatea comercială Măr SRL Vâlcea nu reprezintă o incompatibilitate“, ne-au mai transmis reprezentanții Băncii Naționale.

BNR nu a cumpărat niciun ac de la firma lui Isărescu. Vinul îl ia de la supermarket

De la Biroul de Relații cu Mass-Media al BNR ni s-a precizat că Banca Națională nu a avut în ultimii cinci ani și nu are nici acum vreun contract cu firma Măr SRL din Vâlcea, societate deținută de Mugur Isărescu și familia sa. Mai mult, nici vinul de protocol al BNR nu a fost achiziționat de la crama lui Isărescu, ci a fost achiziționat de la alți producători, inclusiv de la supermarket. „Vă informăm că vinul pentru protocol și alte scopuri legale a fost cumpărat de Direcția Achiziții, pe bază de comenzi (achiziții directe), de la: Metro, Selgros, Cramele Halewood, SC Floredana SRL din Vrancea, Mega Distribution Group SRL, Dagmar SRL București“, ne-au detaliat reprezentanții de la Relații cu Mass-Media din cadrul BNR.

Pentru anul trecut, firma lui Mugur Isărescu a raportat un profit de 328.000 lei și o cifră de afaceri de 2,6 milioane lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marian Pavalasc 11 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.